ΕΟΠΥΥ: Η διοίκηση εξηγεί πώς έγινε η απάτη «μαμούθ» σε βάρος του Οργανισμού
Σύμφωνα με το πόρισμα της Αστυνομίας εμπλέκονται στην υπόθεση 227 εταιρείες
- «Είσαι ο διάβολος» – Αντιμέτωποι με τον πατέρα τους οι γιοι της Ζιζέλ Πελικό
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Οι ληστές που έκλεψαν τα πορτρέτα των Ελισάβετ Β' και Μαργκρέτε Β' του Άντι Γουόρχολ τα έκαναν όλα στραβά
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
Απάτη «μαμούθ» σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, με παράνομες συνταγογραφήσεις, εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.
Πιο συγκεκριμένα, για την υπόθεση σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος των νόμιμων εκπροσώπων 227 εταιριών, ενώ εξιχνιάστηκαν περισσότερες από 71.000 περιπτώσεις παράνομων εκτελέσεων συνταγογραφήσεων, από τις οποίες επήλθε ζημία στον Οργανισμό, ύψους 8.237.193,71 ευρώ.
Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη μίλησε σχετικά με την υπόθεση στην ΕΡΤ.
«Ήδη από το 2018 η προηγούμενη διοίκηση είχε προβεί σε διορθωτικές ενέργειες»
«Η υπόθεση αυτή αφορά την περίοδο ’17 – ’19. Ήταν η περίοδος που πρώτο εφαρμόστηκε το μητρώο ιατροτεχνολογικών προϊόντων και έγιναν συμβάσεις με παρόχους. Μέχρι τότε οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν οι ίδιοι τα υλικά και στη συνέχεια να υποβάλλουν αίτημα για να πάρουν τα χρήματά τους. Άρα εκείνη την περίοδο είχε συσσωρευτεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός προϊόντων και εταιριών που κατέθεταν αιτήσεις για να ενταχθούν τα προϊόντα τους στο Μητρώο και να συνάψουν συμβάσεις. Η υπόθεση αυτή αφορά την κατηγοριοποίηση κάποιων συγκεκριμένων υλικών επιθεμάτων, που αφορούν δερματικές βλάβες, οι οποίες είχαν καταταχθεί σε διαφορετικές κατηγορίες από αυτές που κανονικά θα έπρεπε να ήταν.
»Ήδη από το 2018 η προηγούμενη διοίκηση και αρχές του 2019 είχε προβεί σε διορθωτικές ενέργειες. Είχε κατατάξει τα προϊόντα στις σωστές κατηγορίες, πλην όμως έπρεπε να ελεγχθεί όλο το κομμάτι, όλο το κύκλωμα που ενεργούσε και πέραν της κατάταξης αυτών των προϊόντων και της αποζημίωσης, συνταγογραφούνται χιλιάδες συνταγές. Μιλάμε για 227 εταιρείες. Το πόρισμα της Οικονομικής Αστυνομίας και περίπου 79.000 συνταγογραφήσεις» ανέφερε η κα Καρποδίνη.
Η ίδια χαρακτήρισε το ποσό της ζημίας, «πολύ μεγάλο» και συνεχάρη την ΕΛ.ΑΣ που «χάρη στην επιμονή και σε βάθος έρευνα και με τη δική μας φυσικά συνδρομή, αρωγή και συνεργασία, κατάφερε να εξιχνιάσει αυτή την υπόθεση, η οποία ήταν πολύ περίπλοκη και να οδηγήσει τους υπευθύνους στη Δικαιοσύνη. Και νομίζω αυτό είναι το σημαντικό μήνυμα προς τη Δικαιοσύνη».
«Όποιος εξαπατά πρέπει να οδηγείται στη Δικαιοσύνη»
Θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα η κα Καρποδίνη δήλωσε: «Το σοβαρό μήνυμα που παίρνουμε από όλη αυτή την ιστορία είναι πως όποιος εξαπατά τον οργανισμό, όποιος διαπράττει απάτες εις βάρος των ασφαλιστών, των οποίων τα χρήματα διαχειριζόμαστε, πρέπει να οδηγείται στη Δικαιοσύνη. Και η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας όλα τα εργαλεία στα χέρια της, καταφέρνει να εξαρθρώσει αυτά τα κυκλώματα και να σχηματίσει δικογραφία. Να τονίσω ότι είμαστε σε συνεχή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία για πάρα πολλές υποθέσεις και έρευνες που τρέχουν».
Επιπλέον, όπως είπε, η πιο πρόσφατη και μεγάλη υπόθεση ήταν το ’21 όταν και έγινε μια πολύ εκτεταμένη έρευνα πάλι για θέματα συνταγογράφησης ιατροτεχνολογικών υλικών και συγκεκριμένα αέριου οξυγόνου, όπου και τότε είχε ανακαλυφθεί μια πολύ μεγάλη απάτη εις βάρος του Οργανισμού και η δράση εγκληματικής οργάνωσης, όπως τη χαρακτήρισε η Ελληνική Αστυνομία, πράγμα το οποίο επίσης έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.
«Ο οργανισμός δηλώνει την παράστασή του σε όλες αυτές τις υποθέσεις και παρέχει φυσικά κάθε συνδρομή και κάθε απαραίτητη προς τις δικαστικές αρχές πληροφόρηση, έτσι ώστε να τιμωρηθούν αυτοί σε χιλιάδες» κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις