Τσακαλώτος: Εφικτή και επιθυμητή μια Κοινοβουλευτική Ομάδα με τους «6+6»
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να μιλήσει για κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, ενώ απάντησε στις «κατηγορίες» Κασσελάκη για το «μαξιλάρι» - Τι είπε για τον Τσίπρα
Τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ο ανεξάρτητος – πλέον – βουλευτής, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δηλώνοντας ότι είναι εφικτή και επιθυμητή η συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, σε περίπτωση που οι «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου αποχωρήσουν οριστικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στο ethnos.gr, ο κ. Τσακαλώτος, ο οποίος μαζί με τα μέλη της «Ομπρέλας» αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της επεισοδιακής Κεντρικής Επιτροπής – παράλληλα, τους… διέγραψε και ο Στέφανος Κασσελάκης – απαντά για το αν η συμπόρευση με όσους αποχωρήσουν από το κόμμα μπορεί να αφορά και στις ευρωεκλογές και τονίζει πως κάτι τέτοιο χρειάζεται συζήτηση και προεργασία, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Τσίπρα σημείωσε ότι υπάρχει «μια μεγάλη κινητικότητα», ενώ εξήγησε ότι «υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που τον απασχολεί τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά.
«Άνθρωποι που έχουν αγωνία για τη ριζοσπαστική ενωτική αριστερά, άνθρωποι που θέλουν να συζητήσουν, που θέλουν να πούνε την άποψή τους, που θέλουν να ακούσουν». Τόνισε, μάλιστα, ότι «μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουμε εξελίξεις».
«Δεν θα είμαι μέρος ενός σχήματος που το βασικό θα είναι αν ήταν κακός ο Τσίπρας»
«Νομίζω μετά από τις αλλαγές ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο που διαχειρίστηκε αυτή την αλλαγή η ηγετική ομάδα, ήταν επόμενο ότι θα έχουμε τέτοιες αντιδράσεις. Έχουμε τέτοιες αντιδράσεις, γιατί και από την άποψη του οργανωτικού, το πώς οργανώνεται αυτό το πράγμα από την ηγεσία, με απειλές ότι η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να συμφωνήσει με την ηγετική ομάδα και αν δεν συμφωνήσει θα πάει στη βάση», σημείωσε το πρώην κορυφαίον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας ότι «τη βάση, τη βάζω σε πολλά εισαγωγικά»…
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πολιτική γραμμή της νέας ηγεσίας του κόμματος «φαίνεται να υιοθετεί κάποια από τα χειρότερα στοιχεία του ΣΥΡΙΖΑ 2019-2023, χωρίς να βάζει καινούργια θέματα στη συζήτηση».
«Υπάρχουν όλες οι προοπτικές για ένα νέο σχήμα, μεγαλύτερο από φορέα, λιγότερο από κόμμα»
Πρόσθεσε ότι ο ίδιος θεωρεί «ότι όλος αυτός ο κόσμος πρέπει να βρεθεί και με ανθρώπους που είναι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί πρέπει να απευθυνθούμε όχι μόνο στον κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ το 2023, αλλά και σε όσους έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε έχουν πάει σε άλλο κόμμα, αλλά κυρίως αυτοί που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική. Και ο τρόπος που έγινε η αντιπαράθεση με πολύ άσχημο τρόπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποξενώνει αυτό τον κόσμο».
Σημείωσε πως ο κόσμος «δεν καταλαβαίνει πώς μπορεί μέσα σε ένα κόμμα να λέγονται και να ακούγονται αυτά τα πράγματα. Άρα, θεωρώ ότι πρέπει να απευθυνθούμε σε πάρα πολύ κόσμο που έχει απογοητευθεί. Και σε έναν κόσμο που θεωρεί την πολιτική πια μέρος του προβλήματος και όχι μέρος της λύσης», σχολιάζοντας πως για τον ίδιο αυτό είναι μια «τεράστια πρόκληση».
«Να αποδείξουμε με τον τρόπο που θα κάνουμε πολιτική ότι η πολιτική μπορεί να είναι μέρος της λύσης. Και το κυρίαρχο για να γίνει αυτό είναι να μη φτιάξουμε το καινούργιο πάνω στον εμφύλιο του παλιού», ανέφερε.
Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν είναι διατεθειμένος να είναι μέρος ενός καινούργιου σχήματος «που το βασικό θα είναι το αν ήταν κακός ο Τσίπρας, είναι κακός ο Κασσελάκης. Νομίζω ο ελληνικός λαός πια θέλει να δει λύσεις. Πρέπει να τον πείσουμε γι’ αυτές τις λύσεις. Πρέπει να συζητήσουμε γι’ αυτές τις λύσεις».
Ο νέος φορέας και η συμμετοχή στις ευρωεκλογές
«Νομίζω μετά από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή, απλώς η αποχώρηση ήταν θέμα χρόνου», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος, σχολιάζοντας τις συζητήσεις που διεξάγονται στην κίνηση των «6+6» και προσθέτοντας ότι «ήταν τέτοια η επιθετική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε πάρα πολύ δύσκολη την συμβίωση στο μέλλον».
Αναφορικά με το τις επόμενες κινήσεις, ο επικεφαλής της «Ομπρέλας» τόνισε πως «υπάρχουν όλες οι προοπτικές για ένα νέο σχήμα, μεγαλύτερο από φορέα, λιγότερο από κόμμα, που θα θέσει διάφορα πράγματα, που νομίζω ότι μπορεί να γίνει ελκυστικό για μεγάλη μερίδα του κόσμου».
Σε ερώτηση για ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές απάντησε: «Θα τα δούμε αυτά σιγά-σιγά. Κάθε βήμα στην ώρα του, θέλει συζήτηση και όχι μόνο ανάμεσα στους βουλευτές που φεύγουνε και στα στελέχη, αλλά με την ευρύτερη κοινωνία, με ανθρώπους που έχουν απογοητευτεί από την πολιτική».
Τόνισε ότι «είναι τεράστιο το ενδιαφέρον, η παρακολούθηση στους ‘6+6’ και η δικιά μας ομάδα σε αυτό. Άρα, έχουμε χρόνο να συζητήσουμε και για να είμαστε σοβαροί, αλλά δεν έχουμε απεριόριστο χρόνο».
Η απάντηση για το «μαξιλάρι»
Απαντώντας σε ερώτηση για τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη ως προς το «μαξιλάρι» στην οικονομία επί δικής του υπουργίας Οικονομικών, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σημείωσε πως ήταν σε συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα.
«Είναι δυνατόν μια βασική επιλογή, πώς θα βγούμε από το μνημόνιο και πώς θα σταθούμε στα πόδια μας, πώς θα έχουμε πρόσβαση στις αγορές, να είναι μόνο θέμα του υπουργού Οικονομικών;», διερωτήθηκε.
«Εμείς συζητήσαμε με τον Αλέξη όλες τις εκδοχές. Ο Στουρνάρας και η αξιωματική αντιπολίτευση, μας σπρώχνουν προς μια προληπτική γραμμή πίστωσης που θα ήταν και άλλο μνημόνιο. Εμείς είχαμε συζητήσει με τους Πορτογάλους. Τότε ήταν πρόεδρος του Γιούρογκρουπ ο Μάριο Σεντένο από την Πορτογαλία, όπου ο ίδιος είχε την εμπειρία πώς βγήκαν από εκεί. Άρα, αποφασίσαμε ότι πρέπει να έχουμε μια καθαρή έξοδο και αυτή η καθαρή έξοδος χρειάζεται ένα ‘μαξιλάρι’, για να έχουν οι αγορές την ασφάλεια ότι και σε μια δύσκολη στιγμή υπάρχει το ‘μαξιλάρι’ για να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε το χρέος», απάντησε ο κ. Τσακαλώτος.
Αναφορικά με το αν δημιούργησαν προβλήματα στα μεσαία στρώματα, είπε πως «τα στοιχεία δείχνουν ότι αν πάρουμε το πάνω μέρος των μεσαίων στρωμάτων, δηλαδή όπως το λένε οι οικονομολόγοι, ως άνω μεσαία τάξη – όχι όμως η ανώτατη – έχει 25% πιο πλούσιους αυτή την περίοδο. Αυτοί στην περίοδο 2010-2015 στο διαθέσιμο εισόδημα, άρα στο εισόδημα μετά από τους φόρους έχασαν περίπου 5.000 – 6.000, ανάλογα με το αν έχουν δύο παιδιά, ένα παιδί», εξήγησε.
«Στο 2015, όταν πήραμε εμείς την κυβέρνηση, το ψέμα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι είχε ολοκληρωθεί η δημοσιονομική αναπροσαρμογή. Όταν πήραμε εμείς την κυβέρνηση. είχαμε ένα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση Βενιζέλου – Σαμαρά για πλεονάσματα στο 4,5%», τόνισε.
Εξήγησε ότι αναφέρεται στο 4,5%, «που εμείς το κάναμε 3,5%. Σταδιακά, δηλαδή, αρχίσαμε με 0,75% τον πρώτο χρόνο, μετά πήγε στο 1,5% και τελικά έφτασε στο 3,5%. Πώς θα έφτανε σε αυτό; Μπορούσες να φτάσεις εκεί, να συνεχίζεις να κόβεις συντάξεις και μισθούς;», σημείωσε καταληκτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
- «Γροθιά στο στομάχι» για τα θύματα του Τραμπ η επανεκλογή του
- Μικρό «καλάθι» από τις πετρελαϊκές για τις υποσχέσεις Τραμπ
- Έφτασε στο Ελσίνκι η εθνική ομάδα για το ματς με τη Φινλανδία (pics)
- Το «όραμα» του Μακρόν για το μέλλον της Ευρώπης – Η έκθεση Ντράγκι και οι «πρωταθλητές»
- Πρώτος μεταγραφικός στόχος της Μπαρτσελόνα ο Γιόκερες (vids)
- Νέα μήνυση για τον Κάνιε Γουέστ – Φέρεται να είπε ότι η Κιμ Καρντάσιαν έχει «Εβραίους δασκάλους»