Λαγκάρντ: Η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της… SEC
Η πρόεδρος της ΕΚΤ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας ενός ενιαίου χρηματιστηρίου
- Μέλος κυκλώματος που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες ήταν η Ειρήνη – Τι λένε τα θύματα της σπείρας
- Πώς το Προσφυγικό πλήττει βαριά τη Μελόνι – Το πολιτικό φιάσκο της συμφωνίας Ιταλίας-Αλβανίας
- Ποινή φυλάκισης 51 μηνών εξαγοράσιμη και με αναστολή στον πατέρα Αντώνιο
- Κοινή αναφορά στη Βουλή από τους ανεξάρτητους βουλευτές πλησίον Κασσελάκη
Τη δική της Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στα πρότυπα της αμερικανικής SEC και ένα ενοποιημένο χρηματιστήριο χρειάζεται η Ευρώπη, προκειμένου να συγκεντρώνει χρήματα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, υποστήριξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλίας της στη Φρανκφούρτη την Παρασκευή ότι «η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής SEC» για να αντικαταστήσει το συνονθύλευμα των εθνικών εποπτικών αγορών θα συμβάλει στη συγκέντρωση των τεράστιων ποσών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της τριπλής απειλής, της «απαγκοσμιοποίησης, των δημογραφικών στοιχείων και της απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές».
Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Συνέδριο, η Λαγκάρντ ζήτησε να τερματιστεί το σύστημα των εθνικών χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, λέγοντας ότι «μια πραγματικά ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά χρειάζεται ενοποιημένες υποδομές αγοράς — και εδώ μπορεί να δείξει την αποφασιστικότητά του και ο ιδιωτικός τομέας».
Επενδυτικές απαιτήσεις
Συγκρίνοντας τις τεράστιες επενδυτικές απαιτήσεις της Ευρώπης με την έκδοση ομολόγων που χρηματοδότησαν την κατασκευή των αμερικανικών σιδηροδρόμων στα τέλη του 19ου αιώνα, η Λαγκάρντ είπε ότι η περιοχή χρειάζεται «μια καθολική προσπάθεια – και απαιτούνται μαζικές επενδύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα».
Υποστήριξε επίσης, ότι η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα απαιτούσε επιπλέον 620 δισ. ευρώ ετήσιων επενδύσεων μέχρι το 2030, ενώ η ψηφιακή μετάβαση χρειαζόταν επιπλέον 125 δισ. ευρώ ετησίως.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί προσπαθούν να δημιουργήσουν μια «ένωση κεφαλαιαγορών» για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά η Λαγκάρντ είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε προχωρήσει».
Οι αγορές ομολόγων
Οι εταιρείες της ΕΕ εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τις εμπορικές τράπεζες της περιοχής για δανεισμό, με τη Λαγκάρντ να επισημαίνει ότι οι αγορές ομολόγων των ΗΠΑ είναι τρεις φορές μεγαλύτερες από ό,τι στην Ευρώπη και η χρηματοδότηση κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου της ΕΕ είναι το ένα πέμπτο των ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η οικονομία των ΗΠΑ είναι λιγότερο από το διπλάσιο της οικονομίας της ΕΕ.
Ενώ η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών στο Παρίσι επιβλέπει τις χρηματοπιστωτικές αγορές στην Ευρώπη, οι εθνικοί φύλακες εξακολουθούν να κατέχουν μεγάλη ισχύ. Η Λαγκάρντ είπε ότι οι εξουσίες της ESMA θα μπορούσαν να επεκταθούν με την παραχώρηση της «ευρείας εντολής, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης εποπτείας». Αλλά πρόσθεσε: «Πέρα από έναν ισχυρό θεσμό, ένα ενιαίο βιβλίο κανόνων είναι επίσης βασικό».
Ενιαίο χρηματιστήριο
Η ευρωπαία τραπεζίτης, επικαλούμενη μία μελέτη της δεξαμενής σκέψης New Financial, υποστήριξε ότι η δημιουργία μιας πραγματικά ενοποιημένης ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία επιπλέον 4.800 νεοφυών επιχειρήσεων που θα συγκεντρώνουν επιπλέον 535 δισ. ευρώ ετησίως: «Συχνά αναρωτιόμαστε γιατί αυτοί οι μονόκεροι πηγαίνουν στο εξωτερικό και δεν μένουν στη Φρανκφούρτη ή στην Ευρώπη», είπε.
Υπογραμμίζοντας το έλλειμμα χρηματοδότησης σε ευρωπαϊκές εταιρείες, η Λαγκάρντ είπε ότι έρευνα της ΕΚΤ διαπίστωσε ότι σχεδόν το 40% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δήλωσε ότι η έλλειψη όρεξης από τους επενδυτές ήταν «πολύ σημαντικό εμπόδιο» για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για πράσινες επενδύσεις.
Οι κατακερματισμένες χρηματοπιστωτικές αγορές της Ευρώπης – το χρηματιστήριο της περιοχής είναι το μισό από το μέγεθος των ΗΠΑ, ενώ υπάρχουν τριπλάσια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από ό,τι στις ΗΠΑ – εμποδίζουν τη συγκέντρωση κεφαλαίων για εταιρείες, είπε η Λαγκάρντ. «Αυτό μειώνει το βάθος της αγοράς και τη ρευστότητα και, ως εκ τούτου, καθιστά πιο δύσκολη την ανάπτυξη μεγαλύτερων κεφαλαιαγορών», πρόσθεσε.
Η θέση των τραπεζών
Όπως γράφουν οι Financial Times, τα αφεντικά των εμπορικών τραπεζών, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ζήτησαν από την Ευρώπη να άρει τους περιορισμούς στην αγορά τιτλοποιήσεων, στην οποία οι τράπεζες συσκευάζουν δάνεια και τα πωλούν σε επενδυτές, για να ενισχύσουν τον δανεισμό.
Ο Manfred Knof, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank, δήλωσε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν υποψίες για τιτλοποιήσεις που απορρέουν από τον ρόλο των χρεωστικών υποχρεώσεων με εξασφάλιση στην κρίση των ενυπόθηκων δανείων subprime των ΗΠΑ. «Το στίγμα της τιτλοποίησης πρέπει να τελειώσει».
Υπογράμμισε επίσης ότι αυτό είναι «πιο απαραίτητο από ποτέ» αφού το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο κατέρριψε ένα ταμείο εκτός προϋπολογισμού 60 δισ. ευρώ στο οποίο το Βερολίνο βασιζόταν για να χρηματοδοτήσει μεγάλο μέρος της κλιματικής και ενεργειακής του μετάβασης τα επόμενα χρόνια.
«Αφήνουμε σημαντικό δυναμικό ανεκμετάλλευτο εδώ», έγραψε ο Christian Sewing, διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, στην Handelsblatt την Παρασκευή, προσθέτοντας ότι οι κανόνες τιτλοποίησης της Ευρώπης ήταν «πολύ περίπλοκοι, οι διαδικασίες διαρκούν πολύ και είναι πολύ ακριβές».
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις