Χαμένο αριστούργημα αξίας 24 εκ. ευρώ βρέθηκε σε κουζίνα και πάει στο Λούβρο
Το Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι, πρόσθεσε έναν «εθνικό θησαυρό» στη συλλογή του τέσσερα χρόνια αφότου ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας εκκαθάρισης σπιτιού.
Το έργο «Η χλεύη στον Χριστό» ή «Ο Χριστός χλευαζόμενος» του Φλωρεντινού ζωγράφου Τσιμαμπούε
(Cimabue) βρέθηκε στο σπίτι μιας ηλικιωμένης γυναίκας στην πόλη Compiegne, το 2019. Είχε φυλάξει το σπάνιο έργο τέχνης – το οποίο νόμιζε ότι ήταν μια ελληνική θρησκευτική εικόνα – στην κουζίνα της.
Η ανυποψίαστη ιδιοκτήτρια του έργου δεν γνώριζε από πού είχε προέλθει ο πίνακας, διαστάσεων 10 επί 8 ιντσών, δήλωσε τότε ο Jerome Montcouquil από τους ειδικούς σε θέματα τέχνης Cabinet Turquin, ο οποίος κλήθηκε να μελετήσει τη σπουδαιότητα του πίνακα μετά την ανακάλυψή του.
Ο πίνακας, ο οποίος χρονολογείται από το 1280, έπιασε σχεδόν 24,2 εκατομμύρια ευρώ (26,8 εκατομμύρια δολάρια) σε δημοπρασία τον Οκτώβριο του 2019, πάνω από τέσσερις φορές την εκτίμηση που είχε προηγηθεί της πώλησης
Δείτε το βίντεο
;
«Εθνικός θησαυρός»
Ο πίνακας, ο οποίος χρονολογείται από το 1280, έπιασε σχεδόν 24,2 εκατομμύρια ευρώ (26,8 εκατομμύρια δολάρια) σε δημοπρασία τον Οκτώβριο του 2019, πάνω από τέσσερις φορές την εκτίμηση που είχε προηγηθεί της πώλησης.
Αλλά η γαλλική κυβέρνηση παρενέβη στη συνέχεια για να εμποδίσει την εξαγωγή του, αποδίδοντας στον πίνακα τον τίτλο του «εθνικού θησαυρού».
Η κίνηση αυτή κράτησε τον μικροσκοπικό, εξαιρετικά σπάνιο πίνακα στη χώρα για 30 μήνες, κατά τη διάρκεια των οποίων η κυβέρνηση συγκέντρωσε τα κεφάλαια για να τον αγοράσει για το έθνος.
Τώρα, η υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Ρίμα Αμπντούλ Μαλάκ, και ο πρόεδρος και διευθυντής του Μουσείου του Λούβρου, Λοράνς ντε Καρς, ανακοίνωσαν ότι ο πίνακας αποτελεί μέρος της συλλογής του μουσείου.
Μόνο περίπου 15 από τα έργα του Τσιμαμπούε είναι γνωστά
«Αυτές οι αγορές είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικής κινητοποίησης του Μουσείου του Λούβρου, η οποία επιτρέπει να διατηρηθούν στη Γαλλία τα έργα που επιθυμούν τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και να γίνουν προσιτά σε όλους», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώθηκαν τα χρήματα.
Το υπουργείο συνέχισε να αποκαλεί τον πίνακα «ένα κρίσιμο ορόσημο στην ιστορία της τέχνης, που σηματοδοτεί τη συναρπαστική μετάβαση από την εικόνα στη ζωγραφική».
Μόνο περίπου 15 από τα έργα του Τσιμαμπούε είναι γνωστά, γι’ αυτό και ο πίνακας «αποτελεί εθνικό θησαυρό μείζονος σημασίας», προσθέτει το υπουργείο.
Θα ενωθεί με τον πολύ μεγαλύτερο πίνακα του Τσιμαμπούε, τον «Maestà», στη συλλογή του Λούβρου και τα δύο έργα θα αποτελέσουν μέρος μιας εκθεσιακής εκδήλωσης την άνοιξη του 2025, σύμφωνα με το υπουργείο.
«Η χλεύη στον Χριστό»
Cimabue (Τσιμαμπούε) είναι το ψευδώνυμο του καλλιτέχνη Cenni di Pepo, που γεννήθηκε στη Φλωρεντία γύρω στο 1240. Είναι γνωστό ότι υπήρξε ο μέντορας και δάσκαλος του Τζόττο, ο οποίος θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της προ-αναγεννησιακής εποχής.
Το έργο «Η χλεύη στον Χριστό» αποτελεί μέρος ενός δίπτυχου που περιλαμβάνει οκτώ σκηνές με επίκεντρο το πάθος και τη σταύρωση του Χριστού.
Η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου φιλοξενεί μια άλλη σκηνή από το έργο, την «Παρθένα και το παιδί με δύο αγγέλους», το οποίο απέκτησε το 2000. Είχε χαθεί για αιώνες, πριν το βρει ένας Βρετανός αριστοκράτης στο πατρικό του σπίτι στο Σάφολκ, σύμφωνα με το AFP.
Ένα άλλο, «Το Μαστίγιο του Χριστού», βρίσκεται στη συλλογή Frick Collection στη Νέα Υόρκη.
*Με στοιχεία από cnn.com
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις