Λογαριασμοί ρεύματος: Τελευταία φορά με επιδοτήσεις τα τιμολόγια
Ο Δεκέμβριος είναι ο τελευταίος μήνας που το κράτος επιδοτεί τα τιμολόγια των παρόχων
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Τελευταίος μήνας θα είναι ο Δεκέμβριος κατά τον οποίο η κυβέρνηση μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης θα επιδοτήσει τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος.
Από σήμερα τα μεσάνυχτα και σταδιακά μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης 21 Νοεμβρίου οι πάροχοι θα αναρτούν στις ιστοσελίδες τους τα τιμολόγια που θα τρέξουν για τον επόμενο μήνα. Και συγκεκριμένα θα αφορούν τον Δεκέμβριο.
Η παρένθεση των επιδοτήσεων
Οι πάροχοι θα είναι η τελευταία φορά που θα κάνουν αναγγελία των ανταγωνιστικών χρεώσεων δέκα ημέρες πριν την ισχύ τους, ενώ και το κράτος θα ανακοινώσει για τελευταία φορά την ενίσχυση των τιμολογίων.
Η παρένθεση των επιδοτήσεων, που ξεκίνησε από τον Αύγουστο του 2022 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση κλείνει.
Και η αυλαία, σύμφωνα με πληροφορίες, πέφτει με τους παρόχους να προχωρούν σε μικρές μειώσεις των οικιακών τιμολογίων του Δεκεμβρίου έναντι του Νοεμβρίου.
Τι θα ισχύει το 2024
Πλέον από την 1η Ιανουαρίου του 2024 ξεπαγώνουν οι ρήτρες αναπροσαρμογής (σ.σ. θα αντικατασταθούν με άλλους μαθηματικούς τύπους), απελευθερώνονται οι πάγιες χρεώσεις και όπως προαναφέρθηκε καταργούνται οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέτει σε ισχύ τα λεγόμενα χρωματιστά τιμολόγια.
Τα χρωματιστά τιμολόγια
Πρόκειται για τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων που θα ξεχωρίζουν με βάση το χρώμα τους, ώστε να είναι πιο εύκολη η επιλογή των οικιακών καταναλωτών.
Αυτά είναι τα:
- Σταθερά. Πρόκειται για τα τιμολόγια ορισμένου χρόνου, με σταθερή τιμή χρέωσης για όλη την περίοδο της σύμβασης.
- Κυμαινόμενα. Είναι τα τιμολόγια, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την τιμή της χονδρεμπορικής στο Χρηματιστήριο ενέργειας. Αυτά, διακρίνονται σε δύο βασικές κατηγορίες:
- με καθορισμό τιμής εκ των προτέρων της περιόδου κατανάλωσης και
- με καθορισμό τιμής εκ των υστέρων.
- Δυναμικά. Αυτά οποία αφορούν στη δυνατότητα δυναμικής τιμολόγησης, με διαφορετικές τιμές -ακόμα και μέσα στη διάρκεια της ημέρας- με βάση τις τιμές της αγοράς. Προϋπόθεση για την επιλογή αυτών των τιμολογίων συνιστά η λειτουργία έξυπνου τηλεμετρούμενου μετρητή στην παροχή των καταναλωτών.
- Ειδικό. Το ειδικό χαρακτηριστικό του είναι πως η δομή του θα είναι απλή και κοινή, επιτρέποντας τη συγκρισιμότητα, για όλους τους προμηθευτές. Σε αυτό θα μεταπέσουν όλοι οι καταναλωτές, την 1η Ιανουαρίου του 2024, οι οποίοι δεν θα έχουν επιλέξει -μέσα στο 2023- κάποιο συγκεκριμένο είδος τιμολογίου για τη μετάβασή τους την 1.1.2024. Αυτό το ειδικό τιμολόγιο, που θα διατίθεται από κάθε προμηθευτή, θα είναι ομοιόμορφο για όλους τους προμηθευτές.
Για τη διευκόλυνση του καταναλωτή, τα τιμολόγια συνδέθηκαν με ένα χρώμα. Με το μπλε τα σταθερά, με το κίτρινο τα κυμαινόμενα, με το πορτοκαλί τα δυναμικά και με το πράσινο το ειδικό τιμολόγιο.
Το πράσινο τιμολόγιο
Το βασικό πλεονέκτημα του πράσινου τιμολογίου, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι πως διευκολύνει, για πρώτη φορά, τη σύγκριση των τιμών μεταξύ προμηθευτών και τη διαφανή και απλοποιημένη πληροφόρηση των καταναλωτών για τις τιμές των προμηθευτών. Την 1η κάθε μήνα, η τιμή χρέωσης θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του εκάστοτε προμηθευτή και θα κοινοποιείται στην ΡΑΑΕΥ. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει, στις αρχές του μήνα, τί πληρώνει στον προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος, για τον επόμενο μήνα και το κυριότερο, τί τιμές προσφέρουν, όλοι οι υπόλοιποι προμηθευτές.
Ο καταναλωτής θα βλέπει μία τιμή κάθε 1η του μήνα, η οποία θα είναι «κλειδωμένη» για όλη τη διάρκεια του μήνα.
Ελεύθερη μετάβαση
Ο καταναλωτής και με το νέο σύστημα τιμολόγησης έχει τη δυνατότητα οποτεδήποτε το επιθυμεί να επιλέξει οποιοδήποτε προσφερόμενο τιμολόγιο, υπογράφοντας νέα σύμβαση με τον προμηθευτή της επιλογής του.
Μόνη εξαίρεση αποτελούν τα σταθερά τιμολόγια, που από τη φύση τους έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις.
Η αλλαγή προμηθευτή ή τιμολογίου προμήθειας, δηλαδή, γίνεται οποτεδήποτε και δεν συνεπάγεται δικαίωμα αποζημίωσης του προμηθευτή λόγω της πρόωρης αποχώρησης του πελάτη, εκτός των περιπτώσεων διακοπής σύμβασης τιμολογίου σταθερής τιμής.
Πηγή: ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις