Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
live
Live: Διεθνής κατακραυγή για το χτύπημα στο σχολείο του ΟΗΕ – «Δεν υπάρχει συμφωνία» για τους αιχμαλώτους λέει ο Νετανιάχου

Live: Διεθνής κατακραυγή για το χτύπημα στο σχολείο του ΟΗΕ – «Δεν υπάρχει συμφωνία» για τους αιχμαλώτους λέει ο Νετανιάχου

Δείτε live τις εξελίξεις στο in - Οι IDF επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις προς τη νότια και ανατολική Γάζα - Πολύ κοντά στην πενθήμερη παύση των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση ομήρων

Εντείνονται οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί και επεκτείνονται στα νότια της Λωρίδας της Γάζας που ήδη έχουν καταφύγει εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από τον βορρά.

Τα χτυπήματα σε νοσοκομεία όπως και σε καταφύγια συνεχίζονται, ενώ το Ισραήλ χτύπησε και γραφεία της Φατάχ στη Δυτική Όχθη.

Οι IDF βομβάρδισαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Πολύ κοντά στην πενθήμερη παύση των εχθροπραξιών και την απελευθέρωση ομήρων σύμφωνα με την Washington Post.

Ισραήλ και ΗΠΑ βρέθηκαν σε έμμεσες συζητήσεις με την Χαμάς με το Κατάρ σε ρόλο αγγελιαφόρου.

Οι ανθρωπιστικοί οργανισμοί προειδοποιούν ότι η εξάπλωση επιδημιών αλλά και της πείνας είναι προ των πυλών.

Αυτοψία του ΠΟΥ στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

Αυξάνονται οι νεκροί, με το υπουργείο Υγείας της Γάζας να ανακοινώνει ότι τα θύματα στη Γάζα έχουν φτάσει τις 12.300.

Δείτε live

Δείτε live στο in

06:45 Ο Νετανιάχου λέει ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τους αιχμαλώτους

Ο Νετανιάχου επέμεινε ότι δεν υπάρχει συμφωνία για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων της Χαμάς στη Γάζα, εν μέσω αναφορών για επικείμενη συμφωνία για την απελευθέρωσή τους.

Σε ενημέρωση το βράδυ του Σαββάτου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμφωνία «από τώρα» και ότι υπήρξαν «πολλές ανακριβείς αναφορές» σχετικά με την απελευθέρωση των αιχμαλώτων.

«Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω: Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει συμφωνία. Θέλω όμως να σας υποσχεθώ πως όταν υπάρχει κάτι να πούμε, θα σας το αναφέρουμε«, είπε.

04:30 Προσπάθεια ανατροπής του Νετανιάχου από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λαπίντ που προσπαθεί να συγκεντρώσει υποστήριξη από τους βουλευτές του Λικούντ

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαίρ Λαπίντ μίλησε την περασμένη εβδομάδα με μέλη της Κνέσετ από το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου, οι οποίοι σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες άσκησαν σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό και πρότειναν να αποσχιστούν από το κόμμα τους. Στόχος σύμφωνα με την Haaretz να στηρίξουν την ψήφο δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης με επικεφαλής έναν άλλο νομοθέτη από το Λικούντ.

Δύο βουλευτές του Λικούντ που αναφέρθηκαν ως πιθανοί υποψήφιοι στις συνομιλίες, χωρίς να το γνωρίζουν ή να συμφωνούν,  είναι ο υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Κνεσέτ Γιούλι Εντελστάιν.

04:10 Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ, ΗΠΑ και Χαμάς για τους ομήρους είναι κοντά

Η Washington Post ανέφερε ότι το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και η Χαμάς βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, με αντάλλαγμα μια πενθήμερη παύση των μαχών.

Το δημοσίευμα επικαλείται άτομα που γνωρίζουν τις προβλέψεις.

03:53 Ο Μπέρνι Σάντερς ζητά την επιβολή όρων στο Ισραήλ σε αντάλλαγμα για την βοήθεια των ΗΠΑ

Ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς κάλεσε επίσημα τις ΗΠΑ να θέσουν όρους για την παροχή βοήθειας προς το Ισραήλ λόγω των συνεχιζόμενων κρίσεων στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

«Ενώ το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να κυνηγήσει τη Χαμάς, η δεξιά εξτρεμιστική κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει το δικαίωμα να διεξάγει σχεδόν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού. Αυτό είναι ηθικά απαράδεκτο και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο», δήλωσε.

Μεταξύ άλλων όρων που πρέπει να επιβληθούν σε οποιαδήποτε βοήθεια προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τον Σάντερς, περιλαμβάνονται:

Τερματισμό των αδιάκριτων βομβαρδισμών νπου έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους και μια σημαντική παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ώστε να μπορέσει να έρθει μαζική ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

Το δικαίωμα των εκτοπισμένων κατοίκων της Γάζας να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Καμία μακροχρόνια ισραηλινή επανακατάληψη ή αποκλεισμό της Γάζας,

Τερματισμός της βίας των εποίκων στη Δυτική Όχθη και πάγωμα της επέκτασης των οικισμών.

Δέσμευση για ευρείες ειρηνευτικές συνομιλίες για μια λύση δύο κρατών μετά τον πόλεμο.

03:45 Ισραηλινός στρατιώτης ρίχνει χειροβομβίδα κρότου λάμψης σε τέμενος στη Δυτική Όχθη  – Θα περάσει το αντίστοιχο της ΕΔΕ

Οι IDF έθεσαν σε διαθεσιμότητα έναν στρατιώτη που καταγράφηκε να ρίχνει μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης στην πόρτα ενός τζαμιού στο χωριό Budrus, στην κεντρική Δυτική Όχθη. Το βίντεο κλιπ αναρτήθηκε και διαδόθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι «πρόκειται για ένα σοβαρό περιστατικό που αντιβαίνει στις αξίες των IDF».

Πρόσθεσε ότι ο στρατιώτης τέθηκε σε διαθεσιμότητα αμέσως μόλις ο στρατός έμαθε για το περιστατικό και ότι θα ανακριθεί και θα τιμωρηθεί πειθαρχικά αναλόγως.

03:30 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως θα εκκενώσει το νοσοκομείο Αλ-Σίφα εντός των επόμενων 24 έως 72 ωρών

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι το προσωπικό του επισκέφθηκε το νοσοκομείο Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας και ετοιμάζεται να εκκενώσει τους ασθενείς και τα μέλη του προσωπικού που παραμένουν εντός 24 έως 72 ωρών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΠΟΥ, εξακολουθούν να υπάρχουν 25 μέλη του προσωπικού και 291 ασθενείς στο χώρο – και γίνονται ενέργειες για τον συντονισμό της μεταφοράς τους στο νοσοκομείο Νάσερ και στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο, επίσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι «οι εγκαταστάσεις αυτές λειτουργούν ήδη πέραν της μέγιστης δυναμικότητάς τους και η μεταφορά περισσότερων ασθενών θα επιδεινώσει την επιβάρυνσή τους».

03:05 Επίθεση σε αυτοκινητοπομπή προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα κατά την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ-Σίφα – Ένας νεκρός

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δηλώνουν ότι ένας συγγενής ενός μέλους του προσωπικού σκοτώθηκε και ένα άλλο άτομο τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης σε αυτοκινητοπομπή με μέλη του προσωπικού τους και οικογένειες που προσπαθούσαν να απομακρυνθούν από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα.

Η αυτοκινητοπομπή είχε αναχωρήσει με πέντε οχήματα που έφεραν την ταυτότητα των ΓΧΣ, αφού είχαν εγκλωβιστεί την τελευταία εβδομάδα. Αφού ενημέρωσαν και τα δύο μέρη για τη σχεδιαζόμενη μετακίνησή της αυτοκινητοπομπής και πέρασαν από ένα δρομολόγιο που τους υπέδειξε ο ισραηλινός στρατός, δεν τους επετράπη να περάσουν ένα σημείο ελέγχου για ώρες.

Η αυτοκινητοπομπή προσπάθησε να επιστρέψει στις εγκαταστάσεις των ΓΧΣ, σχεδόν τέσσερα μίλια από το σημείο ελέγχου, από φόβο αφού άκουσε πυροβολισμούς. Η αυτοκινητοπομπή δέχθηκε επίθεση καθ’ οδόν από απροσδιόριστες πηγές, με δύο οχήματα να δέχονται σκόπιμα χτυπήματα.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την εσκεμμένη επίθεση», ανέφερε η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «ζητούν εκ νέου να επιτραπεί επειγόντως η εκκένωση του προσωπικού μας, καθώς και χιλιάδων άλλων ανθρώπων, που έχουν παγιδευτεί από τις μάχες και ζουν σε εξαιρετικά άσχημες συνθήκες στη βόρεια Γάζα».

02:40 Οι ηγέτες του Μπρουνέι, της Ινδονησίας και της Μαλαισίας ζητούν άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Οι ηγέτες του Μπρουνέι Νταρουσάλαμ, της Ινδονησίας και της Μαλαισίας κάλεσαν σήμερα για άμεση, μόνιμη και διαρκή ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός που θα οδηγήσει σε παύση της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε στο περιθώριο της 30ής συνάντησης των οικονομικών ηγετών του APEC στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ, οι ηγέτες των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας επανέλαβαν τα μηνύματα της κοινής αραβοϊσλαμικής έκτακτης συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας για να συζητηθεί η ισραηλινή επίθεση κατά του παλαιστινιακού λαού.

Οι ηγέτες σημείωσαν ότι υπογράμμισαν την ανάγκη για άμεση, συνεχή, επαρκή και απρόσκοπτη παροχή βασικών αγαθών και υπηρεσιών στους πολίτες σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας

02:15 ΠΟΥ: Πληροφορίες για τους τελευταίους που παραμένουν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα παραμένουν 25 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και 291 ασθενείς, ενώ αρκετοί ασθενείς έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες 2-3 ημέρες λόγω της διακοπής των ιατρικών υπηρεσιών.

Στους ασθενείς περιλαμβάνονται 32 μωρά σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, δύο άτομα σε εντατική θεραπεία χωρίς οξυγόνο και 22 ασθενείς με αιμοκάθαρση, των οποίων η πρόσβαση στη σωτήρια θεραπεία έχει τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο.

Οι ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό με το οποίο μίλησαν ήταν τρομοκρατημένοι για την ασφάλεια και την υγεία τους και παρακαλούσαν για εκκένωση. Το νοσοκομείο Αλ-Σίφα δεν μπορεί πλέον να δεχτεί ασθενείς, με τους τραυματίες και τους ασθενείς να κατευθύνονται τώρα στο σοβαρά υπερφορτωμένο και ελάχιστα λειτουργικό Ινδονησιακό Νοσοκομείο.

01:50 Το Reuters επιβεβαιώνει ακόμα έναν θάνατο κρατουμένου σε ισραηλινές φυλακές

Ακόμη ένας Παλαιστίνιος κρατούμενος πέθανε, ανεβάζοντας σε 6 τον αριθμό των κρατουμένων που πέθαναν σε ισραηλινές φυλακές από τις 7 Οκτωβρίου, ανέφερε αργά το Σάββατο το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Thaer Samih Abu Assab, ο οποίος έχει συλληφθεί το 2005 και έχει καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκισης, πέθανε στη φυλακή της ερήμου Negev, ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο την Παλαιστινιακή Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων γνωστή και ως Prisoners Club.

01:25 Άσχημος καιρός με έντονη βροχόπτωση περιμένει την Γάζα

Η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη βροχόπτωση κάτι που δημιουργεί νέες ανησυχίες για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, πολλοί από τους οποίους είναι άστεγοι και ζουν σε σκηνές μετά από εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών.

Αυξάνονται οι φόβοι ότι το αποχετευτικό σύστημα του πυκνοκατοικημένου θύλακα θα υπερφορτωθεί και θα εξαπλωθούν ασθένειες.

«Η Γάζα μπορεί να περιμένει βροχές το πρωί της Κυριακής, οι οποίες θα γίνουν πιο έντονες κατά τη διάρκεια του απογεύματος. Στη συνέχεια, οι βροχές αυτές θα μετατραπούν σε καταιγίδες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Θα πνέουν επίσης θυελλώδεις άνεμοι με ριπές ταχύτητας 50-60 χλμ/ώρα [31-37 μίλια/ώρα]. Τα συνολικά ύψη βροχής του τριημέρου αναμένεται να είναι περίπου 20-50 χιλιοστά», δήλωσε στο Al Jazeera ο μετεωρολόγος Έβερτον Φοξ.

«Οι βροχές θα εξασθενήσουν το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά θα είναι μια μίζερη διήμερη περίοδος πριν καθαρίσει γρήγορα, καθώς θα υπάρξουν πλημμύρες κατά τόπους».

01:00 Ο Μπάιντεν -ελέω εκλογών- γράφει δύο διαφορετικές επιστολές για τον πόλεμο στη Γάζα

Σύμφωνα με πληροφορίες του NBC news ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν παρέδωσε δύο διαφορετικά μηνύματα για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς σε φιλοπαλαιστινιακούς και φιλοϊσραηλινούς Αμερικανούς. Το ρεπορτάζ στηρίζεται σε αντίγραφα επίσημης αλληλογραφίας του Λευκού Οίκου.

Ενώ η μία επιστολή παρουσίαζε την αταλάντευτη υποστήριξη του Μπάιντεν προς το Ισραήλ κατά της Χαμάς, η άλλη εστίαζε στις προσπάθειες της αμερικανικής κυβέρνησης να προστατεύσει τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με το NBC, η επιστολή που στάλθηκε στους φιλοϊσραηλινούς επικαλέστηκε το Ολοκαύτωμα σε σχέση με την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται στο πλευρό του Ισραήλ», συνέχιζε. «Θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να αμυνθεί κατά της τρομοκρατίας σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Στον αντίποδα, η επιστολή του Μπάιντεν προς τους φιλοπαλαιστίνιους επικεντρώθηκε στη βοήθεια προς την Παλαιστίνη και δεν έκανε καμία αναφορά στο Ολοκαύτωμα ή στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ.

«Θρηνούμε για τους πολλούς αθώους Παλαιστίνιους που έχουν σκοτωθεί», ανέφερε το NBC σχετικά με τη δεύτερη επιστολή του Μπάιντεν, με ημερομηνία 8 Νοεμβρίου.

00:40 Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε σειρά χτυπημάτων σε θέσεις του Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την κατάρριψη ενός drone Hermes 450 μη επανδρωμένο εναέριο όχημα πολλαπλών ρόλων μάχης, χρησιμοποιώντας πύραυλο εδάφους-αέρος.

Στον ανατολικό τομέα ανακοίνωσε την στοχοποίηση του στρατώνα Ραμίμ με ρουκέτες και βλήματα πυροβολικού, «επιτυγχάνοντας άμεσα χτυπήματα».
Ακόμα ανακοίνωσε την επίθεση στην τοποθεσία Μπαγιάντ Μπλίντα με «κατάλληλα όπλα, επιτυγχάνοντας άμεσα χτυπήματα».

Στον Δυτικό τομέα ανακοίνωσαν επίθεση στις τοποθεσίες Χαμπάμπ Αλ-Μπουστάν και Αλ-Ραχίμπ με κατευθυνόμενα βλήματα, «επιτυγχάνοντας άμεσα χτυπήματα».

Επιθέσεις σε ισραηλινούς στρατιώτες στο δάσος Στούλα και στι Χαλέτ Γουάρντα «επιτυγχάνοντας άμεσα χτυπήματα».
Επίθεση στο νεοσύστατο αρχηγείο στρατιωτικής διοίκησης στο Γουαντί Σά’σα Wadi με πυρά ρουκετών, «επιτυγχάνοντας επιβεβαιωμένα χτυπήματα».

00:13 Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ έδωσαν νέο βίντεο στη δημοσιότητα από την 7η Οκτωβρίου

Νέο βίντεο από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς, το βίντεο αποτυπώνει τη σύλληψη εποίκων από τους μαχητές των Αλ Κασάμ.

Δείτε το βίντεο:

00:03 Ζητούν να επαναλειτουργήσουν οι δύο φοιτητικές οργανώσεις στο Κολούμπια που τάχθηκαν υπέρ της κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Περισσότερα από 20 μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ, νομοθέτες της πολιτείας της Νέας Υόρκης και μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης συνέταξαν επιστολή προς το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ζητώντας του να επαναφέρει δύο φοιτητικές οργανώσεις αφού η σχολή Ivy League ανέστειλε τη λειτουργία τους επειδή φιλοξένησαν μια ειρηνική αλλά «μη εξουσιοδοτημένη εκδήλωση» που ζητούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

23:54 Συγκέντρωση έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ για τα θύματα στη Γάζα

Αντιπολεμική συγκέντρωση έγινε έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ στο Λονδίνο. Οι διαδηλωτές ζήτησαν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Μάλιστα, διαβάστηκαν και ονόματα παιδιών που

Δείτε βίντεο:

23:44 «Φύγαμε υπό την απειλή όπλων» – Τι αποκαλύπτουν Παλαιστίνιοι που απομακρύνθηκαν από το Αλ Σίφα

Μάρτυρες περιγράφουν στο Al Jazeera ότι διατάχθηκαν να φύγουν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα παρά τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι οι ασθενείς, το ιατρικό προσωπικό και οι εκτοπισμένοι από τον πόλεμο έφυγαν οικειοθελώς.

«Φύγαμε υπό την απειλή όπλων», δήλωσε ο Μαχμούντ Αμπού Αούφ αφού ο ίδιος και η οικογένειά του εγκατέλειψαν το κατάμεστο νοσοκομείο.

«Τα τανκς και οι ελεύθεροι σκοπευτές ήταν παντού μέσα και έξω», τόνισε. Ο ίδιος είπε ότι είδε τις ισραηλινές δυνάμεις να συλλαμβάνουν τρεις άνδρες.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας λένε ότι όσοι αναγκάστηκαν να φύγουν από το Αλ Σίφα αφέθηκαν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Περνούσαν πεζοί από δρόμους όπου γίνονταν επιθέσεις.

«Αναγκαστήκαμε από τις κατοχικές αρχές να εγκαταλείψουμε το Αλ Σίφα», δήλωσε ο Δρ Ραμέζ Ρουντβάν καθώς έφτασε με την κόρη του, επίσης γιατρό, στη νότια Γάζα.

Με τον πόλεμο να εισέρχεται στην έβδομη εβδομάδα του, δεν υπάρχει κανένα σημάδι ύφεσης παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για «ανθρωπιστικές παύσεις» και «κατάπαυση του πυρός».

Πηγή: Al Jazeera

23:35 Το Βέλγιο ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση όλων των ομήρων

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάντζα Λαχμπίμπ με ανάρτησή της σημειώνει ότι η χώρα ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Η σχετική ανάρτηση:

23:25 Ριψοκίνδυνη αυτοψία του ΠΟΥ στο Αλ Σίφα: Το νοσοκομείο δεν λειτουργεί πια

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έστειλε αποστολή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.

Το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν λειτουργεί.

Το νοσοκομείο είναι «χωρίς νερό, χωρίς τρόφιμα, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, χωρίς καύσιμα, με εξαντλημένες ιατρικές προμήθειες».

«Δεδομένης αυτής της θλιβερής εικόνας και της κατάστασης πολλών ασθενών, μεταξύ των οποίων και μωρά, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας ζήτησαν υποστήριξη για την απομάκρυνση των ασθενών που δεν μπορούν πλέον να λάβουν σωτήρια φροντίδα εκεί.

Συνεργαζόμαστε με τους εταίρους για την ανάπτυξη ενός επείγοντος σχεδίου εκκένωσης και ζητάμε την πλήρη διευκόλυνση αυτού του σχεδίου.

Συνεχίζουμε να ζητάμε την προστασία της υγείας και των πολιτών. Η τρέχουσα κατάσταση είναι αφόρητη και αδικαιολόγητη.

Κατάπαυση του πυρός. ΤΩΡΑ», γράφει ο επικεφαλής του ΠΟΥ στο X.

23:16 TikTok: «Δεν πριμοδοτεί ο αλγόριθμος τους Παλαιστίνιους, οι έφηβοι χρήστες μας υποστηρίζουν την Παλαιστίνη»

Σε μια ανάρτηση στο blog του, ο κινέζικος κολοσσός αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι προωθεί περιεχόμενο υπέρ της Παλαιστίνης, με σκοπό να επηρεάσει την αμερικανική γνώμη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:07 «Η Χαμάς δεν γνώριζε για το φεστιβάλ Supernova στο Κιμπούτς Ρε’ίμ – Το ισραηλινό ελικόπτερο γάζωσε και συμμετέχοντες στο φεστιβάλ»

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αναφέρει σε ρεπορτάζ της ότι οι μαχητές της Χαμάς δεν γνώριζαν για το φεστιβάλ Supernova που βρισκόταν σε εξέλιξη όταν εξαπέλυσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και πιθανότατα το ανακάλυψαν από αέρος μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών ή αλεξίπτωτων πλαγιάς.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η αστυνομική έρευνα διαπίστωσε ότι στρατιωτικό ελικόπτερο άνοιξε πυρ εναντίον των επιτιθέμενων, αλλά χτύπησε επίσης μερικούς ανθρώπους που συμμετείχαν στο μουσικό φεστιβάλ. Δεν δόθηκαν περαιτέρω λεπτομέρειες, τονίζει η ισραηλινή εφημερίδα.

«Η έρευνα για το περιστατικό αποκάλυψε ότι ένα [ισραηλινό στρατιωτικό] μαχητικό ελικόπτερο που έφτασε στη σκηνή από τη βάση Ραμάτ Νταβίντ πυροβόλησε εναντίον των τρομοκρατών και προφανώς χτύπησε επίσης κάποιους από τους συμμετέχοντες που βρίσκονταν εκεί», ανέφερε αξιωματούχος της Αστυνομίας, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Περίπου 364 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο μουσικό φεστιβάλ (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι χθες οι ισραηλινές επικαιροποίησαν τον αριθμό των θυμάτων). Περίπου 4.400 ήταν παρόντες νωρίτερα, αλλά οι διοργανωτές ακύρωσαν γρήγορα την εκδήλωση αφού η Χαμάς έριξε ρουκέτες και η συντριπτική πλειοψηφία έφυγε πριν φτάσουν οι επιτιθέμενοι, αναφέρει το δημοσίευμα της Haaretz.

Εικόνα μετά από την επίθεση της Χαμάς στο μουσικό φεστιβάλ στο Ισραήλ.

22:57 Αιγύπτιος υπουργός Υγείας: «Η Αίγυπτος είναι έτοιμη να υποδεχθεί ασθενείς από τη Λωρίδα»

Ο υπουργός Υγείας της Αιγύπτου, Χάλεντ Αμπντέλ Γκαφάρ μίλησε για την υγειονομική κρίση στη Γάζα σε συνέντευξή του στο CNN, δηλώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να υποδεχθεί ασθενείς από τη Λωρίδα.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε γιατί η Αίγυπτος δεν έχει υποδεχθεί ακόμη αυτούς τους ασθενείς, υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή δεν ήταν δική της.

22:47 «Δεν θέλουμε επέκταση του πολέμου», λέει η Τεχεράνη

Οι «Financial Times αναφέρουν ότι δυτικοί διπλωμάτες πιστεύουν πως η Τεχεράνη επιθυμεί να παραμείνει στο περιθώριο του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:41 Haaretz: Τι απάντησε ο Νετανιάχου σχετικά με τις θέσεις του μετά τον Δεύτερο Πόλεμο στον Λίβανο

Η Haaretz ρώτησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου σχετικά με την έκκληση προς τον πρώην πρωθυπουργό Εχούντ Όλμερτ να παραιτηθεί μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου.

Ο Νετανιάχου απάντησε: «Δεν υπαναχωρώ από τίποτα από όσα είπα υπό τις τότε συνθήκες. Θα υπάρξει επίσης χρόνος για να ασχοληθούμε με αυτό».

22:31 Γκαντζ: «Όλα όσα κάνει το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο αποσκοπούν στην επιστροφή των ομήρων»

Ο υπουργός Μπένι Γκαντζ δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά από τους Νετανιάχου και Γκάλαντ ότι η επιχείρηση των IDF στη Γάζα θα ολοκληρωθεί «μόνο όταν μπορούμε να υποσχεθούμε ασφάλεια και να φέρουμε τα αγόρια και τα κορίτσια μας στο σπίτι».

«Θα πάρει όσο χρόνο χρειάζεται. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτόν τον αγώνα», τόνισε.

22:22 Μπάιντεν στην Washington Post: Η Γάζα και η Δυτική Όχθη πρέπει να επανενωθούν υπό την Παλαιστινιακή Αρχή

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης που φιλοξενείται στην Washington Post λέει ότι η Γάζα και η Δυτική Όχθη πρέπει να επανενωθούν υπό την Παλαιστινιακή Αρχή.

Στο ίδιο κείμενο ο Τζο Μπάιντεν σημειώνει ότι: «Ήμουν κατηγορηματικός με τους ηγέτες του Ισραήλ ότι η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη πρέπει να σταματήσει», προσθέτει ότι αυτοί που διαπράττουν βίαιες επιθέσεις πρέπει να λογοδοτήσουν, ενώ τονίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να λάβουν μέτρα, όπως η απαγόρευσης έκδοσης visa.

Η ανάρτηση του ανταποκριτή της Haaretz στις ΗΠΑ για το άρθρο Μπάιντεν:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

22:12 Γκάλαντ: «Η Χαμάς έχει χτυπηθεί σκληρά, χάνει σήραγγες, καταφύγια, θέσεις»

Ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δηλώνει στη συνέντευξη Τύπου ότι οι IDF συνεχίζουν να χτυπούν σκληρά τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και θα επιχειρήσουν επίσης «σύντομα» στο νότιο τμήμα της Γάζας.

«Βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο της χερσαίας εισβολής, επιχειρώντας επίσης στα ανατολικά της Λωρίδας», είπε. «Η Χαμάς έχει χτυπηθεί σκληρά, χάνει σήραγγες, καταφύγια, θέσεις» και πολλοί από τους ανώτερους διοικητές της έχουν σκοτωθεί, πρόσθεσε ο Γκάλαντ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας είπε ότι συναντάται με τις οικογένειες των ομήρων κάθε εβδομάδα και ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη προτεραιότητα από το να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους.

«Νομίζω ότι η Χαμάς παίζει με τα συναισθήματα των οικογενειών και με το ισραηλινό κοινό», υποστήριξε, προσθέτοντας ότι το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο είναι ενωμένο και αποφασισμένο να φέρει τους ομήρους στην πατρίδα τους.

«Αυτό που συνέβη στις 7 Οκτωβρίου είναι χειρότερο από οποιοδήποτε άλλο φαινόμενο στον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό είναι η Χαμάς. Και η Χαμάς καταλαβαίνει μόνο από βία», είπε.

«Ως εκ τούτου, η απόφαση να ξεκινήσει πόλεμος για να καταστραφεί η Χαμάς και να επιστρέψουν οι όμηροι αποδεικνύεται όλο και περισσότερο ότι είναι η σωστή απόφαση», υποστήριξε.

«Η Χαμάς ενδιαφέρεται τώρα αποκλειστικά για την επιβίωση», τόνισε ο Γκάλαντ.

Ο Γιόαβ Γκάλαντ.

22:03 «Θα συνεχίσουμε – Μέχρι να καταστρέψουμε τη Χαμάς», τόνισε ο Νετανιάχου

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Μπενιαμίν Νετανιάχου πρόσθεσε: «Μαζί με τους συναδέλφους μου, αποκρούω τις πιέσεις και ξεκαθαρίζω στον κόσμο: Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι τη νίκη. Μέχρι να καταστρέψουμε τη Χαμάς. Και μέχρι να φέρουμε τους ομήρους μας στο σπίτι».

Σε σχέση με τους στόχους του Ισραήλ, ο Νετανιάχου είπε ότι είναι οι εξής: «Πλήρης νίκη, καταστροφή της Χαμάς. Να επιστρέψουμε τους ομήρους. Και να διασφαλίσουμε ότι μετά τη νίκη, η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για τους Ισραηλινούς πολίτες. Δεν θα επιτρέψω στη Γάζα κανέναν παράγοντα που υποστηρίζει την τρομοκρατία, πληρώνει τρομοκράτες ή τις οικογένειές τους ή εκπαιδεύει τα παιδιά τους να δολοφονούν Εβραίους και [να επιδιώκουν] την καταστροφή του Ισραήλ».

«Χωρίς αυτή την επανάσταση στην πολιτική διακυβέρνηση της Γάζας, είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει η Γάζα στην τρομοκρατία και δεν θα συμφωνήσω σε αυτό», πρόσθεσε.

«Οι IDF θα έχουν πλήρη ελευθερία δράσης στη Γάζα ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να εγγυηθούμε την αποστρατιωτικοποίηση της Γάζας», σημείωσε.

21:53 Νετανιάχου: «Η καρδιά μου είναι με τις οικογένειες των ομήρων – Δεν υπάρχει συμφωνία»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου το βράδυ του Σαββάτου ότι «μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων», προσθέτοντας ότι «όταν έχουμε κάτι να πούμε, θα σας ενημερώσουμε».

Ο Νετανιάχου διευκρίνισε ότι ο πρώτος στόχος του πολέμου είναι να παραλύσει τη Χαμάς, ο δεύτερος είναι να επιστρέψουν οι όμηροι και ο τρίτος είναι να εξαλειφθεί η απειλή από τη Γάζα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός  παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη διεθνής πίεση κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου υποστήριξε ότι το Ισραήλ «εξόντωσε χιλιάδες τρομοκράτες», συμπεριλαμβανομένων ανώτερων διοικητών, και κατέστρεψε θέσεις διοίκησης και σήραγγες.

«Προχωράμε μπροστά με πλήρη ισχύ», τόνισε.

Ενώ το Ισραήλ έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων για τον συνεχιζόμενο πόλεμο, «υπάρχει αυξανόμενη πίεση εναντίον μας, στις ΗΠΑ και αλλού», υπογράμμισε.

Σε σχόλια που φαίνεται να απαντούσαν στην οργή μέρους του κυβερνητικού συνασπισμού του και μερίδας του εκλογικού σώματος επειδή το Ισραήλ επιτρέπει την εισαγωγή καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας, παρά το γεγονός ότι είχε ορκιστεί να μην το κάνει, ο Νετανιάχου απαρίθμησε όλους τους τρόπους με τους οποίους η ισραηλινή πλευρά αγνόησε τα αιτήματα πολλών, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης να μην ξεκινήσει την χερσαία εισβολή, να μην μπει στην πόλη της Γάζας και στη συνέχεια να μην μπει στο νοσοκομείο Σίφα.

«Το Ισραήλ δεν πτοήθηκε», είπε.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου.

21:44 Οργάνωση για τα δικαιώματα αναπαραγωγής παραδίδει πακέτα σε γυναίκες της Γάζας που έχουν εγκλωβιστεί στη Δυτική Όχθη

Η Διεθνής Ομοσπονδία Προγραμματισμένης Γονιμότητας και η τοπική ένωση – μέλος της  – η Παλαιστινιακή Ένωση Οικογενειακού Προγραμματισμού και Προστασίας – εργάζονται για να παραδώσουν κιτ με προϊόντα για την περίοδο σε γυναίκες στη Δυτική Όχθη που δεν μπορούν να επιστρέψουν στη Γάζα.

Η οργάνωση συνεργάζεται με την UNFPA – την υπηρεσία του ΟΗΕ για την αναπαραγωγική υγεία – για την παράδοση πακέτων που περιλαμβάνουν σαπούνι, εσώρουχα και προϊόντα εμμήνου ρύσεως, μεταξύ άλλων.

21:35 Σύμβουλος Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή: «Καμία σημαντική παύση στον πόλεμο στη Γάζα αν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι»

Ο βασικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή δηλώνει ότι θα υπάρξει μια «σημαντική παύση» στον πόλεμο στη Γάζα εάν απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατούνται από τη Χαμάς.

«Η αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, η αύξηση των καυσίμων, η παύση θα έρθει όταν απελευθερωθούν οι όμηροι», δήλωσε ο Μπρετ ΜακΓκουρκ σε συνέδριο ασφάλειας στο Μπαχρέιν.

Η απελευθέρωση «όλων των γυναικών, των παιδιών, των νηπίων και των βρεφών» θα έχει ως αποτέλεσμα «μια σημαντική παύση και ένα τεράστιο κύμα ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε.

Περίπου 240 άνθρωποι πιστεύεται ότι κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς, η οποία λέει ότι ορισμένοι αιχμάλωτοι έχουν πεθάνει στους αδιάκοπους βομβαρδισμούς του Ισραήλ τις τελευταίες έξι εβδομάδες, ενώ νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπός της Αμπού Ομπάιντα ανακοίνωσε ότι η οργάνωση έχει χάσει την επαφή της με ομάδες της που κρατούν ομήρους.

21:26 Πάνω από 2.500 διαδήλωσαν στο Βερολίνο ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα

Διαδήλωση ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα έγινε σήμερα Σάββατο στο Βερολίνο.

Ανάμεσα στα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν τα εξής: «Ελευθερία για τη Γάζα», «Ελευθερία για την Παλαιστίνη», «Η Γερμανία χρηματοδοτεί, το Ισραήλ βομβαρδίζει» και «Σταματήστε τη γενοκτονία».

Πάνω από 2.500 διαδήλωσαν στο Βερολίνο ενάντια στον πόλεμο στη Γάζα, σύμφωνα με την Αστυνομία.

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Βερολίνο για συμπαράσταση στην Παλαιστίνη.

Όλα ξεκίνησαν το 1948 (σ.σ. έτος ίδρυσης του Ισραήλ) και όχι στις 7 Οκτωβρίου, γράφει το πλακάτ της διαδηλώτριας στο Βερολίνο.

21:16 Το Κατάρ καταδικάζει το πολύνεκρο χτύπημα στο σχολείο Al Fakhoora

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, με ανακοίνωσή του, καταδικάζει το πολύνεκρο χτύπημα στο σχολείο Al Fakhoora στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

21:07 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ρουτίνα οι επιθέσεις σε δομές υγείας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι επιθέσεις κατά του προσωπικού και των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης έχουν ενταθεί από τις 7 Οκτωβρίου, λένε οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Στις 17 Νοεμβρίου, οι ισραηλινές δυνάμεις περικύκλωσαν νοσοκομεία σε όλη την Τζενίν, συμπεριλαμβανομένου του υποστηριζόμενου από τους ΓΧΣ νοσοκομείου Χαλίλ Σουλεϊμάν, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν επιδρομή σε έναν καταυλισμό προσφύγων στην πόλη.

Οι στρατιώτες εμπόδισαν επίσης τα ασθενοφόρα να φτάσουν στο νοσοκομείο.

«Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης δέχονται τακτικά επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό, ενώ τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να κινηθούν ελεύθερα για να φτάσουν στους τραυματίες και τους ασθενείς. Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν τώρα», δήλωσε ο Ρένζο Φρίκε, επικεφαλής της αποστολής των ΓΧΣ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

20:57 Υπεύθυνος επικοινωνιών της κυβέρνησης στη Γάζα: Το πέρασμα στη Ράφα πρέπει να είναι ανοιχτό

Ο υπεύθυνος επικοινωνιών της κυβέρνησης στη Γάζα, Ισμαήλ Θαουάμπτα δήλωσε ότι η Ράφα θα πρέπει να ανοίξει για να επιτραπεί η είσοδος στη Λωρίδα της Γάζας της ιατρικής βοήθειας και των καυσίμων που χρειάζονται τόσο πολύ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο ίδιος πρόσθεσε επίσης ότι:

  • Το Ισραήλ εκδίωξε περισσότερους από 500 ασθενείς και τραυματίες από το νοσοκομείο Αλ Σίφα
  • Το Ισραήλ θα πρέπει να θεωρηθεί υπεύθυνο για τη μετατροπή του νοσοκομείου Αλ Σίφα σε στρατιωτική βάση
  • Οι ενέργειες των διεθνών οργανισμών απέναντι στα νοσοκομεία της Γάζας ήταν ελλιπείς

20:48 Έρχεται νόμος «για θανατική ποινή για τους τρομοκράτες» στο Ισραήλ

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι τη Δευτέρα η προετοιμασία για την πρώτη ανάγνωση του νόμου «περί θανατικής ποινής για τους τρομοκράτες» θα συζητηθεί στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας.

20:39 Παλαιστίνιοι φεύγουν με τα πόδια από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Το AFP δημοσίευσε φωτογραφίες που δείχνουν Παλαιστινίους να φεύγουν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα με τα πόδια.

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου, κάτι το οποίο οι IDF αρνούνται.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Πεζή φεύγουν Παλαιστίνιοι με τα παιδιά τους στα χέρια από το πολιορκημένο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA:

20:30 Ισραηλινός ΥΠΕΞ: Η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αποτελεί λύση για το ζήτημα της μελλοντικής διακυβέρνησης της Γάζας

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών και μέλος του υπουργικού συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας Έλι Κοέν δήλωσε σε συνέντευξή του στο Κανάλι 12 ότι η Παλαιστινιακή Αρχή δεν αποτελεί λύση για το ζήτημα της μελλοντικής διακυβέρνησης της Γάζας και δήλωσε ότι «θα υπάρχει ισραηλινός έλεγχος ασφαλείας από τον Ιορδάνη [ποταμό] έως τη [Μεσόγειο] θάλασσα ανά πάσα στιγμή».

Η Παλαιστινιακή Αρχή «μέχρι σήμερα δεν έχει καταδικάσει το γεγονός της 7ης Οκτωβρίου», συνέχισε ο Κοέν.

«Αυτή η αρχή συνεχίζει να πληρώνει μισθούς σε δολοφόνους Εβραίων», υποστήριξε.

20:24 Άραβες υπουργοί θα επισκεφτούν την Κίνα την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Άραβες υπουργοί θα επισκεφτούν την Κίνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Φαϊζάλ μπιν Φαρχάτ δηλώνει ότι αυτό αποτελεί την αρχή μιας πολιτικής διαδικασίας με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και τη διασφάλιση της άμεσης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα.

Δείτε τις σχετικές δηλώσεις:

20:14 Διαδηλώσεις στη Βρετανία για τη Γάζα – Ζητούν να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και η «γενοκτονία»

Διαδηλώσεις έγιναν στη Βρετανία για τη Γάζα. Ενδεικτικά, όπως αναφέρει το Sky News, περίπου 400 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση στο κέντρο του Μπρίστολ, ενώ συγκέντρωση έγινε και στο Λιντς.

Διαδηλώσεις έγιναν στη Βρετανία για τη Γάζα.

Δείτε βίντεο από τη διαδήλωση στο ανατολικό Χάκνεϊ στο Λονδίνο:

20:05 Sky News: Ο ισραηλινός στρατός προχωράει στη φάση δύο της χερσαίας επίθεσης

Το Sky News, σε ανάλυσή του σχετικά με τις χερσαίες επιχειρήσεις των IDF στη Γάζα, σημειώνει ότι ο ισραηλινός στρατός έχει περάσει στη δεύτερη φάση.

Η πρώτη φάση της χερσαίας επίθεσης των IDF επικεντρώθηκε στη βόρεια Γάζα, με στόχους την κατάληψη της πόλης της Γάζας, την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων, όπως είχαν ανακοινώσει και οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Τώρα οι IDF έχουν δηλώσει ότι σκοπεύουν να επεκτείνουν τη χερσαία επίθεση «όπου κρύβεται η Χαμάς», πράγμα που αναπόφευκτα σημαίνει ότι η εστίαση των IDF θα μετατοπιστεί – τελικά – στη νότια Γάζα.

Μάλιστα, το Sky News παρουσιάζει και χάρτη για το πού θα ρίξουν το βάρος τους οι IDF. Υπενθυμίζεται ότι οι IDF φέρεται να έχουν ρίξει φυλλάδια πάνω από την περιοχή της Χαν Γιουνίς, προτρέποντας τους πολίτες να μετακινηθούν δυτικά προς το Αλ Μαουάσι – στη δυτική ακτή.

Πηγή: Sky News / ISW

Διαβάστε περισσότερα εδώ

19:55 Οι εκκλησίες της Ιερουσαλήμ προειδοποιούν κατά της κατάληψης γης της αρμενικής συνοικίας από τους Ισραηλινούς εποίκους

Οι ηγέτες των εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ ανησυχούν για τις προσπάθειες των Ισραηλινών εποίκων να καταλάβουν σημαντική έκταση γης στην αρμενική συνοικία στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Δείτε τη σχετική ανακοίνωσή τους:

Δείτε την ανακοίνωση των ηγετών των εκκλησιών στην Ιερουσαλήμ.

19:50 Σολτς προς Νετανιάχου: «Επείγουσα ανάγκη για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στη Γάζα

Υπάρχει «επείγουσα ανάγκη για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Γερμανός καγκελάριος «επεσήμανε την επείγουσα  ανάγκη  για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας.

«Ανθρωπιστικές εκεχειρίες μπορούν να συμβάλουν στην σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πληθυσμό», πρόσθεσε.

19:43 Νέος απολογισμός νεκρών – Τουλάχιστον 12.300 τα θύματα από τα ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι 12.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί κατά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά της Λωρίδας της Γάζας από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Μεταξύ των νεκρών υπάρχουν 5.000 παιδιά και 3.300 γυναίκες, σύμφωνα με την κυβέρνηση της ισλαμικής οργάνωσης που διοικεί τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ στους 30.000 ανέρχονται οι τραυματίες.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς διαβεβαιώνει από την πλευρά του ότι δεκάδες πτώματα κείτονται στους δρόμους του βόρειου τομέα της Λωρίδας της Γάζας και ότι είναι αδύνατον να καταγραφούν, διότι ο ισραηλινός στρατός βάλλει κατά των ασθενοφόρων και του νοσηλευτικού προσωπικού που προσπαθεί να πλησιάσει.

19:37 Αντίθετη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων δηλώνει η Ούρσουλα η φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σήμερα ότι είναι αντίθετη στον εκτοπισμό των Παλαιστινίων μετά την συνάντησή της με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι στο Κάιρο μεσούντος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Η ανάρτηση της φον ντερ Λάιεν από την Αίγυπτο:

19:31 Ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο: Ο Νετανιάχου και το πολεμικό συμβούλιο θα συναντηθούν με αντιπροσώπους των οικογενειών των ομήρων

Σύμφωνα με το ισραηλινό πρωθυπουργικό γραφείο, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό συμβούλιο θα συναντηθούν με αντιπροσώπους των οικογενειών των ομήρων τις επόμενες ημέρες.

Την είδηση μεταδίδουν τα ισραηλινά ΜΜΕ.

19:21 Ιορδανικά τανκς και στρατιωτικά οχήματα μετακινούνται προς τον βορρά της χώρας

Βίντεο που παρουσιάζει το Middle East Eye δείχνει ιορδανικά τανκς και στρατιωτικά οχήματα να μετακινούνται προς τον βορρά της χώρας.

Η Ιορδανία επιδιώκει να είναι έτοιμη σχετικά με ζητήματα ασφάλειας που μπορεί να προκύψουν στα σύνορα με το Ισραήλ, σημειώνεται.

19:12 Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας θα συναντηθεί με οικογένειες ομήρων

Σύμφωνα με το ynet, o Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ θα συναντηθεί με οικογένειες ομήρων στις 19:45 στην Κίρια του Τελ Αβίβ, πριν από τη συνεδρίαση του συμβουλίου πολιτικής ασφάλειας.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν έχει απαντήσει σε αντίστοιχο αίτημα για συνάντηση.

19:03 Διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν για τη Γάζα – «Ο ισλαμικός κόσμος θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει»

Χιλιάδες συμμετείχαν σε διαδηλώσεις που έγιναν σε όλο το Ιράν για τη Γάζα, όπως τονίζει το Reuters.

«Η Παλαιστίνη βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν εξοντωτικό πόλεμο. Το Ισραήλ θα αντιμετωπίσει μια οριστική ήττα και θα καταλήξει στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας», δήλωσε ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί σε συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

Στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στην Τεχεράνη.

18:54 Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τα ονόματα έξι ακόμα νεκρών στη Γάζα

Σύμφωνα με ανάρτησή του στο X, ο ισραηλινός στρατός ενημέρωσε έξι οικογένειες για τον θάνατο δικών τους ανθρώπων που υπηρετούσαν στις IDF (ο ένας υπηρετούσε ως τραυματιοφορέας).

Στην ίδια ενημέρωση, οι IDF ενημέρωσαν για τον σοβαρό τραυματισμό τεσσάρων εφέδρων, καθώς κι ενός αξιωματικού.

Στους 56 έχουν φτάσει οι νεκροί Ισραηλινοί στρατιώτες στη Γάζα, σύμφωνα με τους Times of Israel.

18:49 IDF: Αντιμετωπίσαμε ύποπτο εναέριο στόχο στα λιβανέζικα εδάφη

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν ύποπτο εναέριο στόχο στα λιβανέζικα εδάφη.

18:46 «Κατάπαυση του πυρός τώρα»

«Οι σκηνές μακελειού και θανάτου μετά τις επιθέσεις στα σχολεία Al Fakhoura και Tal Al Zaatar στη Γάζα με θύματα πολλά παιδιά και γυναίκες είναι φρικτές και αποκρουστικές. Αυτές οι φρικτές επιθέσεις πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Τα παιδιά, τα σχολεία και τα καταφύγια δεν αποτελούν στόχο. Χρειάζεται άμεση κατάπαυση του πυρός τώρα!», έγραψε στο X η Αντέλε Κοντρ, περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:41 Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ: «Η τύχη ορισμένων αιχμαλώτων είναι άγνωστη»

Οι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς, λένε ότι έχουν χάσει την επαφή τους με ορισμένες από τις ομάδες που είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των αιχμαλώτων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο εκπρόσωπος των Αλ Κασάμ, Αμπού Ομπάιντα δήλωσε: «Η τύχη των αιχμαλώτων και αυτών που τους κρατούν είναι ακόμη άγνωστη αφού χάσαμε την επικοινωνία μαζί τους».

Ο εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ, Αμπού Ομπάιντα.

18:32 Νετανιάχου και Γκαντζ θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο υπουργός Μπένι Γκαντζ θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 20:30 το απόγευμα του Σαββάτου.

18:29 Τεράστια παλαιστινιακή σημαία κάλυψε τον Πύργο της Πίζας

Στην Ιταλία φοιτητές ανέβηκαν στον Πύργο της Πίζας και κρέμασαν μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία, με τον κόσμο που παρακολουθούσε να ξεσπά σε χειροκροτήματα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Στιγμιότυπο από την αντιπολεμική δράση στην Πίζα.

18:23 Σκίτσο καταδικάζει τις επιθέσεις του Ισραήλ που έχει κοστίσει τις ζωές σε χιλιάδες μωρά και παιδιά

Σκίτσο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο καταδικάζει τις επιθέσεις του Ισραήλ που έχει κοστίσει τις ζωές σε χιλιάδες μωρά και παιδιά.

Σκίτσο που καταδικάζει τις επιθέσεις του Ισραήλ που έχουν κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες μωρά και παιδιά στη Γάζα.

18:21 Δείτε βίντεο από τη διαδήλωση για τους ομήρους έξω από το γραφείο του Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ

Η διαδήλωση που ξεκίνησε από το Τελ Αβίβ μετά από πέντε ημέρες έχει φτάσει στην Ιερουσαλήμ, έξω από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

18:05 Χιλιάδες αναρτήσεις για τον πόλεμο στη Γάζα αφαιρέθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατόπιν αιτήματος του Ισραήλ

Η Meta, η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, μαζί με το TikTok έλαβαν περισσότερα από 8.000 αιτήματα από το Ισραήλ να κατεβάσουν αναρτήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εισαγγελία, το 94% του περιεχομένου που έχει επισημανθεί έχει αφαιρεθεί.

Η ισραηλινή εισαγγελία δήλωσε στο Forbes ότι τα αιτήματά της προς όλες τις μεγάλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης έχουν δεκαπλασιαστεί από τις 7 Οκτωβρίου.

17:59 Μεγάλη διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Δουβλίνο

Μεγάλη διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έγινε σήμερα στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας.

Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη στο Δουβλίνο.

«Σταματήστε τη γενοκτονία στη Γάζα», στιγμιότυπο από τη διαδήλωση στο Δουβλίνο.

17:54 20.000 άνθρωποι στον δρόμο για τους ομήρους – Πιέζουν το Ισραήλ για απαντήσεις

Μέλη των οικογενειών των ομήρων και χιλιάδες από τους υποστηρικτές τους έφτασαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ στο τέλος μιας πενθήμερης πορείας τους για να βρεθούν αντιμέτωποι με την κυβέρνηση του Ισραήλ, αναφορικά με το αίτημα τους, για την απελευθέρωση και την επιστροφή των αιχμαλώτων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:48 «Ο πόλεμος δεν έχει νικητές»: Εκατοντάδες στο Τελ Αβίβ – Άραβες και Εβραίοι – ζητούν κατάπαυση του πυρός

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Charles Clore του Τελ Αβίβ στο κεντρικό Ισραήλ σε κοινή διαδήλωση Αράβων και Εβραίων μετά από πρωτοβουλία του ισραηλινού κόμματος Hadash.

Οι διαδηλωτές ζήτησαν την άμεση κατάπαυση του πυρός και τον τερματισμό του πολέμου.

Επίσης, υποστηρίζουν μια συμφωνία «όλοι για όλους» για τους ομήρους, όπου όλοι οι Ισραηλινοί όμηροι θα επιστρέψουν με αντάλλαγμα «τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους που κρατούνται παράνομα στο Ισραήλ».

Η βουλευτής του Hadash, Άιντα Τούμα Σουλεϊμάν που μίλησε στη διαδήλωση, τόνισε: «Δεν θα μας φιμώσουν. Δεν θα αφήσουμε την ανθρώπινη φωνή ενάντια στον πόλεμο να μην ακουστεί, γι’ αυτό εδώ λέμε: είμαστε ενάντια στον πόλεμο. Από την πρώτη μέρα είπαμε ότι είμαστε αντίθετοι στις θηριωδίες και τα εγκλήματα που διαπράττονται κατά των αμάχων και όταν οι πολίτες στη Γάζα πεθαίνουν από τους βομβαρδισμούς, θα καταδικάζουμε και αυτά τα εγκλήματα. Δεν θα επικρατήσετε, γιατί υπάρχει και φωνή στη Γάζα και υπάρχουν και πολίτες και παιδιά στη Γάζα».

Η Ντάνα Μιλς, πρώην διευθύντρια του Peace Now, δήλωσε: «Αρκετά με τον πόλεμο, αρκετά με τις δολοφονίες και τις σφαγές στη Γάζα. Δεν θα παραμείνουμε σιωπηλοί ή ήρεμοι μέχρι όλοι οι κρατούμενοι να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια».

Μια ομάδα δεξιών διαδηλωτών έπαιζε θρησκευτική μουσική στα εβραϊκά κοντά στη διαδήλωση.

Δείτε φωτογραφίες:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:38 Επικεφαλής της UNRWA: Οι επιθέσεις σε σχολεία του ΟΗΕ είναι «τρομακτικές» και πρέπει να σταματήσουν

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) δήλωσε ότι έλαβε «τρομακτικές» εικόνες και πλάνα από πολλούς ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε επίθεση εναντίον «κι άλλου» σχολείου της UNRWA στα βόρεια της Γάζας.

«Αυτές οι επιθέσεις δεν μπορούν να γίνουν καθημερινότητα, πρέπει να σταματήσουν. Μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός δεν μπορεί να περιμένει άλλο», δήλωσε ο γενικός επίτροπος της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί σε ανάρτησή του στο Χ.

17:32 Ερυθρά Ημισέληνος: Κι άλλα ασθενοφόρα εκτός λειτουργίας

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει σε ανάρτησή της ότι έξι ακόμη ασθενοφόρα της στη Λωρίδα της Γάζας δεν λειτουργούν πλέον λόγω έλλειψης καυσίμων.

Το Ισραήλ δεν έχει επιτρέψει την εισαγωγή καυσίμων στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα παρά μόνο σε μικρές ποσότητες αποκλειστικά για την UNRWA για τη διεξαγωγή των ανθρωπιστικών της επιχειρήσεων.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:29 Διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στη Βαρσοβία

Παρά τον άσχημο καιρό, διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός έγινε στη Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας.

17:24 Σειρήνες ακούγονται στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, σειρήνες ακούγονται στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ.

17:20 Πολύ σκληρές εικόνες μετά από χτύπημα του Ισραήλ στη Χαν Γιουνίς

Ιδιαίτερα σκληρές είναι οι εικόνες που μεταδίδουν παλαιστινιακά ΜΜΕ μετά από το νέο χτύπημα του Ισραήλ στη Χαν Γιουνίς.

Σύμφωνα με Quds News Network, το Ισραήλ χτύπησε δύο σπίτια οικογενειών, ενώ υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι και παιδιά. Προσοχή, πολύ σκληρές εικόνες:

Διαβάστε περισσότερα εδώ

17:11 Χαμάς: «Το Ισραήλ δεν ξεχωρίζει ανάμεσα σε βόρεια και νότια Γάζα»

Ο ηγέτης της Χαμάς στον Λίβανο, Οσάμα Χαμντάν δηλώνει ότι η σημερινή επίθεση στο σχολείο al-Fakhoora αποδεικνύει ότι κανένα μέρος της Γάζας δεν είναι ασφαλές.

Το Ισραήλ έχει ισχυριστεί ότι οι νότιες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας είναι ασφαλείς από τους βομβαρδισμούς, σημειώνει ο Χαμντάν, αλλά είναι σαφές ότι ο στρατός του δεν κάνει διάκριση μεταξύ των όποιων τμημάτων του πολιορκημένου παράκτιου θύλακα.

«Σήμερα, άλλη μια σφαγή, αυτή τη φορά στο σχολείο al-Fakhoora της UNRWA, το οποίο βομβαρδίστηκε από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη. Για άλλη μια φορά, το σχολείο βρίσκεται επίσης μέσα στην περιοχή της Χαν Γιουνίς, μια περιοχή που οι [ισραηλινές] δυνάμεις κατοχής ισχυρίζονται ότι είναι ασφαλής. Συνεχίζουν να διαδίδουν ψευδείς αναφορές με την ελπίδα να εκκενώσουν ολόκληρο το βόρειο τμήμα της Γάζας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Χαμντάν.

17:01 «Αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου» το χτύπημα στο σχολείο της Τζαμπάλια λέει το ΥΠΕΞ της Ιορδανίας

Για «αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου» κάνει λόγο το ιορδανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με το χτύπημα στο σχολείο του ΟΗΕ, al-Fakhoora της Τζαμπάλια.

Το ιορδανικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ελλείψει διεθνούς στάσης για να σταματήσει να μαίνεται ο πόλεμος, τα δεινά και η ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί».

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα λέει ότι «υπάρχουν τουλάχιστον 50 νεκροί», ενώ δημοσιογράφος του Al Jazeera έκανε λόγο για «200 νεκρούς».

«Πτώματα διάσπαρτα παντού», αναφέρει το Middle East Eye, ενώ μεταδίδει το βίντεο με τις πολύ σκληρές εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα το Al Jazeera Arabic.

16:53 IDF: Μάχη με το βασικό τάγμα της Χαμάς στη συνοικία Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας

Οι IDF, σε νέα ενημέρωσή τους, σημειώνουν ότι «απλώνουν» τις χερσαίες επιχειρήσεις στη βόρεια Γάζα, ενώ ανακοίνωσαν ότι δόθηκε μάχη με το βασικό τάγμα της Χαμάς στη συνοικία Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας.

Σύμφωνα με τις IDF, «κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, πολλοί τρομοκράτες σκοτώθηκαν και τα στρατεύματα έπληξαν μεγάλο αριθμό τρομοκρατικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων υπόγειων υποδομών και σημαντικών στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Δείτε τα σχετικά βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι IDF:

16:44 Τουλάχιστον 15 νεκροί Παλαιστίνιοι από αεροπορική επιδρομή στα δυτικά της Χαν Γιουνίς

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα μετά από αεροπορική επιδρομή που έπληξε ένα σπίτι στην Χαν Γιουνίς, όπως δήλωσαν μέλη του υγειονομικού προσωπικού από το νοσοκομείο Νάσερ της Γάζας.

Οι υγειονομικές αρχές της Γάζας αύξησαν τον αριθμό των νεκρών χθες, σε περισσότερους από 12.000 νεκρούς, με τους 5.000 από αυτούς να είναι παιδιά.

Ο ΟΗΕ θεωρεί αξιόπιστους τους αριθμούς αυτούς, παρά το γεγονός ότι τώρα αναθεωρούνται συνεχώς προς τα επάνω εξαιτίας των δυσκολιών συλλογής πληροφοριών.

16:34 Οι IDF βομβάρδισαν θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) επιβεβαιώνουν ότι πλήττουν αρκετές θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, σημειώνοντας ότι αυτό είναι απάντηση στις επανειλημμένες επιθέσεις της λιβανέζικης οργάνωσης στο βόρειο Ισραήλ.

Οι IDF λένε ότι τα σημεία περιλαμβάνουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις και παρατηρητήρια που ανήκουν στη Χεζμπολάχ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

16:28 «Οι ισραηλινές δυνάμεις πήραν πάνω από 100 πτώματα από τον ομαδικό τάφο του νοσοκομείου Αλ Σίφα»

Ο Ισμαήλ Θαουάμπτα, υπεύθυνος επικοινωνίας της παλαιστινιακής κυβέρνησης στη Γάζα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι:

«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής χθες ανέσκαψαν τους τάφους που φτιάξαμε μέσα στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου – πήραν περισσότερα από 100 πτώματα που ήταν ήδη θαμμένα.

Επιπλέον, όλα εκείνα τα θύματα που πέθαναν πρόσφατα, δεν κηδεύτηκαν καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις αρνήθηκαν να τους θάψουν μέσα στο νοσοκομείο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Πριν από μέρες, καθώς τα πτώματα συσσωρεύονταν μέσα στο νοσοκομείο, η διοίκηση του νοσοκομείου αναγκάστηκε να σκάψει έναν ομαδικό τάφο και να θάψει όλους τους νεκρούς. Σήμερα το πρωί, οι ισραηλινές μπουλντόζες ανέσκαψαν τους τάφους και πήραν τα πτώματα».

16:20 Σε νέα επίθεση, 32 νεκροί μόνο από μία οικογένεια, ανάμεσά τους 19 παιδιά, στην Τζαμπάλια

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 32 άτομα από μία οικογένεια σκοτώθηκαν σε επίθεση του ισραηλινού στρατού σε κτίριο στη βόρεια πλευρά της Λωρίδας, με 19 παιδιά μεταξύ των νεκρών, όπως αναφέρει το AFP.

Το υπουργείο έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με τα ονόματα των 32 μελών της οικογένειας Αμπού Χαμπάλ, που σκοτώθηκαν στην Τζαμπάλια, τον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στον πολιορκημένο θύλακα.

16:11 Εκπρόσωπος της UNRWA: Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα

Η εκπρόσωπος της UNRWA, Ταμάρα ελ-Ριφάι δήλωσε στο Al Jazeera ότι η παλαιστινιακή υπηρεσία προσφύγων δεν ήταν πλέον σε θέση να παρέχει προστασία στους ανθρώπους που προσέρχονταν στα καταφύγια και τα σχολεία της εν μέσω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών του Ισραήλ κατά του θύλακα.

Μιλώντας από την Αμμάν της Ιορδανίας, η ελ-Ριφάι δήλωσε ότι 70 κτίρια της UNRWA έχουν πληγεί μέχρι στιγμής.

«Εμείς οι ίδιοι δεν είμαστε πλέον προστατευμένοι», είπε η ελ-Ριφάι, λέγοντας ότι 66 άνθρωποι στα καταφύγια της UNRWA έχουν πεθάνει μέχρι σήμερα, εξαιρουμένης της σημερινής επίθεσης στο al-Fakhoora. «Κανένα μέρος στη Γάζα δεν είναι ασφαλές», τόνισε.

Η εκπρόσωπος της UNRWA δήλωσε ότι παρά τις επιθέσεις στα κτίριά της, δεν έχουν καμία πρόθεση να εγκαταλείψουν τη Γάζα.

«Είμαστε πραγματικά μια σανίδα σωτηρίας (σ.σ. για τους κατοίκους της Γάζας). Δεν πρόκειται να πάμε πουθενά και μένουμε με τους κατοίκους της Γάζας», σημείωσε.

Μέχρι σήμερα, 103 υπάλληλοι της UNRWA στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

16:01 Το Ισραήλ επιτρέπει στην Ιορδανία να στήσει νοσοκομείο εκστρατείας στη Ναμπλούς

Η ισραηλινή κυβέρνηση επέτρεψε στον ιορδανικό στρατό να κατασκευάσει ένα νοσοκομείο στη Ναμπλούς, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες.

Σύμφωνα με αραβικές πηγές που επικαλείται το ynet, ο βασιλιάς της Ιορδανίας σκοπεύει να προωθήσει τη δημιουργία παρόμοιων συγκροτημάτων και σε άλλες παλαιστινιακές πόλεις.

Η ισραηλινή πλευρά έχει επιβεβαιώσει τα παραπάνω.

15:46 Χαμάς: «Θα θέσουμε το Ισραήλ προ των ευθυνών του»

Σχολιάζοντας τον βομβαρδισμό του σχολείου al-Fakhoora, η Χαμάς αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, ότι θα θέσει το Ισραήλ προ των ευθυνών του για την επίθεση και τα εγκλήματά του εναντίον παιδιών και αμάχων.

15:40 Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίζεται ότι παρέδωσε τρόφιμα και νερό σε όσους εκκένωναν το Αλ Σίφα

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ισχυρίζονται ότι παρέδωσαν ένα «σημαντικό πακέτο βοήθειας» στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, εν μέσω αναφορών για μαζική έξοδο ασθενών, ιατρικού προσωπικού και άλλων εκτοπισμένων ανθρώπων.

Ειδικότερα, ισχυρίζεται ότι παρέδωσε 6.000 λίτρα νερού και πάνω από 2.300 κιλά τροφίμων  στο νοσοκομείο.

15:34 Ερντογάν: Η Τουρκία θα αποκαταστήσει υποδομές στη Γάζα αν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός

Η Τουρκία θα καταβάλλει προσπάθειες για την αποκατάσταση των καταστραμμένων υποδομών, των νοσοκομείων και των σχολείων στη Γάζα αν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός, φέρεται να δήλωσε σήμερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ.

Μιλώντας στο αεροσκάφος του, κατά την πτήση της επιστροφής από την Γερμανία, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης, ότι η Τουρκία απευθύνει ένα κάλεσμα για την πραγματοποίηση επιθεωρήσεων πυρηνικών όπλων στο Ισραήλ, ώστε να μην υπάρχουν αμφιβολίες για το ζήτημα αυτό, σύμφωνα με μία δημοσιογραφική αναφορά της ηλεκτρονικής σελίδας του τηλεοπτικού δικτύου A Haber.

15:27 Πορεία για τους ομήρους έφτασε στην Ιερουσαλήμ – «Να γυρίσουν όλοι στα σπίτια τους»

Η πορεία των οικογενειών των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα έφτασε στην Ιερουσαλήμ.

Ο Γιουβάλ Χαράν, μέλη της οικογένειας του οποίου απήχθησαν και ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για την πορεία, τόνισε ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει. Οι 43 ημέρες είναι πολλές. Θα συνεχίσουμε με κάθε δυνατό τρόπο μέχρι ο καθένας από αυτούς να επιστρέψει στο σπίτι του».

Πορεία για τους ομήρους

15:20 Σειρήνες στη Σντερότ

15:15 Al Jazeera: Ανάγκασαν γυναίκες που εκκένωναν το Αλ Σίφα να βγάλουν τα ρούχα τους

Ο δημοσιογράφος Jihad Abu Shanab λέει στο Al Jazeera ότι αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι άνθρωποι που εκκένωναν το νοσοκομείο Αλ Σίφα, υποβλήθηκαν σε αυστηρή ανάκριση για ώρες από Ισραηλινούς στρατιώτες.

«Επιπλέον, σε πολλούς έγινε σωματική έρευνα με εξευτελιστικό τρόπο. Πολλές γυναίκες αναγκάστηκαν να … βγάλουν τα ρούχα τους και να υποβληθούν σε σωματική έρευνα. Αυτά ήταν πολύ εξευτελιστικά περιστατικά. Σε πολίτες που κράτησαν ομήρους στον πάνω όροφο του νοσοκομείου, αρνούνταν να τους δώσουν φαγητό και νερό και τους ταπείνωναν».

15:10 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Τουλάχιστον 50 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό στο σχολείο al-Fakhoora

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν το σχολείο al-Fakhoora, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.

Το χτύπημα στο σχολείο που διαχειρίζεται η UNRWA έγινε «τα ξημερώματα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με δημοσιογράφο του Al Jazeera, στον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν περίπου 200 άτομα.

15:00 Το πρώτο αεροπλάνο με τραυματισμένους Παλαιστίνιους φτάνει στα ΗΑΕ

Μια ομάδα 15 Παλαιστινίων, παιδιά και οι οικογένειές τους, κατάφεραν να φύγουν από τη Γάζα από το πέρασμα της Ράφα την Παρασκευή και στη συνέχεια πήραν την πτήση για το Άμπου Ντάμπι, αναφέρει το Reuters.

Ορισμένα από τα παιδιά είχαν επιδέσμους σε χέρια και σε πόδια. Κάποιοι κάθονταν ήσυχα δίπλα στους γονείς ή τους συγγενείς τους, ενώ άλλοι ταξίδευαν μόνοι τους.

Μεταξύ αυτών ήταν και ο Μοχάμεντ Αμπού Ταμπίχ, 14 ετών, ένα από τα πιο σοβαρά τραυματισμένα παιδιά στο αεροπλάνο. Υπέστη τραυματισμούς στον αυχένα και τη σπονδυλική στήλη όταν χτυπήθηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε.

«Όταν τραυματίστηκα, ένιωσα σοκ. Και τότε σταμάτησα να κινούμαι», δήλωσε στο Reuters.

14:56 Μέλη της Ερυθράς Ημισελήνου παγιδευμένα στο νοσοκομείο Αλ Άχλι

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι οι ιατρικές ομάδες της εξακολουθούν να είναι παγιδευμένες στο νοσοκομείο al-Ahli στη Γάζα εν μέσω σφοδρών πυρών του ισραηλινού στρατού.

«Απαιτούμε άμεση παρέμβαση για την προστασία των ομάδων μας που βρίσκονται τώρα σε κίνδυνο», ανέφερε η οργάνωση σε ανάρτησή της στο Χ.

14:45 Περίπου 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό του σχολείου al-Fakhoora

Ο Imad Zaqout από το Al Jazeera λέει ότι περίπου 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό του σχολείου al-Fakhoora στη βόρεια Γάζα που λειτουργούσε ως καταφύγιο του ΟΗΕ.

Βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν δεκάδες σορούς να κείτονται στους χώρους του σχολείου.

Το σχολείο βρίσκεται στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπάλια που έχει γίνει πολλές φορές στόχος των ισραηλινών βομβαρδισμών.

14:31 Αντιφάσεις εντοπίζει το CNΝ στα βίντεο του ισραηλινού στρατού για τα όπλα στο Αλ Σίφα

Το CNN μετά το BBC εγείρει και αυτό ερωτήματα για την αξιοπιστία των ισχυρισμών του ισραηλινού στρατού αναφορικά με τα όπλα της Χαμάς στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο στο βίντεο που δημοσίευσαν οι IDF στις 15 Νοεμβρίου φαίνονται λιγότερα όπλα από αυτά που έδειξε το τηλεοπτικό κανάλι FOX που επισκέφθηκε αργότερα το Αλ Σίφα με την άδεια του ισραηλινού στρατού.

Ανάμεσα στην κινηματογράφηση των δύο βίντεο μεσολάβησαν αρκετές ώρες. Στο βίντεο του FOX που τραβήχτηκε αργότερα εμφανίζονται δύο όπλα AK-47 σε μία τσάντα πίσω από το μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας, ενώ στο βίντεο των IDF που τραβήχτηκε το μεσημέρι εμφανίζεται ένα όπλο.

Η εμφάνιση ενός ακόμα όπλου από ότι στο αρχικό βίντεο δεν εξηγείται και οι IDF δεν έχουν απαντήσει στο ερώτημα του CNN.

14:13 Δεκάδες οι νεκροί από το χτύπημα σε σχολείο καταφύγιο του ΟΗΕ

Για σφαγή κάνουν λόγο παλαιστινιακά ΜΜΕ αναφορικά με τον βομβαρδισμό στο σχολείο Al-Fakhoora στα βόρεια της Γάζας, που λειτουργεί ως καταφύγιο του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες δεκάδες είναι οι νεκροί και ακόμα περισσότεροι οι τραυματίες.

Ο αναλυτής Marwan Bishara, σχολιάζοντας την είδηση στο Al Jazeera αναφέρει ότι δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό σε αυτή την τελευταία πράξη του Ισραήλ από τις προηγούμενες. Το σχολείο Al-Fakhoora είναι το Αλ Σίφα των σχολείων, και η επίθεση σε ένα σημείο όπου μαζεύεται τόσος κόσμος για να προστατευθεί μόνο στόχο έχει να στείλει το μήνυμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να φύγουν από τη γη τους γιατί αλλιώς θα πεθάνουν.

Σε βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνονται δεκάδες νεκροί και τραυματίες [Σκληρές εικόνες]

13:58 «Το Αλ Σίφα είναι πλέον εγκαταλελειμμένο – Νεογέννητα και νεφροπαθείς κινδυνεύουν», λέει ο διευθυντής του νοσοκομείου

Μιλώντας στο Al Jazeera από το Αλ Σίφα, ο διευθυντής Mohammed Abu Salmiya λέει ότι μόνο ο ίδιος και μερικοί άλλοι, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού και των ασθενών, έχουν απομείνει στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας.

Ακολουθούν τα όσα είπε:

  • Το νοσοκομείο είναι εντελώς έρημο. Κάποιοι από τους εναπομείναντες ασθενείς και τα θύματα βρίσκονται στο διάδρομο.
  • Το κέντρο του νοσοκομείου είναι περικυκλωμένο από ισραηλινούς στρατιώτες. Έχουν τον απόλυτο έλεγχο. Ακόμα κι εμείς, το ελάχιστο ιατρικό προσωπικό που έχει απομείνει, δεν μπορούμε να κινηθούμε ελεύθερα.
  • Πολλοί από αυτούς που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένων των νεογέννητων και των νεφροπαθών, θα πεθάνουν άμεσα αν δεν απομακρυνθούν.
  • Τα τρόφιμα στα νοσοκομεία έχουν επίσης εξαντληθεί.

13:51 Χτύπημα σε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν το σχολείο Al-Fakhoora, το οποίο λειτουργεί από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα.

13:41 Έλεγχοι σε όσους φεύγουν από το Αλ Σίφα – Δεν αφήνουν τους άνδρες να περάσουν για νότια Γάζα

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο δημοσιογράφος Jihad Abu Shanab είπε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έδωσαν οδηγίες σε όσους έφευγαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα να φύγουν από την οδό Salah al-Din.

«Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες μας λένε ότι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος της οδού Salah al-Din. Αυτός είναι ο δρόμος που χωρίζει το βόρειο τμήμα της Γάζας από το νότιο. Οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εγκατέστησαν ένα σημείο ελέγχου όπου απαγορεύεται η πρόσβαση των ανδρών στο νότιο τμήμα, ενώ επιτρέπεται η έξοδος στις γυναίκες».

13:29 Έποικοι και στρατός εκτοπίζουν Παλαιστίνιους ελαιοπαραγωγούς από τη γη τους στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινές δυνάμεις και έποικοι επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους ελαιοπαραγωγούς την ώρα της συγκομιδής σε διάφορα χωριά της Δυτικής Όχθης, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους, αναφέρει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Τοπικές πηγές ανέφεραν ότι Ισραηλινοί έποικοι, υποστηριζόμενοι από στρατιώτες, επιτέθηκαν σε ελαιοπαραγωγούς στο χωριό Μπουρίν, νότια της Ναμπλούς, και έκλεψαν τις σοδειές τους και τα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν στη συγκομιδή.

Οι στρατιώτες ανάγκασαν επίσης τους ελαιοπαραγωγούς στο χωριό al-Sawiyeh, νότια της Ναμπλούς, να σταματήσουν τη συγκομιδή και να εγκαταλείψουν τα εδάφη τους, δήλωσε ο επικεφαλής του συμβουλίου του χωριού Mahmoud Hasan.

Ο ίδιος είπε στο WAFA ότι οι στρατιώτες έκαναν χρήση δακρυγόνων εναντίον των αγροτών στο ανατολικό τμήμα του χωριού.

Μια παρόμοια σκηνή διαδραματίστηκε στα χωριά Kisan και Nahalin κοντά στη Βηθλεέμ, δήλωσε ο Hasan Breijieh της Επιτροπής Αντίστασης στον Εποικισμό και το Τείχος. Στην περιοχή βόρεια του Nahalin, πυροβολισμοί από στρατιώτες ανάγκασαν τους Παλαιστίνιους αγρότες να φύγουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους προειδοποίησαν να μην επιστρέψουν.

13:15 Τι γνωρίζουμε για την εκκένωση του Αλ Σίφα

Το Al Jazeera συνθέτει μέσα από μαρτυρίες τα πρωτοφανή δραματικά γεγονότα στο νοσοκομείο Αλ Σίφα:

  • Ο επικεφαλής των επειγόντων περιστατικών Omar Zaqout δήλωσε στο Al Jazeera ότι ο ισραηλινός στρατός διέταξε όλους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, των ασθενών και των εκτοπισμένων – να εκκενώσουν το ιατρικό συγκρότημα σε μία ώρα μέσω του δρόμου al-Wehda.
  • Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι διέταξε την εκκένωση, ισχυριζόμενος αντίθετα ότι ανταποκρίθηκε σε αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου να αφήσει όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν μια ασφαλή οδό διαφυγής. Πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τους γιατρούς του νοσοκομείου ότι ήταν έτοιμοι να διευκολύνουν τη μεταφορά των ασθενών.
  • Οι ισραηλινοί ισχυρισμοί διαψεύστηκαν από τον Mohammed Zaqout, διευθυντή των νοσοκομείων της Γάζας, ο οποίος επέμεινε ότι οι ασθενείς αναγκάστηκαν να φύγουν υπό την απειλή όπλων. Ο Munir al-Barsh, γενικός διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας και ο Adnan al-Barsh, επικεφαλής της ορθοπεδικής του νοσοκομείου, έδωσαν την ίδια εικόνα.
  • Οι διασωθέντες διατάχθηκαν στις 9 π.μ να φύγουν ανεμίζοντας ένα λευκό μαντήλι και να σχηματίζοντας μια γραμμή, δήλωσε ο αξιωματούχος της υγείας.

Πόσοι έμειναν πίσω

  • Περίπου 450 ασθενείς απομακρύνθηκαν, ενώ περίπου 120 ασθενείς έμειναν πίσω με πέντε γιατρούς, συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή και μερικών νοσηλευτών, επειδή δεν μπορούσαν να μετακινηθούν, δήλωσε ο al-Barsh.
  • Ο Zaqout δήλωσε ότι ένας κατάλογος με ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση έχει παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό για να μεταφερθούν στην Αίγυπτο για θεραπεία, αλλά ότι εξακολουθεί να περιμένει ενημέρωση για το θέμα.
  • Ο γιατρός al-Barsh πρόσθεσε ότι ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται μέσα και γύρω από το νοσοκομειακό συγκρότημα.
  • Ο Ismail al-Thawabta, γενικός διευθυντής του κυβερνητικού γραφείου μέσων ενημέρωσης στη Γάζα, λέει ότι ένας αριθμός ασθενών που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν το νοσοκομείο Αλ Σίφα είναι σε τόσο σοβαρή κατάσταση που μπορεί να μην επιβιώσουν από το ταξίδι προς άλλη ιατρική εγκατάσταση.
  • Αρκετές μαρτυρίες περιγράφουν τους συγγενείς να σπρώχνουν κυλιόμενα νοσοκομειακά κρεβάτια και αναπηρικά αμαξίδια, ενώ άλλοι περπατώντας με δυσκολία προσπαθούσαν να φτάσουν νοτιότερα.

13:02 Καταδικάζει το Κατάρ τον ισραηλινό βομβαρδισμό ανθρωπιστικού κέντρου

Η Sheikha Alya Ahmed bin Saif Al Thani μόνιμη αντιπρόσωπος του Κατάρ στον ΟΗΕ, δήλωσε ότι ο βομβαρδισμός από τον ισραηλινό στρατό της έδρας της Καταριανής Επιτροπής για την Ανασυγκρότηση της Γάζας δεν θα αποτρέψει το Κατάρ από την παροχή βοήθειας στη Γάζα.

«Το έγκλημα αυτό συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει η δήλωσή της στην άτυπη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Η ίδια ζήτησε επίσης την άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

12:45 «Σκοπός του Ισραήλ να διώξει τους Παλαιστίνιους» – Πώς βλέπει η Παλαιστινιακή Αρχή την πρόταση ανάληψης εξουσίας στη Γάζα

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα δεν θα περιοριστεί σε κάποια περιοχή και θα επεκταθεί και σε άλλα μέρη, δήλωσε ο Άμμαρ Χιτζάζι, βοηθός υπουργός για πολυμερείς υποθέσεις στο παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών.

«Πιστεύουμε ότι το κάνουν σταδιακά. Ο βορράς είναι μόνο η αρχή», δήλωσε στο Al Jazeera.

«Θα φροντίσουν να καταστήσουν τη Γάζα, ιδίως το βόρειο και το ανατολικό τμήμα, αβίωτη και θα συμπιέσουν τον πληθυσμό σε μια πολύ περιορισμένη γεωγραφική περιοχή, ωθώντας τον να φύγει και να εκτοπιστεί βίαια από την Παλαιστίνη», πρόσθεσε ο Χιτζάτζι.

Όταν ρωτήθηκε για το αν η Παλαιστινιακή Αρχή θα ήταν πρόθυμη να κυβερνήσει τη Γάζα μετά το τέλος των μαχών, είπε ότι προτεραιότητα είναι πρώτα να τερματιστεί ο πόλεμος στον πολιορκημένο θύλακα.

«Η φύση των πραγμάτων είναι ότι θα πρέπει να έχουμε μόνο μία κυβέρνηση που θα κυβερνά τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Και αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να έρθει σύμφωνα με αυτό που θα επιλέξει ο λαός», είπε.

«Και ο νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Απελευθερωτική Οργάνωση … επομένως η παλαιστινιακή κυβέρνηση μπορεί να καθοριστεί ως τέτοια», σημείωσε ο Χιτζάζι. «Αλλά τώρα δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε αυτά τα πράγματα».

12:30 IDF: Σκοτώσαμε ομάδα της Χαμάς που εκτόξευσε ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ

Εκπρόσωπος των IDF δήλωσε ότι μέλη της ομάδας της Χαμάς που εκτόξευσε ρουκέτες στο κεντρικό Ισραήλ το βράδυ της Παρασκευής σκοτώθηκαν από ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος το Σάββατο.

Η ανακοίνωση ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου, οι ισραηλινές δυνάμεις εντόπισαν και κατέστρεψαν δεκάδες στόχους της Χαμάς στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων πυρομαχικών και θέσεων διοίκησης.

12:24 Περισσότερες πληροφορίες για τους ασθενείς του Αλ Σίφα

Ο δημοσιογράφος του Al Jazeera αναφέρει:

  • Πολλοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο Αλ Σίφα δεν μπόρεσαν να βρουν μεταφορικό μέσο και αναγκάστηκαν να φύγουν με τα πόδια
  • Οι ασθενείς που έμειναν πίσω στο νοσοκομείο είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και δεν μπορούν να μετακινηθούν. Απαιτείται ειδική φροντίδα και η μετακίνησή τους πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα πρωτόκολλα.
  • Υπάρχει μεγάλη αγωνία για το τι πρόκειται να τους συμβεί. Ανάμεσά τους είναι και τα πρόωρα βρέφη.

12:05 Παλαιστινιακή Αρχή: Η εκκένωση του Αλ Σίφα είναι έγκλημα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την κατάληψη και την εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα από τον ισραηλινό στρατό.

«Η εκκένωση του Αλ Σίφα βαθαίνει την ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή που αντιμετωπίζει η Γάζα και αυξάνει τη μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της νότιας Λωρίδας της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ενέργειες του Ισραήλ αντιπροσωπεύουν «άλλη μια αποτρόπαια πτυχή των εγκλημάτων εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας που διαπράττουν οι δυνάμεις κατοχής εναντίον των Παλαιστινίων», συνεχίζει η ανακοίνωση.

11:55 Δεκάδες πτώματα γύρω από το νοσοκομείο Baptist

Μιλώντας στο Al Jazeera, ο δημοσιογράφος Jihad Abu Shanab περιέγραψε την κατάσταση στο νοσοκομείο al-Ahli, γνωστό και ως νοσοκομείο Baptist, ως «ολοκληρωτική καταστροφή».

Ακολουθούν τα σχόλιά του:

  • Η περιοχή γύρω από το νοσοκομείο έχει ισοπεδωθεί
  • Δεκάδες πτώματα είναι διασκορπισμένα στους δρόμους
  • Πολλά από τα πτώματα πλέον δεν μπορούν να αναγνωριστούν
  • Οι άνθρωποι προσπαθούν να κάνουν τα πάντα για να θάψουν όσο το δυνατόν περισσότερους

11:45 Οι τραυματίες και οι ασθενείς που εγκατέλειψαν το Αλ Σίφα πρέπει να περπατήσουν 7 χλμ για να βρουν περίθαλψη

Τραυματίες και ασθενείς που έφυγαν από το Αλ Σίφα μετά την εκκένωση που διέταξε ο ισραηλινός στρατός πρέπει να φτάσουν πεζή στο επόμενο νοσοκομείο που βρίσκεται στην κεντρική Γάζα.

Όσοι μπορούσαν να σταθούν στα πόδια τους ή να μεταφερθούν από συγγενείς τους στα χέρια ή σε αμαξίδια πρέπει να διανύσουν 7 χλμ σε αυτή την κατάσταση για να βρουν υγειονομική φροντίδα καθώς ο ισραηλινός στρατός δεν έχει επιτρέψει να έρθουν ασθενοφόρα στο σημείο για την εκκένωση.

11:35 Ποτέ δεν ζητήσαμε εμείς εκκένωση λέει ο γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας

Για ανυπόστατα ψεύδη κάνει λόγο ο Mohammed Zaqout, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων της Γάζας, αναφερόμενος στην ανακοίνωση των IDF που αρνείται ότι ο ισραηλινός στρατός διέταξε εκκένωση και ότι απλώς προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει στο αίτημα για εκκένωση που υπέβαλε η διεύθυνση του νοσοκομείου.

Μιλώντας στο Al Jazeera ο κ. Zaqout τόνισε ότι κανένας γιατρός δεν θα έφευγε και ότι εγκατέλειψαν το νοσοκομείο μόνο υπό την απειλή των όπλων. Ακόμα προειδοποίησε ότι πολλοί από τους τραυματίες και τους ασθενείς που έχουν αναγκαστεί να εκκενώσουν κινδυνεύουν να πεθάνουν καθώς χρειάζονται νοσηλεία.

Για τους ασθενείς που έχουν μείνει πίσω καθώς δεν μπορούν να μετακινηθούν είπε ότι δεν έχουν ακόμα επιβεβαίωση από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι θα μπορέσουν να προσεγγίσουν το σημείο και να παραλάβουν τους ασθενείς με ασθενοφόρα.

11:20 «Με ανάγκασαν να φύγω υπό την απειλή όπλου» – Μαρτυρία γιατρού από το Αλ Σίφα

Ο Adnan al-Barsh, επικεφαλής της ορθοπεδικής κλινικής στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, δήλωσε στο Al Jazeera ότι «δεν υπάρχει ούτε ένα νοσοκομείο ή ιατρική εγκατάσταση σε λειτουργία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας».

«Το νοσοκομείο Baptist είναι πολιορκημένο, το νοσοκομείο της Ινδονησίας είναι ήδη εκτός λειτουργίας χωρίς να έχουν απομείνει πόροι ή ιατρικές προμήθειες. Εμείς ως γιατροί, κάναμε ό,τι μπορούσαμε μέχρι την τελευταία στιγμή για να σώσουμε τα θύματα», είπε.

«Ήμασταν ανένδοτοι να μην φύγουμε χωρίς τους ασθενείς μας… αναγκαστήκαμε να φύγουμε υπό την απειλή όπλων», είπε, προσθέτοντας ότι Ισραηλινοί ελεύθεροι σκοπευτές βρίσκονται μέσα και γύρω από το νοσοκομείο.

11:14 «Φρικτό, πρωτοφανές, ταπεινωτικό» – Συγγενείς μεταφέρουν τους ασθενείς με τα πόδια εν μέσω εξευτελισμών από τις ισραηλινές δυνάμεις

Ο Munir al-Barsh, γιατρός στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, περιγράφει την εικόνα από την αναγκαστική εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Σίφα.

Ο ισραηλινός στρατός τηλεφώνησε περίπου στις 9 π.μ., προειδοποιώντας ότι όλοι όσοι αποχωρούσαν έπρεπε να κουνήσουν ένα λευκό μαντήλι και να περπατήσουν σε μια γραμμή.

«Τους εξευτέλιζαν οι στρατιώτες σε όλο το μήκος του δρόμου», δήλωσε ο al-Barsh.

Περίπου 450 ασθενείς απομακρύνθηκαν, ενώ περίπου 120 ασθενείς έμειναν πίσω επειδή δεν μπορούν να μετακινηθούν. Για να τους βοηθήσουν, παρέμειναν ο διευθυντής του νοσοκομείου, άλλοι τέσσερις γιατροί και μια μικρή ομάδα νοσηλευτών.

Τους υποσχέθηκαν ότι μια αντιπροσωπεία του ΟΗΕ θα φτάσει περίπου στις 11 το πρωί για να φροντίσει όσους έμειναν πίσω, εξήγησε ο αλ-Μπαρς.

«Πολλοί από τους ασθενείς τοποθετήθηκαν σε αναπηρικά καροτσάκια ή κυλιόμενα κρεβάτια. Τα μέλη των οικογενειών αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα τραυματισμένα παιδιά τους ή τους γονείς τους οι ίδιοι.

«Πρόκειται για φρικτές, πρωτοφανείς σκηνές», είπε ο γιατρός.

11:06 Βίντεο από το Αλ Σίφα μετά την εντολή εκκένωσης

Το βίντεο δημοσιεύει το κανάλι Quds News Network στο Telegram.

10:55 Αρνούνται οι IDF ότι διέταξαν την εκκένωση του Αλ Σίφα – «Προθυμοποιηθήκαμε να βοηθήσουμε»

Αρνούνται οι IDF ότι έδωσαν εντολή εκκένωσης του νοσοκομείου Αλ Σίφα, μετά από αναφορές ότι υγειονομικοί εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εγκαταστάσεις. Ειδικότερα ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι έκανε δεκτό το αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου για εκκένωση που ωστόσο δεν αφορά, όπως ισχυρίζεται, τους υγειονομικούς και τους ασθενείς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Σήμερα το πρωί, οι IDF έκαναν δεκτό το αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου Σίφα να δοθεί η δυνατότητα σε επιπλέον κατοίκους της Γάζας που βρίσκονταν στο νοσοκομείο και θα ήθελαν να απομακρυνθούν, να το κάνουν μέσω της ασφαλούς διαδρομής.

Σε κανένα σημείο, οι IDF δεν διέταξαν την εκκένωση ασθενών ή ιατρικών ομάδων και στην πραγματικότητα πρότειναν ότι οποιοδήποτε αίτημα για ιατρική εκκένωση θα διευκολυνθεί από τις IDF.

Το ιατρικό προσωπικό θα παραμείνει στο νοσοκομείο για να υποστηρίξει τους ασθενείς που δεν μπορούν να εκκενώσουν.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας (Παρασκευή), οι IDF παρείχαν πρόσθετα τρόφιμα, νερό και ανθρωπιστική βοήθεια στο νοσοκομείο».

10:48 Εκατοντάδες απομακρύνονται πεζή από το Αλ Σίφα

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται πεζή από το νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων στο AFP, 450 ασθενείς εξακολουθούν να βρίσκονται μέσα στο νοσοκομείο, καθώς δεν μπορούν να να μετακινηθούν.

10:37 Μας αναγκάζουν να φύγουμε από το Αλ Σίφα

Σε νεότερη ενημέρωση από όσα συμβαίνουν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα μετά το τελεσίγραφο του ισραηλινού στρατού για εκκένωση, ο επικεφαλής εκτάκτων αναγκών μιλώντας στο Al Jazeera, ανέφερε ότι ο ίδιος και το υγειονομικό προσωπικό εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το νοσοκομείο.

Αυτό που αντικρύζουν έξω από τις εγκαταστάσεις του Αλ Σίφα είναι τρομακτικό, καθώς οι δρόμοι είναι γεμάτοι πτώματα ενώ πολλοί άνθρωποι που έχουν μείνει άστεγοι και δεν μπορούν να μετακινηθούν βρίσκονται στο ύπαιθρο.

Ο Omar Zaqout δήλωσε ακόμα ότι η παροχή νερού στο Αλ Σίφα έχει διακοπεί για περισσότερο από μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτό που αποκάλεσε «απουσία υγιεινής και καθαριότητας».

«Το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί για περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Τα βρέφη και τα νεογέννητα έχουν μείνει χωρίς οξυγόνο. Δεν είναι παρά μια μεσαιωνική σπηλιά», είπε.

Νωρίτερα αναφέραμε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν δώσει σε όλους στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – συμπεριλαμβανομένων των γιατρών, των ασθενών και των εκτοπισμένων ατόμων – μία ώρα για να εγκαταλείψουν τον ιατρικό χώρο.

10:28 Αμφισβητεί τον στόχο για εξάλειψη της Χαμάς η Ιορδανία

Στην ετήσια διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας «Διάλογος της Μανάμα» που διεξάγεται στο Μπαχρέιν, ο ΥΠΕΞ της Ιορδανίας δήλωσε ότι δεν καταλαβαίνει πώς θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος του Ισραήλ να εξαλείψει την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς.

Ο Αϊμάν Σαφάντι δήλωσε:

Το Ισραήλ λέει ότι θέλει να εξαλείψει τη Χαμάς. Υπάρχουν πολλοί στρατιωτικοί εδώ, απλά δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος.

Προειδοποίησε ότι η Ιορδανία θα κάνει «ό,τι χρειαστεί για να σταματήσει» τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων, εν μέσω σφοδρών ισραηλινών βομβαρδισμών της Λωρίδας της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς, σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

«Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Σαφάντι στη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια του διαλόγου IISS Manama Dialogue στο Μπαχρέιν.

Εκτός του ότι πρόκειται για έγκλημα πολέμου, θα αποτελούσε άμεση απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το σταματήσουμε.

10:25 Στους 28 οι νεκροί στη Χαν Γιουνίς

10:15 Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον νότο της Γάζας

Ανταποκριτής του Al Jazeera αναφέρει ότι το Ισραήλ βομβάρδισε κατοικημένη περιοχή στην πόλη Khuza΄a ανατολικά της περιοχής Χαν Γιουνίς στον νότο της Λωρίδας της Γάζας.

10:03 Μπορέλ: Μόνο η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να έχει τον έλεγχο της μεταπολεμικής Γάζας

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι «η Χαμάς δεν μπορεί να έχει πλέον τον έλεγχο της Γάζας».

«Ποιος λοιπόν θα έχει τον έλεγχο της Γάζας; Νομίζω ότι μόνο ένας μπορεί να το κάνει αυτό – η Παλαιστινιακή Αρχή», δήλωσε μιλώντας στο Διάλογο της Μανάμα, ένα ετήσιο συνέδριο για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας στο Μπαχρέιν.

09:56 Αιματοχυσία: 63 σοροί έφτασαν στο Ινδονησιακό νοσοκομείο στη Βόρεια Γάζα

Μια ιατρική πηγή δήλωσε στο Al Jazeera ότι 63 Παλαιστίνιοι ήταν νεκροί κατά την άφιξή τους στο νοσοκομείο της Ινδονησίας στη βόρεια Γάζα από τα ξημερώματα.

09:50 ΗΠΑ: Η απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς θα οδηγήσει σε αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας

Ο κορυφαίος σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τη Μέση Ανατολή δήλωσε το Σάββατο ότι η απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς θα οδηγήσει σε αύξηση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και σε σημαντική παύση των μαχών στη Γάζα.

«Εάν οι όμηροι απελευθερωθούν, θα δείτε μια σημαντική, σημαντική αλλαγή», δήλωσε ο Μπρετ ΜακΓκαρκ.

Το Reuters μεταδίδει επίσης ότι ο πρίγκιπας διάδοχος του Μπαχρέι κάλεσε την Παρασκευή τη Χαμάς να απελευθερώσει τις Ισραηλινές γυναίκες και τα παιδιά που κρατούνται όμηροι και το Ισραήλ σε αντάλλαγμα να απελευθερώσει από τις φυλακές του Παλαιστίνιες γυναίκες και παιδιά που, όπως είπε, δεν είναι μαχητές.

09:40 Θρήνος μετά τα δεκάδες θύματα

Ακόμα μία νύχτα αιματοκυλίσματος δίνει τη θέση της σε ένα πρωινό θρήνου. Για πάνω από 40 ημέρες η φρίκη εναλλάσσεται με την οδύνη για τους Παλαιστίνιους της Γάζας που συνεχίζουν να αγωνίζονται για να επιβιώσουν.

Θρήνος σε νοσοκομείο στη Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον 26 νεκροί από την ισραηλινή επίθεση

09:28 Πανικός στο Αλ Σίφα – Αδύνατη η εκκένωση χωρίς ασθενοφόρα

Πηγές από το Αλ Σίφα μιλούν στο Al Jazeera για την κατάσταση πανικού και φόβου που επικρατεί στο νοσοκομείο μεταξύ των υγειονομικών, των ασθενών και των εκτοπισμένων μετά την εντολή του ισραηλινού στρατού για εκκένωση εντός μίας ώρας.

Θεωρούν ότι αυτή η εντολή είναι αδύνατον να υλοποιηθεί, επειδή δεν έχουν ασθενοφόρα που να λειτουργούν για να μεταφέρουν τον μεγάλο αριθμό ασθενών προς το νότο.

Ο ισραηλινός στρατός δεν τους παρείχε καμία άλλη λύση, κανένα μέσο μεταφοράς, κανένα καύσιμο για τα ασθενοφόρα ή για κανένα αυτοκίνητο για να μεταφέρουν αυτούς τους ασθενείς, τα πρόωρα μωρά, τις εκτοπισμένες οικογένειες στο νότο, όπως διατάχθηκαν να κάνουν.

Όταν συνέβη το ίδιο περιστατικό με το νοσοκομείο al-Quds, ο γιατρός Bashar Murad ζήτησε πολλές φορές από τον ισραηλινό στρατό να παράσχει ασθενοφόρα, μεταφορικά μέσα, να παράσχει τουλάχιστον καύσιμα ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν λεωφορεία για τη μεταφορά των ασθενών, αλλά δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον ισραηλινό στρατό.

Τους διέταξε να μεταφέρουν τους ασθενείς με τα πόδια. Οι γιατροί στο τέλος, έπρεπε να εκκενώσουν αυτούς τους ασθενείς σε νοσοκομειακά κρεβάτια που τα έσπρωχναν στον δρόμο στην άλλη πλευρά.

Αλλά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, η κατάσταση είναι λίγο διαφορετική, επειδή υπάρχουν πολύ περισσότεροι ασθενείς – πάνω από 300. Σύμφωνα με τις ιατρικές πηγές, οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε κρίσιμη κατάσταση και δεν μπορούν να κάνουν το ταξίδι με τα κρεβάτια προς το νότο.

09:15 «Σκοτώσαμε τρομοκράτες στη Ναμπλούς», λέει το Ισραήλ

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και η υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι ορισμένοι τρομοκράτες που σκοτώθηκαν σε ολονύκτια επιχείρηση στη Δυτική Όχθη σχεδίαζαν «επικείμενες» επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών και στρατευμάτων.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι δυνάμεις και τα αεροσκάφη έπληξαν ένα κρησφύγετο στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα κοντά στη Ναμπλούς.

Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν ήταν ο Μοχάμεντ Ζαχάντ, ο οποίος περιγράφεται στην ανακοίνωση ως «ανώτερος τρομοκράτης» στη Ναμπλούς, ο οποίος συμμετείχε σε διάφορες επιθέσεις με πυροβολισμούς, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης τον Απρίλιο στην Ιερουσαλήμ, στην οποία τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Ζαχάντ δημιούργησε και εξόπλισε έναν τρομοκρατικό πυρήνα νέων, τον οποίο χρησιμοποίησε για να πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον ισραηλινών πολιτών και στρατιωτών.

Η δήλωση αναφέρει ότι οι δυνάμεις ανακάλυψαν επίσης ένα εργαστήριο εκρηκτικών υλών και ότι είχαν τοποθετηθεί μηχανισμοί κατά μήκος και κάτω από τους δρόμους της Μπαλάτα για να στοχεύουν ισραηλινά στρατεύματα.

09:02 Εικόνες από την καταστροφή στον καταυλισμό της Μπαλάτα στη Δυτική Όχθη

Από την επίθεση σκοτώθηκαν πέντε άτομα

Στόχος της επίθεσης και τα γραφεία της Φατάχ

08:53 ΟΗΕ: «Σταματήστε τις μάχες, δώστε μια ανάσα στους ανθρώπους στη Γάζα»

Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, λέει ότι το Ισραήλ πρέπει να δώσει στους ανθρώπους στη Γάζα «μια ανάσα», καθώς η ανθρωπιστική κρίση στη λωρίδα έχει γίνει «ανυπόφορη».

«Σταματήστε τις μάχες για να επιτρέψετε στους αμάχους να μετακινηθούν με ασφάλεια, κάντε το για αόριστο χρονικό διάστημα για να διευκολύνετε την απρόσκοπτη ανθρωπιστική ανταπόκριση.

Δώστε στον λαό της Γάζας μια ανάσα από τα τρομερά πράγματα που του έχουν επιβληθεί τις τελευταίες εβδομάδες».

08:44 Αντιδράσεις της ακροδεξιάς του Ισραήλ για την παροχή καυσίμων

Η απόφαση να επιτραπεί η είσοδος καυσίμων στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, αν και αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό και απέχει πολύ από τις ανάγκες που έχουν οι κάτοικοι, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα ακροδεξιά στελέχη της κυβέρνησης.

Προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα καύσιμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως διαπραγματευτικό εργαλείο, αντιδρούν λέγοντας ότι «δίνουμε καύσιμα, αλλά οι όμηροι δεν επιστρέφονται».

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ δήλωσε ότι η κίνηση αυτή οδηγεί το Ισραήλ «σε μια λανθασμένη πολιτική», προσθέτοντας ότι «δεν έχει νόημα να δίνουμε στον εχθρό ανθρωπιστικά δώρα», μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι αιχμάλωτοι.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς χαρακτήρισε την απόφαση ως «σοβαρό λάθος» που «δίνει οξυγόνο στον εχθρό». Ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν, επικεφαλής ενός εθνικιστικού δεξιού κόμματος, κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να «σταματήσει αμέσως αυτή η απερισκεψία».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα επιβεβαίωσε το κλείσιμο του μοναδικού εναπομείναντος αρτοποιείου που λειτουργεί στη λωρίδα και τη διακοπή των παραδόσεων βοήθειας λόγω έλλειψης καυσίμων.

08:35 «Αδύνατη η εκκένωση σε μία ώρα» – Τι λέει γιατρός του Αλ Σίφα

Γιατρός του Αλ Σίφα σε επικοινωνία του με το Al Jazeera επιβεβαιώνει ότι ο ισραηλινός στρατός έδωσε διορία μίας ώρας προκειμένου υγειονομικοί, ασθενείς και εκτοπισμένοι να εκκενώσουν το νοσοκομείο μέσω της οδού al-Rasheed.

Δεν είναι ο συνηθισμένος δρόμος ή η διαδρομή που υποτίθεται ότι πρέπει να ακολουθήσουν οι άνθρωποι που εκκενώνουν προς το νότο, συνήθως πηγαίνουν από την οδό Salah al-Din, αλλά τους ζητήθηκε να εκκενώσουν σε μία ώρα.

Ο γιατρός επισημαίνει ότι είναι αδύνατο να εκκενώσουν όλους αυτούς τους ανθρώπους σε μία ώρα, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχουν ασθενοφόρα για να μεταφέρουν τους ασθενείς και τα πρόωρα μωρά σε άλλες εγκαταστάσεις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας.

08:24 Τελεσίγραφο μιας ώρας για εκκένωση του Αλ Σίφα

Όπως αναφέρουν ιατρικές πηγές στο Al Jazeera, ο ισραηλινός στρατός έδωσε διορία μίας ώρας σε γιατρούς, ασθενείς και εκτοπισμένους να εκκενώσουν το νοσοκομείο που εδώ και μέρες βρίσκεται υπό τον έλεγχο των IDF.

Η επικοινωνία με το πεδίο είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς οι τηλεπικοινωνίες έχουν αποκατασταθεί μερικώς.

08:17  Βομβαρδισμένη συνοικία στη Χαν Γιουνίς

Από τη επίθεση έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 26 άτομα

08:13 Μόντι: Να ενωθούν οι ηγέτες ενάντια στις προκλήσεις του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς

Ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι κάλεσε τους ηγέτες των αναπτυσσόμενων χωρών να ενωθούν απέναντι στις προκλήσεις που προκύπτουν από τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

«Αυτή είναι η στιγμή που οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου θα πρέπει να ενωθούν για το σπουδαιότερο παγκόσμιο καλό», είπε ο Μόντι χθες Παρασκευή, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια μιας εξ αποστάσεως συνόδου κορυφής περισσοτέρων από 100 χωρών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ 

08:00 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Το Ισραήλ συμφώνησε να επιτρέψει την είσοδο δύο φορτηγών με καύσιμα στη Γάζα κάθε μέρα για να διατηρηθεί σε λειτουργία το σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης του θύλακα. Ανθρωπιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη ποσότητα απέχει πολύ από τις πραγματικές και επιτακτικές ανάγκες.
  • Το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa αναφέρει ότι τουλάχιστον 26 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό της πόλης Χαν Γιουνίς στα νότια της Γάζας.
  • Το Μπρουνέι, η Ινδονησία και η Μαλαισία ζήτησαν άμεση και διαρκή ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει στην παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας.
  • Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ παρουσιάζει μια φρικτή εικόνα των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Γάζα εν μέσω αυξανόμενου αριθμού νεκρών, ελλείψεων τροφίμων και νερού και φόβων για ξέσπασμα ασθενειών.
  • Οι διοικητές του νοσοκομείου Αλ Σίφα λένε ότι 40 ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων πρόωρων μωρών, πέθαναν στην ιατρική εγκατάσταση από το περασμένο Σαββατοκύριακο λόγω διακοπής ρεύματος, αναφέρει ο ΟΗΕ.
  • Ο Έλον Μασκ απείλησε να αποβάλει χρήστες από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης -πρώην γνωστή ως Twitter- επειδή χρησιμοποίησαν τη φιλοπαλαιστινιακή φράση «από το ποτάμι στη θάλασσα» και τη λέξη «αποαποικιοποίηση» σε σχέση με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.
  • Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής στην Τούμπας, στη βόρεια κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
  • Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή του από ισραηλινή επίθεση με drone στον προσφυγικό καταυλισμό της Μπαλάτα. Η επίθεση έπληξε τα κεντρικά γραφεία της Φατάχ, του κόμματος του Μαχμούντ Αμπάς.

07:45 Σκοτώθηκε ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Γουάφα

Ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ Γουάφα στην πόλη της Γάζας σκοτώθηκε και αρκετοί γιατροί τραυματίστηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή τη νύχτα κατά του νοσοκομείου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το όνομα του ήταν Μιντχάντ Μέισεν, σύμφωνα με αναφορές.

Το παλαιστινιακό πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές, ανέφερε ότι ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή κατά του νοσοκομείου Αλ Γουάφα και του οίκου ευγηρίας στην περιοχή Αλ Ζάχρα.

07:30 Δραματική η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Δυτική Όχθη και Ισραήλ. Για να δείτε τι έχει προηγηθεί διαβάστε εδώ

Sports in

Ισπανία – Ελλάδα 77-71: Μπλακ άουτ και αποκλεισμός

Η Εθνική Παίδων κόλλησε επιθετικά στα τελευταία λεπτά και έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να φτάσει στην ανατροπή και στον τελικό του Eurobasket U16.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024