Η εβραϊκή οργάνωση που χτύπησε τη πόρτα της ναζιστικής Γερμανίας και χάρισε έναν… πρωθυπουργό στο Ισραήλ
Οι σκελετοί της ιστορίας αποκαλύπτουν μια σκοτεινή σελίδα στην πορεία των Ισραηλινών να δημιουργήσουν κράτος με οποιοδήποτε τίμημα.
Ενώ μαίνεται ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς, ο διαπρεπής Ισραηλινός ιστορικός Shany Mor στο Πανεπιστήμιο Reichman σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι οι ηγέτες των Παλαιστινίων είχαν συμμαχήσει με τον Χίτλερ, ενώ αντίθετα οι Ισραηλινοί τάχθηκαν με το μέρος των Συμμάχων.
Πράγματι, υπήρχαν κάποιοι Άραβες ηγέτες που φλέρταραν ανοιχτά με τον ναζισμό, όπως ο πρώην μουφτής της Ιερουσαλήμ Χάτζι Μοχάμεντ Αμίν αλ Χουσέινι, αλλά δυστυχώς αυτό ισχύει και με κάποιους Ισραηλινούς, οι οποίοι συνομιλούσαν με το ναζιστικό καθεστώς, τη στιγμή που είχε τεθεί σε λειτουργία η φοβερή «Τελική Λύση».
Πρόκειται για τη διαβόητη σιωνιστική οργάνωση Λεχί ή τη «Συμμορία του Στέρν» -όπως την αποκαλούσαν οι Βρεττανοί- η οποία είχε δημιουργηθεί το 1940 για να εκδιώξει με οποιονδήποτε τρόπο τους Βρετανούς αποικιοκράτες, κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
Αρχικά επεδίωξε μια συμμαχία με τη φασιστική Ιταλία και τη ναζιστική Γερμανία, όπως είχε καταγράψει η ιστορική έρευνα του καθηγητή Τζόζεφ Χέλλερ, καθώς οι ηγέτες της είχαν αξιολογήσει ότι οι ναζί αποτελούσαν έναν… λιγότερο σοβαρό εχθρό από τους Βρετανούς. Χτύπησε μάλιστα την πόρτα των Γερμανών δύο φορές, ώστε να σχηματιστεί συμμαχία με τους Ναζί, προτείνοντας ένα εβραϊκό κράτος βασισμένο σε «εθνικιστικές και ολοκληρωτικές αρχές και συνδεδεμένο με το γερμανικό Ράιχ με συμμαχία».
Αν και η οργάνωση γνώριζε οι Εβραίοι υπέφεραν υπό τους ναζί, όπως αναφέρει και η Εβραϊκή Εικονική Βιβλιοθήκη, ωστόσο δεν δίστασε να προσπαθήσει να πείσει τους Γερμανούς να επιτρέψουν στους Εβραίους να πάνε στην Παλαιστίνη. Έστειλε εκπρόσωπό της στη Βηρυτό για συνάντηση με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών. Ο εβραίος απεσταλμένος είπε στους Γερμανούς ότι το «εβραϊκό πρόβλημα» θα μπορούσε να λυθεί στέλνοντας τους Εβραίους στην Παλαιστίνη, όπου θα δημιουργούσαν μια εβραϊκή στρατιωτική δύναμη για να βοηθήσουν στην κατάκτηση της γης από τους Βρετανούς. Ωστόσο, τότε δεν ίδρωσε το αυτί των Γερμανών.
Η Λεχί όμως δεν εγκατέλειψε την ιδέα της «μετακίνησης των εβραίων», στέλνοντας αυτή τη φορά άλλον απεσταλμένο της στη Συρία για να προσπαθήσει να συναντηθεί με Γερμανούς εκπροσώπους. Ωστόσο, συνελλήφθηκε και φυλακίστηκε στο Latrun πριν προλάβει να φύγει από τη χώρα. Κάπως έτσι τελείωσε το φλερτ της Λεχί με τους Ναζί.
Δεν υπάρχει συναισθηματισμός
Σε έγγραφα που αποκάλυψε η Haaretz το καλοκαίρι του 2023 φαίνεται ξεκάθαρα ο κυνισμός εκείνων των Εβραίων «πατριωτών». Στη διάρκεια ανακρίσεων μελών της οργάνωσης το 1942 από την επίσημα στρατιωτική οργάνωση του εβραϊκού απαλευθερωτικού κινήματος, της Χαγκάνα, ένα στέλεχος της Λεχί ομολόγησε ότι «Ο Στερν είπε ότι στον πόλεμο, δεν υπάρχει χώρος για συναίσθημα».
Η ζημιά που έκανε η οργάνωση στον αγώνα των Εβραίων ήταν τέτοια που ήταν μισητή και από την επίσημη ισραηλινή ηγεσία
Μετά την εκτέλεση του πρώτου της σιωνιστή ηγέτη Αβραάμ Στερν, την ηγεσία ανέλαβε ο Γιτζάκ Σαμίρ, ο οποίος θα γινόταν πρωθυπουργός του Ισραηλινού κράτους, τη δεκαετία του 1980. Η νέα ηγεσία της Λεχί άρχισε να κινείται προς την υποστήριξη της ΕΣΣΔ και της ιδεολογίας του εθνικομπολσεβικισμού, που θεωρούνταν ένα κράμα τόσο της δεξιάς όσο και της αριστεράς.
Το ένοχο παρελθόν του Σαμίρ είχε σπάσει μάλιστα η Jerusalem Post -όπως είχαν αναφέρει οι Los Angeles Times, στα τέλη της δεκαετίας του 1980, καθώς ανέσυρεε από το μακρύ παρελθόν τα έργα και ημέραι του τότε πρωθυπουργού Γιτζάκ Σαμίρ, ο οποίος υπήρξε ηγέτης της οργάνωσης τη δεκαετία του 1940.
«Ενώ η Τελική Λύση [συστηματική εξόντωση Εβραίων από τους Γερμανούς] αλλά για την ανησυχητική ανάμνηση (της Συμμορίας Stern) . . . η οποία, με την Τελική Λύση να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη» η οργάνωση «επεδίωξε τη γερμανική συνεργασία για τη δημιουργία εδώ ενός εβραϊκού κράτους σε εθνική και ολοκληρωτική βάση».
Όταν η τρομοκρατική οργάνωση εκτέλεσε τον Βρετανό υπουργό Λόρδο Μόιν, τότε ο στενός του φίλος και πρωθυπουργός της Βρετανικής Αυτοκρατορίας Ουίνστον Τσόρτσιλ είπε: «Εάν τα όνειρά μας για τον Σιωνισμό είναι να τελειώσουν στον καπνό των πιστολιών των δολοφόνων και οι κόποι μας για το μέλλον του είναι να δημιουργήσουμε ένα νέο σύνολο γκάνγκστερ αντάξιων της ναζιστικής Γερμανίας, πολλοί σαν εμένα θα πρέπει να επανεξετάσουν τη θέση που έχουμε διατηρήσει τόσο σταθερά».
Από τους τρομοκράτες της Λεχί θα έπεφτε νεκρός ακόμα και ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ το 1949, καθώς διαφωνούσαν με το σχέδιο επίλυσης του Παλαιστινιακού που είχε «τολμήσει» να προτείνει.
Η ζημιά που έκανε η οργάνωση ήταν τέτοια που ήταν μισητή και από την επίσημη ισραηλινή ηγεσία, με τον τότε ηγέτη σιωνιστή ηγέτη Μπεν Γκουριόν να βάζει το χεράκι του ώστε να βοηθήσει τους Βρετανούς να εντοπίσουν τους τρομοκράτες.
Σήμερα ωστόσο, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ τιμά την οργάνωση, παρασημοφορώντας στρατιωτικούς με «μετάλλιο Λεχί» που ήταν μέλη της οργάνωσης για πάνω από έξι μήνες, την περίοδο από το 1940 έως την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις