Κοινωνικοποίηση κουταβιού – Τι να προσέχετε
Υψίστης σημασίας είναι η κοινωνικοποίηση του κουταβιού για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Για να μπορέσει το κουτάβι να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα σας και να σας συντροφεύει όπου εσείς επιθυμείτε, θα πρέπει να το κοινωνικοποιήσετε. Να του εξασφαλίσετε, δηλαδή, μία υγιή ψυχικοπνευματική και σωματική ανάπτυξη.
Επιθυμούμε να μεγαλώσουμε έναν σκύλο με ισορροπημένο χαρακτήρα. Να έχει, δηλαδή, την ικανότητα να προσαρμόζεται σε κάθε περιβάλλον και σε όλες τις συνθήκες. Να αποκτήσει επικοινωνιακές – κοινωνικές δεξιότητες με τον άνθρωπο, αλλά και με τα άλλα ζώα.
Οι πρώτοι τέσσερις μήνες είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για την κοινωνικοποίηση του κουταβιού
Να μπορεί να είναι ικανός να διαχειριστεί συναισθήματα ή συμπεριφορές, όπως είναι ο έντονος φόβος, το άγχος/στρες, η επιθετικότητα.
Τι είναι η κοινωνικοποίηση του κουταβιού;
«Κοινωνικοποίηση είναι η εξοικείωση και η απευαισθητοποίηση του κουταβιού με τα ερεθίσματα και τις συνθήκες που ζει και θα ζήσει. Οι πρώτοι τέσσερις μήνες είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για την κοινωνικοποίηση του κουταβιού. Πολλές φορές χάνουμε αυτό το διάστημα, γιατί το κουτάβι δεν έχει ολοκληρώσει τα εμβόλια του. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται φοβίες στο σκυλάκι», επισημαίνει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κυριακού.
Γι’ αυτό παίρνουμε το κουτάβι αγκαλιά και το βγάζουμε έξω, για να του δείξουμε από τι αποτελείται ο κόσμος στον οποίο θα ζήσει.
«Το φέρνουμε σε επαφή με πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα, και πάντα φροντίζουμε τα ερεθίσματα που λαμβάνει να γίνονται με θετικό τρόπο. Να μην τρομάξει, δηλαδή, με θορύβους, παιδάκια, ή άλλα σκυλιά», διευκρινίζει ο κ. Κυριακού.
Κοινωνικοποίηση με θετικό τρόπο
Το κρατάμε, λοιπόν, στην αγκαλιά μας, όπως συμβουλεύει ο κ. Κυριακού, για να δει ανθρώπους (βρέφη, παιδιά, έφηβους, ενήλικες, ηλικιωμένους), σκύλους (μικρόσωμους, μεσαίου μεγέθους, μεγαλόσωμους), κι άλλα ζώα. Να εξοικειωθεί με οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα (αυτοκίνητα, μηχανάκια, απορριμματοφόρα, ποδήλατα κτλ). Και όλα αυτά πρέπει να τα καταγράψει με θετικό τρόπο.
Πώς θα γίνει αυτό;
«Δεν παίρνουμε το κουτάβι μας να το πάμε κατευθείαν σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολυκοσμία και θορύβους, γιατί το σκυλάκι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την όλη κατάσταση. Θα πιεστεί ψυχικά, θα αγχωθεί και θα φοβηθεί, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μία τραυματική εμπειρία», υπογραμμίζει ο κ. Κυριακού.
Αφού ολοκληρώσει τα εμβόλια, είναι εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Κυριακού να φέρουμε το κουτάβι σε επαφή με άλλους σκύλους. Φροντίζουμε, η επαφή να γίνει σε περιφραγμένο χώρο, με άλλα κουτάβια και με ενήλικους σκύλους καλού χαρακτήρα. Έτσι ώστε να αναπτύξει τον κώδικα επικοινωνίας και να μάθει τους κανόνες συμπεριφοράς. Αποφεύγουμε να το φέρουμε σε επαφή με πολλούς σκύλους και φροντίζουμε να αποκτήσει μόνο θετικές εμπειρίες.
Τέλος, ο κ. Κυριακού επισημαίνει ότι πολλά σκυλάκια που υιοθετούνται από καταφύγια, επιστρέφονται, καθώς έχουν φοβίες και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες της πόλης. Κι αυτό γιατί δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί. Παροτρύνει, λοιπόν, τους εθελοντές, όσο μπορούν, να κοινωνικοποιούν τα σκυλάκια.
● Ο κ. Γιώργος Κυριακού έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα Θετικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων της κας Άννας Παπάζογλου.
Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και έχει συνεργαστεί με εκτροφείς και καταφύγια σκύλων.
Δουλεύει ως επαγγελματίας σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς τα τελευταία 11 χρόνια.
Είναι ιδρυτής της Σχολής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων, Γιώργος Κυριακού functional dog training.
Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα σκυλιά και η λαχτάρα μου για γνώση της ψυχολογίας τους με οδήγησε στα 36 μου χρόνια να παρακολουθήσω το πρόγραμμα θετικής εκπαίδευσης εκπαιδευτών σκύλων της Άννας Παπάζογλου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις