Γυμναστική μετά τα 50: Υπερβαίνοντας το εμπόδιο της κόπωσης
Η κόπωση σας εμποδίζει από το να κάνετε γυμναστική; Τι μπορεί να φταίει;
Η κόπωση είναι κάτι περισσότερο από ένα επίμονο χασμουρητό σε μια βαρετή απογευματινή συνάντηση – μπορεί να έχει τεράστια επίδραση στον τρόπο ζωής σας και να σας στερεί το κίνητρο για γυμναστική.
Αυτή η «αφοπλιστική» κούραση μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονη μετά την ηλικία των 50 ετών.
Για την ακρίβεια, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Geriatrics Society εκτιμά ότι τουλάχιστον το ένα τρίτο των ατόμων άνω των 51 ετών αισθάνεται κόπωση.
Και οι αριθμοί είναι ακόμη μεγαλύτεροι για εκείνους που ζουν με κάποια χρόνια ασθένεια: Έως και το 74% των μεγαλύτερων ενηλίκων που ζουν με μια χρόνια ασθένεια βιώνουν κόπωση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Health Psychology.
Τι μπορεί να προκαλεί κόπωση μετά τα 50;
Μερικές συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορεί να σας «κλέβουν» την ενέργεια περιλαμβάνουν:
▪ Ξενύχτι
▪ Ακανόνιστο πρόγραμμα ύπνου
▪ Κακή διατροφή
▪ Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης
▪ Κατανάλωση αλκοόλ
▪ Πολύ λίγη η υπερβολική άσκηση
Η τακτική άσκηση μπορεί να φορτίσει τις μπαταρίες σας, αλλά το να κάνετε πάρα πολύ γυμναστική ή να μην ξεκουράζεστε αρκετά ανάμεσα στις προπονήσεις μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Η Ιατρική Σχολή του Νοσοκομείου Johns Hopkins προσθέτει ότι το να παραμένετε δραστήριοι μεγαλώνοντας είναι πολύ σημαντικό, καθώς σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, αρθρίτιδας και διαβήτη.
Κι ενώ η έλλειψη ενέργειας μπορεί να είναι μια συνηθισμένη αντίδραση στην έντονη σωματική δραστηριότητα, την πλήξη ή την έλλειψη ύπνου, μπορεί, επίσης, να σηματοδοτεί και συναισθηματική εξάντληση, στρες, άγχος ή θλίψη.
Αν υποψιάζεστε ότι η κόπωση που αισθάνεστε οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα ψυχικής ή σωματικής υγείας συμβουλευτείτε έναν ειδικό, που μπορεί είτε να αποκλείσει το ενδεχόμενο είτε να σας βοηθήσει να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα ζωής σας με την κατάλληλη θεραπεία.
Η καλύτερη γυμναστική όταν αισθάνεσθε υπερβολικά κουρασμένοι
Όταν αισθάνεσθε κουρασμένοι στοχεύστε σε μια προπόνηση χαμηλής έντασης όπως:
▪ Γιόγκα
▪ Διατάσεις
▪ Περπάτημα
▪ Ελαφρύ τρέξιμο
▪ Κολύμβηση
▪ Προπόνηση σε ελλειπτικό μηχάνημα
▪ Χαλαρή ποδηλασία
Αν πρέπει να κάνετε cardio ή προπόνηση με βάρη προτιμήστε ένα εύκολο πρόγραμμα – 50 έως 65% του μέγιστου καρδιακού σας ρυθμού (για να έχετε μια γενική αίσθηση του μέγιστου καρδιακού σας ρυθμού, αφαιρέστε την ηλικία σας από το 220).
Επιπλέον, μπορείτε να μειώσετε τις επαναλήψεις και να μεγαλώσετε τους ενδιάμεσους χρόνους ανάπαυσης.
Προσοχή: Αν εκτός από κουρασμένοι είστε άρρωστοι, τραυματισμένοι, αισθάνεσθε αδυναμία, έχετε προβλήματα συγκέντρωσης ή μειωμένη όρεξη, είναι καλύτερα να παραλείψετε την προπόνηση και να βάλετε προτεραιότητα τον ύπνο και την ξεκούραση για να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να αναρρώσει και να ανανεωθεί.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Medicine & Science in Sports & Exercise δύο καλές στρατηγικές για να επιταχύνετε την αποκατάσταση είναι να καταναλώσετε ένα θρεπτικό γεύμα και να ενυδατωθείτε καλά.
Πηγή: VITA
- LIVE: Ολυμπιακός – Μπασκόνια
- ΗΠΑ: Αποσύρεται από υποψήφιος υπουργός Δικαιοσύνης ο Ματ Γκετς
- Αυτός είναι o ρωσικός πύραυλος που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ουκρανία [Video]
- Η κληρονομιά του σπουδαίου Ναδάλ και το συγκλονιστικό βίντεο με τους 92 τίτλους του Ισπανού
- Σέρρες: Μεγάλη κινητοποίηση για φωτιά σε χωράφια – Τέσσερις προσαγωγές
- Πηγές 87+: Να απομονώσει τους αποστάτες ο πολιτικός κόσμος, να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας