Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
«Λύθηκε» το μυστήριο του αντικειμένου που συνετρίβη πέρυσι στη Σελήνη

«Λύθηκε» το μυστήριο του αντικειμένου που συνετρίβη πέρυσι στη Σελήνη

Νέα ανάλυση επιβεβαιώνει τις αρχικές υποψίες ότι επρόκειτο για τμήμα κινεζικού πυραύλου που πετούσε αδέσποτο στο Διάστημα για χρόνια.

Οριστική απάντηση υποστηρίζει ότι βρήκε ομάδα ερευνητών για το αγνώστου ταυτότητας αντικείμενο που συνετρίβη πέρυσι στη Σελήνη και προκάλεσε την περιέργεια της αστρονομικής κοινότητας.

Το μόνο που είχε γίνει γνωστό με σχετική βεβαιότητα για το αντικείμενο που έπεσε στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού στις 4 Μαρτίου 2022 ήταν ότι επρόκειτο για τμήμα πυραύλου. Για τέσσερις εβδομάδες αστρονόμοι το παρακολουθούσαν καθώς περιστρεφόταν, πριν πέσει τελικά με ταχύτητα στη Σελήνη και ανοίξει έναν ασυνήθιστο διπλό κρατήρα.

Μια πρώτη υποψία για το αδέσποτο αντικείμενο, το οποίο πήρε την επίσημη ονομασία WE0913A, ήταν ότι επρόκειτο για τμήμα πυραύλου Falcon 9 της SpaceX που είχε θέσει σε τροχιά τον δορυφόρο DSCOVR τον Φεβρουάριο του 2015.

Μετέπειτα αναλύσεις οδήγησαν ωστόσο σε έναν δεύτερο υποψήφιο, το τρίτο στάδιο του πυραύλου Long March 3C με τον οποίο εκτοξεύτηκε η κινεζική ρομποτική αποστολή Channg’e 5-T1 γύρω από τη Σελήνη το 2014.

Ο διπλός κρατήρας της συντριβής σε εικόνα του δορυφόρου LRO της NASA (NASA/GSFC/Arizona State University)

Μια από τις ομάδες που είχαν προτείνει το δεύτερο σενάριο επανέρχεται τώρα με μελέτη που προσφέρει περαιτέρω ενδείξεις.

Η πορεία και τα φασματοσκοπικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν με επίγεια τηλεσκόπια «δείχνουν με βεβαιότητα» ότι επρόκειτο για τον κινεζικό πύραυλο, γράφει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα στην επιθεώρηση Planetary Science Journal.

Το Πεκίνο, πάντως, έχει επιχειρήσει να διαψεύσει το σενάριο που περιγράφει η μελέτη. Όπως επισημαίνει το Space.com, κινέζοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι το ανώτερο στάδιο του πυραύλου Long March 3C καταστράφηκε φλεγόμενο στην ατμόσφαιρα.

Η διαβεβαίωση αυτή αμφισβητήθηκε από την αμερικανική Διοίκηση Διαστήματος, η οποία ανέφερε φέτος ότι το αντικείμενο δεν επέστρεψε ποτέ στη γήινη ατμόσφαιρα.

Όσον αφορά τον διπλό κρατήρα που άφησε η συντριβή στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού, η νέα μελέτη εκτιμά ότι το αντικείμενο είχε στερεωμένα δύο μεγάλα βάρη στις άκρες του. Το βάρος στη μία άκρη πρέπει να ήταν οι δύο κινητήρες του πυραύλου, το βάρος στην άλλη άκρη ήταν κάποιο άγνωστο φορτίο ή κατασκευή.

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024