ΗΠΑ: Επενδύουν σε αυτόνομα συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης με απώτερο στόχο την Κίνα
Χωρίς κανένα φραγμό, το υπ. Άμυνας των ΗΠΑ θέτει ως στόχο του πολιτικοστρατιωτικού συμπλέγματος των ΗΠΑ, την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης με αυτόνομα συστήματα με απώτερο στόχο την Κίνα!
Το πρόγραμμα Replicator, κάτι που μπορεί να μεταφραστεί ως ο Αντιγραφέας, είναι το πρόγραμμα της Αμερικής για τις επόμενες δεκαετίες που φέρνει τα αυτόνομα συστήματα και την τεχνητή νοημοσύνη στην κορυφή των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Από την παρουσίασή του στα τέλη Αυγούστου από την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ την Κάθλιν Χικς, έγινε σαφές πως ο μεγάλος στόχος δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση της Κίνας με την γρηγορότερη υιοθέτηση προγράμματος αυτοκινούμενων drone.
Στόχος των ΗΠΑ είναι η παραμονή ως υπερδύναμη εκμεταλλευόμενες τα δεδομένα ως όπλο
Αλλά η παραμονή ως υπερδύναμη για πολλές δεκαετίες ακόμα.
Η λογική των ΗΠΑ στο παρελθόν και η νέα προσέγγιση
Για δεκαετίες, η επιλογή του πολιτικοστρατιωτικού συμπλέγματος των ΗΠΑ ήταν να επενδύον σε λίγα και τρομαχτικά όπλα υψηλής τεχνολογίας. Όμως δύο πόλεμοι, ο Ρωσοουκρανικός και ο βομβαρδισμός του Ισραήλ στην Γάζα δείχνουν πως πλέον οι πόλεμοι θα γίνονται με γρήγορο internet και απλά σχεδόν οικιακά προϊόντα τεχνολογίας.
Για δεκαετίες μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ο αμερικανικός στρατός πόνταρε σε ακριβά, εκλεκτά συστήματα, που κατασκευάζονται σε μικρότερους αριθμούς και συχνά προβληματικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα F-35. Αν με τα χρήματα ενός F-35 μπορείς να φτιάξεις ένα σμήνος από χιλιάδες drone και ταυτόχρονα γλιτώνεις και τα 45.000€ ανά ώρα πτήσης;
Αν μπορείς χωρίς να διακινδυνέψεις ζωές στρατιωτών, να κερδίσεις έναν πόλεμο τι θα προτιμήσεις; Αν μάλιστα τα σμήνη σου, περιπολούν, φορτίζουν και δρουν με βάση τον προγραμματισμό τους και απλά απαιτούν μια βάρδια ελέγχου υπηρεσίας;
Αυτά είναι τα πλεονεκτήματα χωρίς να χρειαστεί να αναφερθεί η βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης στην ανάλυση και στα σενάρια πολέμου βάσει των δυνατοτήτων δύο χωρών…
Τι είναι το Replicator
Στόχος του Replicator είναι η ενσωμάτωση αναδυόμενων τεχνολογιών στο επιχειρησιακό πλαίσιο του στρατού.
Ο αντιγραφέας και η εστίαση σε αυτόνομα συστήματα με ελκυστική συμπεριφοράς σε όλους τους τομείς, ακουμπά τις αλλαγές που έφεραν οι δύο πόλεμοι: Τις γεωπολιτικές ισορροπίες και την αυξανόμενη τεχνολογική ετοιμότητα. Αν με ένα κλάσμα του κόστους, οι πολιτοφυλακές του Ιράκ πραγματοποιούν επιθέσεις με drone στα στρατόπεδα των ΗΠΑ, αργά ή γρήγορα θα κερδίσουν. Αν το Ιράν έχει εξάγει την τεχνολογία drone μέχρι και στην Υεμένη, τότε η Κίνα μπορεί να κάνει θαύματα. Η Κίνα είναι αυτή που πουλάει εξαρτήματα drone τόσο στην Ρωσία όσο και στην Ουκρανία!
Αλλά επειδή έχει απαγορεύσει την εξαγωγή στις δύο χώρες, αυτές τα αγοράζουν μέσω τρίτων χωρών.
Η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική και η αυτονομία κινήσεων, φόρτισης και αποφάσεων μέσω της τεχνητής νοημοσύνης, έχουν ωριμάσει σε σημείο που μπορούν να ενσωματωθούν με ασφάλεια και αξιοπιστία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Μέρος της ανακοίνωσης του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ
Η Κάθλιν Χικς αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, στον λόγο με τον οποίο παρουσίασε τα σχέδια για το Replicator και την χρήση ενάντια στην Κίνα, δήλωσε:
«Πολλές εφαρμογές είναι όχι μόνο επαρκώς ώριμες αλλά και όλο και πιο προσιτές – κυρίως επειδή οι πρωταρχικοί οδηγοί μεγάλου μέρους της υποκείμενης τεχνολογίας δεν είναι στρατιωτικά ή κυβερνητικά ερευνητικά ιδρύματα, αλλά μάλλον ο ακαδημαϊκός και ο ιδιωτικός τομέας. Οι τεχνολογίες αυτές δεν είναι απλώς οικονομικά αποδοτικές.
Αντίθετα, είναι συχνά γενικής χρήσης, αν όχι διπλής χρήσης, με πολλές από αυτές να είναι σχεδόν έτοιμες για χρήση κατευθείαν από το ράφι. Αυτή η προσβασιμότητα και η οικονομική προσιτότητα προσφέρουν στους στρατούς περισσότερο χώρο για πειραματισμό, προωθώντας την τακτική καινοτομία.
Για να είμαστε σαφείς, η Αμερική εξακολουθεί να επωφελείται από πλατφόρμες που είναι μεγάλες, εκλεκτές, ακριβές και λίγες. Αλλά ο Replicator θα δώσει ώθηση στην πρόοδο της πολύ αργής μετατόπισης της αμερικανικής στρατιωτικής καινοτομίας προς την αξιοποίηση πλατφορμών που είναι μικρές, έξυπνες, φθηνές και πολλές.
Τώρα, αν είστε κυνικός – ή απλά ρεαλιστής – αν σκέφτεστε, έλα ρε αναπληρώτρια! Εδώ μιλάμε για το Πεντάγωνο! Είσαι πολύ αργή! Δεν σας κατηγορώ. Επειδή είμαι βαθιά, προσωπικά εξοικειωμένη με σχεδόν κάθε τρελό ελάττωμα του συστήματός μας.
Αλλά ξέρω επίσης ότι όταν είναι η κατάλληλη στιγμή, και όταν εφαρμόζουμε αρκετή ηγεσία, ενέργεια, ταχήτητα και βαθιά εστίαση, μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αυτό κάνει η Αμερική.
Στο υπουργείο Άμυνας πετυχαίνουμε πάντα μέσω της ομαδικής εργασίας. Το Replicator δεν θα είναι διαφορετικό:
Από τη στενή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών, μη παραδοσιακών και παραδοσιακών αμυντικών εταιρειών,
μέχρι τη συνεργασία και την ενσωμάτωση με συμμάχους και εταίρους,
μέχρι τη διαρκή συνεργασία μας με το Κογκρέσο, το οποίο έχει την ευκαιρία να αποτελέσει βασικό παράγοντα για την παροχή δυνατοτήτων στον πολεμιστή με ταχύτητα και κλίμακα.
We’re making big bets- and we are going to deliver on those bets. First up: we’re going to field attritable autonomous systems at a scale of multiple thousands, in multiple domains, within the next 18-to-24 months. Together, we can do this. @NDIAToday #EmergingTechETI pic.twitter.com/FhPqOlo3Hp
— Deputy Secretary of Defense Kathleen Hicks (@DepSecDef) August 28, 2023
Η στόχευση της παγκόσμιας κυριαρχίας
Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι πριν κλείσω.
Ποτέ δεν θα δείτε τον Υπουργό ή εμένα να βγάζουμε το πανό «αποστολή εξετελέσθη» όταν πρόκειται για την καινοτομία. Διότι βρισκόμαστε σε έναν επίμονο ανταγωνισμό για το πλεονέκτημα, στον οποίο δεν μπορούμε να θεωρούμε τη στρατιωτική υπεροχή δεδομένη.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ηγεσία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ξυπνάει κάθε μέρα, εξετάζει τους κινδύνους της επιθετικότητας και καταλήγει στο συμπέρασμα: «σήμερα δεν είναι η μέρα» και όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα, από τώρα έως το 2027, από τώρα έως το 2035, από τώρα έως το 2049 και μετά.
Η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για το πώς θα το κάνουμε αυτό.
Δεν κατεβάζουμε το πόδι μας από το γκάζι, μάλιστα επιταχύνουμε.
Στόχος μας είναι πάντα η αποτροπή, διότι ο ανταγωνισμός δεν σημαίνει σύγκρουση. Παρόλα αυτά, πρέπει να έχουμε μαχητική αξιοπιστία για να νικήσουμε αν πρέπει να πολεμήσουμε.
Αυτό συνεπάγεται μια σοβαρή υποχρέωση: να διασφαλίσουμε ότι οι μαχητές μας είναι έτοιμοι, εκπαιδευμένοι και εξοπλισμένοι για ό,τι μπορεί να έρθει. Συμπεριλαμβανομένου και του χειρότερου.
Όλοι στο παιχνίδι με τα αυτόνομα συστήματα, όλοι θα πάρουν μέρος της πίτας των 8 δις
Είστε όλοι μέρος του τρόπου με τον οποίο η Αμερική εκπληρώνει αυτή την επίσημη υποχρέωση. Στην κυβέρνηση, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στη βιομηχανία – στο Υπουργείο Άμυνας, στο Καπιτώλιο, στα ερευνητικά εργαστήρια, στις νεοφυείς επιχειρήσεις, στις εμπορικές εταιρείες και στους μεγάλους αμυντικούς εργολάβους – οι πολεμιστές μας βασίζονται σε εσάς – σε εμάς – για να αποδώσουμε με ταχύτητα και κλίμακα.
Για να εργαστούμε μαζί, με μεγαλύτερη επείγουσα ανάγκη και ενότητα στόχων.
Να μην τους απογοητεύσουμε. Δεν σκοπεύω να το κάνω, και ξέρω ότι ούτε εσείς θα το κάνετε. Και γι’ αυτό σας ευχαριστώ».
Έτσι έκλεισε την ομιλία της, όμως είναι βέβαιο πως αν διαβάσει κανείς όλη την ομιλία θα δει και άλλα σημεία στα οποία οι ΗΠΑ αλλάζουν τακτική. Εκτός από ένα σημείο: Η Κίνα θεωρείται με κάθε τρόπο εχθρός. Περικυκλωμένη από βάσεις, περικυκλωμένη από όπλα, παρότι έχει ένα μεγάλο μέρος του χρέους των ΗΠΑ στα χέρια της θεωρείται εχθρός!
- Η ανεπανάληπτη χαμένη ευκαιρία του Ζιγιές (vid)
- Το Ουκρανικό «περιμένοντας τον Τραμπ»
- Ρωμανός: Το ΠΑΣΟΚ είναι χειρότερο και από πράσινο ΣΥΡΙΖΑ
- Κερδίζει έδαφος η ακροδεξιά ατζέντα για το Μεταναστευτικό – Τρομάζει η «νέα κανονικότητα» που υπόσχεται
- Επιχείρηση Τάλως: Δικογραφίες σε βάρος 5 ατόμων για πορνογραφία ανηλίκων και κακοποίηση ακόμη και νηπίων
- Παναθηναϊκός: Με Γερεμέγεφ η ενδεκάδα κόντρα στον Παναιτωλικό