Η τρανσφοβία και ο ρατσισμός σκοτώνουν – Πάνω από 300 δολοφονημένα τρανς άτομα το 2023
Ο κοινωνικός ρατσισμός και η τρανσφοβία στέρησαν σε 321 άτομα τη ζωή τους εντός του 2023, σύμφωνα με έρευνα.
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Tiffany Banks από το Μαϊάμι της Φλόριντα. Ximena Madrid Flores από το Teotihuacán του Μεξικού. Maria Fernanda Hilton από το Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Αυτά είναι μόνο τρία ονόματα που περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο τρανς ανθρώπων παγκοσμίως που δολοφονήθηκαν τους τελευταίους 12 μήνες και σήμερα λέμε τα ονόματά τους.
Η νέα έκθεση της Transgender Europe, που δημοσιεύθηκε παράλληλα με την Εβδομάδα Ενημέρωσης για τις Τρανς και λίγο πριν από την Ημέρα Μνήμης των Τρανς, διαπίστωσε ότι 321 τρανς και άτομα με διαφορετικό φύλο σκοτώθηκαν μεταξύ της 1ης Οκτωβρίου 2022 και της 30ής Σεπτεμβρίου 2023.
Το 94% των δολοφονηθέντων ήταν τρανς γυναίκες ή τρανς θηλυκά άτομα
Ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, 321, είναι πολύ κοντά στο σύνολο του προηγούμενου έτους, 327, γεγονός που δείχνει ότι «η θανατηφόρα βία κατά των τρανς ατόμων παραμένει σε σταθερά υψηλό επίπεδο», σύμφωνα με την έκθεση.
Από αυτούς τους 321 ανθρώπους, οι 236 σκοτώθηκαν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, ενώ οι πρώτες δολοφονίες κατά των τρανς καταγράφηκαν στην Αρμενία, το Βέλγιο και τη Σλοβακία. Ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα των 321 δολοφονιών αναφέρθηκαν στη Λατινική Αμερική, σχεδόν το ένα τρίτο συνέβη μόνο στη Βραζιλία, σύμφωνα με το Them.
Τρανς θηλυκότητες η πλειοψηφία των θυμάτων
Η Transgender Europe επεσήμανε επίσης τις τάσεις μέσα στα δεδομένα, όπως ότι το 94% των δολοφονηθέντων ήταν τρανς γυναίκες ή τρανς θηλυκά άτομα. Από εκείνες των οποίων το επάγγελμα ήταν γνωστό, σχεδόν οι μισές ήταν σεξεργάτριες.
Περίπου το 80% των 321 ήταν ρατσιστικά εγκλήματα. Στην Ευρώπη, από τα τρανς άτομα που σκοτώθηκαν και των οποίων το μεταναστευτικό υπόβαθρο ήταν γνωστό, το 45% ήταν μετανάστες ή πρόσφυγες.
Συνολικά, σύμφωνα με την Transgender Europe, τα στοιχεία δείχνουν «ανησυχητικές τάσεις» που αποκαλύπτουν ότι οι τρανς γυναίκες που ζουν είναι περισσότερο εκτεθειμένες στη βία. Εκτός από την τρανσφοβία, πολλές τρανς γυναίκες αντιμετωπίζουν μισογυνισμό, ρατσισμό, ξενοφοβία και σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία.
Εδώ μπορείτε να δείτε τον διαδραστικό χάρτη.
Η Transgender Europe αναφέρει ότι ο μεγάλος αριθμός δολοφονιών που αναφέρθηκαν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική είναι αποτέλεσμα των ισχυρών δικτύων οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ+ στις περιοχές αυτές. Επειδή αυτά τα δίκτυα αναφοράς έχουν δημιουργηθεί για την παρακολούθηση των δολοφονιών, οδηγούν συχνότερα στην είδηση του θανάτου ενός ατόμου.
Σημειώνεται ότι η έρευνα δεν αντιπροσωπεύει τον πραγματικό αριθμό των τρανς ατόμων που δολοφονούνται παγκοσμίως, δεδομένου ότι πολλοί δεν έχουν δηλώσει την ταυτότητά τους όταν πεθαίνουν και ότι όσον αφορά τις δολοφονίες τρανς ατόμων, οι περισσότερες περιπτώσεις δεν καταγγέλλονται.
Η Ημέρα Μνήμης των Τρανς είναι μια ετήσια εκδήλωση που έχει σκοπό να τιμήσει και να τιμήσει τα θύματα της τρανσφοβικής βίας. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε το 1999 για να τιμηθεί η ζωή της Rita Hester και της Chanelle Pickett.
Δείτε εδώ τα ονόματα των θυμάτων.
Η Άννα ανάμεσα στα 321 θύματα
Στη λίστα με τα ονόματα των τρανς ατόμων που δολοφονήθηκαν εντός του 2023 βρίσκεται και η Άννα Ιβάνκοβα, η γυναίκα που βρέθηκε άγρια δολοφονημένη στο διαμέρισμα της στον Άγιο Παντελεήμονα.
Η Άννα έχει καταγραφεί ως το 259ο θύμα τρανσφοβικής επίθεσης.
Η Αννα Ιβάνκοβα έγινε γνωστή από τις εμφανίσεις της στο drag show club «Κούκλες».
Ήρθε στην Ελλάδα από την Κούβα για να διαφύγει από τη βία που δεχόταν στη χώρα της.
Η Κουβανή χορεύτρια βρέθηκε δολοφονημένη σε μια λίμνη με αίματα, στο διαμέρισμά της, στον Αγιο Παντελεήμονα, στην Αθήνα, όπου διέμενε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η Άννα έφερε δύο μαχαιριές στον λαιμό που ήταν και τα μοιραία χτυπήματα, καθώς είχαν μεγάλο βάθος.
Παρά το misgendering που σημειώθηκε από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την τρανς γυναίκα –καθώς στην αρχή έκαναν λόγο για «νεκρό άνδρα στην οδό Φυλής»– εν τέλει η ταυτότητά της έγινε γνωστή αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις