Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Εντός, εκτός και επί τα αυτά – Δεν υπογράφουν οι 6 + 6 σύμφωνο συμβίωσης με Κασσελάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Εντός, εκτός και επί τα αυτά – Δεν υπογράφουν οι 6 + 6 σύμφωνο συμβίωσης με Κασσελάκη

Με την ταχύτητα με την οποία δυναμιτίζεται το κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ, η απόφαση μπορεί να είναι ότι «δεν φεύγουμε», αλλά η κατάληξη -συντομότερα από ότι αργότερα- είναι «ακόμη».

Μετά την τελευταία, επεισοδιακή κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το κλίμα δυναμιτίζεται κάθε μέρα και περισσότερο. Τα καλέσματα του Στέφανου Κασσελάκη για ενότητα και για «σύμφωνο συμβίωσης», αναιρούνται σχεδόν αμέσως από την ηγετική του ομάδα, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον αδύνατης συνύπαρξης.

Μετά και από την αποχώρηση των στελεχών της «Ομπρέλας», ο Στέφανος Κασσελάκης επιχείρησε να κρατήσει την ομάδα Αχτσιόγλου στο κόμμα, αλλά συνεχίζοντας μία ρητορική που περισσότερο ενίσχυσε το κακό κλίμα, παρά γεφύρωσε το χάσμα.

Στη συνέντευξή του στο «Ενώπιος Ενωπίω» και στον Νίκο Χατζηνικολάου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συνέκρινε τα στελέχη των 6+6, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσο Ηλιόπουλο και Αλέξη Χαρίτση με τους αποστάτες του 1965, που οδήγησαν την χώρα στη χούντα.

Ο λεπτός πάγος στον οποίο στηριζόταν η όποια πιθανότητα για ενότητα φάνηκε πως έσπασε οριστικά στην πορεία του Πολυτεχνείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κατέθεσε στεφάνι στον χώρο της εξέγερσης για πρώτη φορά στα χρονικά, ο Στέφανος Κασσελάκης πήγε στο ΕΑΤ-ΕΣΑ και το μισό κόμμα επέλεξε να κατέβει στην πορεία σε ξεχωριστά μπλοκ: οι μεν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οι δε με τα σωματεία. Μεταξύ των οποίων η Έφη Αχτσιόγλου, ο Αλέξης Χαρίτσης και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της νεολαίας του κόμματος.

Δύο κόμματα

Ενώ είχε ήδη γίνει γνωστό πως η ομάδα των 6+6 κάλεσε σε μαζική συζήτηση την Κυριακή, ο Παύλος Πολάκης αποφάσισε να ρίξει λάδι στην ήδη ανεξέλεγκτη φωτιά της διάσπασης, επιτιθέμενος πλέον στην Σία Αναγνωστοπούλου. Με αφορμή δηλώσεις της βουλεύτριας όπου έλεγε ότι η συνύπαρξη εντός της ΚΟ είναι δύσκολη με τον κο Πολάκη σε θέση υπερτομεάρχη, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έγραψε πως η Σία Αναγνωστοπούλου, που είχε περάσει μια περιπέτεια με την υγεία της και ο σύζυγός της, ο οποίος έχει υποκείμενο νόσημα, δεν είχαν πρόσβαση σε χάπια για τον κορονοϊό. Μάλιστα είπε πως ο ίδιος μεσολάβησε ώστε να τους τα παρέχουν, εκθέτοντας και το ιατρικό ιστορικό και την δική του βοήθεια. Κατέληξε δε με την φράση «Αιδως Αργειοι!».

Όπως συνηθίζει ο κος Πολάκης, προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Οι υποστηρικτές του επιτέθηκαν χυδαία στην κα Αναγνωστοπούλου κι εκείνη απάντησε ότι δεν θα εκθέσει τις φορές που χρειάστηκε να βρεθεί σε θέση να τον υπερασπιστεί. Αυτή η κίνηση ερμηνεύεται ως απόφαση της ηγετικής ομάδας Κασσελάκη να «ξεμπερδέψει» με την πολιτική κριτική. Πιθανά δε οδηγώντας τους 6+6 και τους συν αυτοίς στην έξοδο, ισχυριζόμενοι όμως ότι ο πρόεδρος πάλεψε πρώτα για την ενότητα.

Ωστόσο, οι διαφορές που οδηγούν στην ρήξη δεν είναι προσωπικές. Το μεγάλο πρόβλημα ξεκινά από την πολιτική στάση του Στέφανου Κασσελάκη με αποκορύφωμα την, διαβόητη πια, ομιλία στον ΣΕΒ και τις εσωκομματικές κινήσεις που ακολούθησαν και χαρακτηρίστηκαν ως αυταρχικές. Ο Γιάννης Δραγασάκης επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κινδυνεύει σύντομα να μην είναι κόμμα της Αριστεράς και το κείμενο της ομάδας Αχτσιόγλου χαρακτήρισε τον πρόεδρο «alt-right».

Παρά τη δημοσκοπική πτώση, όμως, ο Στέφανος Κασσελάκης και η ηγετική ομάδα δεν φαίνεται να θορυβούνται. Η αντίληψη που επικρατεί είναι πως αν φύγουν τα «αριστερά βαρίδια», το κόμμα θα μπορέσει να ανακάμψει, κοιτάζοντας πια προς το Κέντρο.

Χώρος στο ΠΑΣΟΚ

Η πορεία του Πολυτεχνείου υπήρξε ενδεικτική για τις πολιτικές εξελίξεις και όχι μόνο σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια το ΠΑΣΟΚ, που απολαμβάνει δημοσκοπική άνοδο και αναζητά χώρο στην κεντροαριστερά, συμμετείχε στην πορεία με δικό του μπλοκ και μάλιστα μπροστά από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ο συμβολισμός της κίνησης έγινε ακόμη πιο έντονος, καθώς το ΠΑΣΟΚ είχε τον διπλάσιο κόσμο από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παρά τα ανεπίσημα καλέσματα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συνεργασία, από την Χαριλάου Τρικούπη πηγές αναφέρουν ότι όχι μόνο δεν είναι πιθανό ένα τέτοιο σενάριο, αλλά δεν υπάρχει και λόγος.

Με το αριστερό και το κεντροαριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκδιώκεται από το κόμμα, το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε πιθανότητα να μπορέσει να κερδίσει τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, ενώ δεν ενδιαφέρεται για τους αριστερούς, που ούτως ή άλλως δεν θα στήριζαν ποτέ το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη.

Έτσι, η ιδεολογική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που αποτυπώθηκε με την ήττα στις εθνικές εκλογές, κινδυνεύει τώρα να τον φέρει στην τρίτη θέση στην αναμέτρηση των ευρωεκλογών.

Μένουν – δεν μένουν

Η εκδήλωση – συζήτηση των 6+6 ήρθε σε μια «ταραγμένη» Κυριακή. Λίγες ημέρες πριν αποχώρησε η πλειοψηφία των μελών της νομαρχιακής της Α’ Αθήνας και ακολούθησε ένα μπαράζ αποχωρήσεων με πρώτη εκείνη του Αριστείδη Μπαλτά.

Ο κύριος προβληματισμός ήταν το μέλλον της Αριστεράς εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Νάσο Ηλιόπουλο να επισημαίνει πως το τοξικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί, θυμίζει «βούρκο».

Αυτή η δήλωση του βουλευτή της Α’ Αθήνας διέρρευσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, χωρίς όμως να αποδίδεται αυτούσια. Έτσι, με πρώτη την Έλενα Ακρίτα, άρχισε να διακινείται πως ο κος Ηλιόπουλος αποκάλεσε «βούρκο» τα μέλη της ηγετικής ομάδας, ενώ η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον κάλεσε να αποχωρήσει.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε άμεσα, μια κίνηση, όμως, που δεν αρκούσε στο ήδη… εξαγριωμένο κοινό της κομματικής πλειοψηφίας.

Η τοξικότητα, όμως, υπήρξε κυρίαρχος προβληματισμός για τα πάνω από 1000 μέλη που παρακολούθησαν την διαδικασία. Το κλίμα της κακής συμβίωσης μαζί με τις κόκκινες γραμμές για την Αριστερά, που δεν έχουν εκφραστεί από τον πρόεδρο του κόμματος, έθεσαν επί τάπητος το ζήτημα της αποχώρησης.

Δεν φεύγουν (ακόμα)

Ωστόσο, δεν υπήρξε απόφαση για αποχώρηση, ούτε από την ηγετική ομάδα, ούτε από ομάδες εντός των συμμετεχόντων.

«Στην σημερινή συζήτηση πήραν μέρος περισσότερα από 1000 στελέχη από όλη την Ελλάδα. Η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις», αναφέρουν πηγές.

Και οι ίδιες πηγές συνεχίζουν: «Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα.

Όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Παρά την απόφαση της ηγετικής ομάδας να μην αποχωρήσουν, υπάρχει έντονη η επιθυμία της συντεταγμένης φυγής από ένα μεγάλο μέρος μελών και στελεχών. Στη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και στελέχη που πρόσκεινται στην Έφη Αχτσιόγλου, αυτό που κυριάρχησε είναι η δυσαρέσκεια προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η αίσθηση ότι καταπιέζεται και η δημοκρατία εντός του κόμματος, αλλά και η ιδεολογία της Αριστεράς.

Με την ταχύτητα με την οποία δυναμιτίζεται το κλίμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η απόφαση μπορεί να είναι ότι «δεν φεύγουμε», αλλά η κατάληξη -συντομότερα από ότι αργότερα- είναι «ακόμη».

Οι επόμενες ημέρες πρόκεινται να είναι πολύ έντονες. Ο ίδιος ο Νάσος Ηλιόπουλος συνιστά ψυχραιμία, ώστε να «μη γίνουν αυτό που εισπράττουν», εννοώντας, φυσικά, τις ανοίκειες επιθέσεις.

Διακύβευμα, όμως, παραμένει η ίδια η Αριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει ήδη διασπαστεί μετά την αποχώρηση της Ομπρέλας και οι χαρακτηρισμοί περί «πέμπτης φάλαγγας της δεξιάς», «υπονομευτών» και «αποστατών» δε βοηθούν καμία πιθανότητα ενότητας.

Για την ώρα, οι αποχωρήσεις της προηγούμενης εβδομάδας ήταν κατά μόνας ή μεταξύ μικρών κύκλων. Όλα δείχνουν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τώρα. Ο δε Στέφανος Κασσελάκης έχει αποδείξει μία τεράστια αδυναμία να συγκρατήσει τους πιο… θερμόαιμους εκ των υπερασπιστών του, κάτι που θέτει υπό ερώτηση τις ίδιες τις ηγετικές του ικανότητες. Πολλώ δε μάλλον, την ενότητα του κόμματος,

Must in

«Ηλεκτροσόκ» στην κυβέρνηση με τις τιμές στο ρεύμα - «Τρέχουν» να προλάβουν τα χειρότερα

Σε αναμμένα κάρβουνα για επικείμενες αυξήσεις στο ρεύμα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπόσχεται στήριξη στους καταναλωτές. Συναγερμός για τους δείκτες που «κοκκινίζουν».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024