Γεραπετρίτης: Συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ στη Ραμάλα – «Επείγουσα ανάγκη για ανθρωπιστική παύση»
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έγινε επίσης δεκτός από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Σταγιέχ.
Με το Παλαιστίνιο ομόλογό του, Ριάντ αλ-Μαλίκι, συναντήθηκε στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
O κ. Γεραπετρίτης αφίχθη στις 09.15 στο αεροδρόμιο Ben Gurion και από εκεί μετέβη στη Ραμάλα και την έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ριάντ αλ-Μαλίκι, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε την επείγουσα ανάγκη για επίτευξη ανθρωπιστικής παύσης, με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα. Επίσης, έγινε δεκτός από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μοχάμαντ Σταγιέχ.
«Πρέπει να μπορέσουμε να διακρίνουμε τον παλαιστινιακό λαό από τη Χαμάς»
Σκοπός της επίσκεψης του κ. Γεραπετρίτη στη Δυτική Όχθη και των επαφών του με την Παλαιστινιακή ηγεσία είναι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η απευθείας ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στην περιοχή και η διερεύνηση των τρόπων συμβολής της Ελλάδας στην επίτευξη ανθρωπιστικής παύσης.
«Μίας παύσης που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για βιώσιμους ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
📍Ραμάλα
Κατά τη συνάντησή του με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ Riyad Al-Maliki, ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε την επείγουσα ανάγκη για επίτευξη ανθρωπιστικής παύσης, με σκοπό τη δημιουργία βιώσιμων ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Γάζα. https://t.co/3Mh2m4WrUM pic.twitter.com/HHXl7TyEWI— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) November 16, 2023
«Πρέπει να διακρίνουμε τον παλαιστινιακό λαό από τη Χαμάς»
Λίγο πριν το ταξίδι του στη Δυτική Όχθη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο, το οποίο έχει κερδίσει τα τελευταία χρόνια χάρη στη συνεπή εξωτερική πολιτική, που στηρίζεται σε αρχές και η οποία δεν είναι συναλλακτική.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη ύπαρξης ανθρωπιστικών διαδρόμων και στη δυνατότητα οι ευάλωτοι να μπορούν να λαμβάνουν την περίθαλψη που πρέπει και να μην στοχοποιούνται οι άμαχοι. «Σε ό,τι αφορά στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους, θα πρέπει να δουλέψουμε όλες τις δυνατές εναλλακτικές λύσεις», σημείωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.
Επίσης, είπε πως η Ελλάδα αναγνώρισε από την πρώτη ημέρα το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων. «Πρέπει να μπορέσουμε να διακρίνουμε τον παλαιστινιακό λαό από τη Χαμάς. Η Χαμάς παραμένει μια τρομοκρατική οργάνωση που κρατάει ομήρους. Αυτό όμως δεν αναιρεί τη βασική ανθρωπιστική αξία ότι θα πρέπει να υπάρξουν στη Γάζα βιώσιμοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι», είπε.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα τηρεί ίσο μέτρο με την Παλαιστίνη, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η χώρα μας έχει συγκεκριμένη πολιτική η οποία δεν στηρίζεται στην ισορροπία, αλλά στο δίκαιο. «Από την πρώτη στιγμή είπαμε πως η Ελλάδα είναι κατά της τρομοκρατίας. Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατία και οποιαδήποτε μορφή βίας κατά ανθρώπων, αλλά είμαστε υπέρ του ανθρωπισμού», κατέστησε σαφές.
- e-ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Ο χάρτης πληρωμών της εβδομάδας
- Αυτή είναι η βαθμολογία της Euroleague μετά τη νίκη του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ (pic)
- Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 89-94: Θρύλος στο ΟΑΚΑ με σούπερ Φουρνιέ!
- Γαλλία: «Με νάρκωσαν και με βίασαν;» αναρωτιούνται οι σύντροφοι των κακοποιητών της Πελικό
- Κασσελάκης: Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και προχωρά σε νέα κίνηση
- Ξανά στο τιμόνι του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το «γεράκι των δασμών» Ρομπ Λάιχτιτζερ