Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τα σκορ μαμούθ δεν είναι πάντα…αδιάφορα

Τα σκορ μαμούθ δεν είναι πάντα…αδιάφορα

Όταν η Ισπανία έβαζε 9 γκολ σε 38 λεπτά στη Μάλτα για το 12-1 της πρόκρισης !

Τα δύο γκολ του Ολιβιέ Ζιρού προς τη δύση του αγώνα της Γαλλίας με το Γιβραλτάρ έγραψαν ιστορία καθώς διαμόρφωσαν το τελικό 14-0 υπέρ των τρικολόρ που έσπασε το ρεκόρ της νίκης με το πιο ευρύ σκορ στην ιστορία των προκριματικών σε Euro καθώς το προηγούμενο ήταν το 13-0 της Γερμανίας (και μάλιστα εκτός έδρας) επί του Σαν Μαρίνο το 2006.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι το 1995 όπου η Γαλλία είχε νικήσει με 10-0 το Αζερμπαϊτζάν μόλις μια φορά Εθνική ομάδα είχε καταφέρει να σκοράρει διψήφιο αριθμό τερμάτων σε αγώνα προκριματικών και συνολικά πέντε φορές έχει συμβεί σε όλες αυτές τις δεκαετίες των προκριματικών μια ομάδα να σκοράρει από 10 γκολ και πάνω με το 11-0 της Ολλανδίας επί του Σαν Μαρίνο (2011) και το 12-1 της Ισπανίας επί της Μάλτας (1983) να συμπληρώνει την πεντάδα.

Η Ολλανδία που είχε νικήσει λίγες μέρες πριν με 5-0 τη Μάλτα ετοίμαζε τις βαλίτσες της για τη Γαλλία έχοντας δυο βαθμούς περισσότερους από την Ισπανία

Και όμως σε όλα αυτά τα παιχνίδια, το σκορ δεν έπαιζε κανένα ρόλο στην υπόθεση πρόκριση με εξαίρεση τον αγώνα της Ισπανίας που έμεινε στην ιστορία ως ένα από τα μεγαλύτερα θαύματα για πολλούς ή σκάνδαλα για αρκετούς άλλους !

Σε εκείνα τα προκριματικά του Euro 1984 της Γαλλίας οι θέσεις πρόκρισης στα τελικά ήταν μόλις  7 (οι πρώτοι των ομίλων) όπου μαζί με τη διοργανώτρια Γαλλία θα αποτελούσαν τις ομάδες της τελικής φάσης (οι ομάδες αυξήθηκαν το 1996).

Η Ολλανδία που είχε νικήσει λίγες μέρες πριν με 5-0 τη Μάλτα ετοίμαζε τις βαλίτσες της για τη Γαλλία έχοντας δυο βαθμούς περισσότερους από την Ισπανία και τέρματα 22-6 (+16) έναντι 12-7 (+5) των Ιβηρων που χρειάζονταν νίκη με 11 γκολ διαφορά για να πάνε και αυτοί στο +16 και να περάσουν με την καλύτερη επίθεση.

Οι Μαλτέζοι, σύμφωνα με τις καταγγελίες που έκαναν αργότερα όμως, είχαν περάσει ένα…εφιαλτικό διήμερο στην Ισπανία. Καθώς αρχικά χάθηκαν οι βαλίτσες τους στο αεροδρόμιο  ενώ το ξενοδοχείο που τους είχαν κλείσει οι Ισπανοί ήταν ένα μοτέλ για ημιδιαμονή παράνομων ζευγαριών χωρίς εστιατόριο (οι παίκτες έβγαιναν και έτρωγαν σε μαγαζιά έξω) ενώ ήταν δύσκολο να κοιμηθούν και λόγω των υπόλοιπων πελατών αλλά και επειδή Ισπανοί οπαδοί είχαν στήσει ολονύχτιο πάρτι με τραγούδια έξω από τα δωμάτια των παικτών της Μάλτας.

Επίσης μπήκαν στο Σάντσεθ Πινχουάν της Σεβίλης για το ματς, μόλις με μια προπόνηση σε κλειστή σάλα (!) αφού στο προπονητικό κέντρο αρχικά δεν υπήρχαν κλειδιά και γενικότερα ρεύμα…

«Η Ισπανία δεν θα έβαζε 11 γκολ ούτε σε ομάδα με παιδιά» έλεγε ο Μαλτέζος τερματοφύλακας Τζο Μπονέλο πριν το παιχνίδι.

«Δεν θα γυρίσω στη χώρα μου αν δεχθώ 11 γκολ» είχε δηλώσει ο προπονητής των Μαλτέζων Βίκτορ Σερι και πόνταρε στο ότι είχε δυσκολέψει η ομάδα του τους Ισπανούς στη Βαλέτα (χάνοντας οριακά με 3-2) αλλά και στο γεγονός ότι οι Φουριας Ρόχας είχαν να νικήσουν αγώνα με 5+ γκολ από το 1970 (νίκη με 7-1 επί της Κύπρου).

Το γήπεδο στη Σεβίλλη δεν είχε γεμίσει καν και οι οιωνοί δεν ήταν καλοί με τον Σενιόρ να αστοχεί σε πέναλτι μόλις στο 2’ και τον Ντεμανουέλε να ισοφαρίζει στο 20’  (1-1) τον αγώνα μετά το γκολ τυ Σαντιλιάνα (15’). Ο οποίος είχε σημειώσει χατ τικ μέχρι το ημίχρονο (3-1).

Αλλά ποιος πίστευε ότι η Ισπανία μπορούσε να βάλει 9 γκολ σε ένα ημίχρονο.

«Πριν το ματς έλεγα ότι δεν θα είναι απίθανο, αλλά στο ημίχρονο είχα κλονιστεί και εγώ αν και στους παίκτες μου είπα να μπουν δυνατά και να μη σκέφτονται το σκορ ,αλλά να  κυνηγάνε τα γκολ» είχε πει ο ομοσπονδιακός τεχνικός των γηπεδούχων Μιγκέλ Μουνιόθ που είδε την ομάδα του να πετάει «φωτιές» και να σημειώσει τελικά άλλα 9 γκολ σε 38 λεπτά από το 46’ όταν ο Ρινκόν πέτυχε το πρώτο από τα τέσσερα γκολ του στο δεύτερο ημίχρονο κάνοντας το 4-1 μέχρι το χρυσό 12-1 του Σενιόρ (84’) και ενώ είχε προσθέσει πριν ένα ακόμα γκολ ο Σαντιλιάνα (4 και αυτός όσα  ο Ρινκόν) και άλλα δύο είχε βάλει ο Μαθέδα και ένα ο Σαράμπια.

«Ο Σαντιλιάνα και ο Ρινκόν μας έκαναν να πιστέψουμε σκόραραν συνέχεια. Είχαμε πει να μην πανηγυρίζουμε στα γκολ αλλά να τρέχουμε άμεσα στη σέντρα για τη συνέχεια. Είδαμε στα μάτια τψν αντιπάλων μας οτι είχαν παραδοθεί και νιώσαμε ότι θα μπορούσαμε να σκοράρουμε ακόμα και 25 γκολ αν χρειαζόταν» δήλωσε ο Μαθέδα,  χρυσός σκόρερ στις καθυστερήσεις του αγώνα με τη Δυτικη Γερμανία στον όμιλο της τελικής φάσης (1-0) που έστειλε τους Ισπανούς στα ημιτελικά.

Σε ντοκιμαντέρ μετά από χρόνια οι Μαλτέζοι μίλησαν για υπνωτικό ακόμα και για ντόπινγκ !

«Ήμασταν σαν μεθυσμένοι. Λες και βγήκαμε βόλτα και πήγαμε για ύπνο», ισχυρίστηκε ο Σίλβιο Ντεμανουέλε ο σκόρερ της Μάλτας άνθρωποι της οποίας είπαν ότι είδαν να βγαίνουν άσπρα σαλια από το στόμα των Ισπανών παικτών κατηγορώντας τους για ντόπινγκ  ενώ ο προπονητής Βίκτορ Σκέρι το προχώρησε:

«Ένας μικροκαμωμένος άνδρας ντυμένος στα λευκά ήρθε με έναν δίσκο με κομμένα λεμόνια στο ημίχρονο στα αποδυτήρια. Οι παίκτες άρχισαν να τα βάζουν στο στόμα τους για να πάρουν ενέργεια. Ρώτησα τον γιατρό εάν έχουν ναρκωθεί αφού έχασαν το μυαλό τους στο δεύτερο ημίχρονο.

Δεν είχαμε αποδείξεις, ούτε περιμέναμε από την Ισπανία να κάνει αυτό το πράγμα. Εάν όμως συνέβη το ποδόσφαιρο έχει τελειώσει».

Την απάντηση την έδωσε ο Καμάτσο μέλος τότε της ισπανικής ομάδας.

«Αν μπει κάποιος με λεμόνια στα αποδυτήριά σου, απλά τον βγάζεις έξω και δεν τα δοκιμάζεις» !

Στο γήπεδο της Σεβίλλης (χωρητικότητας 50.000) μετά βίας είχε γεμίσει το μισό. Μετά το 8-1 ο κόσμος άρχισε να συρρέει κατά χιλιάδες και στο φινάλε πανηγύρισαν μια πρόκριση που έμεινε (γενικότερα) στην ιστορία.

Για μια Ισπανία που ήταν το φαβορί του ομίλου αλλά χρειάστηκε αυτό το 12-1 για να πάρει την πρόκριση φτάνοντας μέχρι τον τελικό στο Euro χάνοντας με 2-0 από τους διοργανωτές με το λάθος του τερματοφύλακα Αρκονάδα στο πρώτο γκολ (με απευθείας φάουλ) του Πλατινί να τους στοιχειώνει και πολλούς να μιλάνε για απόδοση δικαιοσύνης…

Must in

H χώρα που ξεριζώνει χωράφια για να φυτέψει δάση

Το 15% των καλλιεργούμενων εκτάσεων θα μετατραπεί σε δάση και φυσικά πάρκα για να αντιμετωπιστεί η αζωτορύπανση και η κλιματική αλλαγή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024