Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Black Friday: Τα πιο κοινά λάθη των καταναλωτών και πώς θα τα αποφύγουμε

Black Friday: Τα πιο κοινά λάθη των καταναλωτών και πώς θα τα αποφύγουμε

Πώς θα πραγματοποιήσουμε αγορές που δεν θα μετανιώσουμε την επόμενη ημέρα;

Ο εμπορικός θεσμός της Black Friday είναι μία ευκαιρία να βάλουμε επιτέλους «τσεκ» σε μερικά από τα προϊόντα που υπάρχουν καιρό στη wish list μας, χωρίς να χρειαστεί να βάλουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Η καθιερωμένη γιορτή των μεγάλων προσφορών η οποία παρακινεί τους καταναλωτές να αποκτήσουν ό,τι επιθυμούν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, δεν προκαλεί μόνο συνωστισμό και ουρές στα καταστήματα, αλλά δημιουργεί και τις ιδανικές συνθήκες, ώστε οι έμποροι να «απογειώσουν» τον ημερήσιο τζίρο τους.

Το ερώτημα είναι, λοιπόν, πώς θα καταφέρουμε να μείνουμε ψύχραιμοι και υπεύθυνοι καταναλωτές, σε αυτόν τον αγοραστικό παροξυσμό; Πώς θα αποφύγουμε τα λάθη που κάνουν σχεδόν όλοι τη συγκεκριμένη ημέρα; Διότι, όσο υπεύθυνοι καταναλωτές και αν είμαστε, όσο καλά και αν έχουμε οργανώσει τις αγορές μας, είναι πιθανό να πέσουμε σε «παγίδες», να ξοδέψουμε περισσότερα χρήματα από όσα υπολογίζαμε. Και ακριβώς για αυτό, ετοιμάσαμε τη λίστα που ακολουθεί, η οποία θέλει να μας προειδοποιήσει για τα λάθη που πρέπει να προσέξουμε στη φετινή Black Friday.

Το FOMO που μας προκαλούν οι προσφορές περιορισμένης διάρκειας

Οι προσφορές της Black Friday είναι περιορισμένου χρόνου, γεγονός που δημιουργεί μία έντονη πίεση στους καταναλωτές να συμμετέχουν ψωνίζοντας, να αποφασίσουν άμεσα αν επιθυμούν να αγοράσουν κάτι ή όχι. Αυτή η πίεση ωθεί αρκετούς από εμάς σε απερίσκεπτες, άσκοπες αγορές, αγορές που έπρεπε να γίνουν σε δεύτερο χρόνο ή δεν μας ήταν τόσο απαραίτητες. Κάπως έτσι, παρακινούμενοι από τον φόβο πως θα χάσουμε την ευκαιρία, σπεύδουμε να αγοράσουμε κάτι που δεν είμαστε σίγουροι πως χρειαζόμαστε όντως. Πριν προσθέσουμε, λοιπόν, ένα προϊόν στο καλάθι μας ενόψει Black Friday, καλό θα ήταν να σκεφτούμε πως το συγκεκριμένο προϊόν θα έχει ξανά χαμηλή τιμή, σε κάποιο δεκαπενθήμερο προσφορών ή στις χειμερινές εκπτώσεις του Ιανουαρίου.

Ενδίδοντας σε μεγάλες προσφορές που αποδεικνύονται «παγίδες»

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η πιο κοινή «παγίδα» της Μαύρης Παρασκευής είναι οι συντριπτικές προσφορές που δεν πρέπει να χάσουμε και ενώ δείχνουν τόσο συμφέρουσες με την πρώτη ματιά, με μία δεύτερη μας βάζουν στη διαδικασία να ξανά σκεφτούμε αν αξίζουν όντως τον κόπο και τα χρήματά μας. Το πρόβλημα είναι, βέβαια, πως μερικές φορές οι προσφορές είναι τόσο catchy, που δεν προλαβαίνουμε να τους… αντισταθούμε. Κακά τα ψέματα. Ορισμένοι έμποροι «φουσκώνουν» την προτεινόμενη λιανική τιμή πώλησης με σκοπό να αναδείξουν την έκπτωση που προσφέρουν και να την κάνουν ακόμη πιο ελκυστική στους καταναλωτές. Και ο μόνος τρόπος για να εντοπίσουμε τέτοιες… παραφωνίες στις τιμές, είναι να έχουμε πραγματοποιήσει έγκαιρα μία σχολαστική έρευνα αγοράς στα προϊόντα που μας ενδιαφέρει να αποκτήσουμε, να γνωρίζουμε περίπου ποια είναι η αρχική τιμή τους αλλά και αυτή με την οποία μας εξυπηρετεί να τα αποκτήσουμε.

Οι υπερβολικές δαπάνες που μας βγάζουν εκτός προϋπολογισμού

Πριν βγούμε για τη φετινή shopping εξόρμηση της Black Friday, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως επειδή κάποιο προϊόν διατίθεται σε προσφορά, δεν σημαίνει πως η τσέπη μας αντέχει οικονομικά να το αποκτήσουμε. Αξίζει να το επισημάνουμε, διότι αρκετοί πέφτουμε στην «παγίδα» να βλέπουμε ένα προϊόν σε μειωμένη τιμή και να θεωρούμε πως αξίζει να το αποκτήσουμε, ακριβώς επειδή είναι σε προσφορά, γεγονός που μας οδηγεί στο να ξοδεύουμε περισσότερα χρήματα από όσα είχαμε υπολογίσει πως θα διαθέσουμε. Αν δεν θέλουμε, λοιπόν, η φετινή Black Friday να μας βρει αγχωμένους για τα χρήματα που ξοδέψαμε στο τέλος της ημέρας, το ιδανικό θα ήταν να μείνουμε συνεπείς στο ποσό που έχουμε αποφασίσει να διαθέσουμε αλλά κυρίως, στη λίστα των αγορών μας.

Ναι, ο μεγαλύτερος εμπορικός θεσμός της χρονιάς, είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για να κάνουμε μία αναβάθμιση στην γκαρνταρόμπα, τον οικιακό εξοπλισμό, το home office ή το μπουντουάρ μας. Αρκεί, βέβαια, να μην αφήσουμε το… vibe της ημέρας να μας παρασύρει σε αγορές τις οποίες δεν είχαμε υπολογίσει και πιθανότητα θα μετανιώσουμε την επόμενη ημέρα.

 Είστε έτοιμοι για μια… σουρεάλ Black Friday; Click εδώ!

Black Friday & Cyber Monday: Ψάχνετε συμβουλές για ασφαλείς online αγορές; Click εδώ!

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024