Golden Visa: Σε τροχιά ανόδου οι αιτήσεις εξαιτίας του πολέμου στην Γάζα – Η ασφάλεια κοστίζει
Με την επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβρη και τις επιθέσεις με ρουκέτες σε ένα μεγάλο μέρος του Ισραήλ, διπλασιάστηκαν οι αιτήσεις για Golden Visa στην Ελλάδα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.
Είναι κάτι περισσότερο από προφανές πως στις μέρες μας η φυγή από μια εμπόλεμη ζώνη και η ασφάλεια κοστίζουν. Πόσο κοστίζουν; Το αντίστοιχο μιας Χρυσής Βίζα.
Οι πιο δημοφιλείς χώρες έχουν κατώτατο όριο για Xρυσή Bίζα τις 500.000€, με την Μάλτα να κάνει την διαφορά με όριο τις 600.000€ και μόνο για επενδύσεις στο Εθνικό Ταμείο Ανάπτυξης.
Οι πιο δημοφιλείς περιοχές της Ελλάδας τους τελευταίους δύο μήνες για επένδυση είναι η Θεσσαλονίκη και τα Δωδεκάνησα
Τα τηλεφωνήματα σε μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφείο της Αθήνας είναι πολλαπλάσια των αιτήσεων που εν τέλει δρομολογούνται, ενώ άλλοι σκέφτονται την μεταφορά εδρών των επιχειρήσεών τους στην Ελλάδα.
Υπάρχουν νικητές και ηττημένοι σε έναν πόλεμο;
Ηττημένοι υπάρχουν σίγουρα, αλλά αν θέλουμε να βρούμε νικητές, έστω βραχυπρόθεσμα, σίγουρα θα είναι στις πιο δημοφιλείς ευρωπαϊκές χώρες με προγράμματα Golden Visa όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Μάλτα. Αντίστοιχα, υπάρχουν χώρες που έχουν θεσπίσει το Χρυσό Διαβατήριο, όπως η Πορτογαλία και η Βουλγαρία.
Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Βέλγιο, Γερμανία και Ιρλανδία συμμετέχουν επίσης σε προγράμματα που αποζημιώνουν τους επενδυτές με την διαμονή σε χώρα με καλύτερο επίπεδο ζωής.
Πολλές πωλήσεις γίνονται και από τα ισραηλινά funds τα οποία είχαν κινηθεί πολύ επιθετικά στην αγορά real estate της χώρας μας. Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες που βρίσκονται κοντά στο Ισραήλ, αλλά και την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τον Λίβανο, την Συρία και το Ιράν που αποτελεί έναν από τους πιο σταθερούς πελάτες της ελληνικής Χρυσής Βίζα.
Την δεδομένη στιγμή από τις χώρες ενδιαφέροντος εκκρεμούν αιτήσεις 288 πολιτών Λιβάνου, 260 Ιρανών, 168 Ισραηλινών, 161 Αιγυπτίων, 49 Σύριων, 41 Ιρακινών και 23 Ιορδανών.
Η έκρυθμη κατάσταση στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη υπήρξε από τις αρχές του 2023 με την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι, ενώ γεωπολιτικά εξηγούνται και οι αυξήσεις στις αιτήσεις από το Ιράν που γνώριζε μεγάλες αναταραχές.
Γιατί η Ελλάδα έχει πλεονέκτημα
Η Ελλάδα βγήκε κερδισμένη και από την επιλογή της Πορτογαλίας να αφαιρέσει την κτηματομεσιτική αγορά από τις επιλογές της για Χρυσή Βίζα.
Το ίδιο ισχύει και για την Ιταλία που αποδέχεται επενδύσεις σε Ιταλικά ομόλογα, σε εταιρείες με έδρα την Ιταλία, σε startups ή δωρεές, περιπτώσεις που συνεπάγονται υψηλό ρίσκο και απουσία κατοικίας.
Η ελληνική Χρυσή Βίζα αντιθέτως συμπεριλαμβάνει τον/την σύζυγο, τα παιδιά έως 21 ετών και τους παππούδες και των δύο συζύγων, με δικαίωμα ελληνικής υποκοότητας μετά από 7 χρόνια και μετακίνηση εντός της Ζώνης Σέγκεν για όλους. Η βίζα ανανεώνεται μετά από 5 χρόνια εφόσον η επένδυση είναι σε ισχύ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις