Στο Βερολίνο ο Ερντογάν – Μέση Ανατολή, μεταναστευτικό και Eurofighter στην ατζέντα
Ο Ερντογάν έγινε δεκτός από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας - Θα ακολουθήσει δείπνο με τον καγκελάριο Σολτς
Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε δεκτός την Παρασκευή από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο Βερολίνο, ενώ αργότερα θα μεταβεί στην καγκελαρία, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον καγκελάριο, Όλαφ Σολτς.
Η επίσκεψη επισκιάζεται από το χάσμα που έχουν προκαλέσει στις γερμανοτουρκικές σχέσεις τα πρόσφατα σχόλια του Τπροέδρου υπέρ της Χαμάς και εναντίον του Ισραήλ, το οποίο χαρακτήρισε «τρομοκρατικό κράτος», και η προσοχή είναι τώρα στραμμένη στην απάντηση που θα δώσει ο Όλαφ Σολτς, ο οποίος, παρά τις εσωτερικές αντιδράσεις, αποφάσισε να μην ακυρώσει την επίσκεψη, αλλά «να συζητήσει με έναν δύσκολο αλλά σημαντικό εταίρο», ακόμη και για τα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία.
Εκτός από την κρίση στη Μέση Ανατολή και το ζήτημα των ομήρων που κρατά η Χαμάς, στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης περιλαμβάνονται το μεταναστευτικό και η προοπτική συνέχισης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, η Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ, αλλά και το αίτημα της Άγκυρας για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter.
Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ερωτηθείς σχετικά, δήλωσε ότι εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για τις εξαγωγές όπλων.
Στη σκιά της στήριξης στη Χαμάς, με «βαριά» ατζέντα
Τρία βασικά κεφάλαια περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη μονοήμερη επίσκεψή του στο Βερολίνο: ο πόλεμος στη Γάζα, τα ευρωτουρκικά και το μεταναστευτικό.
Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, έπειτα από περίπου τέσσερα χρόνια, στη γερμανική πρωτεύουσα.
Βερολίνο και Άγκυρα έχουν αντιδιαμετρικά διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στη Χαμάς. Ο τουρκικός Τύπος δίνει την εικόνα ενός Ερντογάν που ετοιμάζεται να αντιπαρατεθεί με την Ευρώπη, σε σχέση με τη στάση της έναντι του δράματος των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα. Παράλληλα, όμως, θα επιδιώξει να προβάλει τον διαμεσολαβητικό ρόλο που θέλει να διαδραματίσει ο ίδιος.
Στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος αναμένεται να αναφερθεί επίσης στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Με δεδομένη την οικονομική κρίση που διέρχεται η Τουρκία, απόλυτη προτεραιότητα για τον Ερντογάν είναι η αναθεώρηση της συμφωνίας για την Τελωνειακή Ένωση με την ΕΕ, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Άγκυρας.
Η άρση των περιορισμών στην έκδοση θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες στη Ζώνη Σένγκεν είναι ένα άλλο «αγκάθι» στις ευρωτουρκικές σχέσεις, ενώ η τουρκική πλευρά αναμένεται να επαναφέρει στο τραπέζι των συζητήσεων την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Στο επίκεντρο βρίσκεται και το μεταναστευτικό. Η Άγκυρα γνωρίζει ότι μία ελληνοτουρκική συμφωνία και η επικαιροποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας και θα θέσει αναλόγως το θέμα.
Μετά τις χθεσινές (16/11) δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας, στην ατζέντα του Ερντογάν είναι και το θέμα της αγοράς μαχητικών Eurofighter. Ο Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση, ανέφερε ότι διεξάγονται συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ισπανία και υποστήριξε πως οι δύο χώρες προσπαθούν τώρα να κάμψουν τις αντιρρήσεις της Γερμανίας για την πώληση στην Τουρκία ευρωπαϊκών μαχητικών 5ης γενιάς, στη θέση των F-35, την πώληση των οποίων μπλόκαραν οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις, αναμένεται να τεθούν επί τάπητος η αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη της ήδη στενής συνεργασίας στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις