Ελληνοτουρκικά: Εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος αρχηγός του ναυτικού αμφισβήτησε τη ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου
Μερικές μέρες πριν την συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, ο ναύαρχος Ερτσουμέντ Τατλίογλου, με την ομιλία που απηύθυνε στην Ακαδημία του Ναυτικού στη Γιάλοβα, διαταράσσει το θετικό κλίμα στα ελληνοτουρκικά και προβληματίζει σχετικά με το αν αυτές οι εμπρηστικές δηλώσεις είναι πρωτοβουλία του ίδιου ή αν η Άγκυρα επιδιώκει να στείλει κάποιο μήνυμα προς την Αθήνα.
Συγκεκριμένα, ο Διοικητής του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στην ομιλία του για την «133η επέτειο της ίδρυσης των Σχολών Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού», επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά της Ελλάδας, επαναφέροντας την ρητορική που έφερε στα άκρα τις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών. Ο ίδιος έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου.
«Η Ελλάδα προσπαθεί να αποδείξει ότι τα νησιά της ανήκουν»
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε ότι «Αντί να καταβάλλει προσπάθειες για την επίλυση των επίμαχων ζητημάτων, η Ελλάδα εμπλέκεται συνεχώς σε δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση. Για παράδειγμα, αυξάνει σταδιακά τον αμυντικό της προϋπολογισμό. Από τη Γαλλία, αγοράζει 4 φρεγάτες κλάσης Belharra. Επρόκειτο να αγοράσει 18 και αγοράζει 24 αεροσκάφη Rafale.
Οι ΗΠΑ έχουν γίνει γείτονές μας. Εχει μεγάλη βάση στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. 23 από αυτά τα νησιά είναι αποστρατιωτικοποιημένα αλλά 19 από αυτά έχουν στρατό. Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά στα 12 μίλια το 2020. Προσπαθεί να δώσει το εξής μήνυμα: “Αν βρω την ευκαιρία, θα τα αυξήσω στα 12 μίλια στο Αιγαίο”».
Παράλληλα υποστήριξε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αποδείξει ότι τα νησιά της ανήκουν, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Παρενοχλούν συνεχώς τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και τα πλοία μας».
Το μέτωπο ενάντια στην Τουρκία
Τονίζοντας ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα στη Μεσόγειο, ο Τατλιόγλου δήλωσε ότι υπάρχει σημαντική ποσότητα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον λόγο αυτό, υποστήριξε ότι υπάρχει ένας αγώνας ισχύος στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα, η Ελληνική Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν σχηματίσει ένα μπλοκ εναντίον της Τουρκίας. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτό το μπλοκ παρέχουν η Γαλλία και η Αμερική.
Με αυτή την υποστήριξη, βρίσκονται σε ένα μπλοκ εναντίον της Τουρκίας. Σκοπεύουν να αποτρέψουν τις τουρκικές ναυτικές δυνάμεις και εμάς με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων. Στόχος της Ελλάδας είναι να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλες τις πρακτικές της», σημείωσε ο Τούρκος στρατιωτικός.
«Έχουμε ανάγκες σε πλοία»
Σε ένα άλλο σημείο της ομιλίας του υποστήριξε ότι το ναυτικό πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. «Εχουμε μια καλή ναυτική αεροπορία με 25 UAV, 12 αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας, 3 αεροσκάφη γενικής χρήσης, 41 ελικόπτερα.
Ενώ η Ελλάδα βρισκόταν σε χαμηλότερο επίπεδο από εμάς όσον αφορά τον αριθμό των πλοίων, τώρα είμαστε σχεδόν στο ίδιο επίπεδο. Επομένως, έχουμε ανάγκες σε πλοία», τόνισε.
«Υπάρχουν συνολικά 32 παρενοχλήσεις»
«Παρενοχλεί συνεχώς τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τα πλοία μας. Υπάρχουν συνολικά 32 παρενοχλήσεις και οι παρενοχλήσεις αυτές συνεχίζουν να αυξάνονται. Υποστηρίζουμε τη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη.
Ωστόσο, η Γαλλία και η Ελλάδα ξεκίνησαν μια επιχείρηση για να αποτρέψουν αυτή την υποστήριξη. Με την επιχείρηση αυτή προσπαθούν να μειώσουν την υποστήριξή μας προς τη Λιβύη και τη νόμιμη κυβέρνησή της.
Για το λόγο αυτό, προσπαθούν να διακόψουν την επαφή μας με τη Λιβύη, διεξάγοντας μια επιχείρηση στο βόρειο τμήμα της Λιβύης. Σε μια άλλη κλιμακούμενη δραστηριότητα, μας εμποδίζει να χρησιμοποιήσουμε το Αιγαίο Πέλαγος κηρύσσοντας διάφορες περιοχές στο Αιγαίο χώρους άσκησης» επισήμανε.
« Η Ελλάδα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλες τις πρακτικές της»
Συνέχισε λέγοντας: «Στην ανατολική Μεσόγειο, κανένα κράτος δεν μπορεί να κηρύξει μόνο του ΑΟΖ. Διότι υπάρχουν πάρα πολλές χώρες και οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες μπλέκονται μεταξύ τους. Η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου (Κυπριακή Δημοκρατία) στα νότια της Κύπρου και η Ελλάδα στα νότια της Κρήτης έχουν ανακηρύξει διάφορες θαλάσσιες ζώνες και προσπαθούν να κατέχουν μόνοι τους τα πλούτη εκεί.
Σκοπεύουν να εμποδίσουν το Τουρκικό πολεμικό Ναυτικό και εμάς με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων. Στόχος της Ελλάδας είναι να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο στην περιοχή. Η Ελλάδα έχει δύο μέτρα και δύο σταθμά σε όλες τις πρακτικές της. Για παράδειγμα, ενώ ορίζει περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Ιταλία, δεν δίνει θαλάσσια δικαιοδοσία στα δικά της νησιά, λέγοντας ότι τα νησιά δεν έχουν θαλάσσια δικαιοδοσία. Όταν πρόκειται να κάνει μια τέτοια συμφωνία μαζί μας, θέλει 41 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας για το Καστελόριζο των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων».
«Όπως γνωρίζετε, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να λάβει κάποια μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, δηλώνουμε ότι θα λάβουμε αυτά τα μέτρα μόνοι μας στη Μαύρη Θάλασσα και δηλώνουμε ότι δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ ή την Αμερική στη Μαύρη Θάλασσα» κατέληξε ο Ερτζουμέντ Τατλιόγλου.
Σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα
Ο Τατλιόγλου υπενθύμισε τέλος, ότι υπήρξαν πολύ σημαντικές οικονομικές εξελίξεις στη Μαύρη Θάλασσα την τελευταία περίοδο και ότι υπάρχουν 710 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Δυτική Μαύρη Θάλασσα.
«Αυτή τη στιγμή, η Μαύρη Θάλασσα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για εμάς οικονομικά. Είμαστε συνεχώς παρόντες στη Μαύρη Θάλασσα για να διατηρήσουμε τις δραστηριότητές μας. Για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στην περιοχή με τα πλοία μας», δήλωσε.
- Google: Η διάλυση του browser της είναι μια απάντηση σε αναζήτηση ερώτησης [γράφημα]
- COP29: «Το ποσό για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης είναι απελπιστικά μικρό»
- Μεξικό: Αρνείται πως περνούν κινεζικά προϊόντα προς ΗΠΑ, Καναδά
- Είδη πολυτελείας: Επιβραδύνονται οι πωλήσεις σε όλον τον κόσμο εκτός από την Ιαπωνία
- Ρωσία: Δύο πύραυλοι και 27 drones καταρρίφθηκαν στο Κουρσκ
- Αντάνι: Υποβαθμίζει την δίωξη για δωροδοκία ο ινδικός κολοσσός