Ισραήλ: Η Εθνική Επιτροπή Ασφαλείας ανοίγει ζήτημα επαναφοράς της θανατικής ποινής για τους τρομοκράτες
Ένα προσχέδιο νόμου που είχε «παγώσει» από τον Μάρτιο του 2023, επανέρχεται αύριο Δευτέρα προς ψήφιση στην Κνεσέτ. Οι πιθανότητες να ψηφιστεί είναι αρκετές.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ αναμένεται να συζητήσει τη Δευτέρα το πρωί την προώθηση του νομοσχεδίου για τη θανατική ποινή για τους τρομοκράτες.
Η πρόταση που κατέθεσε η ακροδεξιά έποικος και βουλευτής της Κνεσέτ Λιμόρ Σον Χαρ-Μελέχ του κόμματος Otzma Yehudit πέρασε σε προκαταρκτική ανάγνωση τον περασμένο Μάρτιο παρά την αντίθεση της προέδρου της Βουλής Γκάλι Μπεχάρβε-Μιάρα και έκτοτε η πρόοδός της είχε κολλήσει.
Η προκαταρκτική πρόταση πέρασε τον Μάρτιο του 2023 με πλειοψηφία 55-9
Μεταξύ των οικογενειών των ομήρων, υπάρχουν εκείνοι που φοβούνται ότι η προώθηση του νόμου στην παρούσα χρονική στιγμή μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ομήρων.
Ποιους αφορά η θανατική ποινή; Ποιοι θεωρούνται τρομοκράτες;
Η θανατική ποινή μπορεί να επανέλθει για όποιον«σκόπιμα ή από αδιαφορία προκαλεί το θάνατο ενός Ισραηλινού πολίτη όταν η πράξη πραγματοποιείται από ρατσιστικό κίνητρο ή μίσος προς ένα συγκεκριμένο κοινό… και με σκοπό να βλάψει το κράτος του Ισραήλ και την αναγέννηση του εβραϊκού λαού στην πατρίδα του». Σύμφωνα με οργάνωση ενάντια στην θανατική ποινή «ο νόμος θα ισχύει μόνο για τους Παλαιστίνιους Ισραηλινούς πολίτες που κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός Εβραίου Ισραηλινού πολίτη, αλλά όχι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».
Ο νόμος αφορά «όσους σκοτώσουν Ισραηλινό πολίτη με πρόθεση». Δηλαδή υπάρχει ένας πολύ ανοιχτός ορισμός της τρομοκρατίας που τιμωρείται με θανατική ποινή.
Ποιοι στηρίζουν την θανατική ποινή
Η παράταξη Otzma Yehudit εξέδωσε δελτίο Τύπου πριν από τη συζήτηση του νόμου, στο οποίο αναφέρεται ότι ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ θα συμμετάσχει στη συζήτηση.
Ο Μπεν-Γκβιρ έγραψε στο X (πρώην Twitter) ότι «αναμένει από όλα τα μέλη της Κνεσέτ να υποστηρίξουν αυτόν τον σημαντικό νόμο».
Το μεσημέρι, η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει ένα άλλο νομοσχέδιο που απαγορεύει τις «βελτιωτικές για τη ζωή» ιατρικές θεραπείες για τους κρατούμενους ασφαλείας (κατηγορούμενους ως μαχητές του εχθρού), το οποίο ξεκίνησε από τον βουλευτή Ζβίκα Βόγκελ (Otzma Yehudit) και την βουλευτή Σαράν Χασακάλ (National Unity party).
Η πρόταση αυτή συζητήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Κνεσέτ και είχε προετοιμαστεί για ψήφιση σε πρώτη ανάγνωση, αλλά συνάντησε την έντονη αντίδραση διαφόρων οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένου του Ιατρικού Συλλόγου, οι οποίοι υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα ενός ατόμου στην ιατρική περίθαλψη και επισήμαναν τις δυσκολίες στον ορισμό της θεραπείας ως «βελτιωτικής της ζωής» σε αντίθεση με τη βασική θεραπεία.
Ο υπουργός Εσωτερικών Μοσέ Αρμπέλ δήλωσε την Κυριακή ότι υποστηρίζει τη θανατική ποινή για τους τρομοκράτες της Χαμάς που ηγήθηκαν της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου.
שר הפנים משה ארבל בעד עונש מוות למחבלים: «החוק הקיים היום מאפשר. אני חושב שהגיעה העת בשם הצדק ובשם המוסר לבצע את מה שהחוק היום מאפשר. זה לא דומה לשום מקרה אחר. צריכים בהחלט לבצע את הוראות החוק ביחס לאותם נאצים של הנוחבה». @usegal @AnatDavidov
צילום: נעם רבקין פנטון/פלאש90 pic.twitter.com/r87pAa0Oqj
— 103FM (@radio103fm) November 19, 2023
«Ο νόμος που υπάρχει σήμερα το επιτρέπει.Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα στο όνομα της δικαιοσύνης και στο όνομα της ηθικής να εκτελέσουμε αυτό που επιτρέπει ο νόμος σήμερα. Αυτή η υπόθεση δεν είναι σαν οποιαδήποτε άλλη υπόθεση.Πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσουμε τις διατάξεις του νόμου σε σχέση με αυτούς τους ναζί της Νούχμπα», δήλωσε ο κ. Μπεκ.
Η τελευταία εκτέλεση
Το 1962 πραγματοποιήθηκε η τελευταία εκτέλεση -και η μοναδική πολιτική εκτέλεση- στο Ισραήλ, όταν ο Άντολφ Άιχμαν απαγχονίστηκε αφού καταδικάστηκε το 1961 για συμμετοχή σε ναζιστικά εγκλήματα πολέμου σχετικά με το Ολοκαύτωμα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις