Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Ισραηλινό χτύπημα με δεκάδες νεκρούς στη νότια Γάζα - Νεκρός ο διευθυντής νοσοκομείου σε βομβαρδισμό του

Live: Ισραηλινό χτύπημα με δεκάδες νεκρούς στη νότια Γάζα – Νεκρός ο διευθυντής νοσοκομείου σε βομβαρδισμό του

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του ο ισραηλινός στρατός βάζοντας στο στόχαστρο τη νότια Γάζα, αλλά και τη Δυτική Όχθη - Δραματική η κατάσταση για τους αμάχους

Η υγειονομική κρίση στη Γάζα γίνεται χειρότερη μέρα με τη μέρα καθώς το Ισραήλ εξαπολύει επιθέσεις σε νοσοκομεία, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς ως ορμητήρια.

Οι επιδημίες και η πείνα καραδοκούν στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας που για πάνω από 40 μέρες υφίσταται σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Σύγκρουση στην ισραηλινή ηγεσία μετά από την απόφαση για τα καύσιμα στη Γάζα

Οι επιχειρήσεις του Ισραήλ επεκτείνονται στη νότια Γάζα όπου δόθηκε εντολή εκκένωσης πόλεων, όπως και στη Δυτική Όχθη με ολονύχτιες επιδρομές στην Τζενίν.

Η διεθνής πίεση στο Τελ Αβίβ αυξάνεται αλλά προς το παρόν δεν φαίνεται κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης.

Δείτε live

Δείτε τις εξελίξεις στο in

07:30 Για να δείτε τις νεότερες εξελίξεις διαβάστε εδώ 

07:00 Σκοτώθηκε ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Γουάφα

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Γουάφα στην πόλη της Γάζας σκοτώθηκε και αρκετοί γιατροί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τη νύχτα κατά του νοσοκομείου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το όνομα του ήταν Μιντχάντ Μέισεν, σύμφωνα με αναφορές.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή κατά του νοσοκομείου Αλ Γουάφα και του οίκου ευγηρίας στην περιοχή Αλ Ζάχρα.

06:30 Τρία κράτη της APEC ζητούν εκεχειρία

Το Μπρουνέι, η Ινδονησία και η Μαλαισία κάλεσαν για μια άμεση, διαρκή και σταθερή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει το Reuters.

Οι χώρες δήλωσαν ότι προέβησαν σ’ αυτή την ενέργεια προκειμένου να δώσουν την ευκαιρία για έναν καλύτερο και δίκαιο προβληματισμό στις συζητήσεις που αφορούν στην κατάσταση στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των κρατών που συμμετέχουν στην Οικονομική Συνεργασία Ασίας – Ειρηνικού (APEC), η σύνοδος της οποίας πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Σαν Φρανσίσκο.

06:03 Ποσότητα καυσίμων εισήλθε στη Γάζα

Μια πρώτη ποσότητα καυσίμων εισήλθε στη Γάζα αφού το Ισραήλ υπέκυψε στις πιέσεις των ΗΠΑ για περιορισμένες παραδόσεις ώστε να επιτραπεί η επεξεργασία των λυμάτων και η επανέναρξη των επικοινωνιών μετά από διήμερη διακοπή ρεύματος, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η πρώτη παράδοση έγινε από την Αίγυπτο αργά χθες Παρασκευή, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι το 70% των κατοίκων δεν είχαν πρόσβαση σε καθαρό νερό στη νότια Γάζα, όπου τα ακατέργαστα λύματα έχουν αρχίσει να ρέουν στους δρόμους.

Το μπλακ άουτ των επικοινωνιών παρεμπόδισε τις παραδόσεις βοήθειας, πρόσθεσε η UNRWA.

04:35 «Είδα μία μπάλα φωτιάς να κατευθύνεται προς τον καταυλισμό» – Μαρτυρίες για το χτύπημα στη Μπαλάτα

Ο Τζαμάλ Ραγιάν, ένας 52χρονος δημοσιογράφος από την Μπαλάτα, δήλωσε σύμφωνα με το Al Jazeera ότι βρισκόταν στην είσοδο του σπιτιού του όταν έγινε η έκρηξη.

«Ένα κλάσμα του δευτερολέπτου πριν ακούσω την έκρηξη είδα μια μπάλα φωτιάς στον ουρανό πάνω από τον καταυλισμό και στη συνέχεια υπήρξε μια τεράστια έκρηξη που έγινε αισθητή μέσα στα πυκνοκατοικημένα σπίτια του καταυλισμού», δήλωσε ο Ραγιάν στο Al Jazeera.

«Αφού άκουσα την έκρηξη πήγα γρήγορα στο σημείο από όπου προήλθε ο ήχος και συνειδητοποίησα ότι είχε συμβεί στο αρχηγείο της Φατάχ», είπε ακόμα.

Ο Ραγιάν είπε ότι περαιτέρω εκρήξεις τον τραυμάτισαν στα πόδια. Στη συνέχεια είδε «δύο πτώματα να βγαίνουν» από το κτίριο, «ή θα μπορούσαμε να πούμε, μέρη του σώματός τους».

«Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι η έκρηξη ήταν τεράστια και πραγματικά ισχυρή, δεν μπορώ να την περιγράψω», πρόσθεσε. «Μπορώ να πω ότι δεκάδες σπίτια κοντά στην έδρα υπέστησαν σοβαρές ζημιές».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

04:17 26 νεκροί μετά από αεροπορική επιδρομή στη Χαν Γιουνίς

Ο βομβαρδισμός μιας κατοικημένης γειτονιάς στην περιοχή, στη Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας, είχε ως αποτέλεσμα 26 νεκρούς, σύμφωνα με το Al Jazeera Arabic.

Το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι σκοτώθηκαν «περίπου 26» άνθρωποι, στην πλειονότητά τους παιδιά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:59 Διώχνουν Παλαιστίνιους και από τη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα

Το Ισραήλ έχει εκδώσει νέα προειδοποίηση προς τους Παλαιστινίους στην πόλη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, να μετακινηθούν δυτικά εκτός της γραμμής πυρός και πιο κοντά στην ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει το Reuters.

Η τελευταία προειδοποίηση καταδεικνύει ότι ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να επιτεθεί στη Χαμάς στη νότια Γάζα αφού υποτάξει τον βορρά.

Ο Μαρκ Ρεγκέβ, βοηθός του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο MSNBC χθες Παρασκευή:

«Ζητάμε από τον κόσμο να μετεγκατασταθεί. Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο για πολλούς από αυτούς, αλλά δεν θέλουμε να δούμε αμάχους να εγκλωβίζονται στα διασταυρούμενα πυρά».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

03:41 Δορυφορικές εικόνες δείχνουν Παλαιστίνιους να εγκαταλείπουν τη Βόρεια Γάζα

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείπουν τη βόρεια Γάζα μετά την απαίτηση του Ισραήλ να φύγουν, ξυπνώντας μνήμες από τη Νάκμπα, τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τα σπίτια τους το 1948 μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ.

Η Maxar Technologies, μια εταιρεία που ειδικεύεται στις δορυφορικές εικόνες, έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες που ελήφθησαν από το διάστημα την Παρασκευή και δείχνουν μια συμφόρηση σε ένα σημείο ελέγχου κατά μήκος της οδού Σαλάχ αλ Ντίν, όπως δήλωσαν οι δημοσιογράφοι του Al Jazeera που βρίσκονται επί τόπου.

Το σημείο ελέγχου είχε κάμερες, αλλά όχι ισραηλινούς στρατιώτες, καθώς πραγματοποιούσαν εξ αποστάσεως επιτήρηση όσων περνούσαν προς τα νότια.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν Παλαιστίνιους να εγκαταλείπουν τη Βόρεια Γάζα

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν Παλαιστίνιους να εγκαταλείπουν τη Βόρεια Γάζα

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν Παλαιστίνιους να εγκαταλείπουν τη Βόρεια Γάζα

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν Παλαιστίνιους να εγκαταλείπουν τη Βόρεια Γάζα

03:24 IDF: Αναχαιτίστηκε πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) υποστηρίζουν ότι η αεράμυνα «αναχαίτισε με επιτυχία» έναν πύραυλο εδάφους-αέρος που εκτοξεύθηκε από το έδαφος του Λιβάνου εναντίον ενός τηλεκατευθυνόμενου στρατιωτικού αεροσκάφους, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθούν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής στο βόρειο Ισραήλ.

Οι συναγερμοί ενεργοποιήθηκαν από τις αναχαιτίσεις, ανέφερε ο στρατός σε σύντομη ανακοίνωσή του, προσθέτοντας ότι «δεν εντοπίστηκε κινητικότητα σε ισραηλινό έδαφος».

03:06 Νεκρός 18χρονος σε επιδρομή στην πόλη Τουμπάς στη Δυτική Όχθη

Οι γιατροί του τουρκικού νοσοκομείου Τουμπάς επιβεβαίωσαν πριν από λίγο ότι ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια της επιδρομής, στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ο άνδρας ονομάστηκε ως ο 18χρονος Ομάρ αλ Σαχρούρι.

Είχαν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και παλαιστίνιων μαχητών.

Το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι άλλοι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν.

02:49 Δραματική η κατάσταση στο Αλ Σίφα – Μωρά και ασθενείς μπορεί να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή

Η κατάσταση στα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας είναι δραματική, ιδίως στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το οποίο όχι μόνο δέχεται ανελέητες αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, αλλά εδώ και μια εβδομάδα βρίσκεται υπό πλήρη στρατιωτική πολιορκία.

Ήδη τέσσερα πρόωρα μωρά έχουν πεθάνει και υπάρχουν άλλα πέντε σε σοβαρή κατάσταση που θα μπορούσαν να χάσουν τη ζωή τους ανά πάσα στιγμή.

Όσοι βρίσκονται στη μονάδα εντατικής θεραπείας, όσοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά και χρειάζονται την απαραίτητη ιατρική φροντίδα, έχουν ήδη πεθάνει μέσα στη ΜΕΘ λόγω έλλειψης καυσίμων, έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος – αλλά το πιο σημαντικό, ο αγωγός οξυγόνου που τους κρατούσε στη ζωή τις τελευταίες ημέρες είχε καταστραφεί.

Υπάρχει επίσης καταστροφή στο εσωτερικό του ίδιου του νοσοκομείου.

Αυτό που κάνει ο ισραηλινός στρατός αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το Al Jazeera είναι να πηγαίνει μέσα στο νοσοκομείο από το ένα κτίριο στο άλλο κυριολεκτικά διαλύοντας και καταστρέφοντας τοίχους [και] καταστρέφοντας ιατρικό εξοπλισμό.

Για παράδειγμα, η αίθουσα μαγνητικής τομογραφίας έχει καταστραφεί εντελώς τώρα. Τα τμήματα ακτινογραφίας σε όλα τα κτίρια καταστράφηκαν επίσης. Ένα υπόγειο που στεγάζει μια αποθήκη φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού καταστράφηκε επίσης, κάνοντας το νοσοκομείο (που βρίσκεται ήδη στα πρόθυρα της κατάρρευσης ως μια μη λειτουργική υγειονομική εγκατάσταση για τα επόμενα χρόνια).

02:33 Ο Μασκ άρχισε τη λογοκρισία στο Χ – Απειλεί με διαγραφές για συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και αμφιλεγόμενος ιδιοκτήτης της X, (παλαιότερα γνωστό ως Twitter), Έλον Μασκ σε ανάρτησή του κάνει λογοκρισία και απειλεί με αναστολή των λογαριασμών της πλατφόρμας για συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης.

Συγκεκριμένα ο Μασκ σε ανάρτησή του σημειώνει πως φράσεις όπως «αποαποικιοποίηση» και «από το ποτάμι στη θάλασσα», μαζί με παρόμοιους ευφημισμούς, «υπονοούν γενοκτονία», αποτελούν «σαφείς εκκλήσεις για ακραία βία και θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναστολή του λογαριασμού από την πλατφόρμα».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

02:16 Χαιρετίζει την απόφαση του Ισραήλ για εισροή καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι τα καύσιμα θα πρέπει να επιτρέπονται στη Λωρίδα της Γάζας «σε τακτική βάση και σε μεγαλύτερες ποσότητες», αφού το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέπει την είσοδο δύο βυτιοφόρων την ημέρα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ, Τζάτσι Χανέγκμπι, δήλωσε την Παρασκευή ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ συμφώνησε να επιτραπεί η είσοδος της «πολύ ελάχιστης» ποσότητας καυσίμων για το σύστημα επικοινωνιών και τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης της Γάζας.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε αργότερα στο X (πρώην Twitter) ότι «χαίρεται που το Ισραήλ συμφώνησε να παραδώσει καύσιμα στη Γάζα μετά από έντονο αίτημά μας. Πιστεύουμε ότι οι παραδόσεις αυτές πρέπει να συνεχιστούν σε τακτική βάση και σε μεγαλύτερες ποσότητες».

02:00 Ισραηλινή αστυνομία: Τουλάχιστον 350 οι νεκροί από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο μουσικό φεστιβάλ

Τουλάχιστον 350 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο μουσικό φεστιβάλ που διεξαγόταν στην έρημο Νεγκέβ του νότιου Ισραήλ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της ισραηλινής αστυνομίας.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 που επικαλείται αστυνομικές πηγές ανεβάζει σε 364 τον αριθμό των νεκρών.

Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 260-270 νεκρούς στον χώρο του υπαίθριου μουσικού φεστιβάλ.

Η ισραηλινή αστυνομία εκτιμά πως οι δράστες της επίθεσης δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ, αλλά εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία για να σκοτώσουν ανυπεράσπιστους νέους.

01:43 Βίντεο γροθιά στο στομάχι – Παιδιά που έχασαν τους γονείς και τα πόδια τους από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Σε μία σειρά από βίντεο γροθιά στο στομάχι που δημοσίευσε το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής στο X διακρίνονται παιδιά που έχουν χάσει κάποιο μέλος του σώματός τους.

Σε ένα βίντεο διακρίνεται ο Αχμέντ Σαμπάτ, του οποίου η ζωή μετατράπηκε σε εφιάλτη καθώς ήταν θύμα δύο ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που του στέρησαν τους γονείς και τα πόδια του.

Το σπίτι του στην πόλη Μπέιτ Χανούν έγινε στόχος των Ισραηλινών τις πρώτες ημέρες της επίθεσης, με αποτέλεσμα να χάσει ολόκληρη την οικογένειά του. Στη συνέχεια μετακόμισε μαζί με συγγενείς του σε ένα σχολείο διαφυγής για τους εσωτερικά εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Όμως δυστυχώς το σχολείο βομβαρδίστηκε και ο Αχμέντ τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό των ποδιών του.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

01:28 Το Ισραήλ σφυροκοπάει τη βόρεια Γάζα

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, σε σπίτια στη Μπέιτ Λαχία, στην περιοχή γύρω από πύργους κατοικιών στην πόλη Σεΐχ Ζαγιέντ και στην περιοχή γύρω από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, σύμφωνα με το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη ασαφής.

Σχεδόν όλα τα νοσοκομεία στη βόρεια Γάζα είναι εκτός λειτουργίας.

01:12 Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε κεντρικά της Φατάχ στη Δυτική Όχθη

Όπως αναφέρει ανταποκριτής του Al Jazeera καθώς και το Reuters, που επικαλείται Παλαιστίνιους γιατρούς πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση στη Δυτική Όχθη.

Η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε τα κεντρικά γραφεία του κινήματος Φατάχ του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, ανατολικά της Ναμπλούς, σύμφωνα με το παλαιστινιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Από την επίθεση έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον άλλοι δύο άνθρωποι.

00:56 Σκοτώθηκε γιατρός που φρόντιζε ηλικιωμένους στη Γάζα – «Οι ηλικιωμένοι έχουν μόνο τον Θεό να τους φροντίζει»

Ένας γιατρός που φρόντιζε ηλικιωμένους στη Γάζα σκοτώθηκε κατά την τελευταία «βάρβαρη επίθεση» του Ισραήλ εναντίον μιας υγειονομικής μονάδας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Άκσα.

Ο Ιγιάντ Αμπού Ζαχέρ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο Μεντχάτ Μεισέμ – γιατρός στο νοσοκομείο φροντίδας ηλικιωμένων Αλ Γουάφα – σκοτώθηκε όταν η εγκατάσταση δέχθηκε επίθεση.

Ο Μεϊσέμ διετέλεσε επίσης επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου του Αλ Γουάφα στο κέντρο της Γάζας.

«Αυτός ο ανιδιοτελής άνθρωπος, ο οποίος αρνήθηκε να παραμείνει στο σπίτι του, εκτελούσε τα καθήκοντά του και εξυπηρετούσε τους ηλικιωμένους στο νοσοκομείο», δήλωσε ο Αμπού Ζαχέρ.

«Πριν από λίγο καιρό μου ζήτησε να τους στείλω νερό. Δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό», είπε, προσθέτοντας ότι οι ηλικιωμένοι στο νοσοκομείο δεν έχουν πλέον «κανέναν άλλον εκτός από τον Θεό» για να τους φροντίσει.

00:41 Το Ισραήλ απέρριψε την τελευταία πρόταση ανταλλαγής ομήρων

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο απέρριψε την τελευταία πρόταση ανταλλαγής αιχμαλώτων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς που παρουσίασαν οι διαμεσολαβητές του Κατάρ.

Η πρόταση όπως αναφέρει δημοσίευμα του ισραηλινού μέσου ενημέρωσης Ynet News, περιελάμβανε την απελευθέρωση 50 αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα, αλλά απορρίφθηκε από το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου την Παρασκευή.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το υπουργικό συμβούλιο αρνήθηκε να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία έκανε μέλη οικογενειών να χωρίζονται. Ωστόσο, μια συμφωνία που θα έβλεπε την απελευθέρωση 70 έως 80 αιχμαλώτων εξακολουθεί να εξετάζεται.

Το Ynet υποστήριξε επίσης ότι ο επικεφαλής της Χαμάς στη Γάζα, Yahya Sinwar, σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις ως αποτέλεσμα των ενεργειών του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

00:28 Σε διαθεσιμότητα στρατιώτης που πέταξε χειροβομβίδα κρότου λάμψης σε τζαμί

Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ότι έθεσαν σε διαθεσιμότητα έναν στρατιώτη ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε να ρίχνει μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης σε ένα τζαμί στο παλαιστινιακό χωριό Μπουντρούς κοντά στη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη, την ώρα μάλιστα που ένας ιμάμης που βρισκόταν μέσα άρχισε να καλεί στην προσευχή.

Η εφημερίδα Haaretz αναφέρει ότι το περιστατικό είναι το τελευταίο παράδειγμα στρατιωτών που καταγράφουν τους εαυτούς τους να εξευτελίζουν Παλαιστίνιους και ανεβάζουν τα κλιπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – μια τάση που έχει ενταθεί μετά τη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

00:13 Δεν υπάρχει νερό στο νοσοκομείο Αλ Αμάλ και στην έδρα της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου εδώ και πέντε ημέρες

Οι υγειονομικές εγκαταστάσεις στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα δεν είχαν επίσης καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα κατά την ίδια περίοδο, δήλωσε η PRCS.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

00:03 ΗΠΑ: Κυρώσεις σε δύο ιρακινές ένοπλες οργανώσεις, υποστηριζόμενες από το Ιράν

Η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σήμερα σε επτά πρόσωπα που συνδέονται με δύο φιλοϊρανικές ιρακινές ένοπλες οργανώσεις, τις οποίες κατηγορεί ότι ευθύνονται για επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ και τη Συρία.

Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις στις Ταξιαρχίες Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι η οργάνωση αυτή «ιδρύθηκε, χρηματοδοτείται και στηρίζεται» από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και ευθύνεται «για το πρόσφατο κύμα επιθέσεων εναντίον των ΗΠΑ και των εταίρων τους στο Ιράκ και τη Συρία, μετά τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ».

Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών έβαλε στο στόχαστρο μια άλλη οργάνωση που εδρεύει στο Ιράκ, τις Ταξιαρχίες Σαγιέντ σαλ Σουχάντα και τον επικεφαλής τους, τον Χασίμ Φινιάν Ραχίμ αλ Σαράτζι.

Η οργάνωση αυτή, που επίσης στηρίζεται από τους Φρουρούς της Επανάστασης, «σχεδίασε και συμμετείχε σε επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ και τη Συρία».

23:53 Νέος ισραηλινός βομβαρδισμός στην Τζαμπάλια

Σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, νέος ισραηλινός βομβαρδισμός σημειώθηκε στην πολύπαθη Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

23:44 Ο γνωστός σκύλος – διαδηλωτής στην Αθήνα συμμετείχε στην πορεία για το Πολυτεχνείο με μήνυμα για την Παλαιστίνη

Για όσους έχουν κατέβει έστω και σε μία πορεία στην Αθήνα, ο συγκεκριμένος σκυλάκος είναι γνωστός για την παρουσία του στις διαδηλώσεις μαζί με τον άνθρωπο που τον φροντίζει.

Σήμερα βρέθηκε στην πορεία για το Πολυτεχνείο στην Αθήνα και το πλακάτ που κρατούσε στα δόντια του έγραφε: «Ελεύθερη Παλαιστίνη – Ελεύθερη Ανθρωπότητα».

Υπενθυμίζεται ότι στη σημερινή πορεία για τα 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν έντονο το παλαιστινιακό στοιχείο.

Το συγκεκριμένο βίντεο αναρτήθηκε και από το Quds News Network, δίκτυο που σχετίζεται με τη Χαμάς:

23:35 Μπέρνι Σάντερς: Το Κογκρέσο δεν μπορεί να επιτρέψει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ όσο συνεχίζεται η επιχείρηση στη Γάζα

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς έχει ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Υπάρχει μια φρικτή ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς τώρα και να επιτρέψει να φτάσουν τεράστιες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων, σε αυτούς που τη χρειάζονται», έγραψε ο Σάντερς στο X.

«Το Κογκρέσο δεν μπορεί να περάσει ένα συμπληρωματικό νομοσχέδιο δαπανών που επιτρέπει τη συνέχιση αυτών των ενεργειών», συμπλήρωσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

23:26 Τανζανία: Νεκρός ένας υπήκοός μας που είχε απαχθεί

Η κυβέρνηση της Τανζανίας ανακοίνωσε τον θάνατο του ενός από τους δύο πολίτες της χώρας που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς.

Πρόκειται για τον 22χρονο Κλέμενς Φέλιξ Ματάνγκα, φοιτητή που είχε απαχθεί από το Κιμπούτς Ναχάλ Οζ.

Δεν είναι σαφές από πού προήλθαν οι πληροφορίες για τον θάνατο του Ματάνγκα, ούτε είναι σαφές αν η σορός του άτυχου φοιτητή βρίσκεται ακόμη στη Γάζα, σύμφωνα με τη Haaretz.

Ο Κλέμενς Φέλιξ Ματάνγκα είχε απαχθεί από το Κιμπούτς Ναχάλ Οζ.

23:16 Τέσσερα τα νεκρά πρόωρα μωρά στο Αλ Σίφα, πέντε κινδυνεύουν με άμεσο θάνατο

Σύμφωνα με τον Μουνίρ αλ-Μπουρς από το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τέσσερα είναι τα νεκρά πρόωρα μωρά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, ενώ άλλα πέντε μωράκια κινδυνεύουν να πεθάνουν ανά πάσα στιγμή.

Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου έχει δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση να σώσει τα 35 πρόωρα μωρά χωρίς καύσιμα και οξυγόνο για τις θερμοκοιτίδες στις οποίες πρέπει να τοποθετηθούν.

23:08 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Δεν μπορούν να απομακρύνουν το προσωπικό και τις οικογένειες τους από το νοσοκομείο Αλ Σίφα για έξι ημέρες

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λένε ότι προσπαθούν να απομακρύνουν 137 μέλη του προσωπικού τους και τις οικογένειές τους – μεταξύ των οποίων 65 παιδιά – από το νοσοκομειακό συγκρότημα Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, χωρίς αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, την Τρίτη έπεσαν σφαίρες στον ξενώνα τους, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί. Δύο ημέρες αργότερα, το κτίριο των γραφείων των ΓΧΣ χτυπήθηκε επίσης από θραύσματα και η δεξαμενή νερού στον ξενώνα τους βομβαρδίστηκε.

Οι μάχες πλησιάζουν όλο και περισσότερο, αναφέρει η Οργάνωση, και χιλιάδες άλλοι παγιδευμένοι πολίτες αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους.

«Η οδός εκκένωσης προς τη νότια Γάζα παραμένει μη ασφαλής», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ανν Τέιλορ, διευθύντρια των ΓΧΣ στην Παλαιστίνη.

22:58 Επικοινωνία Μπάιντεν – Εμίρη του Κατάρ για τους ομήρους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι συζήτησαν σήμερα τηλεφωνικά την «κατεπείγουσα» ανάγκη να απελευθερώσει η Χαμάς «χωρίς καθυστέρηση» τους ομήρους που κρατά μετά την επίθεσή της στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.


Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα αλλά και την απόφαση του Ισράηλ να εγκρίνει, κατόπιν αιτήματος της Ουάσινγκτον, την καθημερινή παράδοση καυσίμων στον θύλακα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που βρίσκεται στο Σαν Φρανσίσκο για το Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού, δήλωσε την Τετάρτη «σχετικά αισιόδοξος» όσον αφορά την απελευθέρωση των ομήρων στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής προσπάθειας που καταβάλλει το Κατάρ.

22:50 Αποκαταστάθηκαν εν μέρει οι υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στη Γάζα

Ο κύριος πάροχος τηλεπικοινωνιών στη Γάζα, Paltel, δήλωσε ότι μπόρεσε να αποκαταστήσει τις υπηρεσίες του σε μέρος της Λωρίδας, αφού παρέλαβε καύσιμα από την UNRWA, κάτι που είχε επιτραπεί από το Ισραήλ.

Οι υπηρεσίες διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας είχαν διακοπεί από την Πέμπτη, αφήνοντας ουσιαστικά τους κατοίκους της Γάζας χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας, καθώς ο πάροχος δήλωσε ότι ξέμεινε από καύσιμα.


Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε νωρίτερα την είσοδο δύο βυτιοφόρων με καύσιμα την ημέρα στη Γάζα, λέγοντας ότι στόχος του είναι να υποστηριχθεί το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης για να αποφευχθεί το ξέσπασμα ασθενειών.

Τα ακροδεξιά κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στο Ισραήλ επέκριναν την απόφαση.

Το Ισραήλ ήταν απρόθυμο να επιτρέψει την είσοδο καυσίμων επειδή λέει ότι η Χαμάς τα συσσωρεύει για τις δικές της δραστηριότητες.

22:40 Εκπρόσωπος Τύπου Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ: Καταστρέψαμε 62 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα σε τέσσερις ημέρες

Ο Αμπού Ομπάιντα εκπρόσωπος Τύπου των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ δήλωσε: «Καταστρέψαμε 62 ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα σε τέσσερις ημέρες».

Νωρίτερα οι Αλ Κασάμ είχαν δώσει στη δημοσιότητα βίντεο με επίθεση σκοπευτών στην Μπέιτ Χανούν όπου υποστηρίζουν ότι σκότωσαν όσους βρίσκονταν στο κτίριο.

«Προετοιμαστήκαμε για μια μακρά, συνεχή, ευέλικτη άμυνα από όλες τις κατευθύνσεις», δήλωσε ο Ομπάιντα, ενώ πρόσθεσε ότι: «Λέμε στον λαό του εχθρού ότι ο αριθμός των απωλειών στο στρατό σας είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που έχει ανακοινωθεί».

22:33 Συγγενείς θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ συναντήθηκαν με τον εισαγγελέα του ΔΠΔ

Συγγενείς θυμάτων της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ συναντήθηκαν σήμερα Παρασκευή με τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ανακοίνωσε ο δικηγόρος που τους εκπροσωπεί, εκφράζοντας την επιθυμία να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης σε βάρος των ηγετών της παλαιστινιακής οργάνωσης.

«Η έρευνα προχωρά», διαβεβαίωσε ο Φρανσουά Ζιμεράι μετά τη συνάντηση, δύο εβδομάδες αφού υπέβαλε στον εισαγγελέα Καρίμ Καν έναν φάκελο εξ ονόματος εννέα οικογενειών θυμάτων. Οι οικογένειες αυτές θέλουν να ασκηθούν διώξεις στην ηγεσία της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία.

Στο Ισραήλ, 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου και 240 απήχθησαν.

Οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει κάποιο αίτημα στον εισαγγελέα του ΔΠΔ ζητώντας να διενεργηθεί έρευνα για μια υπόθεση, όμως το δικαστήριο αυτό δεν είναι υποχρεωμένο να ικανοποιήσει το αίτημα.

Το ΔΠΔ ξεκίνησε το 2021 έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ιδίως για εγκλήματα που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, τη Χαμάς ή άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις.

Ο Καν δήλωσε ότι η εντολή αυτή ισχύει και για τα φερόμενα εγκλήματα που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί στον τωρινό πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Όμως οι ομάδες του δεν κατάφεραν να μπουν στη Γάζα, ούτε στο Ισραήλ, το οποίο δεν είναι μέλος του ΔΠΔ.

22:23 Ορφανό κορίτσι από τη Γάζα που έχασε την οικογένειά της ζητά από τη θεία της βοήθεια για να τους βρει, δεν γνωρίζει την αλήθεια

Βίντεο – γροθιά στο στομάχι ανάρτησε το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών. Ορφανό κορίτσι από την Παλαιστίνη που σώθηκε από τους βομβαρδισμούς, πιάνει το χέρι της θείας της και της ζητάει βοήθεια για να τους βρει.

Η μικρή δεν γνωρίζει την αλήθεια για την τύχη των δικών της…

Δείτε το σχετικό βίντεο:

22:20 Συνάντηση Μπορέλ – Παλαιστίνιου ΥΠΕΞ

Ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι εξέφρασε «την αλληλεγγύη του για την τραγική απώλεια ζωών αμάχων στη Γάζα και τη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση» σε συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο υπουργό Εξωτερικών Ριγιάντ αλ-Μαλίκι.

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δήλωσε επίσης ότι οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν «τη σημασία να εργαστούν για την ταχεία απελευθέρωση των ομήρων».

Νωρίτερα σήμερα, η Χαμάς κατηγόρησε τον Μπορέλ για σχόλια που, σύμφωνα με την παλαιστινιακή οργάνωση, «διαστρεβλώνουν το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αντιστέκεται στην κατοχή».

«Βλέπουμε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο δίνοντας στην κατοχή το πράσινο φως για να διαπράξει περισσότερα εγκλήματα και σφαγές εναντίον του λαού μας», ανέφερε η Χαμάς σε ανάρτηση στο Telegram.

Η ανάρτηση Μπορέλ για τη συνάντηση:

22:14 Ο απολογισμός των νεκρών μετά την επίθεση της Χαμάς στο φεστιβάλ στο Ρε’ίμ είναι πλέον 364

Στα 364 ανέρχονται τα θύματα μετά την επίθεση της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ στο Ρε’ίμ στις 7 Οκτωβρίου, μετά από την επικαιροποίηση των στοιχείων και όπως αναφέρει το Κανάλι 12.

Ο προηγούμενος αριθμός των θυμάτων που είχε δοθεί ήταν 270. Σύμφωνα με την έρευνα των ισραηλινών αρχών, 40 συμμετέχοντες στο φεστιβάλ πιάστηκαν αιχμάλωτοι.

Σύμφωνα με την τρέχουσα εκτίμηση των αρχών, η Χαμάς δεν γνώριζε για το μουσικό φεστιβάλ κατά την προετοιμασία της επίθεσης.

Εκατοντάδες τρέχουν να ξεφύγουν μετά από την επίθεση της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ στις 7 Οκτωβρίου.

22:04 Πώς η Χαμάς πέρασε με ευκολία τον high tech φράχτη του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων

Έρευνα της Washington Post από βίντεο Παλαιστινίων και Ισραηλινών, δορυφορικές φωτογραφίες και χάρτες εξηγούν τον λόγο που οι μαχητές της Χαμάς διείσδυσαν 30 φορές από τον «Σιδερένιο Φράχτη».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:55 «Να καεί η Γάζα» – Μαίνεται ο «εμφύλιος» στην ισραηλινή ηγεσία μετά την απόφαση για τα καύσιμα

Ακροδεξιός βουλευτής του Λικούντ (του κόμματος του Μπενιαμίν Νετανιάχου), ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της Κνέσετ, ζητά «να καεί η Γάζα».

«Όλη αυτή η ενασχόληση με το αν υπάρχει ή όχι διαδίκτυο στη Γάζα δείχνει ότι δεν έχουμε μάθει τίποτα. Είμαστε πολύ ανθρώπινοι. Κάψτε τη Γάζα τώρα, τίποτα λιγότερο», έγραψε στο X ο  μετά την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου πολέμου για την είσοδο δύο φορτηγών με καύσιμα την ημέρα στη Λωρίδα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του συστήματος επεξεργασίας λυμάτων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σειρά ασθένειες.

«Μην επιτρέψετε την είσοδο καυσίμων, μην επιτρέψετε την είσοδο νερού μέχρι να επιστρέψουν πίσω οι όμηροι», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση του πολεμικού συμβουλίου για τα καύσιμα υπάρχει «εμφύλιος» στην ισραηλινή ηγεσία.

21:45 Μπαχρέιν: Μια ανταλλαγή ομήρων μπορεί να οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα

Ο πρίγκιπας διάδοχος του Μπαχρέιν ζήτησε σήμερα να συμφωνηθεί μια «ανταλλαγή ομήρων» μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ ώστε να επιτευχθεί μια παύση στις εχθροπραξίες που, όπως είπε, θα μπορούσε να οδηγήσει στον τερματισμού του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρίγκιπας Σαλμάν μπιν Χαμάντ Αλ Χαλίφα είπε επίσης ότι δεν πρόκειται να υπάρξει ασφάλεια χωρίς την υλοποίηση της λύσης των δύο κρατών και χαρακτήρισε «απολύτως αναγκαία» την ανάμιξη των Ηνωμένων Πολιτειών για την επίτευξή της.

«Πρέπει να μιλήσουμε ειλικρινά», είπε, προτρέποντας τη Χαμάς να απελευθερώσει τις γυναίκες και τα παιδιά που κρατά ομήρους στη Γάζα και το Ισραήλ, σε αντάλλαγμα, να αποφυλακίσει Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που «δεν είναι μαχητές», όπως είπε.

«Ο σκοπός είναι να γίνει μια παύση έτσι ώστε οι άνθρωποι να κάνουν έναν απολογισμό, να θάψουν τους νεκρούς τους, να αρχίσουν επιτέλους να θρηνούν και ίσως να αναρωτηθούν για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών που οδήγησε σε αυτήν την κρίση», πρόσθεσε.

Έχει εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ

Το Μπαχρέιν εξομάλυνε τις σχέσεις του με το Ισραήλ το 2020, με τις Συμφωνίες του Αβραάμ που προώθησαν οι ΗΠΑ – εν μέρει επειδή ανησυχεί για την επιρροή του σιιτικού Ιράν στην περιοχή.

Το Μπαχρέιν είναι σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και φιλοξενεί τον αμερικανικό Πέμπτο Στόλο.

Το κοινοβούλιο του Μπαχρέιν ανακοίνωσε αυτόν τον μήνα ότι ο Ισραηλινός πρεσβευτής στη Μανάμα έφυγε από τη χώρα και εκείνος του εμιράτου έφυγε από το Ισραήλ. Παραμένει ωστόσο ασαφές μέχρι τώρα αν ο Ισραηλινός διπλωμάτης απελάθηκε.

Ο πρίγκιπας Σαλμάν χαρακτήρισε «αφόρητη» την κατάσταση στη Γάζα και καταδίκασε τόσο τη Χαμάς για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου όσο και τις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στον θύλακα. Οι «κόκκινες γραμμές» για το Μπαχρέιν είναι η εκτόπιση των Παλαιστινίων «τώρα ή οποιαδήποτε στιγμή», η ανακατάληψη της Γάζας από το Ισραήλ και η στρατιωτική απειλή από τη Γάζα προς το Ισραήλ, είπε. Ζήτησε επίσης τη διενέργεια εκλογών στα Παλαιστινιακά Εδάφη, αφού τελειώσει ο πόλεμος, που θα οδηγήσουν σε μια «δίκαιη και διαρκή ειρήνη» με την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.


«Αυτή η σύγκρουση είναι μια ανοιχτή πληγή για τη Μέση Ανατολή εδώ και 80 χρόνια», σημείωσε.

21:40 Βίντεο με σκοπευτές των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ να πυροβολούν Ισραηλινούς στρατιώτες

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο στο οποίο δείχνουν πώς οι μαχητές του ένοπλου τμήματος της Χαμάς σημαδεύουν και πυροβολούν Ισραηλινούς στρατιώτες στη Γάζα.

Δείτε το βίντεο:

21:31 Εκπρόσωπος IDF: «Η είσοδος στη νότια Γάζα θα γίνει με τους δικούς μας όρους»

Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των IDF, την ώρα που αυξάνεται η ανησυχία για τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στη Χαν Γιουνίς μετά την εντολή να απομακρυνθούν για «ασφάλεια», δήλωσε ότι η είσοδος στη νότια Γάζα «θα γίνει με τους δικούς μας όρους».

«Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε την επιχείρησή μας. Θα πραγματοποιηθεί όπου υπάρχει η Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του νότιου τμήματος της Λωρίδας», δήλωσε κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης ο Χαγκάρι.

«Θα γίνει στον χρόνο, στον τόπο και στις συνθήκες που είναι καλύτερες για τον στρατό», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοικοι στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα είδαν το Ισραήλ να ρίχνει φυλλάδια που τους καλούσαν να μετακινηθούν στα «γνωστά καταφύγια».

21:23 Oxfam: Παρά τα δύο βυτιοφόρα με καύσιμα ανά ημέρα στη Γάζα, η λειψυδρία θα παραμείνει

Η Oxfam ανέφερε ότι ακόμη και μετά την απόφαση να εισέρχονται περισσότερα καύσιμα στη Γάζα, η περιοχή θα έχει πρόσβαση μόνο στο 17% των προπολεμικών προμηθειών νερού.

Το ελάχιστο διεθνές πρότυπο για το νερό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι 15 λίτρα ανά άτομο κάθε μέρα, τονίζει η Oxfam.

Αλλά αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι της Γάζας προσπαθούν να επιβιώσουν με ένα έως τρία λίτρα νερό την ημέρα για κάθε χρήση.

Η Oxfam προσθέτει ότι μια ανάλυση δείχνει ότι το σύνολο του εμφιαλωμένου νερού που παραδόθηκε από τότε που επετράπη η είσοδος φορτηγών βοήθειας στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα ισοδυναμεί με μόλις 1,6 λίτρα ανά άτομο.

21:13 «Καρφί» Ερντογάν στον Σολτς: «Μιλάμε ελεύθερα γιατί δεν χρωστάμε τίποτα στο Ισραήλ»

Το Ισραήλ κατηγόρησε για ακόμα μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, σημειώνοντας πως το μέρος που ονομάζεται Γάζα δεν υπάρχει πλέον καθώς τα πάντα έχουν καταστραφεί.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:04 Ξεπέρασαν τις 12.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Ο Ισμαήλ Θαουάμπτα, γενικός διευθυντής επικοινωνίας της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Γάζα, λέει ότι τα νοσοκομεία και οι ιατρικές εγκαταστάσεις στον θύλακα παρέχουν «μόνο υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης».

«Οι ψευδείς ισχυρισμοί που διαδίδονται από τους Ισραηλινούς ότι οι εγκαταστάσεις αυτές στεγάζουν στρατιωτικές υποδομές είναι ψευδείς, ανυπόστατοι και αβάσιμοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο Θαουάμπτα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «ασκήσει πίεση» ώστε οι ισραηλινές δυνάμεις να τερματίσουν την πολιορκία του νοσοκομείου Αλ Σίφα, το οποίο έχει υποστεί πολυήμερη ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο συνολικός αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου έχει ξεπεράσει τις 12.000.

Ο επίσημος αριθμός των νεκρών στη Γάζα δεν έχει ενημερωθεί εδώ και ημέρες λόγω της κατάρρευσης του συστήματος υγείας του θύλακα, το οποίο συνέλεγε τα δεδομένα.

Τι άλλο δήλωσε ο Θαουάμπτα:

  • Υπάρχουν 3.750 αγνοούμενοι, συμπεριλαμβανομένων 1.800 παιδιών που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια
  • Τουλάχιστον 200 γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς έχουν σκοτωθεί, καθώς και τουλάχιστον 22 μέλη της ομάδας πολιτικής προστασίας
  • Τουλάχιστον 51 δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης έχουν σκοτωθεί
  • Υπάρχουν περισσότεροι από 30.000 τραυματίες, το 75% των οποίων είναι γυναίκες και παιδιά
  • Περίπου 25 νοσοκομεία και 250 ιατρικές εγκαταστάσεις είναι εκτός λειτουργίας
  • Τουλάχιστον 55 ασθενοφόρα έχουν καταστραφεί
  • Ο συνολικός αριθμός των κυβερνητικών εγκαταστάσεων που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς υπερβαίνει τα 95.000 κτίρια
  • Τουλάχιστον 57 τζαμιά έχουν καταστραφεί – 165 τζαμιά έχουν υποστεί μερικές ζημιές
  • Τουλάχιστον τρεις εκκλησίες έχουν καταστραφεί

20:55 Channel 12: Ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Μπάιντεν να πιέσει το Κατάρ για τον αριθμό των ομήρων που θα απελευθερώσει η Χαμάς

Κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τον προέτρεψε να πιέσει τον Eμίρη του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι να διευρύνει τον αριθμό των ομήρων που θα συμπεριλάβει στη συμφωνία που διαπραγματεύεται η Ντόχα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανέφερε το Κανάλι 12.

20:45 Νετανιάχου: «Δεν είμαι σίγουρος για τη διατήρηση στρατευμάτων στο εσωτερικό της Γάζας»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει ότι οι IDF δεν σκοπεύουν να κρατήσουν στρατιώτες μέσα στη Γάζα μετά τον πόλεμο, ακόμη κι αν το Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας της Λωρίδας για το ορατό μέλλον.

«Δεν είμαι σίγουρος για τη διατήρηση των στρατευμάτων στο εσωτερικό της Γάζας. Και στην πραγματικότητα, δεν είναι ιδιαίτερα απαραίτητο επειδή είναι πολύ μικρή», είπε ο Νετανιάχου στο NPR.

Όσο για το ποιος θα κυβερνήσει τη Γάζα μετά τον πόλεμο: «Χρειαζόμαστε μια πολιτισμική αλλαγή σε οποιαδήποτε πολιτική κυβέρνηση στη Γάζα. Δεν μπορεί να είναι δεσμευμένη στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», είπε ο Νετανιάχου, αφήνοντας αιχμές κατά της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο ίδιος είπε ότι «το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να δεχτεί κανέναν που θα συμμερίζεται τους στόχους της Χαμάς και την ενδυνάμωση της τρομοκρατικής ομάδας να διδάσκει στα παιδιά των Παλαιστινίων ότι το Ισραήλ πρέπει να καταστραφεί».

«Για το ορατό μέλλον, η συνολική στρατιωτική ευθύνη θα είναι του Ισραήλ. Αλλά πρέπει να υπάρχει και μια πολιτική κυβέρνηση εκεί», διευκρίνισε ο Νετανιάχου.

20:36 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι βρέθηκαν περισσότερες «υποδομές» της Χαμάς μετά από επιδρομή στο Αλ Σίφα

Ο επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης των IDF, υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, πραγματοποίησε σήμερα αξιολόγηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός.

«Βλέπουμε την παρουσία της Χαμάς σε όλα τα νοσοκομεία, είναι μια σαφής παρουσία. Κάνουν κυνική χρήση των νοσοκομείων, όπως εδώ στην καρδιά του Αλ Σίφα», λέει ο Φίνκελμαν σε στρατιώτες στο σημείο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζουν ότι αποκάλυψαν μια είσοδο σε μια σήραγγα της Χαμάς και μια κρύπτη με όπλα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

20:30 ΝΥΤ – BBC: Αποδομούν το αφήγημα για αρχηγείο της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – Μοντάζ, μετακίνηση οπλισμού

Δημοσιογράφοι του BBC και των New York Times, επιφορτισμένοι με την ανάλυση βίντεο για την αυθεντικότητά τους, αποδεικνύουν ανακολουθίες στο βίντεο των IDF και τα βίντεο των BBC και Fox News.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:25 Διαδηλωτές στη Νέα Υόρκη ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα – «Ντροπή σου, Fox News»

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο που απαιτούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ενώ ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στο λόμπι των κεντρικών γραφείων του News Corp που κατέχει το Fox News.

Οι διαδηλωτές φώναζαν «Shame» και «Fox News, you can’t hide. Your lies cover up genocide», δηλαδή «ντροπή» και «Fox News, δεν μπορείς να κρυφτείς. Τα ψέματά σου καλύπτουν τη γενοκτονία».

Η Αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές διαδηλωτών, σύμφωνα με τον Guardian. Προσαγωγές υπήρξαν και σε άλλα σημεία της Νέας Υόρκης.

20:17 IDF: «Καταλάβαμε προπύργια της Χαμάς στη συνοικία Ζεϊτούν στα νότια της πόλης της Γάζας»

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να ανακοινώνουν πώς εξελίσσονται οι χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Καταλάβαμε προπύργια της Χαμάς στη συνοικία Ζεϊτούν στα νότια της πόλης της Γάζας», σημειώνουν οι IDF.

Δείτε σχετική ανάρτηση των IDF:

Οι IDF ανακοίνωσαν επίσης ότι κατέστρεψαν κεντρικό φυλάκιο της Ισλαμικής Τζιχάντ όπου, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό παράγονταν όπλα».

20:08 Πέντε ακόμη χώρες παραπέμπουν την κατάσταση στην Παλαιστίνη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Καν δήλωσε ότι η παραπομπή έγινε από τη Νότια Αφρική, το Μπαγκλαντές, τη Βολιβία, τις Κομόρες και το Τζιμπουτί.

Το ΔΠΔ διεξάγει έρευνα σχετικά με «την κατάσταση στο κράτος της Παλαιστίνης» για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον Ιούνιο του 2014, ανέφερε ο Καν στην ανακοίνωση του.

Η έρευνα αυτή ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021, λίγο αφότου το δικαστήριο αποφάσισε ότι έχει δικαιοδοσία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη – μια απόφαση που άνοιξε την πόρτα για την πιθανή δίωξη εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν από το Ισραήλ εκεί.

Οι παλαιστινιακές αρχές έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, το οποίο καθιερώνει τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. Το Ισραήλ δεν το έχει κάνει.

Ο Καν δήλωσε ότι η εν εξελίξει έρευνα «επεκτείνεται στην κλιμάκωση των εχθροπραξιών και της βίας μετά τις επιθέσεις που έλαβαν χώρα στις 7 Οκτωβρίου 2023».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:58 Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: «Μια πλήρης νίκη στη Γάζα θα θέσει τους μελλοντικούς πολέμους στο περιθώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα»

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο αρχηγείο μεραρχίας των IDF, ότι ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας καθορίζει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και ότι «μια πλήρης νίκη στη Γάζα θα θέσει τους μελλοντικούς πολέμους στο περιθώριο για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Η Χαμάς καταλαβαίνει μόνο από δύναμη, δεν ενδιαφέρεται για τους αιχμαλώτους της – μόνο για την επιβίωσή της», πρόσθεσε ο ίδιος.

19:49 Πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός: «Το πραγματικό αρχηγείο της Χαμάς είναι στη νότια Γάζα»

Ο πρώην Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε σε συνέντευξή του στο Euronews ότι το: «Το πραγματικό αρχηγείο της Χαμάς είναι στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα».

Το Quds News Network, το οποίο σχετίζεται με τη Χαμάς, σχολιάζοντας τη συγκεκριμένη συνέντευξη, αναφέρει ότι: «Αφού ο ισραηλινός στρατός χώρισε τη Γάζα στη μέση, έσφαξε πάνω από 11.000 αμάχους σε όλη την περιοχή και στοχοποίησε νοσοκομεία, σχολεία και προσφυγικούς καταυλισμούς με το πρόσχημα της καταπολέμησης της Χαμάς», τώρα ο Ελμέρτ λέει ότι το κεντρικό αρχηγείο της παλαιστινιακής οργάνωσης είναι στα νότια και όχι στα βόρεια.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός στρατός δια στόματος του αρχηγού του, Χέρζι Χαλέβι ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του και σε άλλες περιοχές στη Γάζα, ενώ οι κάτοικοι της Χαν Γιουνίς κλήθηκαν να απομακρυνθούν για την «ασφάλειά» τους.

Η επίμαχη δήλωση του Ολμέρτ:

19:40 Τέσσερις Ισραηλινοί τραυματίες στα σύνορα με Λίβανο

Σύμφωνα με το ynet, τέσσερις τραυματίες από αντιαρματικά πυρά υπάρχουν στο Κιμπούτς Μενάρα στην Άνω Γαλιλαία μετά την επίθεση που καταγράφηκε νωρίτερα.

Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ραμπάμ στη Χάιφα και είναι σε ελαφριά κατάσταση.

19:31 Στο Βερολίνο ο Ερντογάν – Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό και Eurofighter στην ατζέντα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε δεκτός την Παρασκευή από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο Βερολίνο, ενώ αργότερα θα μεταβεί στην καγκελαρία, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:23 Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα είναι ο «νέος Μπιν Λάντεν»

Ο Γιόαβ Γκάλαντ έγινε ο τελευταίος Ισραηλινός αξιωματούχος που επικαλείται τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» των ΗΠΑ σε σχόλια που σχετίζονται με την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας συνέκρινε τον κορυφαίο αξιωματούχο της Χαμάς στη Γάζα, τον Γιαχία Σινουάρ, με τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, τον πρώην ηγέτη της Αλ Κάιντα που ήταν πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ.

Το 10ετές παγκόσμιο κυνήγι του Μπιν Λάντεν έληξε με τη δολοφονία του από βατραχανθρώπους του αμερικανικού ναυτικού στο Πακιστάν το 2011.

«Ο Γιαχία Σινουάρ είναι ο νέος Μπιν Λάντεν – θα τον κυνηγήσουμε και θα πετύχουμε τη νίκη», έγραψε ο Γκάλαντ στο Χ μετά τη συνάντησή του με τον Γάλλο υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων Σεμπαστιάν Λεκορνού.

19:14 Επικεφαλής ΠΟΥ: Η αντίδραση του Ισραήλ είναι «όλο και πιο αδικαιολόγητη»

Σε μια παθιασμένη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπως περιγράφει το Al Jazeera, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς χαρακτήρισε την κρίση στη Μέση Ανατολή «δοκιμασία για τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη μέλη τους».

«Ο Οργανισμός αυτός ιδρύθηκε για να προάγει την ειρήνη στον κόσμο μας. Εάν εσείς ως κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να σταματήσετε αυτή την αιματοχυσία, τότε πρέπει να αναρωτηθούμε ‘για ποιο λόγο υπάρχουν τα Ηνωμένα Έθνη;’», είπε.

«Τα ψηφίσματα δεν αρκούν», πρόσθεσε. «Πρέπει να δράσετε και πρέπει να δράσετε τώρα».

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ είπε ακόμη για τη Γάζα:

  • Τα πρόωρα μωρά πεθαίνουν καθώς τα συστήματα υποστήριξης ζωής κλείνουν.
  • Περισσότεροι από 2.000 ασθενείς με καρκίνο, 1.000 με νεφρική νόσο, 50.000 με καρδιαγγειακά νοσήματα και 60.000 με διαβήτη κινδυνεύουν εν μέσω διακοπής της θεραπείας τους
  • Έως και 200 γυναίκες γεννούν καθημερινά υπό τις «χειρότερες δυνατές συνθήκες»
  • Αυξάνεται ο αριθμός των αναπνευστικών και δερματικών λοιμώξεων, καθώς και ο υποσιτισμός
  • Υπάρχουν κρούσματα οξείας διάρροιας «καθώς το σύστημα αποχέτευσης καταρρέει και οι άνθρωποι αναγκάζονται να αφοδεύουν στο ύπαιθρο»
  • Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψει κανείς τη φρίκη. Ο λαός της Γάζας χρειάζεται την υποστήριξή μας, τη δική σας υποστήριξη, τώρα, είπε

19:04 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα δήλωσε στο Al Jazeera ότι η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού ότι θα παράσχει θερμοκοιτίδες στο νοσοκομείο ήταν «ψευδής»
  • Η Χαμάς επαναλαμβάνει ότι θεωρεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του άμεσα υπεύθυνους για την «εθνοκάθαρση» που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις στο Αλ Σίφα
  • Πηγή δήλωσε στο ισραηλινό κανάλι TV7 ότι το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο θα επιτρέψει την είσοδο δύο φορτηγών με καύσιμα την ημέρα στη νότια Γάζα μετά από αμερικάνικο αίτημα, κάτι το οποίο έχει προκαλέσει «εμφύλιο» στην ισραηλινή ηγεσία
  • Μάρτυρες δήλωσαν στο Al Jazeera ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν σε επίθεση στο σχολείο αλ-Φαλάχ στη συνοικία Ζεϊτούν, νότια της πόλης της Γάζας
  • Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θέλει να δημιουργήσει νοσοκομεία εκστρατείας στη Γάζα, όπως είοε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη
  • Ο Χέρζι Χαλέβι, αρχηγός του επιτελείου του ισραηλινού στρατού, είπε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της Γάζας. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις και σε άλλες περιοχές στη Γάζα.

18:55 BBC και New York Times αμφισβητούν τα «ευρήματα» του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

Τόσο το BBC, όσο και οι New York Times αμφισβητούν τα «ευρήματα» του Ισραήλ στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση από τον Ρίτσαρντ Χολ του Independent που έχει αναδημοσιεύσει και τα σχόλια του Άρικ Τόλερ από τους New York Times για την «αναδιάταξη των όπλων» στην οποία προχώρησαν οι IDF.

18:45 Ο Γκρίφιθς επανέλαβε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των αναγκών των Παλαιστινίων στη Γάζα

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστής Έκτακτης Βοήθειας, Μάρτιν Γκρίφιθς δήλωσε ότι η κατάσταση στη Γάζα είναι καταστροφική, μια «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο Γκρίφιθς παρουσίασε ορισμένα πρακτικά βήματα που πιστεύει ότι μπορούν να βοηθήσουν τα Ηνωμένα Έθνη να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, όπως είναι η δημιουργία κόμβων διανομής στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς επανέλαβε ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των αναγκών των Παλαιστινίων στη Γάζα.

18:40 Για «τραγωδία» κάνει λόγο γιατρός στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο στη νότια Γάζα

Ο Δρ Τομ Πότοκαρ, επικεφαλής χειρουργός στο Ευρωπαϊκό Νοσοκομείο της Γάζας, δημοσίευσε ενημέρωση για την κατάσταση στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στην ανάρτηση του στο X, την οποία μοιράστηκε η Διεθνής Ερυθρά Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ανέφερε ότι η ομάδα του εργάζεται ασταμάτητα επί 12 ώρες την ημέρα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, χωρίς επαρκείς προμήθειες για την πλήρη περίθαλψη όλων των ασθενών του νοσοκομείου.

«Το ακατάπαυστο του να βλέπεις τόσες πολλές κατεστραμμένες ζωές, τόσα συντρίμμια και καμένα σώματα, ιδίως παιδιών, είναι εξαιρετικά εξοντωτικό», είπε.

«Ολόκληρη η ομάδα, και ελπίζω όλοι, ελπίζουμε ότι αυτό θα τελειώσει σύντομα», σημείωσε.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:33 Για μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στο Τελ Αβίβ κάνουν λόγο οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ

Για μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων στο Τελ Αβίβ κάνουν λόγο οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, το ένοπλο κομμάτι της Χαμάς.

Δείτε σχετικό βίντεο:

18:23 Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων: 73 τραυματίες πέρασαν από τη Γάζα στην Αίγυπτο

73 τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι διέφυγαν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα, δήλωσε στο dpa ο επικεφαλής της αιγυπτιακής Ερυθράς Ημισελήνου στο Βόρειο Σινά, Κάλεντ Ζαγιέντ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι τραυματίες συνοδεύονταν από μέλη των οικογενειών τους και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία στο Βόρειο Σινά.

Αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν εν τω μεταξύ ότι ασθενοφόρα ετοιμάζονται στη συνοριακή πόλη Αλ-Αρίς για να μεταφέρουν 35 πρόωρα μωρά από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα μωρά θα πρέπει επίσης να μεταφερθούν σε νοσοκομεία στο Βόρειο Σινά.

18:14 Βίντεο του Banksy για την Παλαιστίνη – «Τα ένοχα βήματα»

Ο Banksy ανάρτησε στον λογαριασμό του βίντεο για συμπαράσταση στην Παλαιστίνη με τον τίτλο: «Τα ένοχα βήματα».

Δείτε γιατί το ονόμασε έτσι:

18:04 Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ: Όμηρος έπαθε κρίσεις πανικού και στη συνέχεια πέθανε κατά τη διάρκεια των ισραηλινών βομβαρδισμών

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με όμηρο που κρατούσαν και ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, έπαθε κρίσεις πανικού και πέθανε κατά τη διάρκεια των ισχυρών ισραηλινών βομβαρδισμών.

Το όνομα του ήταν Άριεχ Ζαλμάν Ζντμάνοβιτς, ενώ οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ υποστηρίζουν ότι νωρίτερα είχε λάβει αυξημένη ιατρική φροντίδα και είχε επιστρέψει στον τόπο κράτησής του μετά την ανάρρωσή του.

Στην ανακοίνωσή του το ένοπλο τμήμα της Χαμάς αναφέρει ότι ο όμηρος: «απεβίωσε λόγω κρίσεων πανικού που προκλήθηκαν από τις επανειλημμένες βομβιστικές επιθέσεις γύρω από τον τόπο κράτησής του, γνωρίζοντας ότι έπασχε από χρόνιες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένης της καρδιοπάθειας».

Δείτε το βίντεο:

17:55 Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση για τη μεταπολεμική Γάζα

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζάχι Χανέγκμπι ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ποια είναι η στρατηγική του Ισραήλ για τη Γάζα μετά τον πόλεμο, ωστόσο ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει και σημείωσε ότι στόχος τώρα είναι «η καταστροφή της Χαμάς».

«Το σχέδιο για τον πόλεμο είναι να εξαλειφθεί η Χαμάς. Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε ότι μετά [τον πόλεμο] δεν θα απειλούμαστε από τη Γάζα, ο οποίος είναι ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος που το υπουργικό συμβούλιο έχει δώσει εντολή στον στρατό να επιτύχει», είπε ο Χανέγκμπι στα αγγλικά.

«Ο δεύτερος στόχος, ο οποίος είναι εξίσου ιερός με τον πρώτο, είναι η απελευθέρωση των ομήρων», συνέχισε ο Χανέγκμπι, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, αλλά επιμένει:

«Είμαστε αποφασισμένοι να απελευθερώσουμε όλους τους ομήρους και δεν πρόκειται να ησυχάσουμε μέχρι να πετύχουμε αυτόν τον στόχο».

Ο πρόεδρος του ισραηλινού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζάχι Χανέγκμπι.

17:44 Νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν την έκταση των ζημιών στο κτίριο του κοινοβουλίου στη Γάζα

Το BBC παρουσιάζει νέες δορυφορικές εικόνες που δείχνουν την έκταση των ζημιών στο κτίριο του κοινοβουλίου στη Γάζα μετά από ισραηλινό χτύπημα.

Υπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν αναρτήσει και φωτογραφία με σημαία του Ισραήλ μέσα στο κατεστραμμένο πλέον κοινοβούλιο.

Πηγή φωτογραφίας: BBC

17:36 Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος: Αποκλεισμένες ομάδες διάσωσης στο νοσοκομείο Αλ Αχλί

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει ότι υπάρχουν αποκλεισμένες ομάδες διάσωσης στο νοσοκομείο Αλ Αχλί αφού ισραηλινά τανκς βρίσκονται έξω από το νοσοκομείο, ενώ ακούγονται πολλοί πυροβολισμοί.

Την Πέμπτη η Ερυθρά Ημισέληνος είχε κάνει αντίστοιχη καταγγελία, αναφέροντας ότι οι διασώστες δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τραυματίες.

17:30 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: «24 ασθενείς νεκροί τις τελευταίες 48 ώρες λόγω διακοπών ρεύματος»

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Άσραφ αλ Κούντρα είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «24 ασθενείς» πέθαναν «τις τελευταίες 48 ώρες» στο νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας, στο οποίο η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και όπου ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε έφοδο πριν από τρεις ημέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ασθενείς αυτοί πέθαναν, «διότι ιατρικά μηχανήματα ζωτικής σημασίας σταμάτησαν να λειτουργούν εξαιτίας της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος» στο μεγαλύτερο νοσοκομειακό συγκρότημα στον παλαιστινιακό θύλακα.

Η πλειονότητα των νοσοκομείων στη Γάζα δεν διαθέτει πλέον καθόλου καύσιμα για την τροφοδότηση των γεννητριών τους.

Ο Κούντρα πρόσθεσε πως από χθες, ο ισραηλινός στρατός κατέστρεψε τρία κτίρια στη δυτική πλευρά του συγκροτήματος: το κυλικείο του νοσοκομείου, το κτίριο υπηρεσιών συντήρησης και το τμήμα ανθρωπίνων πόρων.

17:25 Νέες εχθροπραξίες στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, εκτοξεύσεις βλημάτων από τη μεριά του Λιβάνου έγιναν τις τελευταίες ώρες προς το Ισραήλ, στις περιοχές Σομέρα, Στούλα και Μανάρα.

Οι IDF ανταπέδωσαν με πυρά, ενώ μαχητικό χτύπησε θέση της Χεζμπολάχ.

Επιπλέον, νωρίτερα σήμερα, στρατιώτες των IDF που επιχειρούσαν στην περιοχή Μετούλα στο βόρειο Ισραήλ εντόπισαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πέρασε από τον Λίβανο στο Ισραήλ.

Οι στρατιώτες εντόπισαν και αναχαίτισαν το drone, το οποίο θεώρησαν ύποπτο για μεταφορά εκρηκτικών υλικών.

Οι IDF κατέστρεψαν drone Που διείσδυσε στο Ισραήλ.

17:16 Βίντεο από την πορεία των συγγενών των ομήρων στο Ισραήλ

Πορεία συγγενών των ομήρων που κρατά η Χαμάς είναι σε εξέλιξη στο Ισραήλ. Στην πορεία συμμετέχουν και συμπαραστάτες, ενώ αναμένεται να φτάσει στο γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ το απόγευμα της Παρασκευής.

17:06 Άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ ζήτησε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Μπορέλ είπε ότι:

  • Ο πόλεμος κατά της Χαμάς στη Γάζα είναι το αποτέλεσμα μιας γενικής πολιτικής αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας
  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία και περισσότερες ευκαιρίες για να φτάσει η βοήθεια στους αμάχους στη Γάζα
  • Υπάρχουν χιλιάδες θύματα μεταξύ των αμάχων στη Γάζα και το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο
  • Αυτός ο πόλεμος δείχνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι δεν μπορεί να αφήσει το παλαιστινιακό ζήτημα χωρίς λύση
  • Αυξάνεται η βία των εποίκων και η ΕΕ τόνισε στο Ισραήλ ότι πρέπει να ελέγξει τη βία στη Δυτική Όχθη

16:57 Τρεις επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη νότια Γάζα

Η Γιούμνα ΕλΣαγέντ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζτης από τη νότια Γάζα, σημειώνει ότι πολλές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού έγιναν σήμερα σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων τριών στα νότια της λωρίδας, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις είπαν στους Παλαιστίνιους πολίτες να μετακινηθούν για «ασφάλεια».

Στη Ράφα, στη νότια Γάζα, οι ισραηλινές επιθέσεις άφησαν πίσω τους επτά νεκρούς, ενώ από το χτύπημα σε μια κατοικία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, είπε η ίδια.

Σε μια τοπική αγορά στο κέντρο της Χαν Γιουνίς (επίσης στα νότια), «ένας αριθμός πολιτών σκοτώθηκε» και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, πρόσθεσε.

16:48 Χαμάς: Ο Μπάιντεν υπεύθυνος για την «εθνοκάθαρση» στο Αλ Σίφα

Η Χαμάς δηλώνει ότι θεωρεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του άμεσα υπεύθυνους για την «εθνοκάθαρση» που λαμβάνει χώρα από τις ισραηλινές δυνάμεις στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Σε ανακοίνωσή της, η ένοπλη παλαιστινιακή οργάνωση δήλωσε ότι αυτό που συμβαίνει στο νοσοκομείο, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει την επιδρομή του για τρίτη ημέρα, είναι μια «συστηματική εξόντωση» που συμβαίνει ενώ ο κόσμος παρακολουθεί.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Χαμάς εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση και δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος έδωσε στο Ισραήλ «πράσινο φως» για να «διαπράξει περισσότερες σφαγές κατά αμάχων».

16:40 Η Παλαιστινιακή Παροικία στην Ελλάδα συμμετέχει στην πορεία του Πολυτεχνείου

Τα μέλη της Παλαιστινιακής Παροικίας στην Ελλάδα συμμετέχουν στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Το in καλύπτει live τη μεγάλη πορεία για τα 50 χρόνια από την Εξέγερση του Πολυτεχνείου. Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις εδώ

16:32 Γκαντζ: Η εισαγωγή καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια εφάπαξ ενέργεια, όχι αλλαγή στρατηγικής

Ο Ισραηλινός υπουργός Μποένι Γκαντζ δήλωσε ότι η προμήθεια καυσίμων σε διεθνείς οργανισμούς για τη Λωρίδα της Γάζας κατά τις επόμενες 48 ώρες είναι μια «έκτακτη μεταφορά που εγκρίθηκε για τη λειτουργία των μονάδων αφαλάτωσης και των εγκαταστάσεων αποχέτευσης και για άλλες ανάγκες των διεθνών οργανισμών που δραστηριοποιούνται στη Λωρίδα της Γάζας».

Ο Γκαντζ τόνισε στην ανακοίνωσή του ότι «δεν πρόκειται για αλλαγή στρατηγικής, αλλά για την παροχή συγκεκριμένης απάντησης που εξυπηρετεί τη συνέχιση των μαχών των IDF» και σημείωσε ότι «η όλη πολιτική θα συζητηθεί από το υπουργικό συμβούλιο πολιτικής ασφάλειας».

16:22 IDF: «Δεκάδες βόμβες και όπλα βρέθηκαν σε νηπιαγωγείο και σχολείο»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, στρατιώτες των IDF από την Ταξιαρχία Bislah εντόπισαν δεκάδες βόμβες όλμου και RPG «που είχε κρύψει η Χαμάς σε ένα νηπιαγωγείο στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, δυνάμεις από την περίπολο Golani πραγματοποίησαν επιδρομή στο δημοτικό σχολείο Al-Karmel, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις «βρήκαν όπλα κρυμμένα από τη Χαμάς».

Επίσης, οι στρατιώτες της ομάδας μάχης του 12ου τάγματος της 7ης ταξιαρχίας, εντόπισαν «μια τρομοκρατική ομάδα στην περιοχή της πόλης της Γάζας. Οι τρομοκράτες προσπάθησαν να διαφύγουν και οι μαχητές τους καταδίωξαν και ταυτόχρονα κατευθύναμε ένα αεροσκάφος που επιτέθηκε και εξουδετέρωσε τους τρομοκράτες», σύμφωνα με τις IDF.

16:13 Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, μεταξύ των οποίων και Εβραίοι εκπρόσωποι, ζητούν από τον Μπάιντεν περισσότερα καύσιμα στη Γάζα

Δεκάδες Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με επικεφαλής τους Εβραίους συναδέλφους τους, καλούν την κυβέρνηση Μπάιντεν να πιέσει το Ισραήλ να επιτρέψει περισσότερα καύσιμα στη Γάζα, αναφέρει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης Axios.

Επικεφαλής επιστολής που εστάλη στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με το παραπάνω αίτημα είναι οι Εβραίοι εκπρόσωποι Σούζαν Γουάιλντ, Τζέιμι Ράσκιν και Τζαν Σακόφσκι.

Η επιστολή προειδοποιεί ότι η έλλειψη καυσίμων στη Γάζα «δημιουργεί τις συνθήκες για μια μαζική πιθανή κρίση δημόσιας υγείας», καθώς νοσοκομεία, μονάδες αφαλάτωσης και εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων κλείνουν.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ αποφάσισε να επιτρέψει την παράδοση δύο βυτιοφόρων με καύσιμα στη Γάζα την ημέρα, προκειμένου να «υποστηριχθούν στο ελάχιστο τα συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και απολύμανσης».

16:04 Τουρκικό TRT: Η ισραηλινή αστυνομία επιτέθηκε στο συνεργείο μας στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TRT World αναφέρει ότι η ισραηλινή αστυνομία επιτέθηκε στο δημοσιογραφικό συνεργείο του στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Το συνεργείο κάλυπτε την προσευχή της Παρασκευής στην περιοχή.

Το TRT World δημοσίευσε βίντεο στον λογαριασμό του στο X, όπου φαίνεται η ισραηλινή αστυνομία να καταστρέφει την κάμερά του, σπάζοντας τον φακό.


Τούρκος αξιωματούχος καταδίκασε την επίθεση και ευχήθηκε στο συνεργείο «να γίνει καλά σύντομα».

Σε ανάρτησή του στο X, ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνιών της χώρας, δήλωσε ότι «αυτή η άσχημη επίθεση έχει προσθέσει μια νέα ντροπή στο ιστορικό του Ισραήλ σχετικά με την ελευθερία του Τύπου».

15:55 Ο Νετανιάχου θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας το βράδυ του Σαββάτου

Σύμφωνα με τη Haaretz, o Μπενιαμίν Νετανιάχου θα συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας το βράδυ του Σαββάτου.

15:45 Χιλιάδες διαδηλώνουν με τις οικογένειες των ομήρων προς την Ιερουσαλήμ

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν μαζί με τις οικογένειες των ομήρων προς την Ιερουσαλήμ.

Ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μίκι Ζόχαρ έφτασε στην πορεία και έγινε δεκτός με φωνές «ντροπή» από το πλήθος.

Ο Τσεν Αβιγκντόρι, του οποίου η σύζυγος Σάρον και η κόρη Νόαμ απήχθησαν, είπε στον Ζόχαρ: «Επιστρέψτε τους όλους, χωρίς τη ‘μέθοδο σαλάμι’, χωρίς επιλογή».

Ο Ζόχαρ απάντησε ότι η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την επιστροφή τους και ότι δεν θα κάνει επιλογές, αλλά ο διαχωρισμός σε κατηγορίες – γυναίκες και παιδιά – θα γίνει, σύμφωνα με τον ίδιο.

Χιλιάδες διαδηλώνουν με τις οικογένειες των ομήρων προς την Ιερουσαλήμ.

15:35 Ο υπουργός Οικονομικών απαιτεί από τον Νετανιάχου να αλλάξει η σύνθεση του πολεμικού συμβουλίου

Ο Μπεζαλέλ Σμότριχ, υπουργός Οικονομικών και με θέση στο υπουργείο Άμυνας, απαιτεί από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αλλάξει τη σύνθεση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου ώστε να περιλαμβάνει τους επικεφαλής όλων των κομμάτων του συνασπισμού.

Η απαίτηση αυτή προκύπτει από την προηγούμενη απόφαση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου να επιτρέψει την εισαγωγή καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία σύμφωνα με τον Σμότριχ συμφωνήθηκε αντίθετα με το πόρισμα του υπουργικού συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας και ως εκ τούτου, όπως είπε, ήταν παράνομη.

Ο Σμότριχ χαρακτήρισε την απόφαση αινιγματική και απαίτησε από τον Νετανιάχου «να σταματήσει αμέσως αυτό το σκάνδαλο και να αποτρέψει την εισαγωγή καυσίμων».

Σύμφωνα με τον Σμότριχ, ο ίδιος συμφώνησε στο ολιγομελές πολεμικό υπουργικό συμβούλιο με τη δέσμευση του Νετανιάχου ότι «δεν θα αντικαταστήσει το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας στον καθορισμό της πολιτικής και στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων του πολέμου».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:24 Αρχηγός του ισραηλινού στρατού: Θα επεκτείνουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις μας

Ο Χερζι Χαλέβι, αρχηγός του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές στη Γάζα.

«Είμαστε κοντά στην εξάρθρωση του στρατιωτικού συστήματος στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Σε ό,τι μας αφορά – όλο και περισσότερες περιοχές [θα μπαίνουν στο στόχαστρο]», δήλωσε ο Χαλέβι κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε στρατιώτες στη Λωρίδα.


Μέχρι στιγμής οι μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς έχουν επικεντρωθεί στη βόρεια Γάζα.

Ωστόσο, την Πέμπτη ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια σε ορισμένες συνοικίες της νότιας πόλης Χαν Γιουνίς συμβουλεύοντας τους πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θεωρεί καμία περιοχή στον πολιορκημένο θύλακα ασφαλή, καθιστώντας τέτοιες εντολές εκκένωσης παράνομες σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

15:15 Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντήσει συγγενείς των Ισραηλινών ομήρων την επόμενη εβδομάδα

Ο Πάπας Φραγκίσκος θα συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα με συγγενείς Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα, δήλωσε πηγή από το Βατικανό σήμερα Παρασκευή.

Η πηγή μίλησε στο Reuters καθώς ο νούμερο δύο του Βατικανού, καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, δήλωσε ότι η Αγία Έδρα πιστεύει ότι η απελευθέρωσή τους και η κατάπαυση του πυρός – την οποία το Ισραήλ έχει αποκλείσει μέχρι στιγμής – είναι δύο «θεμελιώδη σημεία» για την επίλυση της κρίσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:05 Ο ΠΟΥ θέλει να εγκαταστήσει νοσοκομεία εκστρατείας στη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιθυμεί να δημιουργήσει νοσοκομεία εκστρατείας στη Γάζα, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Ρίτσαρντ Πίπερκορν.

Ο ίδιος μίλησε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη από την Ιερουσαλήμ μέσω βιντεοκλήσης.

Πριν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, υπήρχαν περίπου 3.500 νοσοκομειακές κλίνες στη Λωρίδα. Σήμερα, υπάρχουν μόνο 1.400 διαθέσιμες. Επιπλέον, 50 έως 60 βαριά άρρωστοι ασθενείς την ημέρα πρέπει να μεταφερθούν από τη Λωρίδα της Γάζας το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να λάβουν επαρκή περίθαλψη στην Αίγυπτο, δήλωσε ο Πίπερκορν.

Η περίθαλψη στα ιδιωτικά ιατρεία των γιατρών είναι επίσης σοβαρά μειωμένη, με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 60% να εξακολουθεί να λειτουργεί.

Ο Πίπερκορν δεν απάντησε αν το Ισραήλ έχει δώσει κάποια ένδειξη ότι θα συμφωνήσει στην εκκένωση και τη δημιουργία νοσοκομείων εκστρατείας, όπως αναφέρει το Al Jazeera.

14:53 «Ψευδείς οι ισχυρισμοί του Ισραήλ ότι παρέχει θερμοκοιτίδες»

Κραυγή αγωνίας από τον διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Σίφα, ο οποίος δηλώνει ότι τα νεογέννητα μωρά χρειάζονται άμεση φροντίδα, αλλά εξαντλούνται οι ιατρικές προμήθειες.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναγκαζόμαστε να αφήσουμε τους ασθενείς να πεθάνουν, επειδή είμαστε ανήμποροι, δεν μπορούμε να τους κάνουμε καμία χειρουργική επέμβαση. Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τους δώσουμε μερικά παυσίπονα», δήλωσε ο Muhammed Abu Salmiya στο Al Jazeera.

Ο ίδιος συγκλονίζει λέγοντας ότι «πολλά νεογέννητα πρόωρα μωρά πέθαναν, καθώς οι θερμοκοιτίδες τους έμειναν από οξυγόνο».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ότι θα παράσχει θερμοκοιτίδες στο νοσοκομείο, αλλά ο Salmiya λέει ότι αυτό είναι ψέμα.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής ισχυρίζονται ότι έχουν παράσχει θερμοκοιτίδες στο νοσοκομείο, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια, αυτό είναι ψέμα. Επιπλέον, δεν έχουμε ανάγκη από θερμοκοιτίδες. Έχουμε ήδη θερμοκοιτίδες στο νοσοκομείο, καύσιμα δεν έχουμε για να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και να λειτουργήσουν αυτές», τόνισε.

Γροθιά στο στομάχι οι εικόνες με τα μωρά από το Αλ Σίφα

Διαβάστε περισσότερα εδώ

14:44 Ξένοι υπήκοοι και τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τη Γάζα μέσω της Ράφα

Τουλάχιστον 250 ξένοι υπήκοοι και δύο τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι, μεταφέρθηκαν σήμερα από τη βομβαρδισμένη Λωρίδα της Γάζας στην Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, δήλωσε Αιγύπτιος συνοριακός αξιωματούχος σε δημοσιογράφο που συνεργάζεται με το CNN.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι περισσότερα από 20 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακο, μεταφέροντας τρόφιμα, νερό, ιατρικό εξοπλισμό, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

14:36 Παλαιστίνιοι αναζητούν επιζώντες μετά από ισραηλινό χτύπημα

Οι εικόνες του AP από τη Γάζα συγκλονίζουν, με ανθρώπους που έχουν γλιτώσει από βομβαρδισμούς να αναζητούν συγγενικά τους πρόσωπα στα χαλάσματα.

Με όσα μέσα διαθέτουν, ακόμα και με τα ίδια τους τα χέρια, σκάβουν στα ερείπια προκειμένου να εντοπίσουν επιζώντες.

14:27 Το Ισραήλ θα επιτρέψει την είσοδο δύο βυτιοφόρων καυσίμων την ημέρα στη Γάζα

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αποφάσισε να επιτραπεί η είσοδος δύο βυτιοφόρων καυσίμων την ημέρα στη Γάζα, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη έπειτα από αίτημα της Ουάσινγκτον.

«Το να επιτρέψει την είσοδο των καυσίμων, δίνει στο Ισραήλ επιπλέον χώρο προκειμένου να ελιχθεί στη διεθνή σκηνή έτσι ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την εκστρατεία του που έχει στόχο την εξάλειψη της Χαμάς στη Γάζα. Η ποσότητα των καυσίμων θα δώσει «ελάχιστη» υποστήριξη για το νερό, το αποχετευτικό και το υγειονομικό σύστημα στη Γάζα ώστε να αποτραπούν οι επιδημίες», είπε ο αξιωματούχος.

Καταρρέει το υγειονομικό σύστημα της Γάζας

14:14 Ολοένα και πιο σπάνιο το ψωμί στη Γάζα – Άμεσος κίνδυνος λιμού

Μία από τις τελευταίες αποθήκες σιτηρών στη Λωρίδα της Γάζας υπέστη σοβαρές ζημιές από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και το ψωμί, το βασικότερο τρόφιμο για τους κατοίκους του θύλακα γίνεται ένα ολοένα και πιο σπάνιο αγαθό.

Την 42η ημέρα του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, η αλευροποιία στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, έπαψε να λειτουργεί. Με αποθέματα 3.000 τόνων σιτηρών είναι από τις μεγαλύτερες του θύλακα. Σήμερα η αποθήκη της καταστράφηκε εν μέρει, ενώ η αλευροποιία δεν διαθέτει αρκετά καύσιμα για να λειτουργήσει.

«Αν ο Ερυθρός Σταυρός δεν λάβει την έγκριση των Ισραηλινών ώστε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες επισκευές, θα αναγκαστούμε να αναστείλουμε τη δραστηριότητά μας, δήλωσε ο Αμπντελνάσερ αλ Αζάμι πρόεδρος της ένωσης αρτοποιών.

Από τις πέντε αλευροποιίες στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον οι δύο έχουν πληγεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

13:55 Περισσότερα νέα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα – «Ελεύθεροι σκοπευτές σε όλο το συγκρότημα»

Ο επικεφαλής του τμήματος εγκαυμάτων στο ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα της Γάζας σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Al Jazeera ανέφερε τα εξής για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο:

  • Τα κύρια κτίρια του συγκροτήματος δεν έχουν νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Το νοσοκομείο είναι σχεδόν άδειο από ασθενείς και το Διαδίκτυο εξακολουθεί να είναι κομμένο.
  • Η γενική κατάσταση είναι επισφαλής και δεν μπορούν να γίνουν χειρουργεία λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος
  • Τα παιδιά υποφέρουν από σοβαρές εντερικές λοιμώξεις λόγω της έλλειψης καθαρού νερού
  • Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές έχουν αναπτυχθεί σε όλο το συγκρότημα και τα περίχωρά του.
  • Η ισραηλινή κατοχή έκλεψε πολλά πτώματα από το εσωτερικό του ιατρικού συγκροτήματος.
  • Χάσαμε τους περισσότερους από τους ασθενείς εντατικής θεραπείας που ήταν εξαρτημένοι από αναπνευστήρες

13:51 Οι ταξιαρχίες Κασάμ έβαλαν στόχο κιμπούτς στα σύνορα με το Ισραήλ

Οι Ταξιαρχίες Κασάμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσαν ότι έβαλαν στόχο το κιμπούτς Νιρίμ με πυρά όλμων.

Ο ανταποκριτής του Al Jazeera δήλωσε ότι οι σειρήνες ηχούσαν στο Κισουφίμ του Ισραήλ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

13:42 Η κατάσταση στη Γάζα επισκιάζει τη σημερινή επίσκεψη Ερντογάν στο Βερολίνο

Η σημερινή, πρώτη επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Γερμανία από το 2020, θα διαρκέσει μόνο λίγες ώρες, ενώ αναμένεται να επιβεβαιώσει το «δόγμα» του Βερολίνου περί «δύσκολου, αλλά αναγκαίου εταίρου».

Οι συνομιλίες του κ. Ερντογάν, πρώτα με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και ακολούθως με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, επισκιάζονται από τη στάση που έχει τηρήσει στην κρίση της Μέσης Ανατολής, στηρίζοντας την Χαμάς και την δράση της.

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί στο προεδρικό ανάκτορο Bellevue στις 16:00 (ώρα Ελλάδος), ενώ αργότερα θα έχει δείπνο εργασίας με τον Όλαφ Σολτς, στην καγκελαρία. Οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο, σύμφωνα ωστόσο με τις τελευταίες πληροφορίες, δεν θα δεχθούν ερωτήσεις.

13:29 Συνεχίζεται το μπλακάουτ στις επικοινωνίες στη Γάζα

Η διακοπή των δικτύων επικοινωνιών στη Γάζα συνεχίστηκε, με τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να αναφέρουν ότι το πρωί υπήρχαν σημαντικά προβλήματα στην επικοινωνία με τους κατοίκους της παράκτιας Λωρίδας.

Η οργάνωση NetBlocks, η οποία είναι γνωστή για την παρακολούθηση των αποκλεισμών του διαδικτύου, επιβεβαίωσε επίσης τη διακοπή των συνδέσεων στο διαδίκτυο στο Χ. Ο λόγος λέγεται ότι είναι η έλλειψη καυσίμων για την ηλεκτροπαραγωγή των επικοινωνιακών υποδομών.

Το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) δήλωσε: «Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης έχουν προειδοποιήσει ότι οι διακοπές ρεύματος θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών και την παροχή βοήθειας που σώζει ζωές».

13:10 Παλαιστινιακές πηγές: Εκατοντάδες χιλιάδες συνεχίζουν να μένουν στη βόρεια Γάζα

Η Παλαιστινιακή Κεντρική Στατιστική Υπηρεσία εκτιμά ότι ο πληθυσμός της βόρειας Γάζας, συμπεριλαμβανομένης της πόλης ανέρχεται σε 807.000 κατοίκους.

Πριν από τον πόλεμο, σημειώνει, ο πληθυσμός των δύο αυτών περιοχών ήταν 1,2 εκατομμύρια, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου το ένα τρίτο όσων ζούσαν εκεί έχουν εκτοπιστεί από τον πόλεμο.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζονται στην πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα. Οι σφοδρές μάχες και οι αεροπορικές επιδρομές του ισραηλινού στρατού είναι συνεχείς, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για τους αμάχους που εξακολουθούν να ζουν σε αυτές τις περιοχές.

Με το κόκκινο απεικονίζονται οι καταστροφές μέχρι τις 5 Νοεμβρίου

13:00 Ο ΟΗΕ επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν ότι δεν μπορούν να μεταφέρουν σήμερα βοήθεια στη Γάζα επειδή δεν έχουν δυνατότητα να επικοινωνήσουν με το προσωπικό του στο πεδίο – με τις τηλεφωνικές γραμμές και το διαδίκτυο να είναι εκτός λειτουργίας για δεύτερη ημέρα – και δεν υπάρχουν αρκετά καύσιμα για τη διανομή.

Μιλώντας στην Yolande Knell του BBC, η Juliette Touma από την UNRWA – την υπηρεσία αρωγής του ΟΗΕ που βοηθά τους Παλαιστίνιους – δήλωσε ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα αν αποκατασταθούν οι επικοινωνίες και τα καύσιμα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ένα βυτιοφόρο παρέδωσε καύσιμα στη Γάζα για πρώτη φορά από τότε που άρχισε ο πόλεμος μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ τον Οκτώβριο, αλλά αυτά έχουν ήδη εξαντληθεί.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι προμήθειες τροφίμων και νερού είναι «πρακτικά ανύπαρκτες» και οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν τώρα την «άμεση πιθανότητα λιμοκτονίας».

12:48 Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 47 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν 47 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε η Επιτροπή για θέματα κρατουμένων και πρώην κρατουμένων.

Οι περισσότερες συλλήψεις (26) έγιναν στο χωριό Νελίν, κοντά στη Ραμάλα, ανέφερε η Επιτροπή στο Telegram.

«Οι εκστρατείες σύλληψης συνοδεύτηκαν από βασανιστήρια, έντονο ξυλοδαρμό, απειλές κατά των κρατουμένων και των οικογενειών τους και βανδαλισμούς σε σπίτια», ανέφερε.

Συνολικά 2.800 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

12:33 Ο τρίχρονος Αχμάντ επιβίωσε από τρεις βομβαρδισμούς αλλά έχασε όλη την οικογένειά του

Ο τρίχρονος Παλαιστίνιος Ahmad Shabat, ο οποίος επέζησε από τρεις διαφορετικές ισραηλινές επιθέσεις, έχασε τους γονείς και τα τέσσερα αδέλφια του στην πρώτη επίθεση στις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια τον φρόντιζαν οι συγγενείς του πατέρα του μέχρι που σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις στη συνοικία Sheikh Radwan της Γάζας.

Μετά από αυτό, ο Shabat, μαζί με τον επιζώντα θείο του, φιλοξενήθηκε σε σχολείο στον ΟΗΕ στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat. Εκεί, ο Shabat υπέστη τραυματισμό στο πόδι και ο θείος του σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης.

Ο Shabat νοσηλεύεται τώρα στο Νοσοκομείο των Μαρτύρων του Al-Aqsa στο Deir el-Balah.

12:27 Ισραηλινό χτύπημα σε σχολείο – καταφύγιο στα νότια της πόλης της Γάζας – Πολλοί νεκροί

Σύμφωνα με το Al Jazeera μεγάλος είναι ο αριθμός νεκρών και τραυματιών μετά από ισραηλινό χτύπημα με στόχο το σχολείο al-Falah, το οποίο στεγάζει χιλιάδες εκτοπισμένους, στη συνοικία al-Zaytoun, νότια της πόλης της Γάζας.

12:08 Συναγερμός από ΠΟΥ για την εξάπλωση ασθενειών στη Γάζα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε την Παρασκευή ότι ανησυχεί πολύ για την εξάπλωση των ασθενειών στη Γάζα, καθώς οι εβδομαδιαίοι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν αναγκάσει τον πληθυσμό να συνωστίζεται σε καταφύγια με λιγοστά τρόφιμα και νερό.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την εξάπλωση των ασθενειών όταν φτάσει η χειμερινή περίοδος», δήλωσε ο Richard Peeperkorn, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Είπε ότι περισσότερα από 70.000 κρούσματα οξέων αναπνευστικών λοιμώξεων και πάνω από 44.000 κρούσματα διάρροιας έχουν καταγραφεί στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, αριθμοί σημαντικά υψηλότεροι από τους αναμενόμενους.

11:59 Επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο σε απάντηση πυρών

Οι IDF ανακοίνωσαν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων «τρομοκρατικών υποδομών, αποθηκών όπλων και διαφόρων στρατιωτικών δομών. Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης στην περιοχή από την οποία εκτοξεύθηκε νωρίτερα την Παρασκευή αντιαρματικός πύραυλος προς τη Μαλκίγια».

11:51 Ερυθρά Ημισέληνος: Υπό κράτηση και ανάκριση τα πληρώματα των ασθενοφόρων στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PCRS) αναφέρει ότι πληρώματα ασθενοφόρων κρατήθηκαν και ερευνήθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα στην Τζενίν.

Πρόσθεσαν ότι έτσι εμπόδισαν «το πλήρωμα να βοηθήσει τους τραυματίες και να μεταφέρει ασθενείς».

Όπως αναφέραμε νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι αντάλλαξε πυρά με Παλαιστίνιους μαχητές που – κατά τον ισχυρισμό του-  χρησιμοποίησαν ασθενοφόρα για να διαφύγουν προς το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα. Ο στρατός πρόσθεσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επιδρομή.

11:45 Ιρλανδία: Το Σιν Φέιν ζητά η κυβέρνηση να οδηγήσει το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

Η βουλευτής Mary Lou MacDonald, επικεφαλής του κόμματος Sinn Fein της Ιρλανδίας, κάλεσε την κυβέρνησή της να προσαγάγει το Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να διερευνήσει τις ενέργειές του στη Γάζα.

Είπε επίσης ότι η Ιρλανδία πρέπει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός.

«Το Ισραήλ δεν ενδιαφέρεται για το διεθνές δίκαιο. Γιατί; Επειδή το Ισραήλ δεν λογοδοτεί ποτέ», δήλωσε η ίδια.

11:30 Επίθεση της Χεζμπολάχ με πύραυλο σε στρατιωτική βάση στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ δήλωσε την Παρασκευή ότι εκτόξευσε έναν αντιαρματικό πύραυλο προς ένα φυλάκιο των IDF στη Μαλκίγια, στο βόρειο Ισραήλ. Οι IDF επιβεβαίωσαν ότι τα πυρά εκτοξεύτηκαν εναντίον των στρατευμάτων.

11:13 IDF: «Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν αφού άνοιξαν πυρ εναντίον στρατιωτών στη Χεβρώνα»

Οι IDF ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν αφού άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας ισραηλινών στρατιωτών κοντά στη Χεβρώνα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Δεν αναφέρθηκαν τραυματίες μεταξύ των στρατιωτών.

Σύμφωνα με τον στρατό, αφού έφτασαν με ένα όχημα κοντά στο φυλάκιο των στρατιωτών, οι Παλαιστίνιοι βγήκαν από το αυτοκίνητο και πυροβόλησαν εναντίον των δυνάμεων που ανταπέδωσαν.

Τοπικές παλαιστινιακές πηγές ανέφεραν ότι σημειώθηκε έντονη ανταλλαγή πυρών στην περιοχή Ras al-Joura στην πόλη της Χεβρώνας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Ένας ανταποκριτής του Al Jazeera δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου ενός νεαρού Παλαιστίνιου στην Ταρκουμίγια, σε μια από τις εισόδους της Χεβρώνας.

11:04 Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί ισοπέδωσαν ολόκληρη συνοικία στην Τζαμπάλια

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια ισοπέδωσαν μια ολόκληρη συνοικία. Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

10:49 Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων: Ανεξάρτητη έρευνα για το Αλ Σίφα

Το Euro-Med Human Rights Monitor ζήτησε να διεξαχθεί ανεξάρτητη, διεθνής έρευνα σχετικά με «τους παράλογους ισχυρισμούς του Ισραήλ ότι παλαιστινιακές ομάδες χρησιμοποιούσαν το ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα και άλλα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας για στρατιωτικούς σκοπούς».

«Η απουσία συμμετοχής οποιουδήποτε ουδέτερου διεθνούς μέρους στις ισραηλινές στρατιωτικές επιδρομές και έρευνες στο ιατρικό συγκρότημα Αλ Σίφα και σε άλλα νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας εγείρει εκτεταμένες αμφιβολίες για το ισραηλινό αφήγημα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

«Σύμφωνα με το Euro-Med Monitor, το Ισραήλ χρειάζεται να προσφέρει στον έξω κόσμο κάτι περισσότερο από μερικά τουφέκια και άλλους εξοπλισμούς για να δικαιολογήσει τις επιθέσεις του στα νοσοκομεία της Γάζας και στους άρρωστους και τραυματισμένους πολίτες».

10:38 Καταστροφή στη γειτονιά του Αμπού Χελάλ μετά τον βομβαρδισμό του σπιτιού του

Καταστροφή άφησαν πίσω τους οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές χθες το βράδυ με στόχο το σπίτι του Χάλεντ Αμπού Χελάλ, γενικού γραμματέα του Palestinian Freedom Movemen στη γειτονιά Sheikh Radwan της πόλης της Γάζας.

Ο Abu Helal, μαζί με τον γιο του, φέρεται να σκοτώθηκαν στην ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

10:24 Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι πέντε άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση στην Τζενίν

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι σκότωσε πέντε άτομα σε επίθεση στην κατεχόμενη πόλη Τζενίν της Δυτικής Όχθης.

Ο στρατός ανέφερε επίσης ότι αντάλλαξε πυρά με Παλαιστίνιους μαχητές οι οποίοι χρησιμοποίησαν ασθενοφόρα για να διαφύγουν προς το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα «προκειμένου να κρυφτούν εκεί». Ένας Παλαιστίνιος μαχητής συνελήφθη στην είσοδο της ιατρικής εγκατάστασης, δήλωσε ο στρατός.

Νωρίτερα, αναφέραμε ότι ισραηλινοί στρατιώτες εμφανίστηκαν στο νοσοκομείο όπου ζήτησαν από το ιατρικό προσωπικό να σηκώσουν τα χέρια ψηλά και να εκκενώσουν το κτίριο. Κάποιοι από τους γιατρούς ανακρίθηκαν για μία ώρα και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa ανέφερε ότι τρεις άνδρες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εμποδίστηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις να προσεγγίσουν τους ανθρώπους που τραυματίστηκαν μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

10:12 Δίωξη σε δύο 14χρονους Παλαιστίνιους για απόπειρα δολοφονίας  στρατιώτη των IDF – «Με κίνητρο να γίνουν μάρτυρες»

Η Εισαγγελία του Ισραήλ άσκησε την Παρασκευή κατηγορίες εναντίον δύο 14χρονων ανηλίκων από την αραβική πόλη Umm al-Fahm του βόρειου Ισραήλ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων, συμπεριλαμβανομένης της απόπειρας δολοφονίας ενός στρατιώτη των IDF. Το κατηγορητήριο αναφέρει επίσης ότι το κίνητρό τους ήταν να γίνουν shahids ή μουσουλμάνοι μάρτυρες.

09:46 Οι IDF σκότωσαν πρώην στέλεχος της Φατάχ

Σύμφωνα με το Quds News Network ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον Χάλεντ Αμπού Χελάλ, τον ιδρυτή και γραμματέα της οργάνωσης «Palestinian Freedom Movement». Όπως αναφέρει το παλαιστινιακό μέσο που συνδέεται με τη Χαμάς ο Αμπού Χελάλ σκοτώθηκε μετά από αεροπορική επιδρομή στο σπίτι του στην πόλη της Γάζας.

Ο Χελάλ ήταν πρώην στέλεχος της Φατάχ που μετά την εκλογή της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας συνδέθηκε με την ισλαμιστική οργάνωση.

Ο Χάλεντ Αμπόυ Χελάλ

09:38 Εικόνα της Λωρίδας της Γάζας το πρωί της Παρασκευής

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από το νότιο Ισραήλ / Reuters

09:31 Τουλάχιστον 18 οι νεκροί από την επιδρομή στην Τζαμπάλια

Νωρίτερα αναφερθήκαμε στις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές που έπληξαν τον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, σκοτώνοντας 11 άτομα.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει τώρα ότι τουλάχιστον 18 άμαχοι σκοτώθηκαν στην επίθεση που είχε στόχο κτίρια κατοικιών, ενώ αρκετοί ακόμα τραυματίστηκαν.

Αργότερα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στόχευσε τη συνοικία Φαλούτζα στην Τζαμπάλια, σκοτώνοντας άλλους τρεις πολίτες, αναφέρει η έκθεση.

09:18 Έληξε η επιδρομή στην Τζενίν

Τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στην ισραηλινή επιδρομή στην Τζενίν που διήρκησε περίπου οκτώ ώρες και έληξε πριν από λίγο. Συνολικά τραυματίστηκαν 14 άτομα ενώ έγιναν και συλλήψεις.

Οι θάνατοι προήλθαν από επίθεση drone του ισραηλινού στρατού, κάτι που οι κάτοικοι βλέπουν συχνά μετά την 7η Οκτωβρίου.

Οι αεροπορικές επιδρομές ήταν σχετικά σπάνιες στη Δυτική Όχθη, πράγμα που δεν ισχύει πλέον.

Κομμάτι της επιχείρησης του ισραηλινού στρατού ήταν και η εισβολή στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα όπου υγειονομικοί ανακρίθηκαν και συνελήφθησαν.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη από πολλές πλευρές με μπουλντόζες και τανκς καταστρέφοντας δρόμους και υποδομές.

09:00 IDF: Καταλάβαμε κέντρο διοίκησης της Ισλαμικής Τζιχάντ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού οι IDF έπληξαν πολυάριθμους στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, κατέλαβαν ένα οχυρό «τρομοκρατών» και πραγματοποίησαν επιχείρηση σε σχολείο, που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους «κρυβόταν τρομοκράτες».

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

«Τα στρατεύματα των IDF συνέχισαν να επιχειρούν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη Λωρίδα της Γάζας και μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν πολυάριθμους τρομοκρατικούς στόχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Με βάση πληροφορίες των IDF, τα στρατεύματα έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ένα οχυρό του διοικητή της βόρειας περιοχής διοίκησης της Ισλαμικής Τζιχάντ. Το οχυρό περιέχει γραφεία ανώτερων τρομοκρατών της οργάνωσης και ένα στρατηγικό χώρο κατασκευής όπλων.

Κατά τη διάρκεια της επιδρομής, τα στρατεύματα εντόπισαν πυραύλους βαρέως τύπου, UAV και πρόσθετα όπλα. Τα στρατεύματα έπληξαν το φυλάκιο.

Επιπλέον, τα στρατεύματα IDF διεξήγαγαν δραστηριότητα μέσα σε ένα σχολείο στο οποίο κρύβονταν τρομοκράτες της Χαμάς. Κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων, τα στρατεύματα σκότωσαν τους τρομοκράτες και εντόπισαν μεγάλο αριθμό όπλων μέσα στο σχολείο».

08:42 Τι σημαίνει η εντολή εκκένωσης στη νότια Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις προειδοποίησαν τους κατοίκους ορισμένων πόλεων στην περιοχή Χαν Γιουνίς να εκκενώσουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν σε καταφύγια.

Το Χαν Γιουνίς είναι η μεγαλύτερη πόλη στη νότια Γάζα – όπου κατέφυγαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αφού τους είπαν να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του πολιροκημένου θύλακα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έριξαν το βράδυ της Τετάρτης φυλλάδια πάνω από τέσσερις πόλεις – Bani Shuhaila, Khuzaa, Abassan και Qarara – στις οποίες ζούσαν περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι πριν κατακλυστούν από εκτοπισμένους Παλαιστίνιους του Βορρά.

«Για την ασφάλειά σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως τους τόπους διαμονής σας και να κατευθυνθείτε σε γνωστά καταφύγια. Οποιοσδήποτε βρίσκεται κοντά σε τρομοκράτες ή στις εγκαταστάσεις τους θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο και κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τρομοκράτες θα στοχοποιηθεί», ανέφεραν τα φυλλάδια, σύμφωνα με το Reuters.

Πριν από εβδομάδες, παρόμοια φυλλάδια έπεσαν πάνω από τη βόρεια Γάζα πριν από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ.

Τον Οκτώβριο, ο πληθυσμός του Χαν Γιουνίς αυξήθηκε από 400.000 κατοίκους σε πάνω από ένα εκατομμύριο, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τη βόρεια Γάζα.

Χιλιάδες εκτοπισμένοι ζουν τώρα σε πρόχειρους καταυλισμούς, νοσοκομεία και σχολικές εγκαταστάσεις στο Χαν Γιουνίς.

Βομβαρδισμοί έχουν γίνει σε όλη την έκταση του παλαιστινιακού θύλακα

08:28 Σύνοψη των σημαντικότερων εξελίξεων

  • Η διακοπή των επικοινωνιών σε μεγάλο μέρος της Λωρίδας της Γάζας δυσκολεύει τη μεταφορά των πληροφοριών εκτός του παλαιστινιακού θύλακα. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε ότι 12 άτομα έχουν σκοτωθεί στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια, 18 στον καταυλισμό της Nuseirat και 10 στο Χαν Γιουνίς από ισραηλινούς βομβαρδισμούς.
  • Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο επικεφαλής της παλαιστινιακής υπηρεσίας ασθενοφόρων.
  • Δεκάδες ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα εισήλθαν στην πόλη Τζενίν και περικύκλωσαν το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα. Υπενθυμίζουμε ότι η Δυτική Όχθη δεν ελέγχεται από τη Χαμάς.
    Ορισμένοι γιατροί του νοσοκομείου αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με την εντολή των ισραηλινών δυνάμεων να εκκενώσουν την ιατρική εγκατάσταση. Δύο τραυματιοφορείς συνελήφθησαν.
  • Η ανακοίνωση των IDF προαναγγέλλει επιθέσεις στον νότο της Λωρίδας της Γάζας μετά τις επιχειρήσεις στον Βορά.
  • Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ δήλωσε ότι μόνο το 10% των απαραίτητων προμηθειών τροφίμων εισέρχεται στη Γάζα και οι άνθρωποι στον πολιορκημένο και βομβαρδισμένο παλαιστινιακό θύλακα αντιμετωπίζουν «την άμεση πιθανότητα λιμοκτονίας».
  • Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA μεταδίδει ότι αρκετές περιοχές κοντά στη συριακή πρωτεύουσα Δαμασκό έγιναν στόχος ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης που προκάλεσε «υλικές ζημιές».

08:12 Ανακρίνονται γιατροί στο Ιμπν Σίνα στην Τζενίν

Για άνευ προηγουμένου επίθεση κάνει λόγο το Al Jazeera αναφερόμενο στην επιδρομή του ισραηλινού στρατού στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα της Τζενίν στη Δυτική Όχθη.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτριά του, οι ισραηλινές δυνάμεις ζήτησαν από το ιατρικό προσωπικό να σηκώσει τα χέρια ψηλά. Όσοι βρίσκονταν μέσα αρνήθηκαν, αλλά κάποιοι από το ιατρικό προσωπικό βγήκαν έξω με τα χέρια ψηλά και ανακρίθηκαν για περίπου μία ώρα πριν αφεθούν ελεύθεροι.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η επιδρομή στο νοσοκομείο έγινε στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν όπου οι συγκρούσεις ήταν έντονες σχεδόν καθημερινά ακόμη και πριν από τις 7 Οκτωβρίου.

«Αλλά η φύση αυτής της επιδρομής είναι πρωτοφανής όχι μόνο επειδή συνέβη σε νοσοκομείο αλλά και λόγω του τρόπου με τον οποίο εμφανίστηκαν οι ισραηλινές δυνάμεις. Ήρθαν με μπουλντόζες καταστρέφοντας αυτοκίνητα, δρόμους και καταστρέφοντας ιδιωτική περιουσία που ανήκει σε Παλαιστίνιους», αναφέρει η δημοσιογράφος.

07:55 Τουλάχιστον 18 νεκροί μετά τον βομβαρδισμό του προσφυγικού καταυλισμού Nuseirat

Ο βομβαρδισμός κατοικιών στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat άφησε πίσω του τουλάχιστον 18 νεκρούς. Σύμφωνα με το Al Jazeera ανάμεσά τους είναι γυναίκες και παιδιά.

07:43 Κινητοποιήσεις για την Παλαιστίνη στη Νότια Κορέα

«Κατάπαυση του πυρός τώρα»

Εκατοντάδες ζευγάρια παπούτσια για τους αμάχους Παλαιστίνιους

07:28 IDF: Εντοπίσαμε σορό ισραηλινής στρατιώτη που κρατούνταν όμηρος από τη Χαμάς σε κτίριο δίπλα στο Αλ Σίφα

Η σορός της στρατιώτη των IDF Noa Marciano, η οποία είχε απαχθεί από τη Χαμάς, ανασύρθηκε από τα στρατεύματα των IDF από μια δομή δίπλα στο νοσοκομείο Shifa στη Λωρίδα της Γάζας και μεταφέρθηκε στο ισραηλινό έδαφος, αναφέρει ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του.

Η σορός της εντοπίστηκε τρεις ημέρες αφότου η Χαμάς ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκε από ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Η οργάνωση είχε δώσει στη δημοσιότητα ένα βίντεο με την στρατιώτη που είχε γυριστεί λίγες μέρες μετά την αιχμαλωσία της, και στη συνέχεια εικόνες από τη σορό της.

«Μετά από διαδικασία ταυτοποίησης που διεξήχθη, χθες Πέμπτη, εκπρόσωποι των IDF ενημέρωσαν την οικογένειά της ότι η σορός της ανασύρθηκε και επέστρεψε στο ισραηλινό έδαφος.
Οι IDF στέλνουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν», αναφέρεται ακόμα στην ανακοίνωση.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες Πέμπτη οι IDF ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τη σορό ακόμα μίας ομήρου επίσης σε κτίριο δίπλα στο Αλ Σίφα.

07:22 IDF: Κοντά στη διάλυση του στρατιωτικού συστήματος στη βόρεια Γάζα – Θα συνεχίσουμε σε άλλες περιοχές της Λωρίδας

Οι IDF προαναγγέλλουν την εξάπλωση των επιχειρήσεων και σε άλλα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας.

«Είμαστε κοντά στη διάλυση του στρατιωτικού συστήματος που υπήρχε στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Παρόλο που απομένει έργο να ολοκληρωθεί, το προσεγγίζουμε με επιτυχία.

Οι IDF θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους εντός της Λωρίδας της Γάζας, και σε ό,τι μας αφορά, όλο και περισσότερες περιοχές [θα στοχοποιούνται], εξαλείφοντας συστηματικά τους διοικητές και εξαλείφοντας τους πράκτορες, και εξαλείφοντας την υποδομή»,. ανέφερε ο αρχηγός του επιτελείου IDF.

07:04 Η επιχείρηση στο Αλ Σίφα συνεχίζεται

Ο ισραηλινός στρατός παραμένει σταθερός ότι η επίθεση στο Αλ Σίφα θα συνεχιστεί επειδή εξακολουθεί να έχει στόχους να πετύχει, όπως αναφέρει. Μετά την πρωτοφανή εισβολή στο νοσοκομείο οι IDF δεν έχουν παρουσιάσει ακόμα επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό τους ότι κάτω από το Αλ Σίφα υπάρχει το κέντρο διοίκησης της Χαμάς.

Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιάσει μία κρύπτη με όπλα και μία είσοδο σε κάτι που μοιάζει με φρεάτιο σήραγγας.

Το Ισραήλ που είχε κάνει λόγο για «στοχευμένη και ακριβή επιχείρηση» θα συνεχίσει την επίθεση καθώς όπως αναφέρουν υπάρχουν ακόμα στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν.

06:51 Τρεις Παλαιστίνιοι νεκροί στην Τζενίν

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επίθεση με drone στην Τζενίν της Δυτικής Όχθης, ανέφερε ο επικεφαλής της υπηρεσίας ασθενοφόρων στο Reuters.

Οι επιδρομές του ισραηλινού στρατού στη Δυτική Όχθη είναι συχνό φαινόμενο ωστόσο έχουν ενταθεί μετά τις 7 Οκτώβρη, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των νεκρών και των συλληφθέντων.

06:45 Αναφορές για συλλήψεις υγειονομικών στο νοσοκομείο Ιμπν Σίνα

Η Sara Khairat, δημοσιογράφος του Al Jazeera, αναφέρει ότι η ισραηλινή επιδρομή στο νοσοκομείο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και ότι δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα εθεάθησαν γύρω από το νοσοκομειακό συγκρότημα.

Νωρίτερα, τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν περικυκλώσει το νοσοκομείο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και συνέλαβαν τουλάχιστον δύο γιατρούς.

Το Ιμπν Σίνα είναι μία από τις μεγαλύτερες ιατρικές εγκαταστάσεις των παλαιστινιακών εδαφών και θεωρείται εξειδικευμένο νοσοκομείο.

06:34 Επιδρομή ισραηλινών δυνάμεων στην Τζενίν – Ο στρατός περικύκλωσε το νοσοκομείο Ιμπν Σίνα

Η επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στην Τζενίν έγινε από ανατολικά και βόρεια της πόλης ενώ όπως αναφέρει το πρακτορείο WAFA στόχος της επιχείρησης έγινε το νοσοκομείο Ibn Sina. Οι ισραηλινές δυνάμεις το έχουν περικυκλώσει και με μεγάφωνα έδωσαν εντολή σε όσους βρίσκονται μέσα να εκκενώσουν.

Οι επικοινωνίες είναι κομμένες στην Τζενίν, όπως και το ρεύμα σε διάφορα σημεία στην πόλη.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Al Jazeera υπάρχουν βίντεο στα social media που δείχνουν υγειονομικό προσωπικό με τα χέρια ψηλά να βγαίνει από το νοσοκομείο.

Ωστόσο φαίνεται πως αρκετοί γιατροί αρνήθηκαν να υπακούσουν στις εντολές των ισραηλινών δυνάμεων και παραμένουν εντός του κτιρίου.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει επιθέσεις σε όλα τα νοσοκομεία της βόρειας Γάζας προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι χρησιμοποιούνται ως προπύργια της Χαμάς.

H Δυτική Όχθη ωστόσο δεν ελέγχεται από τη Χαμάς και η επίθεση στο νοσοκομείο της Τζενίν σηματοδοτεί κλιμάκωση των ισραηλινών επιχειρήσεων εναντίον των Παλαιστινίων αμάχων που περιλαμβάνει πλέον και τις κατεχόμενες περιοχές πέρα από τη Γάζα.

06:30 Κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης

Καλημέρα σας. Και σήμερα θα παρακολουθήσουμε μαζί τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη. Διαβάστε τι έχει προηγηθεί εδώ .

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024