Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τι είναι το doxxing και γιατί τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες

Τι είναι το doxxing και γιατί τα περισσότερα θύματα είναι γυναίκες

Το Doxxing μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους στο διαδίκτυο.

Το 2017, ο Kyle Quinn απολάμβανε την ανωνυμία που θα απολάμβανε κάθε καθηγητής μηχανικής, μέχρι που βρέθηκε θύμα doxxing. Εξοργισμένοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον αναγνώρισαν λανθασμένα ως παρευρισκόμενο σε συγκέντρωση λευκών εθνικιστών στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια. Οι φωτογραφίες του, η διεύθυνση του σπιτιού του και το όνομα του εργοδότη του έκαναν γρήγορα το γύρο των κοινωνικών δικτύων, τρομάζοντας τον Quinn και τη σύζυγό του και στέλνοντάς τους στο σπίτι ενός συναδέλφου, όπου βρήκαν καταφύγιο.

Ο Quinn είναι ένα από τα πολλά θύματα του doxxing, μιας μορφής διαδικτυακής παραβίασης της ιδιωτικής ζωής που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να γίνουν στόχοι μαζικών επιθέσεων στο διαδίκτυο,

Σύμφωνα με τη Διεθνή Εγκυκλοπαίδεια Φύλου, Μέσων και Επικοινωνίας, το doxxing είναι η σκόπιμη αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών ενός ατόμου στο διαδίκτυο χωρίς τη συγκατάθεσή του, συχνά με κακόβουλη πρόθεση. Αυτό περιλαμβάνει την κοινοποίηση τηλεφωνικών αριθμών, διευθύνσεων κατοικίας, αριθμών ταυτότητας και ουσιαστικά κάθε ευαίσθητη και προηγουμένως ιδιωτική πληροφορία, όπως προσωπικές φωτογραφίες, που θα μπορούσαν να καταστήσουν το θύμα αναγνωρίσιμο και δυνητικά εκτεθειμένο σε περαιτέρω παρενόχληση, ταπείνωση και απειλές της πραγματικής ζωής, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και των ανεπιθύμητων προσωπικών συναντήσεων, σύμφωνα με το CNN.

Πώς μπορεί να πέσεις θύμα doxxing

Το Doxxing μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους στο διαδίκτυο και σε άλλες πλατφόρμες.

Το 2014, η βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών βίωσε μια καμπή γνωστή ως Gamergate, έναν πολιτιστικό πόλεμο που διήρκεσε ένα χρόνο και καθοδηγήθηκε από ακροδεξιά τρολ στο διαδίκτυο.

Αφού ο Eron Gjoni, πρώην φίλος της game developer Zoe Quinn ανέβασε μια ανάρτηση στο blog για τον χωρισμό τους, την κατηγόρησε ότι τον απατούσε και μοιράστηκε screenshots των ιδιωτικών τους συνομιλιών σε ένα διαδικτυακό φόρουμ, η Quinn έγινε μία από τους πολλούς gamers που έγιναν στόχος doxxing ενώ δέχτηκε απειλές βιασμού.

Ένα από τα θύματα, η Αμερικανίδα game developer Brianna Wu έγραψε στο περιοδικό Index on Censorship: «Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει ελευθερία λόγου όταν το να μιλάς για τις εμπειρίες σου οδηγεί σε απειλές θανάτου, doxxing και στο να σου στέλνουν ένοπλους αστυνομικούς στο σπίτι σου».

Το 2014, η Wu έγραψε στο Twitter ότι έφυγε από το σπίτι της καθλως φοβόταν για την σωματική της ακεραιότητα, μαζί με screenshots από απειλές θανάτου που είχαν σταλεί στον λογαριασμό της.

Θύμα και δημοσιογράφος

Το 2019, η Νοτιοαφρικανή δημοσιογράφος και ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός Karima Brown έστειλε ένα μήνυμα που προοριζόταν για τον παραγωγό της σε μια ομάδα WhatsApp που διαχειρίζεται το πολιτικό κόμμα Μαχητές Οικονομικής Ελευθερίας (EFF), στην οποία οι δημοσιογράφοι μπορούν να λαμβάνουν δηλώσεις για τα μέσα ενημέρωσης από το EFF, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Ο Julius Malema, ο ηγέτης του κόμματος, την κατηγόρησε ότι κατασκοπεύει το κόμμα και αντέδρασε στέλνοντας τον αριθμό του τηλεφώνου της στο Twitter στους 2,3 εκατομμύρια οπαδούς του. Η Μπράουν φέρεται να δέχτηκε απειλές βιασμού και δολοφονίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ έκρινε αργότερα ότι το doxxing αποτελούσε παραβίαση του εκλογικού νόμου της χώρας, σύμφωνα με την CPJ, με την Brown να δηλώνει στο μη κερδοσκοπικό οργανισμό ότι η απόφαση του δικαστηρίου ήταν «μια νίκη για τη δημοκρατία και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και ένα χτύπημα κατά του μισογυνισμού και του τοξικού ανδρισμού».

Γιατί επηρεάζει περισσότερες γυναίκες;

Αν και οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα doxxing, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να γίνουν στόχοι μαζικών επιθέσεων στο διαδίκτυο, διαρροών ευαίσθητων μέσων τους, όπως εικόνες ερωτικού περιεχομένου που εκλάπησαν ή μοιράστηκαν χωρίς συγκατάθεση και ανεπιθύμητων και σεξουαλικών μηνυμάτων.

Μια έκθεση του 2020 από τις Γυναίκες του ΟΗΕ με επίκεντρο την Ινδία, τη Μαλαισία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες και τη Νότια Κορέα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες βιώνουν ταυτόχρονα πολλές μορφές διαδικτυακής βίας, όπως το τρολ, το doxxing και τα hacks στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μια παγκόσμια έκθεση για το 2020 από την Economist Intelligence Unit (EIU), διαπίστωσε ότι η διαδικτυακή βία κατά των γυναικών είναι εντυπωσιακά διαδεδομένη στις 51 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, με το 45% των γυναικών της γενιάς Z και οι Millennials να αναφέρουν ότι έχουν πέσει θύματα, σε σύγκριση με το 31% των γυναικών της γενιάς X και των Baby Boomers, ενώ το 85% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα συνολικά ανέφεραν ότι έχουν γίνει μάρτυρες διαδικτυακής βίας κατά των γυναικών.

Ενώ η διαδικτυακή βία είναι ανησυχητικά συχνή σε παγκόσμιο επίπεδο, η μελέτη παρουσιάζει σημαντικές περιφερειακές διαφορές, με την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και τη Μέση Ανατολή να παρουσιάζουν τουλάχιστον 90% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα να έχουν επηρεαστεί.

Must in

Χαμός στη Βραζιλία: «Ο Βινίσιους έχασε τη Χρυσή Μπάλα λόγω ρατσισμού»

Μετά το The Best, ορισμένα Μέσα ενημέρωσης στην πατρίδα του αστέρα της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους, επικρίνουν για άλλη μια φορά την απόφαση να δοθεί το βραβείο στον Ρόδρι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο