Ισραήλ – Χαμάς: Συγκλονίζουν οι οικογένειες των ομήρων – «Αν έχετε παιδιά, φανταστείτε ότι μια μέρα θα φύγουν»
Από το Λονδίνο, συγγενείς ομήρων της Χαμάς που απήχθησαν στο Ισραήλ το «μαύρο» Σάββατο της 7ης Οκτωβρίου, μοιράζονται το δράμα τους.
- «Το αεροπλάνο που έπεσε επλήγη από ρωσικό πύραυλο» λένε πηγές της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν
- Νέο χτύπημα του Ισραήλ στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν - Πέντε νεκροί εργαζόμενοι
- Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους στο Καζακστάν
- Ισραηλινή αεροπορική επίθεση σε βάρος των Χούθι - Κινδύνευσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ
Ραγίζουν καρδιές οι μαρτυρίες των συγγενών των ομήρων της Χαμάς. Για περισσότερο από έναν μήνα οι οικογένειες των 240 Ισραηλινών αιχμαλώτων αγωνιούν για την τύχη τους και πιέζουν την κυβέρνηση Νετανιάχου να πετύχει μια συμφωνία, ώστε να κρατήσουν ξανά στην αγκαλιά τους τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Εκπρόσωποι των οικογενειών των ομήρων ταξίδεψαν στο Λονδίνο και σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, μοιράστηκαν το δράμα τους και περιέγραψαν τις δύσκολες στιγμές που βιώνουν από εκείνο το «μαύρο» Σάββατο της 7ης Οκτωβρίου, που η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ.
«Αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης μου»
Ένας από τους ομιλητές ήταν ο Thomas Hand, ο οποίος πέρασε εβδομάδες θρηνώντας τον θάνατο της κόρης του Emily, αφού έμαθε ότι δολοφονήθηκε στο κιμπούτς Μπεερί.
Στις 30 Οκτωβρίου ωστόσο, η οικογένεια της 8χρονης ενημερώθηκε ότι το παιδί είναι πολύ πιθανό να έχει απαχθεί από τη Χαμάς και να μην είναι νεκρό.
«Τώρα απλά περιμένουμε νέα, αλλά αυτός είναι ο χειρότερος εφιάλτης μου», είπε ο Thomas Hand και πρόσθεσε: «Όταν νόμιζα ότι ήταν νεκρή, ξεκίνησα να θρηνώ γι’ αυτήν, αλλά για την ώρα ζω έναν εφιάλτη. Αν έχετε παιδιά, φανταστείτε ότι μια μέρα θα φύγουν».
«Ο γιος και η κόρη μου έχασαν τη μητέρα τους»
Στη συνέχεια, ο Thomas Hand αναφέρθηκε στον τρόμο που θα νιώθει η κόρη του στα χέρια των μαχητών της Χαμάς. «Φανταστείτε τον απόλυτο τρόμο ενός 9χρονου παιδιού κάθε ώρα της ημέρας. Πρέπει να λέει κάθε μέρα: Πού είναι ο μπαμπάς μου; Γιατί δεν έρχεται να με σώσει;».
Επίσης, ο κ. Hand μίλησε για την πρώην σύζυγό του, η οποία σκοτώθηκε στο σπίτι της κατά τη διάρκεια της επίθεσης της χαμάς.
«Κρατήθηκε όσο μπορούσε. Η Χαμάς δεν μπορούσε να μπει στο δωμάτιο ασφαλείας. Έμεινε εκεί όσο περισσότερο μπορούσε και στη συνέχεια προσπάθησε να φτάσει στο σπίτι της μητέρας της, αλλά την πυροβόλησαν στον δρόμο».
Ο ίδιος συγκλόνισε όταν εξομολογήθηκε ότι πήγε στο κιμπούτς Μπεερί και είδε το «αιματοβαμμένο μονοπάτι όπου έπεσε νεκρή». «Ο γιος και η κόρη μου έχασαν τη μητέρα τους», είπε συγκινημένος.
«Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς αισθάνομαι που ο γιος μου δεν είναι μαζί μου»
Μια άλλη γυναίκα μίλησε για τον γιο της, τον Yotam Haim, που είναι επίσης αιχμάλωτος της Χαμάς από τις 7 Νοεμβρίου.
Ο 28χρονος σχεδίαζε να παίξει ντραμς σε ένα φεστιβάλ στο Τελ Αβίβ, λίγο πριν από την επίθεση.
«Χάσαμε την επαφή μαζί του στις 10.44 π.μ. εκείνης της ημέρας και από τότε έχουμε μόνο τις βασικές ενδείξεις ότι βρίσκεται τώρα στη Γάζα», είπε.
«Έφυγε από το δωμάτιό του υγιής και όχι τραυματισμένος, γεγονός που μας παρηγορεί κάπως. Έχει όμως μια χρόνια ασθένεια, χρειάζεται εμβόλιο κάθε μήνα», συμπλήρωσε η μητέρα του νεαρού.
«Ως μητέρα, δεν μπορώ να εξηγήσω πώς αισθάνομαι που ο γιος μου δεν είναι μαζί μου», είπε και, σκουπίζοντας τα δάκρυά της, μίλησε για την επιθυμία της να ενθαρρύνει τον κόσμο να «πολεμήσει κατά του κακού».
«Το κακό ξεκινάει από το Ισραήλ, αλλά θα συνεχίσει να βλάπτει κάθε άνθρωπο στον ελεύθερο κόσμο αν δεν ανοίξετε τα μάτια σας», κατέληξε.
«Σταματήστε να μιλάτε για θανατική ποινή στα συλληφθέντα μέλη της Χαμάς»
Εν τω μεταξύ, συγγενείς κάποιων εκ των 240 ανθρώπων που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα ζήτησαν σήμερα από ακροδεξιούς Ισραηλινούς βουλευτές να μην επιδιώκουν την προτεινόμενη θανατική ποινή για τους συλληφθέντες μαχητές της οργάνωσης, λέγοντας ότι ακόμα και η συζήτηση για κάτι τέτοιο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους ομήρους.
Το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε στις 7 Νοεμβρίου ότι ομάδα δράσης συζητά πώς να διεξαχθεί η δίκη των μαχητών που έχουν συλληφθεί και να εξασφαλιστούν «τιμωρίες που θα αρμόζουν στη σοβαρότητα των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν» για τους καταδικασθέντες.
Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ έχει ζητήσει την καταδίκη σε θάνατο, που προβλέπεται από την ισραηλινή νομοθεσία αλλά δεν εφαρμόζεται.
«Μην το επιδιώκετε αυτό μέχρι να επιστρέψουν»
Κάποιοι από τους συγγενείς των ανθρώπων που κρατούνται όμηροι από τη Χαμάς στη Γάζα ανησυχούν ότι η δημοσιότητα για τη συζήτηση γύρω από την θανατική ποινή μπορεί να οδηγήσει σε αντίποινα παρόλο που αυξάνονται οι ελπίδες για μια συμφωνία για την απελευθέρωση κάποιων εξ αυτών.
Οι όμηροι έχουν ήδη απειληθεί με εκτέλεση από τη Χαμάς και κινδυνεύουν να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν σε στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ ως απάντηση στην εισβολή της 7ης Οκτωβρίου.
«Αυτό θα σημαίνει ότι συμμετέχει κανείς στα ψυχολογικά τους παιχνίδια. Και ως αντάλλαγμα θα λάβουμε φωτογραφίες από τους αγαπημένους μας δολοφονημένους, τελειωμένους, και το Κράτος του Ισραήλ και όχι εκείνοι (Χαμάς) θα κατηγορηθούν γι’ αυτό», δήλωσε η Γιάρντεν Γκόνεν, της οποίας η αδελφή Ρόμι είναι μεταξύ των ομήρων, απευθυνόμενη στον Μπεν-Γκβιρ και άλλα στελέχη του κόμματός του κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κοινοβουλευτικής επιτροπής.
«Μην το επιδιώκετε αυτό μέχρι να επιστρέψουν πίσω», δήλωσε. «Μην βάζετε το αίμα της αδελφής μου στα χέρια σας».
«Έχετε μπερδευτεί…»
Η μοναδική εκτέλεση με δικαστική εντολή στο Ισραήλ ήταν αυτή του καταδικασμένου ναζί εγκληματία πολέμου Άντολφ Άιχμαν το 1962. Ισραηλινά στρατοδικεία, που συχνά χειρίζονται περιπτώσεις που αφορούν Παλαιστινίους, έχουν την εξουσία να επιβάλουν την θανατική ποινή με την ομόφωνη απόφαση τριών δικαστών, αν και αυτό δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ.
Φιλοπόλεμοι πολιτικοί έχουν, κατά τη διάρκεια ετών, προτείνει τη χαλάρωση των όρων για τέτοιες καταδίκες, λέγοντας ότι οι εκτελέσεις αποθαρρύνουν την τρομοκρατία.
Το να γίνει αυτό είναι «τώρα περισσότερο κρίσιμο από ποτέ», δήλωσε ο Μπεν-Γκβιρ, «πρώτα απ’ όλα, για χάρη αυτών που δολοφονήθηκαν και αυτών που έπεσαν στη γραμμή του καθήκοντος και, τουλάχιστον, για να μην υπάρχουν άλλοι απαχθέντες».
Η Λινόρ Νταν-Καλντερόν, της οποίας τρεις συγγενείς κρατούνται όμηροι, κατηγόρησε το κόμμα του Μπεν-Γκβιρ ότι έχει «μπερδέψει τις προτεραιότητες».
«Έχετε μπερδευτεί, διότι είμαστε ένα έθνος που κυνηγάει τη ζωή, όχι ένα έθνος που κυνηγάει την εκδίκηση –ακόμα κι αν στο παρελθόν κάναμε κάτι στον Άιχμαν», δήλωσε. «Σας ζητώ απλά να το βγάλετε αυτό από την ατζέντα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις