Μπενιαμίν Νετανιάχου, ένας πρωθυπουργός υπό προθεσμία;
Οι αντιδράσεις εντός και εκτός του Ισραήλ εντείνονται για τους χειρισμούς της κυβέρνησης Νετανιάχου στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
«Έι Νετανιάχου αυτές είναι οι καλές σου μέρες. Να ξέρεις κάτι: έχεις τελειώσει και φεύγεις. Φεύγεις!», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος προβλέπει το πολιτικό τέλος του μακροβιότερου πρωθυπουργού του Ισραήλ.
Όμως πλέον αυτό το σενάριο παίρνει άλλες διαστάσεις, υπό τη βαριά «σκιά» του ολέθριου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και του θρίλερ με τους ομήρους της Χαμάς.
Έχει ήδη τεθεί επί τάπητος ακόμη και από τον πιο ισχυρό σύμμαχο του Ισραήλ, τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico.
«Ο Τζο Μπάιντεν και οι κορυφαίοι βοηθοί του συζήτησαν την πιθανότητα να είναι μετρημένες οι πολιτικές ημέρες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου», έγραψε πρόσφατα ο έγκριτος αμερικανικός ιστότοπος.
Κάτι που ο Αμερικανός πρόεδρος, «μετέφερε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, σε πρόσφατη συνομιλία», ανέφερε.
«Ο Μπάιντεν έφτασε στο σημείο να προτείνει στον Νετανιάχου να σκεφτεί τα μαθήματα που θα μοιραζόταν με τον ενδεχόμενο διάδοχό του».
Αν και ο Λευκός Οίκος το διέψευσε, οι διαφωνίες μεταξύ των ηγεσιών των ΗΠΑ και του Ισραήλ για την εξέλιξη του πολέμου και την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας γίνονται όλο και πιο εμφανείς.
Οι διμερείς σχέσεις ήταν προ του πολέμου στο ναδίρ, εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Νετανιάχου.
Μακράν της πιο ακροδεξιάς στα χρονικά του Ισραήλ.
Το διαφαινόμενο νέο ρήγμα μεταξύ του Τελ Αβίβ και της Ουάσιγκτον έχει ήδη πολιτικές και διπλωματικές παρενέργειες, δοκιμάζοντας ακόμη και τα όρια της αμερικανικής ισχύος.
Κατέστη εμφανές από τις -αποτυχημένες εκ του αποτελέσματος- πρόσφατες επισκέψεις του προέδρου και του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ στο Ισραήλ και τις περιφερειακές αντιδράσεις -έντονες ή διπλωματικά αμήχανες- των αραβικών κρατών.
Εν μέσω πάντως του πολέμου, κάθε συζήτηση στο Ισραήλ για παραίτηση του πρωθυπουργού έχει «παγώσει».
Ο πρώην και εν νέου τώρα εταίρος του Νετανιάχου στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, Μπένι Γκαντς, απέρριψε κάθε σχετική έκκληση ως «παράλογη».
Τουλάχιστον προσώρας…
Μάχη πολιτικής επιβίωσης
«Ας επικεντρωθούμε στη νίκη. Αυτή είναι τώρα η ευθύνη μου», δήλωσε ο Νετανιάχου σε συνέντευξη στο δίκτυο CNN, αρνούμενος να απαντήσει στο ερώτημα εάν θα αναλάβει την ευθύνη για την κολοσσιαία αποτυχία αποτροπής της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.
Θα υπάρξει χρόνος για τέτοια «δύσκολα» ερωτήματα, ανέφερε, όταν τελειώσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο ίδιος ωστόσο ήδη προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω του κάθε ευθύνη.
Ενώ επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ έχουν ήδη παραδεχτεί από την πλευρά τους λάθη και παραλείψεις, ο Νετανιάχου αρνείται να κάνει το ίδιο σε πολιτικό επίπεδο, προκαλώντας δυσαρέσκεια και ευρεία καταδίκη.
Αυτή εν τω μεταξύ εντείνεται από τις όλο και πιο εμπρηστικές πολιτικές, θέσεις και δηλώσεις των ακροδεξιών κυβερνητικών εταίρων του.
Στον απόηχο της διαρροής εγγράφου του υπουργείου Πληροφοριών με σχέδια αναγκαστικού εκτοπισμού των Παλαιστινίων της Λωρίδας της Γάζας στην Αίγυπτο και όχι μόνο, ο υπουργός Υποθέσεων Ιερουσαλήμ και Εθνικής Κληρονομιάς, Αμιχάι Ελιγιάχου -ένας ακροδεξιός έποικος- υποστήριξε ότι η ρίψη πυρηνικής βόμβας στον παλαιστινιακό θύλακα θα ήταν «μια από τις επιλογές»!
Εν μέσω διεθνούς κατακραυγής, ο Νετανιάχου καταδίκασε τη φρικαλέα δήλωση.
Κώφευσε ωστόσο στο αίτημα της αντιπολίτευσης για άμεση απομάκρυνση του υπουργού. Ανακοίνωσε απλά την απομάκρυνσή του από «κάθε κυβερνητική συνεδρίαση» μέχρι νεοτέρας.
Η κίνηση αποδόθηκε στο γεγονός ότι ο Ελιγιάχου ανήκει στο ακροδεξιό κόμμα «Εβραϊκή Δύναμη» του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας (και επίσης έποικου) Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ.
Θεωρείται κομβικός στη διατήρηση ενός μεταπολεμικού κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Νετανιάχου, που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα αμφότερων.
Της μεν ισραηλινής ακροδεξιάς να προωθήσει τη μισαλλόδοξη, επεκτατική ατζέντα της. Ήδη εν μέσω του πολέμου στη Γάζα ο Μπεν-Γκβιρ εξοπλίζει εβραίους εποίκους, πυροδοτώντας μια εκρηκτική κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Του δε Νετανιάχου να διατηρήσει την εξουσία και να αποφύγει, μέσω της διχαστικής δικαστικής μεταρρύθμισης, τις δίκες του για διαφθορά και απάτη.
Λογαριάζοντας χωρίς τον «ξενοδόχο»;
Επικαλούμενο τώρα λόγους ασφαλείας, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απαγορεύει τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις.
Ακόμη και η έκφραση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους μπορεί να οδηγήσει σε σύλληψη, βάσει νέας τροποποίησης του εγχώριου Αντιτρομοκρατικού Νόμου.
Όμως οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον χειρισμό του θέματος των ομήρων της Χαμάς έχουν φτάσει μέχρι έξω από την επίσημη πρωθυπουργική κατοικία.
Σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το 70-80% των Ισραηλινών δήλωσε ότι ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί μετά τον πόλεμο.
Οι αρχηγοί τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης -ο κεντρώος πρώην πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ, ο υπερεθνικιστής Αβίγκντορ Λίμπερμαν και η Μεράβ Μιχαέλι των Εργατικών- τον κάλεσαν να το κάνει τώρα.
«Η ισραηλινή ιστορία μας δείχνει ότι κάθε έκπληξη και κρίση οδήγησε σε κατάρρευση της κυβέρνησης», υπενθυμίζει στο CNN o Αμίτ Σεγκάλ, πολιτικός αναλυτής στο δίκτυο Channel 12.
«Αυτό συνέβη το 1973 [μετά τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ] με την Γκόλντα Μέιρ», εξηγεί, «το 1982 με τον Μεναχέμ Μπέγκιν στον πρώτο πόλεμο του Λιβάνου και με τον Εχούντ Όλμερτ στον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου, το 2006».
Τώρα, συμπλήρωσε, «o χρόνος μετρά αντίστροφα» για τον Νετανιάχου.
«Στο τέλος του πολέμου, θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές εντός 90 ημερών, πριν συσταθεί οποιαδήποτε εξεταστική επιτροπή», υποστήριξε στην εφημερίδα Maariv ο Ισραηλινός υπουργός Εργασίας, Γιοάβ Μπεν Τσουρ, του υπερορθόδοξου κόμματος Shas.
«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».
Ακόμη όμως κι εάν αυτό συμβεί, το βασικό ερώτημα είναι πόσο θα έχει αλλάξει μέσα από αυτόν τον πόλεμο το Ισραήλ και τι θα ακολουθήσει.
«Τα τελευταία χρόνια, η πολιτική και δημογραφική πορεία του Ισραήλ κινείται προς τα δεξιά», επισημαίνει σε άρθρο του ο Πίτερ Μπόμοντ, βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής και πρώην ανταποκριτής της εφημερίδας Guardian στην Ιερουσαλήμ.
Ο υπουργός Εργασίας το είπε πιο γλαφυρά. «Οι πολίτες θα αποφασίσουν και μετά θα δούμε αν ο Νετανιάχου θα λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» για έβδομη φορά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις