Διοικητής Τουρκικού Ναυτικού: «Δεν θέλουμε τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα – Δεν θα μας κάνουν Μ.Ανατολή»
Ο διοικητής του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε σε ομιλία του την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί την παρουσία των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα. Ενώ αργότερα επιτέθηκε και στην Ελλάδα
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Ο διοικητής του τουρκικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε σε ομιλία του την Παρασκευή ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί την παρουσία των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ στην Μαύρη Θάλασσα. Ενώ μίλησε και για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Άγκυρα έχει τον έλεγχο των στενών του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων εάν απειλείται ή σε καιρό πολέμου.
Δεν πρέπει (οι ΗΠΑ) να μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε Μέση Ανατολή
Οι δηλώσεις ειπώθηκαν σε ομιλία για τα 250 χρόνια από την ίδρυση της Ναυτικής Ακαδημίας γτα οποία γιορτάστηκαν σε τελετή στην σχολή Heybeliada της ακαδημίας.
Οι επίμαχες δηλώσεις για την Μαύρη Θάλασσα
«Οι εντάσεις μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας που ξεκίνησαν το 2008, τα προβλήματα μεταξύ Νότιας και Βόρειας Οσετίας, τα ίδια προβλήματα στην Αμπχαζία, η κατάληψη της Κριμαίας το 2014, τα Στενά του Κερτς το 2018 και ο ουκρανορωσικός πόλεμος που ξεκίνησε το 2022 έχουν εγκαινιάσει μια νέα εποχή στον γεωπολιτικό αγώνα στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο ναύαρχος Ερτσουμέντ Τατλίογλου, διοικητής των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων, σε εκδήλωση για την ίδρυση ναυτικής σχολής.
«Όπως γνωρίζετε, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να λάβει κάποια μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, δηλώνουμε ότι θα λάβουμε εμείς οι ίδιοι αυτά τα μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα και ότι δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ ή την Αμερική στη Μαύρη Θάλασσα», πρόσθεσε.
«Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, περισσότερες από 400 νάρκες ρίχτηκαν στη Μαύρη Θάλασσα. Δεκαεπτά από αυτές τις νάρκες έφτασαν στις ακτές μας», δήλωσε ο Τατλίογλου.
Ο Τατλίογλου επεσήμανε ότι οι νάρκες είναι επικίνδυνες και δήλωσε ότι ο εντοπισμός ναρκών είναι σημαντικός για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς η έκρηξη των ναρκών θα μπορούσε να οδηγήσει στην απώλεια πλοίων και κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στην ανοιχτή θάλασσα.
«Στόχος μας είναι να γίνει σεβαστό το Μοντρέ. Έχουμε παράσχει ασφάλεια για όλους στη Μαύρη Θάλασσα. Ως Τουρκία, παρέχουμε ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν πρέπει [οι ΗΠΑ] να μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε Μέση Ανατολή. Γι’ αυτό δεν θέλουμε καμία χώρα ή το ΝΑΤΟ να εισέλθει στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Τατλίογλου.
«Αυτή τη στιγμή, η Μαύρη Θάλασσα έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία για εμάς οικονομικά. Είμαστε συνεχώς παρόντες στη Μαύρη Θάλασσα για να διατηρήσουμε τις δραστηριότητές μας. Για τη διατήρηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Μαύρη Θάλασσα, συνεχίζουμε να βρισκόμαστε στην περιοχή με τα πλοία μας»
Η συνέχεια για…πιο γνώριμες θάλασσες
Ο Διοικητής των ναυτικών δυνάμεων, ναύαρχος Ερτσουμέντ Τατλίογλου, δήλωσε: «Οι Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις εκτέλεσαν επιτυχώς τα καθήκοντα που τους είχαν ανατεθεί στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο, τη Μεσόγειο και τις γύρω θάλασσες και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Οι ναυτικές δυνάμεις είναι και θα είναι πάντα παρούσες στις γύρω θάλασσες».
Ο Τατλίογλου δήλωσε πως «Η περίοδος που η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν πιο ισχυρή, ήταν όταν η ναυτιλία της ήταν ισχυρότερη. Καθώς η Οθωμανική Αυτοκρατορία μείωσε τη σημασία που έδινε στη θάλασσα και τους ναυτικούς, άρχισαν οι εδαφικές απώλειες. Επειδή το ναυτικό ήταν αδύναμο, τα νησιά μας στο Αιγαίο κατακτήθηκαν από την Ελλάδα χωρίς να ρίξει ούτε μια σφαίρα. Η Ελλάδα δεν θέλει να αρκείται σε αυτά. Τα μέρη που δείχνουν ως δικά τους στους χάρτες τους περιλαμβάνουν και τις περιοχές μας».
Για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών
Στην συνέχεια ο ναύαρχος μίλησε και για τα ελληνικά νησιά «Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν 8 κύρια προβλήματα με την Ελλάδα. 7 από αυτά αφορούν εμάς. Αφορούν τη ναυτιλία. Γίνονται προσπάθειες για την επίλυσή τους. Αντί όμως να τα λύσει, η Ελλάδα προβαίνει συνεχώς σε ενέργειες που κλιμακώνουν τις εντάσεις. Υπάρχουν 23 νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Έχουν οπλίσει 19 από αυτά. Έχουμε νησιά και βράχους των οποίων η κυριαρχία και η ιδιοκτησία αμφισβητούνται. Προσπαθούν να τα δείξουν ως δικά τους οργανώνοντας επισκέψεις αξιωματούχων».
Ενώ δεν παρέλειψε να κλείσει με μηνύματα φόβου στο τουρκικό κοινό και τους ναυτικούς στους οποίους απευθυνόταν: «Η Ελλάδα αύξησε τα χωρικά της ύδατα στα δυτικά σε 12 μίλια το 2020. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς την Τουρκία. «Αν βρω την ευκαιρία, θα τα αυξήσω στα 12 μίλια και στο Αιγαίο». Προσπαθεί να διεκδικήσει τα νησιά και τους βράχους στο Αιγαίο με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνοπτικά, στόχος της Ελλάδας είναι να αναλάβει το ρόλο της περιφερειακής ηγεσίας στην Μεσόγειο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις