Σε νέα φάση ο πόλεμος στη Γάζα – Οι μάχες στο βορρά τελειώνουν, η ανθρωπιστική κρίση στον νότο εντείνεται
Μέσα σε όλα ο χειμώνας έφτασε, κουβαλώντας κρύες θερμοκρασίες και μπόλικη βροχή που θα βαθύνει τη δυστυχία των ανθρώπων στη Γάζα.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ο πόλεμος στη Γάζα βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Μετά από 6 εβδομάδες πολέμου και 3 εβδομάδες χερσαίων μαχών, το Ισραήλ έχει αποκτήσει τον έλεγχο όλης της περιοχής βόρεια της κοίτης του ποταμού Γουάντι Γάζα, που διχοτομεί τη Λωρίδα μήκους 45 χιλιομέτρων.
Στο διάστημα αυτό των ακατάπαυστων εχθροπραξιών οι πόλεις της ερήμωσαν, σχεδόν 11.500 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους περίπου 4.700 παιδιά και η Χαμάς εκτοπίστηκε από το βόρειο τουλάχιστον τμήμα του θύλακα.
Δύο τα ερωτήματα της επόμενης φάσης
Οι εξελίξεις αυτές εγείρουν δύο βασικά ερωτήματα. Το πρώτο, και πιο πιεστικό, είναι πώς θα δρομολογηθεί η ανακούφιση της ανθρωπιστικής καταστροφής στη νότια Γάζα, καθώς σχεδόν το σύνολο των 2.2 εκατομμυρίων κατοίκων της περιοχής έχει πλέον εγκλωβιστεί εκεί.
Η πλήρης πολιορκία, που έχει επιβάλει το Ισραήλ, και η αναιμική ροή βοήθειας μέσω των συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, έχουν αφήσει τους κατοίκους της πρώτης να στερούνται σε βαθμό απελπισίας τα βασικά τρόφιμα και το πολύτιμο πόσιμο νερό.
The battle of northern Gaza is almost over. But a dire humanitarian situation in the south is only getting worse https://t.co/EJcOVFHsYq ⬇️
— The Economist (@TheEconomist) November 15, 2023
Η κατάκτηση των τούνελ
Η έλλειψη καυσίμων έχει παραλύσει τα νοσοκομεία και τις υπηρεσίες βοήθειας, που χρειάζονται περισσότερο από ποτέ. Μέσα σε όλα ο χειμώνας έφτασε, κουβαλώντας κρύες θερμοκρασίες (μέχρι και 8 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν τις νυχτερινές ώρες) και μπόλικη βροχή, που θα βαθύνει τη δυστυχία των ανθρώπων στη Γάζα.
Το δεύτερο ερώτημα, σύμφωνα με τον Economist, είναι τι θα συμβεί στη συνέχεια στα πεδία των μαχών. Δεν είναι μόνο οι άμαχοι που κατέφυγαν στη νότια Γάζα: το ίδιο έχουν κάνει δίχως αμφιβολία και κάποιοι από τους μαχητές της Χαμάς. Το Ισραήλ δεν έχει ακόμη βρει τον ηγέτη της οργάνωσης στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, ή τον στρατιωτικό της επικεφαλής, Μοχάμεντ Ντέιφ, οι οποίοι πιστεύεται ότι κρύβονται στον λαβύρινθο των τούνελ κάτω από την Γάζα.
Εσωτερική πολιτική και εξωτερική διπλωματία
Τα ισραηλινά στρατεύματα, εκτιμάται ότι θα περάσουν τις επόμενες εβδομάδες ανατινάζοντας τις εισόδους αυτών των σηράγγων, ψάχνοντας σπιθαμή προς σπιθαμή τον βορρά για όπλα και μαχητές. Κάποια στιγμή, όμως, το Τελ Αβίβ θα στρέψει την προσοχή του για το νότο.
Το πόσα θα μπορέσει τελικά να κάνει εκεί θα εξαρτηθεί από την εσωτερική πολιτική στο Ισραήλ και τη διπλωματική πίεση από την παγκόσμια κοινότητα, που σχεδόν από την αρχή είναι ξεκάθαρο ότι θέλει το τέλος του πολέμου. Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα πρέπει επίσης να αποφασίσει ποιο θέλει να είναι το επόμενο κεφάλαιο στη Γάζα, κάτι που αρνείται πεισματικά να κάνει μέχρι σήμερα. Ο πόλεμος στη Γάζα είναι σε κομβικό σημείο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις