«Καρφί» Ερντογάν στον Σολτς: «Μιλάμε ελεύθερα γιατί δεν χρωστάμε τίποτα στο Ισραήλ»
Το Ισραήλ κατηγόρησε για ακόμα μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας πως το μέρος που ονομάζεται Γάζα δεν υπάρχει πλέον καθώς τα πάντα έχουν καταστραφεί.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς και οι ανελέητοι βομβαρδισμοί από την πλευρά του Τελ Αβίβ στη Λωρίδα της Γάζας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.
Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε για ακόμα μία φορά το Ισραήλ για «ψέματα» αλλά και για το γεγονός ότι στοχοποιούνται χώροι λατρείας και νοσοκομεία. «Πώς μπορούν και πυροβολούν παιδιά;», διερωτήθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και υπογράμμισε πως το μέρος που ονομάζεται Γάζα δεν υπάρχει πλέον καθώς τα πάντα έχουν καταστραφεί.
Ακόμα υποστήριξε ότι η Τουρκία θα μιλάει ελεύθερα για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα σημειώνοντας πως δεν θα μείνει με δεμένα χέρια γιατί δεν έχει κανένα χρέος απέναντι στο Ισραήλ.
«Αυτοί που έχουν χρέος δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα», σημείωσε χαρακτηριστικά σε ένα «καρφί» για τη στάση της Δύσης και την υποστήριξη της προς το Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Όλαφ Σολτς πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντηση και το δείπνο εργασίας μεταξύ των αντιπροσωπειών και όπως είπε του αρέσει να μιλάει ανοιχτά και ξεκάθαρα.
Στην ομιλία του ο Ερντογάν αρχικά ευχαρίστησε όλους τους Γερμανούς φίλους του, ιδιαίτερα τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με τον οποίο είχε συναντηθεί νωρίτερα και τον Όλαφ Σολτς, για τη φιλοξενία που έδειξαν στον ίδιο και την αντιπροσωπεία του.
Δηλώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στην επίσκεψή του μετά από πρόσκληση του Σολτς, ο Ερντογάν είπε ότι θα συζητήσουν όλες τις πτυχές των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.
Ο Ερντογάν δήλωσε ότι η συνάντηση θα έχει τη διάσταση των εμπορικών, πολιτικών και στρατιωτικών σχέσεων, ιδίως των εξελίξεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και, τέλος, των εξελίξεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
«Δεν υπάρχει κανένα μέρος που να ονομάζεται Γάζα πλέον, τα πάντα έχουν καταστραφεί»
«Θα μιλήσω ανοιχτά και ξεκάθαρα εδώ, διότι η ημερομηνία της 7ης Οκτωβρίου χαρακτηρίζεται ως αρχή. Αυτό που συνέβη μετά την 7η Οκτωβρίου δεν συζητείται ποτέ. Μέχρι σήμερα, 13 χιλιάδες Παλαιστίνιοι, παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι άνθρωποι έχουν δυστυχώς σκοτωθεί. Εκτός από αυτό, δεν υπάρχει κανένα μέρος που να ονομάζεται Γάζα πλέον, τα πάντα έχουν καταστραφεί», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
«Ως Τουρκία, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα και θα επικρατεί ειρήνη και ασφάλεια»
«Μπορούν τα όπλα και η δύναμη της Χαμάς να συγκριθούν με τα όπλα και τη δύναμη του Ισραήλ; Έχει το Ισραήλ σήμερα πυρηνικά όπλα; Έχει, αλλά αν ρωτήσετε το Ισραήλ γι’ αυτό, δεν θα απαντήσει ‘ναι’. Επειδή χρησιμοποιούν πολύ καλά τα ψέματα. Μαζί με όλα αυτά, αναφέρεται ότι παρέχεται οικονομική στήριξη. Λοιπόν, δίνεται τέτοια οικονομική στήριξη στη Χαμάς; Υπάρχει κάτι τέτοιο; Όχι, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η στήριξη που θα έπρεπε να δίνεται στην ίδια την Παλαιστίνη επίσης δεν δίνεται», είπε ακόμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Οι επιθέσεις σε νοσοκομεία και η δολοφονία παιδιών δεν υπάρχουν στην Τορά»
Ο Ερντογάν υπενθύμισε τις επιθέσεις σε χώρους λατρείας και νοσοκομεία, σημειώνοντας πως οι επιθέσεις και η δολοφονία παιδιών δεν υπάρχει στην Τορά.
«Δεν υπάρχει τίποτα από αυτά στην Τορά. Δεν μπορείτε να το κάνετε. Δεν μπορείτε να το κάνετε στη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αλλά όπως βλέπουμε εδώ, πώς πυροβολούνται αυτά τα παιδιά, πώς σκοτώνονται στα νοσοκομεία; Θα κάτσουμε με δεμένα τα χέρια και τα χέρια μας μπροστά σε αυτό; Δεν θα υψώσουμε τη φωνή μας ενάντια σε αυτό;», διερωυήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και συμπλήρωσε:
«Επομένως, δεν πρέπει να αξιολογούμε τον ισραηλινο-παλαιστινιακό πόλεμο με την ψυχολογία του χρέους. Κοιτάξτε, μιλάω άνετα γιατί δεν χρωστάμε τίποτα στο Ισραήλ. Αν του χρωστούσαμε, δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε τόσο άνετα. Αλλά όσοι έχουν χρέος δεν μπορούν να μιλήσουν ελεύθερα. Δεν περάσαμε Ολοκαύτωμα και δεν έχουμε τέτοια κατάσταση. Επειδή ο σεβασμός μας για τα ανθρώπινα όντα είναι πολύ διαφορετικός. Κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου, ήμουν ο πρώτος ηγέτης που πήρε θέση για τον αντισημιτισμό. Κανένας πρωθυπουργός στον κόσμο δεν έχει πάρει αυτή τη θέση. Αλλά εγώ το έκανα, εκείνη την εποχή. Ως εκ τούτου, δεν χρωστάμε σε κανέναν».
«Αναπόφευκτη η λύση των δύο κρατών»
Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι ένα σημαντικό θέμα που θα συζητηθεί είναι ο τρόπος επίλυσης του προβλήματος. Όπως τόνισε είναι σημαντικό το πόσο μπορούν να συμβάλουν η Τουρκία και η Γερμανία στην ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και πώς θα γίνουν αυτά τα βήματα.
«Είμαστε υπέρ ή όχι; Μια εβδομάδα αργότερα, ο κ. Σταϊνμάγερ θα πάει στο Ισραήλ. Του έκανα ένα αίτημα, του είπα, εσείς κρατήστε τη μία πλευρά και εμείς θα κρατήσουμε την άλλη, όποιο είναι το καθήκον μας.Το σημαντικό είναι να διασφαλίσουμε από κοινού αυτή την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός. Αν μπορέσουμε να κάνουμε αυτό το βήμα, αν μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτή την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός από κοινού, Γερμανία-Τουρκία και άλλοι, θα έχουμε την ευκαιρία να σώσουμε την περιοχή από αυτόν τον δακτύλιο της φωτιάς. Γίνεται λόγος για ανταλλαγή ομήρων. Με κάθε τρόπο, είμαστε και εμείς υπέρ αυτού. Αλλά όταν λέτε όμηροι, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων στο Ισραήλ; Από την άλλη πλευρά, ποιος είναι ο αριθμός των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς ή την Παλαιστίνη; Όταν το εξετάζουμε αυτό, υπάρχουν πολλοί περισσότεροι όμηροι στα χέρια του Ισραήλ. Αν δεν το δούμε αυτό, θα ήταν άδικο».
«Η προτεραιότητα όλων μας (στη Γάζα) είναι να διασφαλίσουμε την κατάπαυση του πυρός και την απρόσκοπτη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό που συνέβη μας έδειξε για άλλη μια φορά ότι η λύση των δύο κρατών στη βάση των συνόρων του 1967 είναι αναπόφευκτη», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Ως Τουρκία, στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα κλίμα όπου Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι θα ζουν ειρηνικά δίπλα-δίπλα και θα επικρατεί ειρήνη και ασφάλεια», είπε ακόμα ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη να διασφαλίσουν μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
Ακόμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσες πως «είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον μας να διεξάγεται απρόσκοπτα η συνεργασία μας με τη Γερμανία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας», ενώ αναφέρθηκε και στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Η διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί μέρος της συζήτησής μας. Έχουμε δικαιολογημένες προσδοκίες εδώ και πολύ καιρό όσον αφορά την τελωνειακή ένωση και την απελευθέρωση της βίζας. Η Τουρκική Δημοκρατία περιμένει στην πόρτα της ΕΕ εδώ και 52 χρόνια. Θα συζητήσουμε το θέμα της επιτάχυνσης των διαδικασιών θεώρησης των πολιτών μας μέχρι να επιτευχθεί η απελευθέρωση των θεωρήσεων», είπε ακόμα.
Στην ερώτηση σχετικά με τα αεροσκάφη Eurofighter, ο Ερντογάν απάντησε: «Η Γερμανία μπορεί να τα παρέχει ή να μην τα παρέχει, είναι η Γερμανία η μόνη χώρα στον κόσμο που παράγει μαχητικά αεροσκάφη; Αν τα δώσει η Γερμανία, αλλιώς εμείς θα τα προμηθευτούμε από αλλού. Υπάρχουν κι άλλες χώρες που παράγουν δικά τους μαχητικά και μπορούμε να τα προμηθευτούμε από εκεί», είπε ακόμα.
Σολτς: «Η λύση των δύο κρατών πρέπει να είναι ο τελικός στόχος»
Από την πλευρά του ο Όλαφ Σολτς ευχαρίστησε την Τουρκία που «διαδραμάτισε εποικοδομητικό και σημαντικό ρόλο στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία».
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο Ερντογάν για την προσωπική του συμβολή», είοπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως αντιμετωπίζουν πολλές κρίσεις στον κόσμο και ότι συμφωνούν με τον Ερντογάν για τον τερματισμό της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας.
Ο Σολτς υπενθύμισε ότι η πρόταση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είχε υποβληθεί στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Σουηδία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα, ο Σολτς δήλωσε ότι καταδίκασαν τη Χαμάς με σαφήνεια και είπε: «Θα μιλήσουμε για το τι μπορούμε να κάνουμε για την ένταση στην περιοχή. Ανησυχούμε για την εξάπλωση των συγκρούσεων. Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Λέμε ότι κάθε ζωή έχει την ίδια αξία. Μας θλίβει επίσης αυτό που περνούν οι άνθρωποι στη Γάζα. Παρέχουμε και φέτος βοήθεια ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ. Η λύση των δύο κρατών πρέπει να είναι ο τελικός στόχος. Το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει είναι απαραίτητο. Δεν υπάρχει θέση για τον αντισημιτισμό στη χώρα μας», είπε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Για τις διαφορετικές απόψεις όσον αφορά το παλαιστινιακό ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε πως: «είναι αλήθεια ότι εν μέρει έχουμε διαφορετικές απόψεις. Είναι σημαντικό να μιλάμε ευθέως σε δύσκολους καιρούς».
Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
Ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε επίσης ότι θα συζητήσουν το θέμα της συγκεκριμένης προόδου όσον αφορά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ): «Έχουμε μείνει πίσω από τις δυνατότητές μας στις σχέσεις, θα εξετάσουμε πώς μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο εδώ», είπε.
Ακόμα τόνισε ότι ο γερμανικός και ο τουρκικός λαός έχουν στενές σχέσεις από πολλές απόψεις και όπως δήλωσε η σημασία αυτής της σχέσης αποδείχθηκε από τη βοήθεια που παρείχε η Γερμανία κατά τη διάρκεια του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία.
«Η Χαμάς κρατάει τη Γάζα σε ομηρία»
Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων-απαντήσεων o Σολτς επανέλαβε την υποστήριξη της Γερμανίας στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, ωστόσο σημείωσε ότι «πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων».
Ο Σολτς υπογράμμισε ότι η Γερμανία είχε λάβει μέτρα σε πρώιμο στάδιο για να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «κρατάει τη Γάζα σε ομηρία».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις