Ψυχεδελικές ουσίες «ξεκλειδώνουν» τα μυστήρια του ανθρώπινου εγκεφάλου
Οι επιστήμονες εξετάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ποντικιών υπό την επήρεια ουσιών, με στόχο να βρουν το σημείο από όπου ξεκινά η συνείδηση στον εγκέφαλο.
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Οι ψυχεδελικές ουσίες, που συνδέθηκαν με το κίνημα των χίπις της δεκαετίας του ’60, έχουν τεθεί πλέον στη διάθεση Σουηδών επιστημόνων για να ξεκλειδώσουν τα μυστήρια του εγκεφάλου.
Τα τελευταία 7 χρόνια δοκιμάζουν τα ψυχεδελικά φάρμακα LSD και κεταμίνη που ίσως να γίνουν το όχημα για να προχωρήσει η επιστήμη στη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών.
Τα πειράματα εξετάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ποντικιών και έχουν στόχο να βρεθεί το σημείο από όπου ξεκινά η συνείδηση στον εγκέφαλο.
«Αυτοί οι συγχρονισμοί θα μπορούσαν να διαταράξουν τον φυσιολογικό τρόπο με τον οποίο διάφορα τμήματα του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους»
Οι επιστήμονες εμφυτεύουν στα τρωκτικά καλώδια, που είναι πιο λεπτά ακόμη και από μία τρίχα, και στη συνέχεια παρακολουθούν τη δραστηριότητα των νευρώνων σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ταυτόχρονα, καθώς εκτελούν βασικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα γύρω από έναν περίβολο. Έπειτα, συγκρίνουν τη δραστηριότητα με την ίδια άσκηση χωρίς την επίδραση των φαρμάκων.
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund βρήκαν συγχρονισμό των νευρώνων σε πολλές διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.
«Αυτοί οι συγχρονισμοί θα μπορούσαν να διαταράξουν τον φυσιολογικό τρόπο με τον οποίο διάφορα τμήματα του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους, γεγονός που θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην παροχή μοντέλων για τις ψυχώσεις», εξηγεί ο Per Halje, ερευνητής στην νευροφυσιολογία στο Πανεπιστήμιο Lund.
«Η έρευνα θα μπορούσε επίσης να μας δείξει πού αρχίζει η συνείδηση στον εγκέφαλο, κάτι που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης», αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει: «Πριν ήταν μάλλον περισσότερο ένα φιλοσοφικό ερώτημα, σαν ένα θεμελιώδες ερώτημα. Αλλά τώρα είναι όντως πολύ σημαντικό, αφού αναπτύσσουμε τεχνητά γνωστικά δίκτυα που μπορούν ίσως να αναπτύξουν και συνείδηση. Απλώς δεν το γνωρίζουμε. Και δεν ξέρουμε τι να μετρήσουμε, τι να αναζητήσουμε. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια καλύτερη κατανόηση του πώς δημιουργείται η συνείδηση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις