Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Κοινωνικοποίηση κουταβιού – Τι να προσέχετε

Κοινωνικοποίηση κουταβιού – Τι να προσέχετε

Υψίστης σημασίας είναι η κοινωνικοποίηση του κουταβιού για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα του

Για να μπορέσει το κουτάβι να αντεπεξέλθει στην καθημερινότητα σας και να σας συντροφεύει όπου εσείς επιθυμείτε, θα πρέπει να το κοινωνικοποιήσετε. Να του εξασφαλίσετε, δηλαδή, μία υγιή ψυχικοπνευματική και σωματική ανάπτυξη.

Επιθυμούμε να μεγαλώσουμε έναν σκύλο με ισορροπημένο χαρακτήρα. Να έχει, δηλαδή, την ικανότητα να προσαρμόζεται σε κάθε περιβάλλον και σε όλες τις συνθήκες. Να αποκτήσει επικοινωνιακές – κοινωνικές δεξιότητες με τον άνθρωπο, αλλά και με τα άλλα ζώα.

Οι πρώτοι τέσσερις μήνες είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για την κοινωνικοποίηση του κουταβιού

Το κουτάβι πρέπει να αποκτήσει επικοινωνιακές – κοινωνικές δεξιότητες με τον άνθρωπο, αλλά και με τα άλλα ζώα

Να μπορεί να είναι ικανός να διαχειριστεί συναισθήματα ή συμπεριφορές, όπως είναι ο έντονος φόβος, το άγχος/στρες, η επιθετικότητα.

Τι είναι η κοινωνικοποίηση του κουταβιού;

«Κοινωνικοποίηση είναι η εξοικείωση και η απευαισθητοποίηση του κουταβιού με τα ερεθίσματα και τις συνθήκες που ζει και θα ζήσει. Οι πρώτοι τέσσερις μήνες είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για την κοινωνικοποίηση του κουταβιού. Πολλές φορές χάνουμε αυτό το διάστημα, γιατί το κουτάβι δεν έχει ολοκληρώσει τα εμβόλια του. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται φοβίες στο σκυλάκι», επισημαίνει ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κυριακού.

Γι’ αυτό παίρνουμε το κουτάβι αγκαλιά και το βγάζουμε έξω, για να του δείξουμε από τι αποτελείται ο κόσμος στον οποίο θα ζήσει.

«Το φέρνουμε σε επαφή με πολλά και διαφορετικά περιβάλλοντα, και πάντα φροντίζουμε τα ερεθίσματα που λαμβάνει να γίνονται με θετικό τρόπο. Να μην τρομάξει, δηλαδή, με θορύβους, παιδάκια, ή άλλα σκυλιά», διευκρινίζει ο κ. Κυριακού.

Κοινωνικοποίηση με θετικό τρόπο

Το κρατάμε, λοιπόν, στην αγκαλιά μας, όπως συμβουλεύει ο κ. Κυριακού, για να δει ανθρώπους (βρέφη, παιδιά, έφηβους, ενήλικες, ηλικιωμένους), σκύλους (μικρόσωμους, μεσαίου μεγέθους, μεγαλόσωμους), κι άλλα ζώα. Να εξοικειωθεί με οπτικά και ηχητικά ερεθίσματα (αυτοκίνητα, μηχανάκια, απορριμματοφόρα, ποδήλατα κτλ). Και όλα αυτά πρέπει να τα καταγράψει με θετικό τρόπο.

Πώς θα γίνει αυτό;

«Δεν παίρνουμε το κουτάβι μας να το πάμε κατευθείαν σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από πολυκοσμία και θορύβους, γιατί το σκυλάκι δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την όλη κατάσταση. Θα πιεστεί ψυχικά, θα αγχωθεί και θα φοβηθεί, με αποτέλεσμα να αποκτήσει μία τραυματική εμπειρία», υπογραμμίζει ο κ. Κυριακού.

Αφού ολοκληρώσει τα εμβόλια, είναι εξίσου σημαντικό, να φέρουμε το κουτάβι σε επαφή με άλλους σκύλους

Αφού ολοκληρώσει τα εμβόλια, είναι εξίσου σημαντικό, σύμφωνα με τον κ. Κυριακού να φέρουμε το κουτάβι σε επαφή με άλλους σκύλους. Φροντίζουμε, η επαφή να γίνει σε περιφραγμένο χώρο, με άλλα κουτάβια και με ενήλικους σκύλους καλού χαρακτήρα. Έτσι ώστε να αναπτύξει τον κώδικα επικοινωνίας και να μάθει τους κανόνες συμπεριφοράς. Αποφεύγουμε να το φέρουμε σε επαφή με πολλούς σκύλους και φροντίζουμε να αποκτήσει μόνο θετικές εμπειρίες.

Τέλος, ο κ. Κυριακού επισημαίνει ότι πολλά σκυλάκια που υιοθετούνται από καταφύγια, επιστρέφονται, καθώς έχουν φοβίες και αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις συνθήκες της πόλης. Κι αυτό γιατί δεν έχουν κοινωνικοποιηθεί. Παροτρύνει, λοιπόν, τους εθελοντές, όσο μπορούν, να κοινωνικοποιούν τα σκυλάκια.

Ο επαγγελματίας εκπαιδευτής σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς, Γιώργος Κυριακού

● Ο κ. Γιώργος Κυριακού έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα Θετικής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων της κας Άννας Παπάζογλου.

Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και έχει συνεργαστεί με εκτροφείς και καταφύγια σκύλων.

Δουλεύει ως επαγγελματίας σκύλων και σύμβουλος συμπεριφοράς τα τελευταία 11 χρόνια.
Είναι ιδρυτής της Σχολής Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Σκύλων, Γιώργος Κυριακού functional dog training.

Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα σκυλιά και η λαχτάρα μου για γνώση της ψυχολογίας τους με οδήγησε στα 36 μου χρόνια να παρακολουθήσω το πρόγραμμα θετικής εκπαίδευσης εκπαιδευτών σκύλων της Άννας Παπάζογλου».

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024