Σύνδεση των προσφύγων με την αγορά εργασίας θέλει και το Μαξίμου
Η κυβέρνηση αφενός θέλει μετανάστευση «με όρους και σύμφωνα με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες, τις επιλογές της ελληνικής κοινωνίας» αφετέρου δεν θέλει παρεμβάσεις που θα απειλούσαν να λειτουργήσουν ως «μαγνήτης» για αύξηση ροών
Πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός αποδοτικού μηχανισμού «νόμιμης μετανάστευσης» με τρόπο που να απαντά και σε ελλείψεις εργατικών χεριών στον αγροτικό τομέα και άλλους κλάδους, όπως η οικοδομή, αναζητεί η κυβέρνηση.
Όσο η πίεση για λύσεις στην έλλειψη κυρίως εποχικού ανθρώπινου δυναμικού εντείνεται προς τους συναρμόδιους υπουργούς από συνεταιρισμούς, ακόμα και από γαλάζιους βουλευτές (πρωτίστως σε αγροτικούς νομούς), το Μαξίμου επεξεργάζεται κινήσεις σε νομοθετικό και οργανωτικό επίπεδο μπροστά στην απαιτητική ισορροπία, που, όπως θεωρεί, προκύπτει από τις δύο κατευθύνσεις του σχεδίου για το Μεταναστευτικό: αποτροπή παράνομων διελεύσεων και διαχείριση των νόμιμων ροών.
Εξελίξεις αναμένονται μέχρι τις αρχές του 2024 στην επέκταση των διακρατικών συμφωνιών μεταξύ άλλων με Ινδία, Πακιστάν και Φιλιππίνες αλλά και με τη Γεωργία και τη Μολδαβία.
Η κυβέρνηση αφενός θέλει μετανάστευση «με όρους και σύμφωνα με τις ανάγκες, τις προτεραιότητες, τις επιλογές τις δικές μας, της ελληνικής κοινωνίας» όπως είπε πρόσφατα στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Καιρίδης, αφετέρου δεν θέλει παρεμβάσεις που θα απειλούσαν να λειτουργήσουν ως «μαγνήτης» για αύξηση ροών.
«Φωνές» για «χαρτογράφηση» των μεταναστών
Στο πλαίσιο αυτό και ως βαλβίδα αποσυμπίεσης αντιδράσεων, το Μαξίμου «πάγωνε» προ διμήνου – με κατηγορηματικό τρόπο τότε – τη δημόσια συζήτηση για «μαζικές ελληνοποιήσεις» μεταναστών που είχε ανοίξει ύστερα από αναφορές του Καιρίδη και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται και σε μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα – μια δεξαμενή ανθρώπων που συνολικά εκτιμάται σε 300.000.
Εντός της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν «φωνές» υπέρ του σχεδίου «χαρτογράφησης» των διαμενόντων μεταναστών στη χώρα και υπό προϋποθέσεις «τακτοποίησης» ενός αριθμού εξ αυτών, όπως λένε, με ευρύτερες ρυθμίσεις για ευκολότερη και σε πλαίσιο νομιμότητας πρόσβασης μεταναστών στην εργασία.
Με στόχο ένα συνολικά ταχύτερο πλαίσιο για τους εργάτες γης αναζητούνται βελτιώσεις στο θέμα των μετακλήσεων –διαδικασία στην οποία αναγνωρίζονται γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.
Εξελίξεις αναμένονται μέχρι τις αρχές του 2024 στην επέκταση των διακρατικών συμφωνιών μεταξύ άλλων με Ινδία, Πακιστάν και Φιλιππίνες αλλά και με τη Γεωργία και τη Μολδαβία.
Ωστόσο κρίνονται αναγκαία, λένε αρμόδιες πηγές, νέα εργαλεία επιτάχυνσης της διαδικασίας, όπως μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαχείριση των αιτημάτων.
Σημειωτέον, από την περασμένη άνοιξη έχει καθοριστεί στους 167.925 πολίτες τρίτων χωρών ο ανώτατος αριθμός αδειών διαμονής για εργασία για τα έτη 2023-2024 με δυνατότητα εξέτασης από το υπουργείο Εργασίας της κάλυψης νέων αιτημάτων εφόσον υπάρξουν ανάγκες στο πλαίσιο της εποχικής εργασίας σε πρωτογενή τομέα και τουρισμό.
Από το σύνολο των θέσεων, οι 20.000 αφορούν τη διμερή συνεννόηση της χώρας με Αίγυπτο και Μπανγκλαντές, ενώ συνολικά 91.630 αφορούν εποχική εργασία (3-9 μήνες) στον πρωτογενή τομέα.
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…
- Μοζαμβίκη: Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Άρης: Η επιστροφή του Σίστο
- Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία, χόρευε δίπλα στο φέρετρο και τράβαγε τα γένια ιερέων