Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τεχνητή νοημοσύνη: Τα πρόσωπα που δημιουργεί η ΑΙ φαίνονται πιο αληθινά από τα… αληθινά

Τεχνητή νοημοσύνη: Τα πρόσωπα που δημιουργεί η ΑΙ φαίνονται πιο αληθινά από τα… αληθινά

Μελέτη έδειξε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να διαχωρίσουν τα λευκά πρόσωπα - «τέκνα» της τεχνητής νοημοσύνης.

Τα πρόσωπα που παράγονται από τεχνητή νοημοσύνη φαίνονται πιο αληθινά από τα πραγματικά, σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας (ANU).

Αυτό πάντως, όπως έδειξε η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychological Science», φάνηκε να αφορά μόνο τα πρόσωπα λευκών ανθρώπων που αποτελούσαν «τέκνα» της ΑΙ και όχι τα πρόσωπα ατόμων διαφορετικού χρώματος.

Για ποιον λόγο αυτή η… διάκριση; Επειδή οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης είναι πολύ καλύτερα εκπαιδευμένοι στην αναγνώριση λευκών προσώπων, όπως εξήγησε η δρ Έιμι Ντάουελ, κύρια συγγραφέας της μελέτης. «Αν τα λευκά πρόσωπα της ΑΙ γίνονται συνεχώς αντιληπτά ως πιο ρεαλιστικά, η τεχνολογία αυτή μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τα έγχρωμα άτομα ενισχύοντας τις οnline ρατσιστικές προκαταλήψεις» είπε η δρ Ντάουελ.

«Η κοινωνία χρειάζεται εργαλεία που θα εντοπίζουν με ακρίβεια τους επιτηδείους»

Η ερευνήτρια προσέθεσε ότι το πρόβλημα είναι ήδη εμφανές στις υπάρχουσες τεχνολογίες ΑΙ οι οποίες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία επαγγελματικών φωτογραφιών-πορτρέτων. «Οταν οι τεχνολογίες αυτές χρησιμοποιούνται για άτομα με διαφορετικό χρώμα δέρματος, η ΑΙ αλλάζει το χρώμα του δέρματος και των ματιών τους ώστε να μοιάζουν με εκείνα των λευκών ατόμων».

Οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν ότι ξεγελάστηκαν

Ενα από τα σημαντικά ζητήματα σε ό,τι αφορά τον… υπερ-ρεαλισμό της ΑΙ είναι ότι οι άνθρωποι συχνά δεν αντιλαμβάνονται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη τους ξεγελά, όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές. «Το ανησυχητικό ήταν ότι τα άτομα που πίστευαν στη μελέτη μας ότι τα ΑΙ πρόσωπα ήταν αληθινά συνήθως ήταν και τα πιο σίγουρα ότι η κρίση τους ήταν σωστή» σημείωσε η Ελίζαμπεθ Μίλερ, εκ των συγγραφέων της μελέτης, υποψήφια διδάκτορας στο ANU και συμπλήρωσε: «Αυτό σημαίνει ότι τα άτομα που μπερδεύουν τα πρόσωπα που δημιουργεί η ΑΙ με τα αληθινά πρόσωπα δεν καταλαβαίνουν ότι έχουν ξεγελαστεί».

Στην πρώτη σειρά εικόνων (a) φαίνονται τα πρόσωπα που κρίθηκαν συχνότερα ως πραγματικά και στη δεύτερη σειρά εικόνων (b) ως προϊόντα της ΑΙ. Τα ποσοστά των συμμετεχόντων που έκριναν τα πρόσωπα ως πραγματικά (a) ή ως δημιουργήματα της ΑΙ (b) παρουσιάζονται κάτω από κάθε πρόσωπο (Psychological Science)

Οι διαφορές θα εξαφανιστούν σύντομα

Οι ερευνητές ανακάλυψαν μάλιστα για ποιον λόγο οι άνθρωποι ξεγελιούνται από τα πρόσωπα – «προϊόντα» της ΑΙ. «Παρότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των προσώπων που παράγει η ΑΙ και των αληθινών προσώπων οι άνθρωποι τείνουν να μην το αντιλαμβάνονται. Για παράδειγμα τα λευκά ΑΙ πρόσωπα τείνουν να έχουν πιο τέλειες αναλογίες, ωστόσο οι άνθρωποι θεωρούν λανθασμένα ότι αυτό αποτελεί σημάδι του ότι το πρόσωπο είναι αληθινό» είπε η δρ Ντάουελ. Προσέθεσε ωστόσο ότι «δεν θα μπορούμε να στηριζόμαστε σε αυτές τις διαφορές για μεγάλο διάστημα. Η ΑΙ τεχνολογία εξελίσσεται τόσο γρήγορα ώστε οι διαφορές μεταξύ των προσώπων που δημιουργούνται από αυτή και των αληθινών προσώπων πιθανότατα θα εξαφανιστούν σύντομα».

Σοβαρές επιπτώσεις

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι αυτή η τάση μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε ό,τι αφορά την παραπληροφόρηση αλλά και τις κλοπές στοιχείων ταυτότητας στο Διαδίκτυο με αποτέλεσμα να απαιτείται άμεση δράση. «Χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια γύρω από την ΑΙ ώστε οι ερευνητές αλλά και οι κοινωνίες να μπορούν να εντοπίζουν τα θέματα που προκύπτουν προτού αυτά μετατραπούν σε μείζονα προβλήματα» τόνισε η δρ Ντάουελ.

Απαιτούνται εργαλεία εντοπισμού των επιτηδείων

Είναι επίσης άκρως σημαντικό να ενημερωθεί σωστά ο πληθυσμός σχετικά με την ΑΙ ώστε να μειώνονται οι κίνδυνοι που μπορεί αυτή να προκαλέσει, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Με δεδομένο ότι οι άνθρωποι δεν είναι πλέον σε θέση να ανιχνεύουν τα πρόσωπα που έχουν παραχθεί από την ΑΙ, η κοινωνία χρειάζεται εργαλεία που θα εντοπίζουν με ακρίβεια τους επιτηδείους» επεσήμανε η κύρια συγγραφέας της μελέτης και κατέληξε λέγοντας ότι η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τον ρεαλισμό των προσώπων που παράγονται από την ΑΙ θα συμβάλλει στο να είναι πιο προσεκτικό απέναντι στις εικόνες που βλέπει στο Διαδίκτυο.

Must in

Πώς αντέδρασαν τα social media στη διαγραφή Σαμαρά

Ο Αντώνης Σαμαράς τέθηκε εκτός Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστο από τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με το X να έχει πρωτοκαθεδρία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024