Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
TikTok και Meta κόντρα στην ΕΕ για τη ρύθμιση των ψηφιακών αγορών

TikTok και Meta κόντρα στην ΕΕ για τη ρύθμιση των ψηφιακών αγορών

Οι δύο εταιρείες δεν αποδέχονται τους νέους όρους για τις μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες.

Κοινή έφεση με τη Meta θα ασκήσει το TikTok κατά του καθεστώτος «gatekeeper» (ψηφιακός πυλωρός) το οποίο περιλαμβάνεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για της ψηφιακές αγορές (DMA), εισάγοντας αυστηρότερους κανόνες για τις εταιρείες τεχνολογίας και διευκολύνοντας τους χρήστες να μετακινούνται μεταξύ ανταγωνιστικών υπηρεσιών.

Σε αυτό το πλαίσιο η Κομισιόν διαπίστωσε ότι οι πλατφόρμες «συχνά καθορίζουν τις μελλοντικές καινοτομίες, τις επιλογές των καταναλωτών και λειτουργούν ως πυλωροί μεταξύ επιχειρήσεων και χρηστών του διαδικτύου».

Η Meta αμφισβήτησε την Τετάρτη τον χαρακτηρισμό της ως «ψηφιακού πυλωρού» για τις πλατφόρμες Messenger και Marketplace, αλλά δεν αντέδρασε για το Facebook, το Instagram και το WhatsApp.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε τον Σεπτέμβριο 22 υπηρεσίες ψηφιακού πυλωρού, τις οποίες διαχειρίζονται οι έξι εταιρείες τεχνολογίας Microsoft, Apple, Google, Amazon, Meta και TikTok.

Η Microsoft, η Google και η Amazon δεν αμφισβήτησαν τον χαρακτηρισμό και η Apple δεν έχει ακόμη σχολιάσει ακόμη.

Σημειώνεται ότι η 16η Νοεμβρίου είναι η τελευταία προθεσμία για υποβολή ένστασης.

«Η ένστασή μας βασίζεται στην πεποίθηση ότι ο χαρακτηρισμός μας κινδυνεύει να υπονομεύσει τον στόχο της ίδιας της DMA προστατεύοντας τους πραγματικούς ψηφιακούς πυλωρούς από νεότερους ανταγωνιστές όπως η TikTok», σημειώνεται σε ανακοίνωση του TikTok.

«Μακράν του να είναι gatekeeper, η πλατφόρμα μας, η οποία λειτουργεί στην Ευρώπη για κάτι περισσότερο από πέντε χρόνια, είναι αναμφισβήτητα ο πιο ικανός ανταγωνιστής απέναντι σε πιο καθιερωμένες πλατφόρμες», προστίθεται.

Το TikTok ανέφερε ακόμη είπε ότι δεν πληροί το όριο του νόμου για έσοδα που παράγονται στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο των 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,13 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία DMA, εταιρείες με περισσότερους από 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες και κεφαλαιοποίηση αγοράς 75 δισεκατομμυρίων ευρώ θεωρούνται ψηφιακοί πυλωροί που παρέχουν μια βασική υπηρεσία πλατφόρμας.

H πλατφόρμα υποστηρίζει ότι ορίστηκε ως gatekeeper με βάση τη μητρική της εταιρεία, την ByteDance, την παγκόσμια κεφαλαιοποίηση της αγοράς που βασίζεται κυρίως στην απόδοση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που δεν λειτουργούν καν στην Ευρώπη.

Τον περασμένο μήνα, η κινεζική ByteDance αγόρασε μετοχές από υπαλλήλους των ΗΠΑ σε μια συμφωνία που αποτίμησε την εταιρεία στα 223,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το TikTok, το οποίο έχει πάνω από 134 εκατομμύρια μηνιαίους χρήστες, δήλωσε ότι είναι ανταγωνιστής και όχι καθεστώς στην ψηφιακή διαφήμιση και δεν διενεργήθηκε έρευνα αγοράς σε σχέση με τον χαρακτηρισμό του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Must in

Ξεσπά στο in η μητέρα της αδικοχαμένης Κέλλυς στα Τέμπη - «Πήγαμε να πάρουμε το πτυχίο της κόρης μας και...»

«Μας είχαν πει θα μας δώσουν το πτυχίο τιμητικά πήγαμε εκεί και δεν υπήρχε τίποτα!», λέει η μητέρα της αδικοχαμένης Κέλλυς στα Τέμπη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024