Rebrain Greece: Σε hub μετατρέπεται η ψηφιακή πλατφόρμα για τον επαναπατρισμό νέων με υψηλή εξειδίκευση
Η δημιουργία ψηφιακού hub και ο νέος ρόλος της πλατφόρμας Rebrain Greece
Στον επαναπατρισμό τουλάχιστον 150.000 νέων – που έφυγαν από τη χώρα μας όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση από το 2010 και εντεύθεν – και διαθέτουν υψηλή εξειδίκευση και προσόντα, στοχεύει η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας «Rebrain Greece» που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία από το νέο έτος.
Η πλατφόρμα όπως είχε γράψει ο ΟΤ στις 8 Νοεμβρίου βρίσκεται ήδη στην πρώτη φάση της λειτουργίας της με πλειάδα εταιρειών να αναρτά τις αγγελίες πρόσληψης εξειδικευμένου προσωπικού.
Rebrain Greece
Ο υπουργός Εργασίας κ. Άδ. Γεωργιάδης θεωρεί εξαιρετικά σημαντική την επιτυχία του εγχειρήματος, καθώς τα τελευταία χρόνια, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλές επιχειρήσεις υψηλής ειδίκευσης να ζητούν στελέχη και προσωπικό συγκεκριμένων προσόντων και να μην βρίσκουν.
Χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση του εγχειρήματος αναμένεται να αποτελέσει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αλλά και την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα ενισχύσουν όσες επιχειρήσεις προσλάβουν Έλληνες μετανάστες, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί εντός του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ» για την ανάπτυξη μηχανισμού ενίσχυσης των ταλέντων και διασύνδεσης των επιστημόνων – εργαζομένων, οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης.
Διασύνδεση
Η ψηφιακή πλατφόρμα, θα διαλειτουργεί με τον μηχανισμό διάγνωσης αναγκών για την αγορά εργασίας, το πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς και με οποιονδήποτε άλλον φορέα κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της. Ανάλογη διασύνδεση – ενδέχεται να υπάρξει – και με την αντίστοιχη πλατφόρμα που πρόκειται να δημιουργήσει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Η καταχώρηση των προσόντων και δεξιοτήτων – εκ μέρους των επιχειρήσεων – θα διενεργείται με βάση την ευρωπαϊκή ταξινόμηση για τις δεξιότητες – ικανότητες, τα προσόντα και τα επαγγέλματα. Με τον τρόπο αυτό θα λαμβάνονται μέτρα για τον επαναπατρισμό των νέων, ώστε να τους ανακαλύψουν και να τους επαναπροσελκύσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις. Στόχος είναι η δημιουργία ενός κόμβου διασύνδεσης προσφοράς και ζήτησης εργαζομένων υψηλής εξειδίκευσης αλλά και να τονωθούν οι περιοχές της χώρας που απώλεσαν ταλέντα και εργαζόμενους.
Βιογραφικό και δεξιότητες
Στη νέα πλατφόρμα matching ο άνεργος θα δημιουργήσει τον ατομικό του λογαριασμό, με το βιογραφικό και τις δεξιότητές του. Τα στοιχεία θα είναι προσβάσιμα στους εργοδότες που αναζητούν προσωπικό ώστε να γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο το matching, αλλά και από τους συμβούλους κατάρτισης της ΔΥΠΑ οι οποίοι θα μπορούν να κατευθύνουν τους ανέργους στο είδος κατάρτισης που τους ταιριάζει και έχει ανάγκη η αγορά εργασίας.
Οι εργοδότες
Κάθε εργοδότης, ο οποίος προσλαμβάνει εργαζόμενο με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, υποχρεούται να αναρτήσει ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο, τους βασικούς όρους εργασίας του εργαζόμενου, άλλως την έγγραφη ατομική σύμβαση εργασίας, εφόσον υπάρχει.
Επίσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν πλέον να αναζητούν επαγγελματικές ευκαιρίες ανάμεσα στις εκατοντάδες θέσεις που αναρτώνται στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα. Απώτερος στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ενίσχυση στην πράξη της δυνατότητας των επιχειρήσεων να βρίσκουν τους ανθρώπους που χρειάζονται.
Ταυτόχρονα, διευρύνει τις ευκαιρίες απασχόλησης για το υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δίνοντας τη δυνατότητα αναζήτησης ανάμεσα σε εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες.
Πηγή ΟΤ
- Κεφάλι παίρνουν οι μικρές βιοτεχνολογικές φαρμακευτικές με εγκρίσεις θεραπειών στις ΗΠΑ
- Κυβέρνηση: Ψάχνουν αντίδοτα σε επτά ανοιχτές πληγές
- «Flight Risk»: Ο Μελ Γκίμπσον επιστρέφει σχεδόν μετά από μια δεκαετία στη θέση του σκηνοθέτη
- Κόβεται το σεξ; Τι να κάνεις για να αυξήσεις τη διάθεσή σου
- Καμπανάκι οικονομολόγων για ΕΕ: Βάλτε τάξη στα του οίκου σας ή ετοιμαστείτε για «συνεχή παρακμή»
- Επενδυτικό κενό και χαμηλή παραγωγικότητα τα «αγκάθια» για την ελληνική οικονομία