Ο Γκάβι, η Premier League και το απίστευτο που συμβαίνει με τους τραυματισμούς στο ποδόσφαιρο (pics)
Ο τραυματισμός του Γκάβι με την Ισπανία έφερε ξανά στην επιφάνεια ένα τεράστιο πρόβλημα. Γιατί υπάρχουν τόσα προβλήματα τη φετινή σεζόν; - Το παράδειγμα της Premier League και οι εθνικές ομάδες
Η Ισπανία επικράτησε με 3-1 της Γεωργίας στο τελευταίο της παιχνίδι για τα προκριματικά του Euro 2024, όμως ελάχιστοι ασχολήθηκαν με τη νίκη της «Φούριας ρόχας» επί της παρέας του Κβαρατσέλια. Ο λόγος είναι φυσικά ο πολύ σοβαρός τραυματισμός του Γκάβι στο 26ο λεπτό της αναμέτρησης, ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστού σε ένα αδιάφορο παιχνίδι και θα χάσει τους επόμενους 6-9 μήνες.
Ο νεαρός μέσος της Μπαρτσελόνα ήταν άτυχος και τραυματίστηκε μόνος του, σε μια προσπάθεια για κοντρόλ που πήγε να κάνει, με αποτέλεσμα να πέσει στο έδαφος σφαδάζοντας, ενώ ξέσπασε σε λυγμούς αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα του τραυματισμού που υπέστη. Όπως είναι λογικό, η είδηση του τραυματισμού στο γόνατο του «διαμαντιού» της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Ισπανίας κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ έφερε ξανά στην επιφάνεια του τεράστιο ζήτημα των τραυματισμών στο ποδόσφαιρο.
Το πρόγραμμα, οι εθνικές και το Μουντιάλ του Κατάρ
Ο Γκάβι είναι το τελευταίο θύμα ενός όχι απλά επιβαρυντικού προγράμματος για τους ποδοσφαιριστές αυτού του επιπέδου, που καταπονούνται για πάνω από 11 μήνες, ενώ έχουν στα… πόδια τους οι περισσότεροι και το Μουντιάλ του Κατάρ τον χειμώνα που τους επιβάρυνε ακόμη περισσότερο, αφού έπαιξαν σερί για δύο χρόνια σχεδόν.
Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι χωρίς καμία αμφιβολία οι διακοπές για τις εθνικές ομάδες, όπου στο πρώτο διάστημα της σεζόν είναι τρεις και ουσιαστικά όλοι οι τοπ επιπέδου ποδοσφαιριστές έχουν αμέτρητα ταξίδια κάθε 2-3 μέρες, συνεχόμενες προπονήσεις και ματς ανά 3 μέρες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις… Γκάβι.
Το γνωστό παράδειγμα μετά τον νεαρό Ισπανό είναι ο Έρλινγκ Χάαλαντ, ο οποίος τραυματίστηκε με την εθνική Νορβηγίας και λίγο έλειψε να πάθει ζημιά και εκείνος, όμως τη γλίτωσε φθηνά και ενδεχομένως να είναι διαθέσιμος και για το ντέρμπι της Μάντσεστερ Σίτι με τη Λίβερπουλ.
Το τρανό παράδειγμα της Premier League
Αν οι εθνικές ομάδες είναι ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα που η UEFA και οι διεθνείς ομοσπονδίες θα πρέπει να βρουν λύσεις, σίγουρα το Μουντιάλ μεγάλωσε την επιβάρυνση και έκανε ακόμη πιο σοβαρό το ζήτημα των τραυματισμών στο ποδόσφαιρο. Η στατιστική εξάλλου μιλάει από μόνη της και το κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, η Premier League «υποφέρει» από το συγκεκριμένο θέμα.
Μέσα σε τρεις μήνες η Premier League έχει ιστορικό αριθμό με απώλειες και τραυματισμούς, κάτι που δείχνει το μεγάλο πρόβλημα. Συνολικά οι 20 ομάδες του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο μετρούν 12 αγωνιστικές και έχουν 196 τραυματισμούς, με τον μέσο όρο να είναι 9,8 τραυματισμοί ανά ομάδα. Οι ομάδες που έχουν «χτυπηθεί» περισσότερο στην Premier League είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Νιούκαστλ, οι οποίες έχουν 14 τραυματισμούς μέχρι στιγμής.
📈 There has been a 96% increase in hamstring injuries compared to last season in the Premier League.
📈 That’s a 55% increase compared to the previous four-season average.
📆 The previous high was 40 hamstring injuries during the 2020-21 season.#BBCFootball pic.twitter.com/fyzjETuSxD
— BBC Sport (@BBCSport) November 20, 2023
Όπως μπορείτε να δείτε στη λίστα από κάτω, όλες οι ομάδες έχουν πάνω από 7 τραυματισμούς και μοναδική που είναι με 5 είναι η Γουέστ Χαμ, αλλά και η Γουλβς που έχει 6, όμως είναι δύο από τις 4 ομάδες που έχουν τους λιγότερους διεθνείς. Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως από τους 196 τραυματισμούς, το 40% περίπου έρχεται μετά από τις διακοπές για τις εθνικές ομάδες, με τον Χάαλαντ να είναι ένα παράδειγμα και τον Αντρέ Ονάνα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ) το δεύτερο.
Νούμερα που… τρομάζουν
Μία από τις κύριες ανησυχίες πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών στο Κατάρ τον περασμένο Νοέμβριο ήταν οι τραυματισμοί και η ευημερία των παικτών. Το πρώτο μισό της σεζόν 2022-23 της Premier League ήταν συμπυκνωμένο για να διασφαλιστεί ότι θα παιχτούν περισσότερα παιχνίδια πριν από το τουρνουά.
Παρά τη διακοπή λόγω του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’, μέχρι τις 24 Οκτωβρίου διεξήχθησαν 11 αγώνες, ενώ ορισμένες ομάδες έπαιξαν 12. Μέχρι την 11η αγωνιστική, καταγράφηκαν 151 τραυματισμοί – 45 λιγότεροι από τη φετινή σεζόν, και χρειαζόταν μια ανανέωση των αγώνων μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.
🤕 There have been 196 injuries in the Premier League season.
📈 That’s a 15% increase compared with the past four campaigns.
Why are so many players getting injured?
Thread 🧵#BBCFootball pic.twitter.com/VPFrf3NeHB
— BBC Sport (@BBCSport) November 20, 2023
Τα νέα στοιχεία από τον παγκόσμιο ασφαλιστικό όμιλο «Howden’s European Football Injury Index» δείχνουν ότι η μέση διάρκεια απουσιών λόγω τραυματισμών στην Premier League, La Liga, Serie A, Bundesliga και Ligue 1 αυξήθηκε από 11,35 ημέρες πριν από το τουρνουά του 2022 σε 19,41 ημέρες τον Ιανουάριο αμέσως μετά. H Premier League και η Bundesliga επηρεάστηκαν περισσότερο, παρά το γεγονός ότι τα πρωταθλήματα συνεχίστηκαν δύο ημέρες μετά τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου στις 18 Δεκεμβρίου.
Οι πιο συχνοί τραυματισμοί
Ο τραυματισμός του Γκάβι είναι αναμφίβολα και θέμα ατυχίας, αλλά και συγκυριών, με τον ίδιο τον Ισπανό να έχει επιβαρυνθεί αρκετά. Παρόλα αυτά, με βάση τα δεδομένα και στην στατιστική, οι πιο συχνοί τραυματισμοί πλέον είναι οι μυϊκοί, με το παράδειγμα του Κέβιν Ντε Μπρόινε να είναι χαρακτηριστικό, του αστράγαλου και της γάμπας/κνήμης.
Παράλληλα, οι ιατρικές εκθέσεις αναφέρουν ότι ο «αυξημένος ρυθμός» στην Αγγλία και τη Γερμανία μπορεί να εξηγήσει γιατί το ποσοστό τραυματισμών ήταν υψηλότερο από ό,τι στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, με την Premier να είναι με διαφορά το πλέον επιβαρυμένο πρωτάθλημα. Για πολλούς λόγους.
Με βάση τις έρευνες λοιπόν στα τοπ 5 πρωταθλήματα της Ευρώπης, οι μυϊκοί τραυματισμοί έχουν τη μερίδα του λέοντος. Και συνήθως πλέον η αποθεραπεία σε σχέση με πριν το Μουντιάλ είναι σχεδόν διπλάσια. Και η εξήγηση είναι ότι το σώμα είναι σαφώς πιο ταλαιπωρημένο τον τελευταίο 1,5 χρόνο από τα συνεχόμενα παιχνίδια.
Με τους μυϊκούς τραυματισμούς όπως είναι λογικό αυξάνεται και το σενάριο των υποτροπών, ενώ την ίδια ώρα πάνω από τα 40% των τραυματισμών στους μύες προέρχεται γύρω από το γόνατο. Οπίσθιοι μηριαίοι, τραυματισμοί των ιστών στον τετρακέφαλο, αλλά και στον προσαγωγό, κάτι που δημιουργεί μεγαλύτερη ευπάθεια και στα γόνατα.
Το Euro 2024 και το νέο Champions League
Βέβαια, η κατάσταση έχει ξεφύγει σε όλους τους τομείς με τους ποδοσφαιριστές στα τοπ πρωταθλήματα να παίζουν πάνω από 70 παιχνίδια μέσα στη σεζόν, συν το Μουντιάλ που τους επιβάρυνε, συν φυσικά το Euro 2024. Πηγαίνουν non-stop ουσιαστικά για δύο χρόνια, κάτι που φυσικά φέρνει σε πολύ δύσκολη κατάσταση την ίδια τη σωματική τους ακεραιότητα. Και σύμφωνα με τις ιατρικές έρευνες αυτό θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον, αφού δεν πρόκειται να γίνει πιο ελαστικό το πρόγραμμα.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι με το νέο φορμάτ στο Champions League οι ομάδες που αγωνίζονται στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και θα αγωνίζονται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, θα έχουν συν 10 παιχνίδια μέσα στη σεζόν. Χωρίς τις διεθνείς αγωνιστικές υποχρεώσεις.
🚨😳| With the new UEFA Champions League format, players will have to play between 65 to 75 matches per season (including International Duty). pic.twitter.com/Ap74Dmqv6o
— CentreGoals. (@centregoals) November 18, 2023
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις