Το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, σχολεία και κατοικημένες περιοχές, (δείτε εδώ όσα προηγήθηκαν) επεκτείνοντας τις φονικές επιχειρήσεις του και στο νότιο τμήμα της Γάζας, με τον μακάβριο απολογισμό να ανεβάζει σε τουλάχιστον 13.300 τους νεκρούς Παλαιστίνιους, ανάμεσά τους περίπου 6.000 παιδιά.

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου φέρεται να είχε προειδοποιηθεί από τον επικεφαλής της έρευνας της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών, να μην προχωρήσει με την δικαστική μεταρρύθμιση, καθώς η πολιτική αναταρραχή θα έδινε θάρρος στο Ιράν και τη Χαμάς.

Συγγενείς ομήρων έφυγαν από την ενημέρωση του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, όταν ο πρωθυπουργός Νετανιάχου ανέφερε πως «η καταστροφή της Χαμάς και η επιστροφή των ομήρων είναι στόχοι ίσης αξίας».

Από το Αλ Σίφα, το οποίο ο ΠΟΥ χαρακτήρισε ζώνη θανάτου, απομακρύνθηκαν 28 πρόωρα μωρά που βρίσκονται πλέον στην Αίγυπτο, ενώ τρία παραμένουν σε νοσοκομείο στη Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι βρέθηκε σήραγγα της Χαμάς στο Αλ Σίφα

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Ερυθρό Σταυρό για την εκκένωση του Ινδονησιακού Νοσοκομείου από όπου απομακρύνθηκαν ήδη 100 ασθενείς.

Δείτε live

Δείτε live τις εξελίξεις στο in

06:00 Κοντά σε «συμφωνία εκεχειρίας»

Αξιωματούχοι του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς «πλησιάζουν σε συμφωνία εκεχειρίας» με το Ισραήλ και δόθηκε απάντηση στους μεσολαβητές του Κατάρ στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, όπως ενημέρωσε γραπτώς ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, με μήνυμα που έστειλε συνεργάτης του.

Δεν ανέφερε λεπτομέρειες για τους όρους της συμφωνίας.

04:45 Νέο πλήγμα σε καταυλισμό με τουλάχιστον 17 νεκρούς

Τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας περί τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα προς σήμερα Τρίτη, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

04:15 Μυστικές υπηρεσίες προς Νετανιάχου: «Με την δικαστική μεταρρύθμιση ενθαρρύνεις τη Χαμάς να χτυπήσει»

Επώνυμο «κατηγορώ» δημοσίευσε η ισραηλινή εφημερίδα και ιστοσελίδα της Haaretz στην ισραηλινή της έκδοση, τα οποία παρουσιάστηκαν στους Times of Israel και Jerousalem Post.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ονομαστικά o Amir Sa’as -της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών- ως το άτομο που απηύθυνε τις προειδοποιήσεις και δυστυχώς για όλους δικαιώθηκε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φέρεται να έλαβε δύο αυστηρές προειδοποιήσεις από τον επικεφαλής της έρευνας της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών κατά τους μήνες που προηγήθηκαν της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρονταν πως  οι κοινωνικές διαιρέσεις που προκλήθηκαν από την προσπάθεια της κυβέρνησής του να αναμορφώσει ριζικά το δικαστικό σύστημα ενθάρρυναν τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ και το Ιράν να αναλάβουν δράση εναντίον του εβραϊκού κράτους.

03:50 The Times of Israel-Μαρτυρία: «Ο Νετανιάχου είπε πως η καταστροφή της Χαμάς έχει ίση αξία με την επιστροφή των ομήρων»

Σύμφωνα με τους Times of Israel αρκετά μέλη των οικογενειών των ομήρων στη Γάζα εγκατέλειψαν τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στη μέση, εξαγριωμένοι για τα, όπως λένε, ανάμεικτα μηνύματα που λαμβάνουν από την κυβέρνηση σχετικά με τους στόχους του πολέμου στη Γάζα.

Ο Udi Goren, του οποίου ξάδελφος είναι ο όμηρος της Γάζας Tal Haimi, λέει στο Κανάλι 12: «Πριν από λίγες ημέρες, συναντηθήκαμε με τους [υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου πολέμου Gantz και Eisenkot. Ακούσαμε από αυτούς με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι ο πρωταρχικός στόχος του πολέμου είναι η επιστροφή των ομήρων».

Ωστόσο, λέει ότι ο Νετανιάχου είπε απόψε στις οικογένειες των ομήρων ότι ο στόχος της καταστροφής της Χαμάς είναι ισότιμος με αυτόν της επιστροφής των ομήρων, γεγονός που εξόργισε τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι αισθάνονται ότι οι αγαπημένοι τους επιτρέπεται να παραμείνουν στη Γάζα για περισσότερο χρόνο, ως αποτέλεσμα.

03:35 Οι ισραηλινές δυνάμεις εισβάλλουν στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης

Σε έκτακτες ειδήσεις, βλέπουμε αναφορές ότι οι IDF εισβάλλουν στην πόλη της Χεβρώνας στη Δυτική Όχθη. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Shehab που συνδέεται με τη Χαμάς και το Al Jazeera αναφέρουν ότι οι δυνάμεις των IDF έχουν εισβάλει στην πόλη, με το Shehab να αναφέρει επίσης συλλήψεις. Επίσης αναφέρονται επιχειρήσει κοντά στις πόλεις Τζενίν και Ναμπλούς.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής εισβάλλουν στην πόλη της Χεβρώνας στα νότια της Δυτικής Όχθης και ξεκινούν εκστρατεία επιδρομών και συλλήψεων», αναφέρει το Al Jazeera.

Όπως αναφέρει το Reuters «πριν από την επίθεση της Χαμάς, το 2023 ήταν ήδη η πιο θανατηφόρα χρονιά για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, με 250 Παλαιστίνιους να σκοτώνονται από ισραηλινά πυρά, οι περισσότεροι κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σε αυτές τις έξι εβδομάδες πολέμου, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν άλλους 206 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, αποτέλεσμα της αύξησης των επιδρομών του στρατού που υποστηρίζονται από αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις Παλαιστίνιων μαχητών».

03:20 Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, καλεί σε συστράτευση 50 χώρες για να σταματήσουν το Ισραήλ

Απευθυνόμενος στους προέδρους 50 χωρών, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι ζήτησε την ενότητα των ελεύθερων εθνών στην πορεία για την άρση της πολιορκίας της Γάζας και τον τερματισμό των φρικαλεοτήτων του Ισραήλ στην Παλαιστίνη σύμφωνα με το Al Mayadeen.

Η Διεθνής Αμνηστία, στο πλαίσιο της συνεχούς διερεύνησης των παραβιάσεων των νόμων του πολέμου, έχει καταγράψει δύο αντιπροσωπευτικά περιστατικά όπου οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία 46 αμάχων, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά. Το ηλικιακό φάσμα των θυμάτων εκτεινόταν από μια 80χρονη γυναίκα μέχρι ένα μωρό τριών μηνών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Ο Ραΐσι έστειλε επιστολή στους αρχηγούς κρατών της Ρωσίας, της Κίνας, της Τουρκίας, της Νότιας Αφρικής και πολλών άλλων κρατών, καλώντας τους «να συνεργαστούν για την αποτροπή των εγκλημάτων που διαπράττονται κατά του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα».

Ο Ραΐσι επέκρινε «τη σιωπή των δυτικών κυβερνήσεων και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν πρόκειται για τις ζωές των Παλαιστινίων, δεδομένου ότι περισσότεροι από 13.000 έχουν σκοτωθεί από το Ισραήλ».

02:55 Βίντεο της Παλαιστινιακής Unisef με τα μωρά που διασώθηκαν από το Αλ Σίφα και βρίσκονται στην Αίγυπτο

Βίντεο με πρόωρα μωρά που απομακρύνονται σε ασφαλές μέρος από το νοσοκομείο Αλ-Σϊφα της Γάζας στο πλαίσιο επιχείρησης των Ηνωμένων Εθνών αναρτήθηκε στο X, πρώην Twitter, από την Unicef Παλαιστίνης. Κατέληξαν σε νοσοκομείο έξω από το Κάιρο.

Το tweet αναφέρει ότι 31 μωρά διασώθηκαν. Ο αριθμός έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές που έλεγαν ότι 28 απομακρύνθηκαν και τρία μωρά παρέμειναν στη Γάζα επειδή οι οικογένειες των δύο από αυτά ήθελαν να παραμείνουν εκεί για «προσωπικούς λόγους» και επειδή ένα τρίτο δεν είχε αναγνωριστεί.

Σε κάθε περίπτωση διασώθηκαν καθώς έφυγαν από το Αλ Σίφα που δεν είχε ρεύμα να τα κρατήσει στην ζωή.

02:30 Σφοδροί βομβαρδισμοί σε οικιστικές περιοχές – Ανταποκριτής του Al Jazeera από το πεδίο

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή από την περιοχή Χαν Γιούνις, Χάνι Μαχμούντ που εργάζεται στο Al Jazeera αυτή τη στιγμή έχουμε σφοδρούς βομβαρδισμούς στην Λωρίδα της Γάζας. Υπάρχουν περισσότερες αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή σε διάφορες τοποθεσίες στη Λωρίδα της Γάζας από βορρά προς νότο. Το Ισραήλ συνεχίζει ακάθεκτο να βομβαρδίζει οικιστικές περιοχές.

Κυριολεκτικά ολόκληρο το βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας αυτή τη στιγμή δέχεται σφοδρούς βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές.Συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό λαμβάνουν επίσης χώρα ακριβώς στο κέντρο της Γάζας στον άξονα όπου ο ισραηλινός στρατός έσπρωξε τα τεθωρακισμένα οχήματά του.

«Το σημείο από το οποίο αναφερόμαστε, στο Χαν Γιουνίς, υπήρξε επίσης σημαντικός στόχος των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Μιλάμε και για τις δύο πλευρές – την ανατολική πλευρά του Χαν Γιουνίς και τη δυτική πλευρά της πόλης» ανέφερε ο ρεπόρτερ.

Άνθρωποι από την ανατολική πλευρά που τους είπαν να μετακινηθούν στη δυτική πλευρά βρέθηκαν στο στόχαστρο ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Μιλάμε για περισσότερες κατοικίες και ένα διαμέρισμα το οποίο έγινε επίσης στόχος σε έναν από τους πύργους κατοικιών.

02:10 Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την ανθρωπιστική βοήθεια και την σύνδεσή της με την απελευθέρωση των ομήρων

Ο Τζον Κίρμπι, συντονιστής στρατηγικών επικοινωνιών του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, δήλωσε ότι έξι φορτηγά πέρασαν στη ρημαγμένη από τον πόλεμο περιοχή τη Δευτέρα με περίπου 18.000 γαλόνια καυσίμων.

«Συνεχίζουμε να συνηγορούμε υπέρ των ανθρωπιστικών παύσεων, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να απομακρυνθούν από τον κίνδυνο και να μπορέσει να εισέλθει βοήθεια και συνδρομή.

Αναμένουμε ότι αυτές οι παραδόσεις θα συνεχιστούν σε τακτική βάση. Και ελπίζουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες. Μιλάω συγκεκριμένα για τα καύσιμα».

01:45 ΕΕ: Η ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Ισραήλ λέει ο Ζοζέπ Μπορέλ

Ο Μπορέλ πραγματοποίησε βιντεοσκοπημένη συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών των 27 χωρών της ΕΕ μετά από περιοδεία στη Μέση Ανατολή για συνομιλίες σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ δήλωσε ότι έβγαλε «ένα θεμελιώδες πολιτικό συμπέρασμα» από τις συζητήσεις του σε όλη την περιοχή.

«Νομίζω ότι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Μπορέλ σε γραπτή περίληψη της συνάντησης της ΕΕ.

Ο Μπορέλ επέμεινε ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει να καταλάβει τη Γάζα μετά το τέλος της τρέχουσας σύγκρουσης και ότι ο έλεγχος της περιοχής θα πρέπει να παραδοθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή.

«Παρά τις τεράστιες προκλήσεις, πρέπει να προωθήσουμε τους προβληματισμούς μας σχετικά με τη σταθεροποίηση της Γάζας και το μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος», δήλωσε.

Βραχυπρόθεσμα, ο Borrell δήλωσε, μετά από μια σειρά επισκέψεων σε αραβικά κράτη, ότι υπάρχει μια «αίσθηση επείγοντος» για την απελπιστική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

«Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητά άμεση ανθρωπιστική παύση είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αλλά πρέπει να διασφαλίσουμε την ταχεία εφαρμογή του», είπε.

01:20 Περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά στη Γάζα πέφτουν για ύπνο πεινασμένα

Η φιλανθρωπική οργάνωση Medical Aid for Palestinians δήλωσε ότι μετά από έξι εβδομάδες πολιορκίας της περιοχής από το Ισραήλ, τα τρόφιμα τελειώνουν.

»Πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να προστατεύσουμε τα παιδιά της Γάζας, τα οποία θα πάνε για ύπνο απόψε πεινασμένα«, ανέφερε η ομάδα σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν ζητούν χρήματα ή το οτιδήποτε πέρα από κατάπαυση του πυρός.

00:55 To Διεθνές Συμβούλιο και Μουσείο του Άουσβιτς εξέδωσε ανακοίνωση για τον πόλεμο

«Ψήφισμα του Διεθνούς Συμβουλίου του Άουσβιτς για τα τραγικά γεγονότα στο Ισραήλ

Το Διεθνές Συμβούλιο του Άουσβιτς από τον Πρωθυπουργό της Δημοκρατίας της Πολωνίας αναγνωρίζει με βαθύτατο πόνο και θλίψη τον πόνο των αθώων Θυμάτων – που βασανίστηκαν, βιάστηκαν, πιάστηκαν όμηροι και δολοφονήθηκαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς.
Επιθυμούμε να εκφράσουμε την ακλόνητη αλληλεγγύη μας στους Ισραηλινούς και τους Εβραίους παγκοσμίως.
Απειλούμενο στην ύπαρξή του, το κράτος του Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ανθρωπισμού. Η ύπαρξη ενός ελεύθερου, κυρίαρχου και δημοκρατικού εβραϊκού κράτους είναι ένας από τους πυλώνες της παγκόσμιας ειρήνης.
Το αδιανόητο μίσος και η βία που ασκούν οι τρομοκράτες έχει ως αποτέλεσμα μόνο εκτεταμένη και πιο εκτεταμένη δυστυχία – επηρεάζοντας και τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, τον οποίο η Χαμάς εκμεταλλεύεται ως ανθρώπινη ασπίδα.
Ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για να σταματήσει το τρομακτικό σπιράλ του θανάτου και του πολέμου είναι η άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, ένα αίτημα που θέτουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

00:30 Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τις οικογένειες των ομήρων

Καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συμφωνία μπαίνει στην τελική ευθεία, ο πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας με τις οικογένειες περίπου 240 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες ομάδες.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο στρατιωτικό αρχηγείο Kirya στο Τελ Αβίβ, αλλά αρχικά εξελίχθηκαν χαοτικές σκηνές εν μέσω τσακωμών με ορισμένες από τις οικογένειες, στις οποίες δεν επετράπη αρχικά η είσοδος στη συνάντηση.

Οι οικογένειες δήλωσαν ότι παρέδωσαν εκ των προτέρων στο γραφείο του πρωθυπουργού μια λίστα με 107 εκπροσώπους, αλλά κατά την άφιξή τους, σε πολλούς είπαν ότι δεν υπήρχε αρκετός χώρος στο αμφιθέατρο που είχε κρατηθεί για τη συνάντηση ώστε να μπορέσουν να παρευρεθούν όλοι. Εν τέλει μπήκαν όλες οι οικογένειες.

00:11 Σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό η δημοσιογράφος Αλά’α Χασανάτ

Σύμφωνα με παλαιστινιακά ΜΜΕ, σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο σπίτι της στην Μπέιτ Λάχια στη βόρεια Γάζα η δημοσιογράφος Αλά’α Χασανάτ.

Η δημοσιογράφος Αλά’α Χασανάτ που σκοτώθηκε στη βόρεια Γάζα.

00:01 «Κατάπαυση του πυρός τώρα!»

Συνεδρίαση στο καναδικό νομοθετικό σώμα στο Σασκάτσουαν διακόπηκε από συνθήματα για τη Γάζα, όπως «Κατάπαυση του πυρός τώρα!».

Μάλιστα, οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση απομακρύνθηκαν από την αίθουσα.

Δείτε βίντεο:

23:51 Το απόγευμα της Τρίτης τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών

Αύριο το απόγευμα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ζοζέπ Μπορέλ να έχουν επιδοθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο με τους περιφερειακούς παίκτες.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

23:46 Ταξιαρχίες Χεζμπολάχ στο Ιράκ: Επιτεθήκαμε σε αμερικάνικη βάση με drone

Οι Ταξιαρχίες Χεζμπολάχ στο Ιράκ που ανήκουν στην ιρανική Δύναμη Κουντς ανακοίνωσαν ότι επιτέθηκαν με μη επανδρωμένο σκάφος στην αμερικάνικη βάση Αΐν Αλ-Άσαντ.

23:37 Χαμάς: Το Ισραήλ κωλυσιεργεί όσον αφορά την κατάπαυση του πυρός

Ο Ζαχέρ Τζαμπαρίν, επικεφαλής του οργάνου της Χαμάς που είναι υπεύθυνο για τους κρατούμενους στο Ισραήλ, σημειώνει ότι η κατάπαυση του πυρός πρέπει να «εφαρμοστεί πλήρως» για να προχωρήσει μια συμφωνία για τους αιχμαλώτους.

Ωστόσο, σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν από το επίσημο κανάλι Telegram της Χαμάς, ο Τζαμπαρίν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι κωλυσιεργεί σχετικά με την κατάπαυση του πυρός, επαναλαμβάνοντας τις αναφορές ότι οι λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός είναι τα κύρια εμπόδια για τη συμφωνία αυτή τη στιγμή.

Ο ίδιος είπε επίσης ότι ένας από τους όρους των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ είναι η επαναφορά των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στις ισραηλινές φυλακές στην κατάσταση που ήταν πριν από την 7η Οκτωβρίου.

23:27 Δεύτερος γερουσιαστής των ΗΠΑ καλεί σε κατάπαυση του πυρός

Ο Δημοκρατικός Τζεφ Μέρκλεϊ έγινε ο δεύτερος γερουσιαστής μετά τον Ρίτσαρντ Ντέρμπιν που ζητά κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Η Γερουσία των ΗΠΑ είναι 100μελής, όπως υπενθυμίζει το Al Jazeera που αναφέρεται στη συγκεκριμένη είδηση.

Ο Μέρκλεϊ ζητά ακόμη την απελευθέρωση όλων των ομήρων και μαζική εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Ο Μέρκλεϊ, γερουσιαστής από το Όρεγκον, έχει κάνει και σχετική ανάρτηση:

23:18 State Department: Έξι Αμερικανοί σκοτώθηκαν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου

Λίγο περισσότεροι από 1.200 Αμερικανοί, νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι και μέλη των οικογενειών τους βρίσκονται ακόμη στη Γάζα και τουλάχιστον έξι Αμερικανοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από την επιδρομή της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του State Department, Μάθιου Μίλερ δήλωσε σε ενημέρωση ότι περίπου 800 Αμερικανοί, νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι και μέλη οικογενειών έχουν εγκαταλείψει τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα προς την Αίγυπτο και «έχουν απομείνει λίγο πάνω από 1.200».

Έξι Αμερικανοϊσραηλινοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, είπε, «πέντε στρατιώτες – τέσσερις σκοτώθηκαν στη Γάζα και ένας σκοτώθηκε στο βόρειο Ισραήλ – και ένας αξιωματικός της εθνικής αστυνομίας των συνόρων».

23:08 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: 100 ασθενείς απομακρύνθηκαν από το πολιορκημένο Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Άσραφ αλ-Κούντρα δήλωσε ότι ασθενείς απομακρύνθηκαν λίγες ώρες μετά την ισραηλινή επίθεση στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, από την οποία σκοτώθηκαν 12 άτομα.

«100 ασθενείς απομακρύνθηκαν από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο με τη βοήθεια του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι άλλοι 100 θα μεταφερθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε άλλη εγκατάσταση στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα.

22:59 Με τον ηγέτη της Χαμάς συναντήθηκε η πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού – Ζήτησε απελευθέρωση των ομήρων

Η Μιριάνα Σπόλιαριτς, πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), συναντήθηκε με τον Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της Χαμάς, στο Κατάρ και απαίτησε την «άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Η ΔΕΕΣ επιμένει να επιτραπεί στις ομάδες μας να επισκεφθούν τους ομήρους για να ελέγξουν την κατάστασή τους και να τους παραδώσουν φάρμακα, καθώς και να μπορούν οι όμηροι να επικοινωνούν με τις οικογένειές τους».

22:49 Ερείπια τα μισά κτίρια της βόρειας Γάζας από τους βομβαρδισμούς

Ο ισραηλινός στρατός έχει ερημώσει μεγάλο μέρος της βόρειας Γάζας, προκαλώντας σοβαρές καταστροφές σε περισσότερα από τα μισά κτίρια και μεγάλες περιοχές ολόκληρων γειτονιών κατά τη διάρκεια της επίθεσής του που διαρκεί 42 ημέρες, σύμφωνα με ανάλυση δορυφορικών δεδομένων.

Η πλήρης έκταση της καταστροφής έχει υπολογιστεί χρησιμοποιώντας σήματα ραντάρ που συλλέχθηκαν από τον δορυφόρο Sentinel-1 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος.

Ο Κόρεϊ Σερ του CUNY Graduate Center και ο Τζέιμον Βαν Δεν Χόεκ του Oregon State University χρησιμοποίησαν αλγόριθμους για να υπολογίσουν πόσα κτίρια έχουν υποστεί ζημιές τουλάχιστον στο 50% της δομής τους από την έναρξη του πολέμου.

Δείτε τους σχετικούς χάρτες:

Πηγή: OT / Financial Times

Πηγή: OT / Financial Times

22:40 Αποκαρδιωτική η σύγκριση των θανάτων παιδιών στη Γάζα σε σχέση με άλλες πολεμικές συγκρούσεις

Ο Αντόνιο Γκουτέρες, στην ίδια ομιλία στους δημοσιογράφους» κατήγγειλε για άλλη μια φορά «τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τις παραβιάσεις της προστασίας των αμάχων στη Γάζα».

Κάθε χρόνο, ο γενικός γραμματέας δημοσιεύει τη «λίστα της ντροπής» που συντάσσει σε σχέση με τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων και η απουσία του Ισραήλ από αυτή τη λίστα επικρίνεται από τις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Χωρίς να πει εάν αυτή η κατάσταση μπορεί να μεταβληθεί, ο Γκουτέρες συνέκρινε τον αριθμό των παιδιών που σκοτώθηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες στη Γάζα με άλλες συγκρούσεις των οποίων τα εμπλεκόμενα μέρη περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα του.

«Παρουσίασα επτά αναφορές, σε αυτές τις επτά αναφορές, ο μεγαλύτερος αριθμός σκοτωμένων παιδιών μέσα σε έναν χρόνο από έναν παράγοντα αφορούσε τους Ταλιμπάν την περίοδο 2017-2018, ο δεύτερος ήταν η συριακή κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της (…), εκεί επίσης ήταν γύρω στα 700», σημείωσε.

«Χωρίς να υπεισέλθω στις συζητήσεις για την ακρίβεια των στοιχείων που δημοσιεύτηκαν από τις ντε φάκτο αρχές στη Γάζα (σ.σ. τη Χαμάς), αυτό που είναι σαφές, είναι ότι σε μερικές εβδομάδες, χιλιάδες παιδιά σκοτώθηκαν», επέμεινε κάνοντας λόγο για έναν «χωρίς προηγούμενο» αριθμό νεκρών αμάχων κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης από τότε που ανέλαβε επικεφαλής του ΟΗΕ τον Ιανουάριο του 2017.

Στιγμιότυπο από τη μεταφορά των πρόωρων μωρών από τη Γάζα στην Αίγυπτο.

Δείτε σχετική ανάρτηση των Ηνωμένων Εθνών για τους θανάτους παιδιών:

22:38 Γκουτέρες: Ένα «προτεκτοράτο του ΟΗΕ» στη Γάζα δεν θα ήταν λύση

Ένα «προτεκτοράτο του ΟΗΕ» στη Γάζα μετά τον πόλεμο δεν θα ήταν μια λύση, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, συνηγορώντας υπέρ μιας «μετάβασης» στην οποία θα μετάσχουν πολλοί παράγοντες, κυρίως οι ΗΠΑ και οι αραβικές χώρες.

«Είναι σημαντικό να μπορούμε να μετατρέψουμε αυτή την τραγωδία σε ευκαιρία, και για να καταστεί αυτό δυνατό, είναι βασικό μετά τον πόλεμο να προχωρήσουμε αποφασιστικά και μη αναστρέψιμα προς μια λύση δύο κρατών», δήλωσε ο Γκουτέρες στους δημοσιογράφους.

Αυτό απαιτεί μια «ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή, που θα αναλάβει τις ευθύνες στη Γάζα», εκτίμησε. Αλλά «η Παλαιστινιακή Αρχή δεν μπορεί να πάει στη Γάζα μαζί με τα ισραηλινά άρματα μάχης”, “η διεθνής κοινότητα πρέπει να εξετάσει μια μεταβατική περίοδο».

«Δεν νομίζω ότι ένα προτεκτοράτο του ΟΗΕ στη Γάζα είναι λύση. Νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια προσέγγιση με πολλαπλούς παράγοντες, στην οποία διαφορετικές χώρες, διαφορετικές οντότητες, θα συνεργαστούν», δήλωσε, αναφέροντας ανάμεσα σε αυτούς τους παράγοντες τις Ηνωμένες Πολιτείες, “εγγυήτριες” της ασφάλειας του Ισραήλ, και τις αραβικές χώρες της περιοχής που είναι «απολύτως απαραίτητες» για τους Παλαιστίνιους.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να συγκλίνει για να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας μετάβασης, επιτρέποντας σε μια ενισχυμένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τις ευθύνες στη Γάζα».

22:35 Άλλος ένας μαχητής της Χεζμπολάχ νεκρός – 77 από τις 7 Οκτωβρίου και μετά

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε τον θάνατο του Αλί Μουχαμάντ Μαντί ή «Ουάλα».

Αυτός είναι ο 77ος μαχητής της λιβανέζικης οργάνωσης που σκοτώνεται μετά από τις 7 Οκτωβρίου.

22:28 Channel 12: Το πολεμικό συμβούλιο συζήτησε για τη συμφωνία για τους ομήρους

Σύμφωνα με το ισραηλινό Channel 12, το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο συζήτησε την Κυριακή την πρόθεσή του να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα και θέλει να στείλει ένα μήνυμα στο Κατάρ – που μεσολαβεί μεταξύ Τελ Αβίβ και Χαμάς – ότι είναι έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία.

Το δημοσίευμα αναφέρει τις λεπτομέρειες μιας συμφωνίας που έχει ήδη γνωστοποιηθεί από διάφορα ΜΜΕ, η οποία περιλαμβάνει την απελευθέρωση 50 γυναικών και παιδιών που κρατούνται στη Γάζα, με αντάλλαγμα μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Δημοσιεύματα σε ΜΜΕ σημειώνουν ότι οι Παλαιστίνιοι που θα απελευθερωθούν θα είναι επίσης γυναίκες και παιδιά.

Το Channel 12 ανέφερε ότι παρά τις προσπάθειες του Ισραήλ να πιέσει για την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων, ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ αρνήθηκε να υποχωρήσει.

Το ρεπορτάζ προσθέτει ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το εάν τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα σταματήσουν να πετούν κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε κατάπαυσης του πυρός, όπως έχει ζητήσει η Χαμάς.

22:19 Το Κατάρ αναβάλλει τους εορτασμούς για την εθνική επέτειο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους

Το υπουργείο Άμυνας του Κατάρ αναφέρει ότι η απόφαση για την αναβολή των εορτασμών για την εθνική επέτειο της χώρας είναι «το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα που βιώνουν μια γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

22:09 Γαλλικές ένοπλες δυνάμεις: Στέλνουμε δεύτερο πλοίο με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Η Γαλλία έστειλε το ελικοπτεροφόρο Dixmude, το οποίο θα φτάσει στην Αίγυπτο τις επόμενες ημέρες, όπως δείχνει βίντεο από τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις.

Έστειλε επίσης ένα στρατιωτικό Airbus A400 με περισσότερους από 10 τόνους ιατρικού υλικού και θα συμβάλει στις πτήσεις ιατρικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 23 και 30 Νοεμβρίου.

Ένα πρώτο γαλλικό ελικοπτεροφόρο – το Tonnerre, το οποίο διαθέτει περίπου 60 κλίνες και δύο χειρουργικά τμήματα – έχει ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

22:00 Μέλος πολιτικού γραφείου της Χαμάς: Δεν υπάρχουν οριστικές λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων

Το μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ίζατ αλ-Ρισέκ αναφέρθηκε στη συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων.

«Προς το παρόν δεν υπάρχουν οριστικές λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία. Ο Νετανιάχου καθυστερεί τη συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων και λέει ψέματα σε όλα τα μέρη. Κάθε συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων πρέπει να συνοδεύεται από κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο ίδιος.

21:55 Ξεκίνησε η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των οικογενειών των ομήρων και του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ

Σύμφωνα με τη Haaretz, ξεκίνησε η συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων των οικογενειών των ομήρων που κρατά η Χαμάς και του πολεμικού συμβουλίου του Ισραήλ.

21:46 Τούρκος υπουργός Υγείας: Οι περισσότεροι που φτάνουν στην Άγκυρα από τη Γάζα είναι καρκινοπαθείς

Η Τουρκία μετέφερε 61 ασθενείς και 49 συνοδούς τους στην Άγκυρα μετά την απομάκρυνσή τους από τη Γάζα για θεραπεία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα.

Ο συνολικός αριθμός των ασθενών και των συνοδών τους που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία ανέρχεται πλέον σε 150, πρόσθεσε.

Οι περισσότεροι από τους ασθενείς χρειάζονται θεραπεία για τον καρκίνο.

Ο Κότζα δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Άγκυρα ήθελε να απεγκλωβίσει όσο το δυνατόν περισσότερους από τους σχεδόν 1.000 καρκινοπαθείς στη Γάζα.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, η πλειονότητά τους είναι πρώην ασθενείς στο τουρκοπαλαιστινιακό νοσοκομείο που έκλεισε λόγω των ισραηλινών επιθέσεων.

21:37 CPJ: 48 οι νεκροί δημοσιογράφοι μετά από τις 7 Οκτωβρίου

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) παρείχε νέα ενημέρωση σχετικά με τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ που σκοτώθηκαν μετά από τις 7 Οκτωβρίου.

Η CPJ αναφέρει ότι η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς οδήγησε στον πιο θανατηφόρο μήνα για τους δημοσιογράφους από τότε που άρχισε να συγκεντρώνει στοιχεία το 1992.

Από τις 20 Νοεμβρίου, η CPJ διαπίστωσε ότι:

  • 48 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ έχουν επιβεβαιωθεί ως νεκροί: 43 Παλαιστίνιοι, 4 Ισραηλινοί και 1 Λιβανέζος
  • 9 δημοσιογράφοι έχουν αναφερθεί ως τραυματίες
  • 3 δημοσιογράφοι έχουν αναφερθεί ως αγνοούμενοι
  • 13 δημοσιογράφοι έχουν αναφερθεί ως συλληφθέντες


Στους νεκρούς περιλαμβάνεται ο Μπιλάλ Τζαντάλα, διευθυντής του Press House-Palestine, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που υποστηρίζει την ανάπτυξη ανεξάρτητων παλαιστινιακών μέσων ενημέρωσης.

Ο ίδιος σκοτώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του στη Γάζα σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Κυριακή, σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Συνδικάτο Δημοσιογράφων, το Al Qahera News και το Youm7 με έδρα το Κάιρο.

21:28 Η Ινδία χορηγεί 2,5 εκατ. δολάρια στην UNRWA για βοήθεια στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Η κυβέρνηση της Ινδίας αποδέσμευσε 2,5 εκατομμύρια δολάρια στην Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ως μέρος της ετήσιας συνεισφοράς της ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων για το έτος 2023-24, για τη στήριξη των βασικών προγραμμάτων και υπηρεσιών της Υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, της υγειονομικής περίθαλψης, της ανακούφισης και των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχονται στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που εκδόθηκε από το Γραφείο Αντιπροσωπείας της Ινδίας.

21:19 Γκουτέρες: «Πρωτοφανής δολοφονία αμάχων» στη Γάζα

«Γινόμαστε μάρτυρες μιας δολοφονίας αμάχων που είναι χωρίς σύγκριση και πρωτοφανής σε οποιαδήποτε σύγκρουση από τότε που είμαι Γενικός Γραμματέας» (σ.σ. από το 2017), δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.


Ο ίδιος σε ανάρτησή του επανέλαβε την έκκληση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

21:09 Λευκός Οίκος: «Είμαστε πιο κοντά από ποτέ» στη συμφωνία για τους ομήρους

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι λέει ότι η Ουάσινγκτον «ελπίζει» ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία για τους ομήρους που κρατά η Χαμάς, αλλά τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί.

«Αλλά υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει και τίποτα δεν έχει τελειώσει μέχρι να γίνουν όλα, οπότε θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό», δήλωσε ο Κίρμπι στους δημοσιογράφους.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά να γίνει σεβαστό το διεθνές δίκαιο στη Γάζα και να αυξηθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον παλαιστινιακό θύλακα – μεταξύ άλλων μέσω των λεγόμενων «ανθρωπιστικών παύσεων» στις μάχες.

Οι ΗΠΑ μέχρι τώρα δεν έχουν ζητήσει κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

21:00 Οι IDF λένε ότι εντόπισαν εργαστήριο κατασκευής ρουκετών της Χαμάς, όπλα και είσοδο σήραγγας μέσα σε τέμενος της πόλης της Γάζας

Τα στρατεύματα των IDF και συγκεκριμένα της 188ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας υποστηρίζουν ότι εντόπισαν εργαστήριο κατασκευής ρουκετών της Χαμάς, όπλα και μια είσοδο σήραγγας μέσα σε ένα τζαμί στη συνοικία Ζεϊτούν της πόλης της Γάζας.

Πηγή φωτογραφίας: IDF

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα και βίντεο από τις επιχειρήσεις στους στη Ζεϊτούν, όπου σημειώνουν ότι έδωσαν μάχες με την Ταξιαρχία της Χαμάς.

Ο Μάνι Φαμπιάν από τους Times of Israel συγκέντρωσε τα βίντεο των IDF σε μία ανάρτησή του στο X:

20:52 Δεν επιτράπηκε η είσοδος σε όλους των εκπροσώπων των οικογενειών των ομήρων στη συνάντηση με το πολεμικό συμβούλιο

Σύμφωνα με τη Haaretz, δεν επιτράπηκε η είσοδος σε όλους των εκπροσώπων των οικογενειών των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη συνάντηση με το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ.

Όπως αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα, τους είπαν ότι η αίθουσα ήταν πολύ μικρή για να τους φιλοξενήσει όλους.

Οι οικογένειες που δεν μπόρεσαν να εισέλθουν σχεδιάζουν να διαδηλώσουν στην πύλη της στρατιωτικής βάσης Κίρια στο Τελ Αβίβ.

Δεν μπόρεσαν όλοι οι εκπρόσωποι των οικογενειών των ομήρων που κρατά η Χαμάς να συναντηθούν με το ισραηλινό πολεμικό συμβούλιο.

20:44 Ερντογάν: «Ως Τουρκία δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί το ζήτημα των πυρηνικών του Ισραήλ»

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει το ζήτημα των πυρηνικών όπλων του Ισραήλ να φύγει από την παγκόσμια ατζέντα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποδίδοντας παράλληλα την υποστήριξη ευρωπαϊκών χωρών προς το Ισραήλ στο αίσθημα «ντροπής» για το Ολοκαύτωμα, όπως είπε.

Μιλώντας μετά από μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Δύση προσπαθεί να «υπερασπιστεί» τα ισραηλινά «εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» στη Γάζα, κάνοντας λόγο για «επαίσχυντα» ψέματα.

Το αίσθημα ντροπής για το Ολοκαύτωμα έχει κυριεύσει τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε ο Ερντογάν. «Εμείς, ως Τουρκία, δεν θα επιτρέψουμε να ξεχαστεί το ζήτημα των πυρηνικών του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι το Ισραήλ προσπαθεί να κάμψει το ηθικό των κατοίκων της Γάζας βομβαρδίζοντας σκοπίμως νοσοκομεία στον παλαιστινιακό θύλακα.

Από την αρχή της επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, ο παλαιστινιακός θύλακας έχει βιώσει φρικαλεότητες παρόμοιες με εκείνες που σημειώθηκαν στις Σταυροφορίες και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συμπλήρωσε.

Επιπρόσθετα υποστήριξε πως η Τουρκία είναι η «μόνη χώρα» που το Ισραήλ δεν μπορεί να χαρακτηρίσει αντισημιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείτε να δείτε μια τέτοια κηλίδα ντροπής στο παρελθόν της Τουρκίας».

Διαβάστε περισσότερα εδώ

20:37 Πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης: Οι ισραηλινές ενέργειες στη Γάζα «οδηγούν στον εξτρεμισμό»

Μιλώντας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Βερολίνο, ο πρόεδρος των Κομορών και πρόεδρος της Αφρικανικής Ένωσης, Αζάλι Ασουμανί ζήτησε να ασκηθεί μεγαλύτερη διπλωματική πίεση στο Ισραήλ για να τερματίσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα.

«Αυτό που έγινε από τη Γάζα (σ.σ. στις 7 Οκτωβρίου) είναι καταδικαστέο, αλλά η απάντηση δεν ήταν ανάλογη», δήλωσε ο Ασουμανί.

«Καταδικάζουμε όλα τα μέτρα, όλες τις ενέργειες, όλα όσα βλάπτουν τα παιδιά και τα οποία στη συνέχεια οδηγούν στον εξτρεμισμό, όταν βιώνουν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

20:27 Τι απάντησε ο Μπάιντεν αν είμαστε κοντά σε συμφωνία με τους ομήρους

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας τελετής απονομής χάριτος για τις γαλοπούλες στο γρασίδι του Λευκού Οίκου, ενόψει της εορτής των Ευχαριστιών την Πέμπτη, αν η συμφωνία για τους ομήρους είναι κοντά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Έτσι πιστεύω… Ναι». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν θέλει να μιλήσει περισσότερο για αυτό δημόσια.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν σήκωσε το χέρι του για να δείξει ότι τα δάχτυλά του είναι σταυρωμένα με την ελπίδα ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

20:18 Νέο ισραηλινό χτύπημα σε κατοικίες στη νότια Γάζα

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν νέο θανατηφόρο χτύπημα του ισραηλινού στρατού στη νότια Γάζα και πιο συγκεκριμένα στη δυτική Χαν Γιουνίς.

Δείτε βίντεο:

20:09 Υπολείμματα από ρουκέτες έπεσαν στη Χολόν, προάστιο του Τελ Αβίβ

Σειρήνες ακούγονταν νωρίτερα στο κεντρικό Ισραήλ, ενώ σήμανε συναγερμός στο Τελ Αβίβ μετά από ρίψη ρουκετών από τη Χαμάς.

Υπολείμματα από ρουκέτες έπεσαν στη Χολόν, προάστιο του Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

Εικόνα από τη Χολόν:

Πηγή φωτογραφίας: Times of Israel

19:59 Το Ισραήλ ανακαλεί τον πρεσβευτή του στη Νότια Αφρική για διαβουλεύσεις

Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον πρεσβευτή του στη Νότια Αφρική, Έλι Μπελοτσερκόφσκι για διαβουλεύσεις μετά από «τις τελευταίες τοποθετήσεις από τη Νότια Αφρική».

19:50 UNRWA: Το πέρασμα στη Ράφα δεν προσφέρεται για να περνούν μεγάλες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ζήτησε να ανοίξουν κι άλλα περάσματα εκτός από αυτό της Ράφα για να περνούν μεγαλύτερες ποσότητες με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι το πέρασμα Κέρεμ Σαλόμ που ελέγχει το Ισραήλ έχει κλείσει από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

Η σχετική ανάρτηση της UNRWA:

19:44 Επιθέσεις των IDF σε θέσεις της Χεζμπολάχ – Και σε επιχειρησιακό αρχηγείο

Οι IDF ανακοίνωσανότι επιτέθηκαν σε επιχειρησιακό αρχηγείο της Χεζμπολάχ και «σε τρομοκρατικές υποδομές στον Λίβανο» ως απάντηση σε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν την προηγούμενη ημέρα.

Επιπλέον, οι IDF επιτέθηκαν «σε έναν τρομοκρατικό πυρήνα στην περιοχή Μετούλα».

Μετά από σειρήνες που ενεργοποιήθηκαν στα βόρεια του Ισραήλ υπό την υποψία διείσδυσης εχθρικού αεροσκάφους, οι IDF δήλωσαν ότι εντοπίστηκε πύραυλος που έπεσε σε ανοιχτή περιοχή και ότι δεν εντοπίστηκε εισβολή αεροσκάφους.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση των IDF:

19:38 Αυξάνονται οι νεκροί στη Γάζα – Νέος απολογισμός

Τουλάχιστον 13.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Μεταξύ των νεκρών βρίσκονται 5.600 παιδιά και 3.550 γυναίκες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως 31.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και τουλάχιστον 6.500 άνθρωποι θεωρούνται αγνοούμενοι, εκ των οποίων 4.400 είναι γυναίκες και παιδιά.

Πατέρας και τα παιδιά του στο Νοσοκομείο Νάσερ στη Χαν Γιουνίς μετά από ισραηλινή επίθεση.

19:29 Βίντεο των Χούθι από την κατάληψη του πλοίου ισραηλινών συμφερόντων

Οι Χούθι της Υεμένης έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την κατάληψη του πλοίου ισραηλινών συμφερόντων.

Δείτε το βίντεο:

19:22 Σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη ο Πέδρο Σάντσεθ – Μαζί με τον Αλεξάντερ Ντε Κρο

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ θα επισκεφθεί το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Ο Σάντσεθ θα ταξιδέψει μαζί με τον ομόλογό του από το Βέλγιο, Αλεξάντερ Ντε Κρο.

Και οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτσογκ και με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό, Μαχμούντ Αμπάς.

19:13 «Αποτρόπαιο έγκλημα»: Η Χαμάς καταγγέλλει ότι η επίθεση στο σχολείο του ΟΗΕ στην Μπουρέιτζ κόστισε τη ζωή σε πάνω από 10 ανθρώπους

Η Χαμάς δήλωσε ότι η επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μπουρέιτζ στην κεντρική Γάζα ήταν ένα «αποτρόπαιο έγκλημα».

Ο Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera, σε ρεπορτάζ από τη Χαν Γιουνίς, δήλωσε ότι το σχολείο  – που λειτουργεί από την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA – φιλοξενούσε εκτοπισμένους Παλαιστίνιους που είχαν εκτοπιστεί από τον βορρά.

«Υπάρχει μια σημαία της UNRWA στην οροφή του κτιρίου και ο ισραηλινός στρατός έχει τις συντεταγμένες GPS του. Παρόλα αυτά, (σ.σ. το σχολείο) έγινε στόχος βομβών», δήλωσε ο Μαχμούντ.

«Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τους κατοίκους της κεντρικής Λωρίδας της Γάζας, στους οποίους ο ισραηλινός στρατός έχει πει ότι η περιοχή στην οποία βρίσκονται είναι ασφαλής. Είναι σαφές ότι δεν είναι», πρόσθεσε ο Μαχμούντ.

19:03 PEN America: Ανησυχία για τον ποιητή Μοσάμ Αμπού Τόχα που συνελήφθη από τις ισραηλινές δυνάμεις

Η PEN America, μη κερδοσκοπική οργάνωση, εκφράζει την ανησυχία της για τη σύλληψη του ποιητή Μοσάμ Αμπού Τόχα.

Ο Τόχα έχει υπάρξει νικητής του Βραβείου Παλαιστινιακού Βιβλίου και είναι ιδρυτής της Βιβλιοθήκης Έντουαρντ Σαΐντ στη Γάζα.

Η μη κερδοσκοπική οργάνωση ζήτησε την προστασία του δοκιμιογράφου και ποιητή που έχει γράψει για το New York Review of Books και το New Yorker.

Ο αδελφός του, Χαμζά, δήλωσε στο Χ (πρώην Twitter) ότι συνελήφθη σε ισραηλινό στρατιωτικό σημείο ελέγχου όταν έφευγε από τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας με κατεύθυνση προς τα νότια.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση της PEN America:

18:54 Μια σύντομη σύνοψη των όσων έχουν προηγηθεί

  • Περισσότερα από 5.500 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οργάνωση βοήθειας Save The Children.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πολιόρκησαν και βομβάρδισαν το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στη Γάζα, σκοτώνοντας τουλάχιστον 12 άτομα, τραυματίζοντας δεκάδες και προκαλώντας ζημιές σε θαλάμους.
  • Ισραηλινή επιτροπή συζητά νόμο περί θανατικής ποινής για Παλαιστίνιους μαχητές, μεγάλες είναι οι αντιδράσεις από τις οικογένειες των ομήρων αφού φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο τους ανθρώπους τους.
  • Είκοσι οκτώ βρέφη που απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα έφτασαν στην Αίγυπτο, αλλά τρία έχουν μείνει πίσω στη νότια Γάζα για να λάβουν περαιτέρω θεραπεία.
  • Η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εξετάσει δύο ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα ως εγκλήματα πολέμου.
  • Οι υπουργοί Εξωτερικών του Μουσουλμανικού και του Αραβικού Συνδέσμου θα συναντηθούν στη Μόσχα.
  • Ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας, Αλ Χουσεΐν έφτασε στην Αίγυπτο για να επιβλέψει τη δημιουργία ενός ειδικού νοσοκομείου εκστρατείας με προορισμό τη νότια Γάζα.

18:44 Υπουργείο Υγείας στη Γάζα: Σε συνομιλίες με τον Ερυθρό Σταυρό για την εκκένωση του Ινδονησιακού Νοσοκομείου

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε συνομιλίες με τον Ερυθρό Σταυρό για την απομάκρυνση των τραυματιών από το Ινδονησιακό Νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας και ότι δεν έχει λάβει ακόμη δεσμεύσεις από το Ισραήλ σχετικά με την ασφαλή διέλευση για την εκκένωση.

«Δεν θα εκκενώσουμε το Ινδονησιακό Νοσοκομείο μέχρι να απομακρυνθεί και ο τελευταίος τραυματίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Δρ Άσραφ αλ-Κούντρα μετά που το υπουργείο ανακοίνωσε νωρίτερα ότι οι IDF περικύκλωσαν το νοσοκομείο.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε επίσης ότι περίπου 700 άτομα, εκ των οποίων 259 είναι τραυματίες ή άρρωστοι, βρίσκονται ακόμη στον περίβολο του νοσοκομείου Αλ-Σίφα στην πόλη της Γάζας όπου επιχειρούν οι IDF.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου πρόσθεσε ότι «όσοι παραμένουν στον περίβολο του νοσοκομείου Αλ Σίφα βρίσκονται σε τραγική κατάσταση χωρίς νερό, ηλεκτρικό ρεύμα ή φαγητό».

Το Ινδονησιακό Νοσοκομείο βρίσκεται υπό πολιορκία από τον ισραηλινό στρατό.

18:38 Βίντεο από το Τελ Αβίβ μετά τη ρίψη ρουκετών

Πανικός επικρατεί στο Τελ Αβίβ μετά από τη ρίψη ρουκετών.

Δείτε βίντεο που έχει αναρτήσει το δίκτυο Quds News Network που σχετίζεται με τη Χαμάς:

18:31 Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ ρουκετών στο Τελ Αβίβ

Σειρήνες ακούγονται στο Τελ Αβίβ και άλλες περιοχές του κεντρικού Ισραήλ μετά από μπαράζ ρίψεων ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας. Την ευθύνη για την επίθεση έχει αναλάβει η Χαμάς, σύμφωνα με τους Times of Israel.

Αυτή είναι η πρώτη επίθεση με ρουκέτες από την προηγούμενη Παρασκευή και μετά.

Δείτε φωτογραφία από το AFP:

Πηγή φωτογραφίας: AFP

18:22 Για «βάρβαρο έγκλημα» κάνει λόγο το Κατάρ για το χτύπημα στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ καταδίκασε το ισραηλινό χτύπημα στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, σημειώνοντας ότι αποτελεί «επέκταση των πολιτικών του με στόχο νοσοκομεία, σχολεία και οικιστικές κοινότητες στη Λωρίδα της Γάζας».

Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ αποτελεί τον βασικό διαμεσολαβητή για να επιτευχθεί συμφωνία για ανταλλαγή ομήρων που κρατά η Χαμάς και Παλαιστίνιων κρατούμενων στις φυλακές του Ισραήλ.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

18:14 Σειρήνες ακούγονται στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ

Σειρήνες ακούγονται στο Τελ Αβίβ και σε άλλες περιοχές στο κεντρικό Ισραήλ, σύμφωνα με τη Haaretz, αλλά και τις IDF.

18:05 Νέο βίντεο από την επίθεση της Χαμάς κοντά στο Κιμπούτς Αλουμίμ στο νότιο Ισραήλ – Σκληρές εικόνες

Κανάλι στο Telegram (το South First Responders) ανάρτησε βίντεο, το οποίο υποστηρίζει ότι είναι κοντά από το Κιμπούτς Αλουμίμ στο νότιο Ισραήλ. Το βίντεο αναμεταδίδουν και οι Times of Israel.

Σύμφωνα με τα δύο Μέσα, στο βίντεο αποτυπώνεται η δολοφονία δύο γυναικών από μέλη της Χαμάς κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Προσοχή, σκληρές εικόνες:

17:55 Ανάρτηση των Ηνωμένων Εθνών για τα πρόωρα μωρά του Αλ Σίφα

Τα Ηνωμένα Έθνη με ανάρτησή τους ενημερώνουν τι ακριβώς συνέβη με τα πρόωρα μωρά στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

Αρχικά, υπήρχαν 39 πρόωρα μωρά, ενώ τρία πέθαναν εξαιτίας των διακοπών ρεύματος, της έλλειψης καυσίμων (που οδήγησαν στη μη λειτουργία των θερμοκοιτίδων) και των γενικότερων συνθηκών στο νοσοκομείο που δέχθηκε την επίθεση του ισραηλινού στρατού.

Στη συνέχεια άλλα πέντε έχασαν τη ζωή τους. Από τα 31 που έμειναν ζωντανά, τα 28 έχουν μεταφερθεί στην Αίγυπτο, ενώ τα τρία παραμένουν σε νοσοκομείο στη νότια Γάζα.

Η σχετική ανάρτηση:

17:46 Παλαιστίνιος κρατούμενος «ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου»

Το Σάββατο, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν σε κελί της φυλακής Κετζιότ,  στη νότια έρημο Νακάμπ/Νεγκέβ του Ισραήλ και επιτέθηκαν σωματικά σε 10 Παλαιστίνιους κρατούμενους, μεταξύ των οποίων και ο Θάερ Αμπού Ασάμπ, όπως δήλωσε μάρτυρας.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, αποφυλακισμένος δήλωσε στην Παλαιστινιακή Ένωση Κρατουμένων και στην Επιτροπή Κρατουμένων της ΠΑ ότι ο Αμπού Ασάμπ, ένας 38χρονος από την Καλκίλια της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ξυλοκοπήθηκε βάναυσα.

«Όταν η κατάστασή του επιδεινώθηκε, οι αρχές της φυλακής αρχικά αρνήθηκαν να καλέσουν ιατρική βοήθεια. Μετά από περίπου 90 λεπτά, μια νοσοκόμα τον εξέτασε και στη συνέχεια τον πήραν. Δεν γνωρίζαμε ποια ήταν η τύχη του», ανέφερε ο αποφυλακισμένος.

Οι οργανώσεις κρατουμένων δήλωσαν ότι ο Αμπού Ασάμπ, ο οποίος κρατείτο από το 2005 και είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια φυλάκισης, «δολοφονήθηκε» από τη Σωφρονιστική Υπηρεσία του Ισραήλ.

«Αυτό αποτελεί μέρος των συστηματικών δολοφονιών του Ισραήλ κατά των κρατουμένων μας και είναι προμελετημένο», ανέφεραν οι οργανώσεις, προσθέτοντας ότι άλλοι πέντε κρατούμενοι έχουν πεθάνει σε φυλακές από τις 7 Οκτωβρίου και μετά.

17:36 Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Κλινική τους δέχθηκε πυρά στην πόλη της Γάζας

Σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, «η κλινική μας δέχτηκε πυρά σήμερα το πρωί. Οι συνάδελφοί μας είδαν ότι ένας τοίχος είχε γκρεμιστεί και μέρος του κτιρίου είχε τυλιχτεί στη φωτιά, καθώς γύρω του γίνονταν σφοδρές μάχες. Ένα ισραηλινό τανκ εθεάθη στον δρόμο».

Στην ίδια ανάρτηση προστίθεται ότι κάηκαν τέσσερα αυτοκίνητα των ΓΧΣ.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, σε κίνδυνο βρίσκονται τα μέλη των ΓΧΣ και οι συγγενείς τους που βρίσκονται στην περιοχή, πάνω από 50 άτομα, ενώ ένα άτομο χρειάζεται ιατρική περίθαλψη.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:27 Ο επικεφαλής του ΠΟΥ εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του Οργανισμού για το χτύπημα στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, εξέφρασε τον «αποτροπιασμό» του Οργανισμού για το χτύπημα στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, το οποίο έχει κοστίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 12 άτομα, ενώ υπάρχουν δεκάδες τραυματίες, ορισμένοι από τους οποίους κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

17:17 Σμότριχ: Να διευρυνθεί το πολεμικό συμβούλιο

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ επανέλαβε το αίτημά του να διευρυνθεί το στενό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ώστε να περιλαμβάνει εκπροσώπους από κάθε κόμμα του συνασπισμού, λέγοντας ότι οι πολιτικοί που τάχθηκαν κατά του κατευνασμού της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Αρχής θα πρέπει να παίρνουν μέρος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ, Μπεζαλέλ Σμότριχ.

17:08 Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση της μεταφοράς των πρόωρων μωρών από το Αλ Σίφα

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση της μεταφοράς των πρόωρων μωρών από το Αλ Σίφα σε νοσοκομείο της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τις IDF, το Ισραήλ επέτρεψε τη μεταφορά μετά από αίτημα της Αιγύπτου και του διευθυντή του Αλ Σίφα, ενώ την επιχείρηση διεξήγαγαν ομάδες του ΟΗΕ.

16:59 IDF: «300 τρομοκράτες ανακρίθηκαν και έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες»

Σύμφωνα με ανακοίνωση των IDF, το Τμήμα 504 ανέκρινε «300 τρομοκράτες από διάφορες οργανώσεις» στη Λωρίδα της Γάζας που έδωσαν πληροφορίες «για τις τοποθεσίες τούνελ, αποθηκών και όπλων», ενώ «αποκάλυψαν τις μεθόδους λειτουργίας του εχθρού και τις προσπάθειες απόκρυψης του ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό».

Σύμφωνα με τις IDF, άλλοι κάτοικοι της Γάζας έδωσαν πληροφορίες με δική τους πρωτοβουλία.

Στο πλαίσιο των ανακρίσεων τρομοκρατών που συνεχίζονται από την έναρξη του πολέμου, 300 τρομοκράτες διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας ανακρίθηκαν και έδωσαν τις τοποθεσίες των υπόγειων τρομοκρατικών σηράγγων, των αποθηκών και των όπλων, μαζί με την αποκάλυψη των μεθόδων λειτουργίας του εχθρού και των προσπαθειών αφομοίωσης του εχθρού στον άμαχο πληθυσμό.

16:50 Άνοιξε ξανά το κοινοτικό εστιατόριο στο Κιμπούτς Μπε’έρι που είχε καταστραφεί κατά την επίθεση της Χαμάς

Για πρώτη φορά μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, άνοιξε ξανά το κοινοτικό εστιατόριο στο Κιμπούτς Μπε’έρι που είχε καταστραφεί.

Δείτε βίντεο από το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan:

16:40 Από αύριο ανοίγουν τα σχολεία στο Τελ Αβίβ

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Τελ Αβίβ – Γιάφα θα ανοίξουν πλήρως από αύριο, σύμφωνα με απόφαση της Διοίκησης του Εσωτερικού Μετώπου στο Ισραήλ.

Τα δημοτικά νηπιαγωγεία της πόλης θα συνεχίσουν να λειτουργούν πέντε ημέρες της εβδομάδας και σε κοντινή απόσταση από τους προβλεπόμενους προστατευόμενους χώρους.

16:33 Ο διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας στο Ελ Αρίς για να δει από κοντά το νοσοκομείο εκστρατείας

Ο διάδοχος του θρόνου της Ιορδανίας, Αλ Χουσεΐν ταξίδεψε στο Ελ Αρίς της Αιγύπτου για να δει από κοντά το νοσοκομείο εκστρατείας που θα στηθεί στη νότια Γάζα και συγκεκριμένα στη Χαν Γιουνίς.

Το νοσοκομείο εκστρατείας θα διαθέτει 41 κλίνες, σύμφωνα με ανάρτησή του.

16:24 Τα έσοδα του Ασιατικού Κυπέλλου 2023 στο Κατάρ θα διατεθούν για την ενίσχυση της Παλαιστίνης

Τα έσοδα θα στηρίξουν τις προσπάθειες ανακούφισης των Παλαιστινίων, ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή του τουρνουά ποδοσφαίρου Asian Cup 2023 που θα φιλοξενηθεί στο Κατάρ.

«Θα είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η πρωτοβουλία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης θα ωφελήσει τους πιο πληγέντες και ότι το ποδόσφαιρο θα εκπληρώσει τον ρόλο του ως μηχανισμός υποστήριξης των ανθρώπων στις πιο δύσκολες στιγμές», δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι.


Το Ασιατικό Κύπελλο θα ξεκινήσει στο Κατάρ στις 12 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου.

16:14 Ο Πούτιν θα πάρει μέρος στην τηλεδιάσκεψη των BRICS για τη Γάζα

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμμετάσχει σε έκτακτη σύνοδο κορυφής της ομάδας των κρατών BRICS την Τρίτη όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στον πόλεμο στη Γάζα.

Το μπλοκ των BRICS περιλαμβάνει επίσης τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

16:05 Τρία πρόωρα μωρά παραμένουν σε νοσοκομείο στη Γάζα, 28 μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επιβεβαίωσε ότι 28 πρόωρα μωρά έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αιγύπτου, ενώ τρία παραμένουν στο νοσοκομείο Emarati στη νότια Γάζα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

15:51 «Στόχος μας να καταστρέψουμε τη Χαμάς»

«Δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός με έναν εχθρό σαν τη Χαμάς, μπορεί να υπάρξει προσωρινή παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστική βοήθεια, ή για την απελευθέρωση των ομήρων, αλλά κατάπαυση του πυρός δεν μπορεί να υπάρξει, όπως δεν υπήρξε και με το ισλαμικό κράτος» τόνισε σήμερα ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Noam Katz , στο 7o Thessaloniki Summit.

«Θα κυνηγήσουμε τη Χαμάς, ο πόλεμος δε θα τελειώσει σύντομα, δεν μιλάμε για μέρες, αλλά για μήνες» επεσήμανε ο κ. Katz.

15:40 «Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων»

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ για την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, δήλωσε σήμερα στο NBC News ανώτερος εκπρόσωπος της Χαμάς.

Η απελευθέρωση των Παλαιστινίων γυναικών και παιδιών είναι «ένα από τα θέματα για τα οποία διαπραγματευόμαστε», υπογράμμισε ο Οσάμα Χαμντάν.

«Ήμασταν αρκετές φορές κοντά και υπονόμευσαν την όλη διαδικασία», πρόσθεσε.

15:33 Ισραηλινά πλήγματα σε υποδομές 

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου. Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) υποστηρίζουν ότι έπληξαν υποδομή που ανήκει στη Χεζμπολάχ.

«Νωρίτερα σήμερα, ένας τρομοκρατικός πυρήνας επιχείρησε να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους στην περιοχή Marwahin του Λιβάνου. Οι IDF χτύπησαν τον πυρήνα. Επιπλέον, σε απάντηση στις εκτοξεύσεις προς το ισραηλινό έδαφος, άρματα μάχης των IDF, ένα μαχητικό αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο έπληξαν την υποδομή της Χεζμπολάχ στο Λίβανο».

15:25 Οι IDF πήραν εκατοντάδες πτώματα από το νεκροτομείο του al-Shifa

«Oι IDF πήραν σχεδόν 200 πτώματα από τα ψυγεία του νεκροτομείου του νοσοκομείου al-Shifa για να προσδιορίσουν αν κάποια από αυτά ανήκουν σε Ισραηλινούς ή ξένους υπηκόους που απήχθησαν από το νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», υποστηρίζει το Israel Today.

Επίσης, αναφέρει ότι αξιωματούχοι από τους οργανισμούς έρευνας, διάσωσης και αναγνώρισης του Ισραήλ έχουν κληθεί στη Γάζα για να βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των πτωμάτων.« Ορισμένα από τα πτώματα φέρονται να έχουν τατουάζ, πράγμα που σημαίνει ότι είναι σχεδόν σίγουρα Ισραηλινοί, καθώς τα τατουάζ απαγορεύονται στο Ισλάμ», υπογραμμίζει.

Οι ισραηλινές αρχές, μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιβεβαιώσει τα παραπάνω.

15:16 Συνάντηση των ΥΠΕΞ του Μουσουλμανικού και του Αραβικού Συνδέσμου στη Μόσχα

Οι υπουργοί Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας θα συναντηθούν στη Μόσχα την Τρίτη για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ria, που επικαλείται εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το δημοσίευμα δεν διευκρίνισε ωστόσο, ποιες χώρες θα συμμετέχουν στη συνάντηση με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία έχει κρατήσει φιλοπαλαιστινιακή θέση, καταδικάζοντας το Ισραήλ για τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων.

15:05 Συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη μεταφορά των μωρών

Γροθιά στο στομάχι είναι οι φωτογραφίες που δημοσιεύουν τα διεθνή Μέσα από την απομάκρυνση των 28 μωρών από το νοσοκομείο al-Shifa στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας προς την Αίγυπτο.

Τα νεογέννητα απομακρύνθηκαν χθες από το νοσοκομείο, όπου αρκετά άλλα μωρά έχασαν τη ζωή τους εν μέσω κατάρρευσης των ιατρικών υπηρεσιών, εν μέρει εξαιτίας των διακοπών στη ηλεκτροδότηση όταν εξαντλήθηκαν τα καύσιμα.

Συνολικά 31 πρόωρα βρέφη απομακρύνθηκαν από το al-Shifa, ωστόσο τα 28 έφθασαν σήμερα στην Αίγυπτο. Τρία από τα μωρά έχουν παραμείνει στη Γάζα επειδή οι οικογένειές τους θέλουν να παραμείνουν εκεί για «προσωπικούς λόγους» και επειδή ένα τρίτο είναι αγνώστων στοιχείων.

Πρόωρα μωρά μεταφέρονται με ασθενοφώρο από το al Shifa στη Ράφα Πηγή: Reuters

Πρόωρα μωρά σε θερμοκοιτίδα δέχονται θεραπεία σε νοσοκομείο στη Ράφα Πηγή: Reuters

Πρόωρα μωρά σε θερμοκοιτίδα δέχονται θεραπεία σε νοσοκομείο στη Ράφα Πηγή: Reuters

14:53 Ακροδεξιοί βουλευτές επιτέθηκαν φραστικά σε συγγενείς των ομήρων της Χαμάς

Ένταση επκράτησε σήμερα στη βουλή του Ισραήλ, την Κνεσέτ, όταν μέλη των οικογενειών των απαχθέντων από τη Χαμάς ζήτησαν νη μην περάσει ο προτεινόμενος νόμος για την επιβολή θανατικής ποινής στους Παλαιστίνιους τρομοκράτες, τουλάχιστον για όσο διάστημα κρατούν τους Ισραηλινούς ομήρους.

«Σταματήστε να μιλάτε σχετικά με τη δολοφονία Αράβων και ξεκινήστε να μιλάτε για τη σωτηρία Εβραίων» φώναξε συγγενής ενός εκ των ομήρων, προκαλώντας τις αντιδράσεις μελών του ακροδεξιού κόμματος Otzma Yehudit.

«Δεν είναι δικό σας μονοπώλιο ο πόνος. Έχουμε θάψει κι εμείς πάνω από 50 φίλους και γνωστούς μας», απάντησε βουλευτής του κόμματος και τότε τα πνεύματα οξύνθηκαν.

14:44 Την έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική παύση» επαναλαμβάνει ο Μπορέλ

Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοσέπ Μπορέλ, συναντήθηκε με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ για να συζητήσουν την κατάσταση στη Γάζα και να ζητήσουν «άμεση ανθρωπιστική παύση».

Σε ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter) ο κ. Μπορέλ έγραψε ότι ήταν τιμή του να γίνει δεκτός από τον βασιλιά.

«Συζητήσαμε για τον πόλεμο στη Γάζα και τη σημασία να τερματιστεί ο πόνος των αμάχων», ανέφερε και σημείωσε ότι «η πολιτική διαδικασία προς δύο κράτη πρέπει να αποκατασταθεί».

14:36 Στρατιωτικά οχήματα και ελεύθεροι σκοπευτές «πολιορκούν» το Ινδονησιακό νοσοκομείο, λέει η Χαμάς

Οι ισραηλινές δυνάμεις «πολιορκούν» το νοσοκομείο της Ινδονησίας στη βόρεια Γάζα με δεκάδες θωρακισμένα οχήματα, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές που βρίσκονται σε κοντινές στέγες εμποδίζουν τα ασθενοφόρα να φτάσουν στο νοσοκομείο, αναφέρει το υπουργείο Πληροφοριών του θύλακα.

Επίσης, σημειώνει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο τον δεύτερο όροφο του νοσοκομείου, ο οποίος είναι ο μόνος που χρησιμοποιείται για την περίθαλψη των τραυματιών και προσθέτει ότι χιλιάδες εκτοπισμένοι άνθρωποι βρίσκουν καταφύγιο μέσα στο νοσοκομείο.

14:29 Υπαίθριο νοσοκομείο από την Ιορδανία στη Λωρίδα της Γάζας

Το υπαίθριο νοσοκομείο, που έστειλε η Ιορδανία, εισήλθε στον θύλακα από το πέρασμα της Ράφα, σύμφωνα με Παλαιστίνιο αξιωματούχο.

Ο Mohammed Zaqout, γενικός διευθυντής των νοσοκομείων στη Γάζα, δήλωσε ότι το νοσοκομείο θα εγκατασταθεί στη πόλη Χαν Γιουνίς και χαρακτήρισε τις συνθήκες στα νοσοκομεία του νότου «καταστροφικές».

«Εκατοντάδες τραυματίες εισάγονται καθημερινά λόγω των συνεχιζόμενων επιθετικών αεροπορικών και πυροβολικών επιθέσεων», συμπλήρωσε.

Φορτηγά που μεταφέρουν εξοπλισμό για το ιορδανικό νοσοκομείο στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα (πηγή: Reuters)

14:21 «Να μην προταθεί ηθανατική ποινή για τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους»

Συγγενείς των 240 ομήρων της Χαμάς, προέτρεψαν σήμερα τους νομοθέτες του Ισραήλ να μην προτείνουν τη θανατική ποινή για τους Παλαιστίνιους αιχμαλώτους, καθώς αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα αγαπημένα τους πρόσωπα που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ισραήλ δήλωσε στις 7 Νοεμβρίου ότι μια ειδική ομάδα εργασίας συζητούσε πώς θα δικάσει τους Παλαιστίνιους που είχαν συλληφθεί και πώς θα εξασφαλίσει «ποινές που αρμόζουν στη σοβαρότητα των φρικαλεοτήτων που διαπράχθηκαν» για όσους καταδικαστούν.

Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Itamar Ben-Gvir, ζήτησε την επιβολή της θανατικής ποινής.

«Αυτό θα σήμαινε ότι παίζουμε μαζί τους και σε αντάλλαγμα θα παίρναμε φωτογραφίες των αγαπημένων μας προσώπων που δολοφονήθηκαν», δήλωσε ο Yarden Gonen, ο οποίος αγωνιά για την αιχμάλωτη αδερφή του.

«Μην το συνεχίσετε αυτό μέχρι να επιστρέψουν εδώ. Μην βάψετε με το αίμα της αδελφής μου τα χέρια σας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Ben-Gvir.

Ορισμένοι από τους συγγενείς των αιχμαλώτων ανησυχούν ότι η συζήτηση για τη θανατική ποινή θα μπορούσε να προσκαλέσει αντίποινα, ακόμη και όταν αυξάνονται οι ελπίδες για μια συμφωνία απελευθέρωσης ορισμένων εξ αυτών.

Ο Gonen, ένας από τους συγγενείς των ομήρων που συμμετείχαν σε πενθήμερη πορεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε στον Guardian ότι οι οικογένειες αισθάνονται παραμελημένες από την κυβέρνηση. «Πρέπει να δούμε ότι κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», δήλωσε.

14:08 Η Ινδονησία καταδικάζει την επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα

Την ισραηλινή επίθεση στο ινδονησιακό νοσοκομείο καταδικάζει ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδονησίας, Retno Marsudi, ο οποίος δηλώνει ότι πρόκειται για «σαφή παραβίαση των διεθνών ανθρωπιστικών νόμων».

«Όλες οι χώρες, ιδίως εκείνες που έχουν στενές σχέσεις με το Ισραήλ, πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή και τις δυνατότητές τους για να παροτρύνουν το Ισραήλ να σταματήσει τις φρικαλεότητες», πρόσθεσε ο Retno.

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι, μεταξύ αυτών γιατροί και ασθενείς, έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις, ενώ τα ισραηλινά τανκς έχουν περικυκλώσει το νοσοκομείο.

14:00 Σειρήνες ηχούν στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο

Σειρήνες ήχησαν στην πόλη Σλόμι, στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο.

13:50 Το Ισραήλ βομβάρδισε το σχολείο al-Kuwait στη βόρεια Γάζα

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβάρδισαν το σχολείο al-Kuwait στη βόρεια Γάζα, όπου βρίσκουν καταφύγιο εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το σχολείο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το νοσοκομείο της Ινδονησίας, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι περικυκλωμένο από ισραηλινά τανκς.

Φωτογραφίες που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο έδειχναν το σχολείο να έχει τυλιχθεί στις φλόγες.

Δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές για τον αριθμό των νεκρών ή τον αριθμό των τραυματιών.

13:40 Ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας έχει φθάσει περίπου τα 1,7 εκατομμύρια άτομα

Η Υπηρεσία του ΟΗΕ  για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Λωρίδα της Γάζας έχει φθάσει περίπου τα 1,7 εκατομμύρια άτομα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, περίπου 900 εκτοπισμένοι άνθρωποι φιλοξενούνται πλέον σε σχολεία της UNRWA, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι ζουν στο δρόμο.

Αναφέρεται επίσης ότι η υπηρεσία έχει μεταφέρει στο Ισραήλ τις ακριβείς τοποθεσίες των εγκαταστάσεών της, αλλά πάνω από 70 από αυτές έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς. Επιπλέον, η οργάνωση αναφέρει ότι το μολυσμένο πόσιμο νερό έχει οδηγήσει στην εξάπλωση ασθενειών και ότι υπάρχει φόβος για ξέσπασμα χολέρας.

13:30 Σύνοψη των σημαντικότερων γεγονότων

  • Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο ινδονησιακό νοσοκομείο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα, μεταξύ αυτών γιατροί και ασθενείς.
  • Μετά την επίθεση στο νοσοκομείο της Ινδονησίας στη βόρεια Γάζα, ισραηλινά τανκς περικύκλωσαν το νοσοκομείο «φτάνοντας σε απόσταση 20 μέτρων»
  • Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει, αλλά λέει ότι επιτίθεται σε «τρομοκράτες» και «τρομοκρατικές υποδομές» στη Λωρίδα της Γάζας
  • 28 πρόωρα μωρά που απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο al-Shifa στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας το Σαββατοκύριακο κατευθύνονται προς την Αίγυπτο
  • 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, μετά από βομβαρδισμό σπιτιών κοντά στο νοσοκομείο Abu Youssef Al-Najjar στη Ράφα, στη νότια Γάζα.
  • Στο ανατολικό Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις ρίχνουν φυλλάδια που λένε στους κατοίκους να φύγουν για ασφαλέστερες περιοχές.
  • Η έντονη βροχόπτωση στη Λωρίδα της Γάζας καθιστά αβίωτες τις συνθήκες για τους εκτοπισμένους
  • Ο Mounir el-Boursh, διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας, απέρριψε τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι βρήκε μια σήραγγα της Χαμάς στο νοσοκομείο al-Shifa, χαρακτηρίζοντάς την «καθαρό ψέμα»

13:10 28 πρόωρα νεογνά που απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο αλ Σίφα έφθασαν στην Αίγυπτο

Μια πρώτη ομάδα 28 πρόωρων νεογνών που απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο αλ Σίφα στη Λωρίδα της Γάζας, μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο από το πέρασμα της Ράφα για να λάβουν ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση και το αιγυπτιακό τηλεοπτικό δίκτυο Al Qahera.

Τα νεογέννητα απομακρύνθηκαν χθες από το νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα, όπου αρκετά άλλα μωρά έχασαν τη ζωή τους εν μέσω κατάρρευσης των ιατρικών υπηρεσιών, εν μέρει εξαιτίας των διακοπών στη ηλεκτροδότηση όταν εξαντλήθηκαν τα καύσιμα.

Συνολικά 31 πρόωρα νεογνά απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο αυτό, αλλά δεν έχει καταστεί άμεσα δυνατόν να δοθεί εξήγηση για ποιο λόγο μόνο 28 έφθασαν στην Αίγυπτο.

Συνολικά 31 πρόωρα νεογνά απομακρύνθηκαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα

13:00 Συλλήψεις στη Δυτική Όχθη

Οι IDF ανακοίνωσαν τη σύλληψη ενός ανώτερου αξιωματούχου της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και άλλων 15 καταζητούμενων προσώπων.

12:45  Η ισραηλινή επιτροπή εθνικής ασφάλειας συζητά το νόμο περί θανατικής ποινής για τους μαχητές της Χαμάς

Η ισραηλινή επιτροπή εθνικής ασφάλειας συζητά το νόμο περί θανατικής ποινής για τους Παλαιστίνιους μαχητές, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Η πρόταση προωθήθηκε από το κόμμα του ακροδεξιού υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir.

«Ο νόμος για τη θανατική ποινή για τους τρομοκράτες δεν είναι πλέον θέμα αριστεράς και δεξιάς … [είναι] ένας ηθικός και ουσιαστικός νόμος για το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Ben-Gvir στο X.

Όμως η πρόταση έγινε δεκτή με μεγάλη ανησυχία από τα μέλη των οικογενειών όσων αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Σε μια συγκινητική ομιλία, ο Gil Dilkma, ξάδελφος ενός από τους περίπου 240 αιχμαλώτους, παρακάλεσε τον υπουργό να αποσύρει τη νομοθεσία που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όσων κρύβονται στη Γάζα.

«Αφαίρεσε το νόμο, αν έχεις καρδιά», είπε συγκρατώντας τα δάκρυά του.

Χτυπώντας μια παρόμοια νότα, το Φόρουμ Αγνοουμένων Οικογενειών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι μια τέτοια συζήτηση «θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των αγαπημένων μας προσώπων, χωρίς να προωθεί κανένα δημόσιο σκοπό».

12:30 IDF: Ακόμη ένας στρατιώτης νεκρός

Οι IDF ανακοίνωσαν τον θάνατο ενός ακόμη στρατιώτη. Σκοτώθηκε σε μάχη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

12:10 Το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη των ΥΠΕΞ της ΕΕ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Σήμερα το απόγευμα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν άτυπη τηλεδιάσκεψη για να συζητήσουν την κατάσταση στο Ισραήλ, στη Λωρίδα της Γάζας και την ευρύτερη περιοχή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, θα ενημερώσει τους υπουργούς για την αποστολή του και τις επαφές που είχε στη Μέση Ανατολή και στον Κόλπο από τις 16 έως τις 20 Νοεμβρίου 2023.

11:55 Πάνω από 5.500 παιδιά νεκρά στη Λωρίδα της Γάζας – «Από τότε που γεννήθηκαν ζουν πολέμους»

Περισσότερα από 5.500 παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την οργάνωση  Save the Children, ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν από τις φονικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, έχει ξεπεράσει τον ετήσιο αριθμό σε εμπόλεμες ζώνες από το 2019.

Πολλά από τα παιδιά στη Γάζα, από τότε που γεννήθηκαν ζουν πολέμους. Περίπου ο μισός πληθυσμός των 2,3 εκατ. Παλαιστινίων είναι παιδιά και έφηβοι, όπως επισημαίνεται σε γράφημα του Al Jazeera. Πολλοί ανήλικοι έχουν τραυματιστεί και αρκετοί έχουν ζήσει 5 ευρείας κλίμακας ισραηλινές επιθέσεις. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ένα παιδί που ήταν 2 χρονών το 2008 έχει ζήσει πέντε πολέμους. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Γράφημα του Al Jazeera – Eνα παιδί που ήταν 2 χρονών το 2008 έχει ζήσει πέντε πολέμους

11:40  Σειρήνες ηχούν σε ισραηλινή κοινότητα στα σύνορα με τη Γάζα

Σειρήνες ηχούν σε ισραηλινή κοινότητα στα σύνορα με τη Γάζα, σύμφωνα με τη Haaretz.  Ο συναγερμός σήμανε στη Νετίβ Χα Ασάρα.

11:30 Τουλάχιστον 70 Παλαιστίνιοι πέθαναν σε νοσοκομείο μετά τον βομβαρδισμό στη Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον 70 άνθρωποι πέθαναν σε νοσοκομείο στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφού διακομίστηκαν εκεί μετά τον βομβαρδισμό από το Ισραήλ  της πόλης Χαν Γιουνίς το Σάββατο, ανακοίνωσαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF).

Δεκάδες ασθενείς, ανάμεσά τους παιδιά και έφηβοι, έλαβαν φροντίδα «για σοβαρά εγκαύματα» στο νοσοκομείο Νάσερ, επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση αργά χθες Κυριακή, επικαλούμενη το προσωπικό της στο νοσοκομείο.

Το Χαν Γιουνίς βρίσκεται περίπου 1 χιλιόμετρο από το νοσοκομείο, πρόσθεσαν οι MSF, σημειώνοντας ότι συνολικά 122 ασθενείς διακομίστηκαν στο Νάσερ μετά το ισραηλινό πλήγμα.

Μέχρι χθες το μεσημέρι το νοσοκομείο είχε ανακοινώσει ότι σχεδόν 50 άνθρωποι είχαν πεθάνει. Φωτορεπόρτερ δήλωσε στο dpa ότι είδε σειρές από σακούλες πτωμάτων.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες.

Το Ισραήλ ζητεί εδώ και εβδομάδες από τους Παλαιστίνιους να φύγουν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και να μετακινηθούν προς νότο, λέγοντας ότι θα είναι πιο ασφαλείς εκεί.

Όμως ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τα πλήγματα εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα σύντομα θα επεκταθούν προς τον νότο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 20.000 άνθρωποι μετακινήθηκαν πιο νότια μόνο χθες.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ (Ocha) επεσήμανε σήμερα ότι ο αριθμός αυτός βασίζεται στις εκτιμήσεις των παρατηρητών του οργανισμού που βρίσκονται επί τόπου. Οι περισσότεροι άνθρωποι ταξίδευαν με λεωφορεία ή άμαξες που έσερναν γαϊδούρια, ενώ άλλοι ήταν πεζή.

Περισσότεροι από 1,7 εκατ. άνθρωποι είναι πλέον εκτοπισμένοι στη Λωρίδα της Γάζας, περίπου τα τρία τέταρτα του συνολικού πληθυσμού του θύλακα.

Παλαιστίνιος που τραυματίστηκε από ισραηλινό χτύπημα μεταφέρεται εσπευσμένα στο νοσοκομείο Νάσερ στη νότια Λωρίδα της Γάζας (19 Νοεμβρίου 2023 REUTERS/Mohammed Salem)

11:20 Εντονη βροχόπτωση στη Γάζα καθιστά αβίωτες τις συνθήκες

Αβίωτες είναι οι συνθήκες για τους εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στους καταυλισμού. Η UNRWA η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες, με ανάρτησή της στο Χ  κάνει λόγο για κακοκαιρία και έντονη βροχόπτωση σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας.

«Η κατάσταση στα καταφύγια είναι αβίωτη.

Οι άνθρωποι δεν έχουν καμία επιλογή. Η ανθρωπιά πρέπει να επικρατήσει», σημειώνεται στην ανάρτηση.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Λωρίδα της Γάζας από τότε που το Ισραήλ άρχισε τις αεροπορικές επιδρομές του, με χιλιάδες από αυτούς να ζουν σε σκηνές.

11:07 Wafa: 15 νεκροί από βομβαρδισμούς κοντά σε νοσοκομείο στη Ράφα στη νότια Γάζα

Σύμφωνα με επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών, μετά από βομβαρδισμό σπιτιών κοντά στο νοσοκομείο Abu Youssef Al-Najjar στη Ράφα, στη νότια Γάζα.

Ανέφερε επίσης ότι δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν.

Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει το περιστατικό – αλλά λέει ότι συνεχίζει να στοχεύει «τρομοκρατικές υποδομές» στη Λωρίδα της Γάζας, μεταδίδει το BBC, παραθέτοντας και χάρτη της περιοχής.

Ο χάρτης του BBC

11:00 «Οι Ισραηλινοί πυροβολούν όποιον φεύγει από το ινδονησιακό νοσοκομείο»

Καθώς τα ισραηλινά τανκς συνεχίζουν να περικυκλώνουν το Ινδονησιακό νοσοκομείο, ο Ismail al-Ghoul, δημοσιογράφος που βρίσκεται στη Γάζα, έδωσε στο Al Jazeera αυτές τις ενημερώσεις από το σημείο:

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβολούν όποιον προσπαθεί να φύγει από το νοσοκομείο.
  • Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι καταστροφική.
  • Το νοσοκομείο είναι γεμάτο κόσμο. Υπάρχουν περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού, των ασθενών και όσων βρίσκουν καταφύγιο.
  • Η μεταφορά ασθενών από τη βόρεια Γάζα είναι δύσκολη, επειδή οι ισραηλινές δυνάμεις στοχεύουν όποιον πλησιάζει στην περιοχή.

10:50 Το Ιράν αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην κατάληψη πλοίου από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης

Το Ιράν αρνήθηκε σήμερα ότι εμπλέκεται στην κατάληψη από τους Χούθι της Υεμένης φορτηγού πλοίου, που ανήκει σε Ισραηλινό επιχειρηματία και το οποίο διαχειρίζεται ιαπωνική εταιρεία, στο νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί.

«Έχουμε δηλώσει επανειλημμένα ότι ομάδες αντίστασης στην περιοχή ενεργούν ανεξάρτητα και από μόνες τους με βάση τα συμφέροντά τους και αυτά των λαών τους», επεσήμανε Καναανί.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι ισραηλινοί ισχυρισμοί έχουν στόχο να εκτρέψουν την προσοχή από την «ανεπανόρθωτη ήττα» του Ισραήλ στη μάχη του εναντίον των ανταρτών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Την Κυριακή το Ισραήλ χαρακτήρισε το περιστατικό «ιρανική τρομοκρατική ενέργεια», με επιπτώσεις για την ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας.

Οι σιίτες αντάρτες Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλο μέρος της εμπόλεμης Υεμένης, ανακοίνωσαν χθες Κυριακή πως κατέλαβαν στην Ερυθρά Θάλασσα εμπορικό σκάφος που ανήκει σε Ισραηλινό επιχειρηματία και το οδήγησαν προς τις υεμενίτικες ακτές, σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας.

10:40 Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε έναν 14χρονο για ανάρτηση «υποστήριξης της Χαμάς»

Η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε έναν 14χρονο κάτοικο της πόλης Tayibe, τη νύχτα της Κυριακής, επειδή εξέφρασε «υποστήριξη προς τη Χαμάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, ο ύποπτος δημοσίευσε μια φωτογραφία με στελέχη της Χαμάς με χειροπέδες στο πάνω μέρος  και αιχμαλώτους στρατιώτες των IDF στο κάτω μέρος βάζοντας ως λεζάντα : «Οφθαλμόν αντί οφθαλμού και όδοντα αντί οδόντος. ‘Ο,τι κι αν έρθει μετά θα είναι δύσκολο και πιο σκληρό».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο ύποπτος φυλακίστηκε μετά το πέρας της έρευνας και ότι το πρωί της Δευτέρας θα πραγματοποιηθεί ακρόαση για να ζητηθεί η παράταση της κράτησής του.

10:30 Σε απόσταση αναπνοής από το ινδονησιακό νοσοκομείο τα τανκς

Ισραηλινά άρματα μάχης πλησιάζουν όλος και περισσότερο το ινδονησιακό νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, όπου περίπου δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από ισραηλινά πλήγματα σήμερα το πρωί.

Πριν από λίγη ώρα, ο διευθυντής του νοσοκομείου, Δρ Marwan Al-Sultan, δήλωσε στο BBC ότι ο ισραηλινός στρατός βρισκόταν σε απόσταση περίπου 20 μέτρων από το κτίριο.

Νωρίτερα είπε ότι είχε ακούσει πυροβολισμούς γύρω του και ότι είχε χτυπηθεί το τμήμα μετεγχειρητικής φροντίδας.

10:25 Εκκένωση και στη νότια Γάζα ζητούν οι ισραηλινοί

Επεκτείνονται και στη νότια Γάζα οι ισραηλινές επιχειρήσεις.

Στο ανατολικό Χαν Γιουνίς, στη νότια Γάζα, οι ισραηλινές δυνάμεις ρίχνουν φυλλάδια που λένε στους κατοίκους να φύγουν για ασφαλέστερες περιοχές.

10:15 Συγκλονίζει μικρός Παλαιστίνιος: Δεν εγκαταλείπει το όνειρο να γίνει ποδοσφαιριστής παρά το ότι ακρωτηριάστηκε

Συγκλονίζει α εντεκάχρονος Asif Abu Mahadi. Το παιδί είναι κάτοικος της Λωρίδας της Γάζας, και το όνειρό του ήταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Ομως το ένα του πόδι ακρωτηριάστηκε μετά από ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο ένα σπίτι κοντά στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Asif διηγείται στο Al Jazeera την ιστορία του.

Μεταξύ άλλων λέει ότι πριν τον πόλεμο ήταν μέλος της ποδοσφαιρικής Ακαδημία Al Wahda. Περιγράφει πως σώθηκε από τους βομβαρδισμούς χάρη στον αδερφό του, ο οποίος αν και βαριά τραυματισμένος τον μετέφερε στο νοσοκομείο Al Awda από  όπου μεταφέρθηκε στο Al Aqsa ακρωτηριάστηκε χωρίς αναισθησία.

Δηλώνει δε ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το όνειρό του.

«Θα αψηφήσω όλες τις πιθανότητες. Θα συνεχίσω να κυνηγάω το όνειρό μου να γίνω ποδοσφαιριστής. Τώρα χρειάζομαι ένα προσθετικό μέλος για να συνεχίσω», λέει αφοπλιστικά.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

10:00 Περισσότεροι από 100 εκτοπισμένοι από τη Γάζα θα φτάσουν στην Τουρκία

Περισσότεροι από 100 εκτοπισμένοι από τη Γάζα πρόκειται να φτάσουν στην Τουρκία τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων ανθρώπων που θα λάβουν ιατρική περίθαλψη εκεί, δήλωσαν ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας και πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, μεταδίδει το Reuters.

09:45 40 φορτηγά με νοσοκομειακό εξοπλισμό αναμένεται να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας

Η Διοίκηση Διαβάσεων της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 40 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να εισέλθουν από το πέρασμα της Ράφα τις επόμενες ώρες, μεταφέροντας εξοπλισμό που έστειλαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο οποίος προορίζεται για τη δημιουργία ενός νοσοκομείου πεδίου.

09:35 «Η Χαμάς δηλώνει πρόθυμη να αυξήσει τον αριθμό των ομήρων που θα απελευθερώσει»

Η Χαμάς, εξέφρασε την προθυμία να αυξήσει τον αριθμό των ομήρων που είναι διατεθειμένη να απελευθερώσει, σύμφωνα με τη Haaretz, που επικαλείται πηγή που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις. Ο αριθμός και η ταυτότητα των ομήρων που θα απελευθερωθούν είναι θέματα που δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί και οι συνομιλίες συνεχίζονται. «Οι έμμεσες επαφές μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς έχουν ήδη καταρρεύσει δύο φορές, όταν εκτιμήθηκε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί. Χρειαζόμαστε περισσότερη υπομονή»,  ανέφερε η ίδια πηγή.

09:25 Βίντεο δείχνουν ισραηλινά τανκς να περικυκλώνουν το Ινδονησιακό Νοσοκομείο

Βίντεο δείχνουν ισραηλινά τανκς να περικυκλώνουν το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, το οποίο βομβαρδίστηκε νωρίτερα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 12 άνθρωποι μεταξύ αυτών γιατροί και ασθενείς.

09:15 IDF: Τρεις διοικητές  της Χαμάς σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη,  υπό την καθοδήγηση των μυστικών υπηρεσιών του ισραηλινού στρατού, επιτέθηκαν και σκότωσαν τρεις διοικητές λόχου της Χαμάς στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των IDF.  Επιπλέον,  σύμφωνα με την ίδια πηγή «σκοτώθηκε μια ομάδα τρομοκρατών και καταστράφηκε μια αποθήκη όπλων», της Χαμάς.

09:00 Τέσσερις ακόμη νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις στο ινδονησιακό νοσοκομείο

Ο αριθμός των νεκρών από τις ισραηλινές επιθέσεις στο νοσοκομείο της Ινδονησίας στη Γάζα αυξήθηκε από οκτώ σε 12, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας στον θύλακα. Μεταξύ των νεκρών ήταν γιατροί και ασθενείς, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Η ενημέρωση έρχεται καθώς τα ισραηλινά τανκς συνεχίζουν να περικυκλώνουν το νοσοκομείο.

«Φοβόμαστε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα επαναλάβουν αυτό που έκαναν στο νοσοκομείο Αλ Σίφα» δήλωσε εκπρόσωπος των νοσοκομείων της Γάζας Ashraf al-Qudra.

Προσοχή σκληρή εικόνα:

Εικόνα από twitter μετά το ισραηλινό χτύπημα του ινδονησιακού νοσοκομείου

Η κατάσταση είναι καταστροφική και οι ισραηλινές δυνάμεις εντείνουν τις επιθέσεις τους, ενώ το ιατρικό προσωπικό του ινδονησιακού νοσοκομείου, επιμένει ότι θα παραμείνει για να περιθάλψει τους τραυματίες.

Στο νοσοκομείο βρίσκονται περίπου 700 άτομα, συμπεριλαμβανομένου του ιατρικού προσωπικού και των τραυματιών.

08:55 Όλμοι εκτοξεύονται από τον Λίβανο στη Δυτική Γαλιλαία – Οι IDF απαντούν με πυρά πυροβολικού

Αρκετές βόμβες όλμου εκτοξεύθηκαν το πρωί της Δευτέρας από τον Λίβανο προς το Μπιρανίτ στη Δυτική Γαλιλαία, σύμφωνα με τη Haaretz. Οι ρουκέτες έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές και δεν αναφέρθηκαν ζημιές ή θύματα. Οι IDF απάντησαν με πυρά πυροβολικού.

08:50 Ένας νεκρός από πυρά των IDF στο Al-Aroub κοντά στη Χεβρώνα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού στο Al-Aroub κοντά στη Χεβρώνα

08:45 Το Ιράν καλεί τη Ρωσία να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο

Ο κορυφαίος διπλωμάτης του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν καλεί τη Ρωσία να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο για τη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται.

«Η αντίσταση θα καθορίσει αναμφίβολα το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Amirabdollahian στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε τηλεφωνική επικοινωνία.

Σύμφωνα με την ανάγνωση της ανταλλαγής απόψεων, οι δύο ηγέτες συζήτησαν κυρίως τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας, με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι πυροδοτούν τον πόλεμο.

Τόνισαν επίσης την ανάγκη για έγκαιρη κατάπαυση του πυρός και επείγουσα βοήθεια στον πληγέντα άμαχο πληθυσμό.

08:30 Το Ισραήλ πιέζει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Γάζα, λέει η Αίγυπτος

Ο εκτοπισμός των Παλαιστινίων από τη Γάζα θα απειλήσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και τον κόσμο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου, προσθέτοντας ότι η πολιτική του Ισραήλ να εμποδίζει την είσοδο βοήθειας στη Γάζα είναι συστηματική με στόχο να ωθήσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα υπό το βάρος των βομβαρδισμών και της πολιορκίας.

«Δυστυχώς, οι σοβαρές ισραηλινές παραβιάσεις των ισραηλινών εγκλημάτων πολέμου δεν αποκαλούνται από ορισμένους με τα πραγματικά τους ονόματα», δήλωσε ο Sameh Shoukry κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών στο Πεκίνο, σύμφωνα με το Al Jazzera.

«Η Αίγυπτος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρει βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα, αλλά η πολιτική του Ισραήλ να παρεμποδίζει την είσοδο της βοήθειας είναι μια συστηματική πολιτική που αποσκοπεί στο να ωθήσει τους Παλαιστίνιους να εγκαταλείψουν τη Λωρίδα υπό το βάρος των βομβαρδισμών και της πολιορκίας».

08:15 Ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ δηλώνει συγκλονισμένος από τα φρικτά γεγονότα στη Γάζα

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα εξέδωσε άλλο ένα βίντεο στο οποίο δηλώνει «συγκλονισμένος από τα φρικτά γεγονότα των τελευταίων 48 ωρών στη Γάζα».

Ο Volker Turk  αναφέρεται στα χτυπήματα του Ισραήλ στον προσφυγικό καταυλισμό Jabalia το Σάββατο, τα οποία έπληξαν επίσης ένα σχολείο που διευθύνεται από τον ΟΗΕ, όπως λένε αξιωματούχοι της περιοχής.

«Οι δολοφονίες τόσων πολλών ανθρώπων σε σχολεία που έχουν μετατραπεί σε καταφύγια, εν μέσω της φυγής εκατοντάδων ανθρώπων από το νοσοκομείο Al-Shifa και  του συνεχιζόμενου εκτοπισμού στη νότια Γάζα, δεν συνάδουν καθόλου με την προστασία των αμάχων που απαιτείται από το διεθνές δίκαιο», έγραψε ο κ. Turk στο X.

«Πόση περισσότερη βία, αιματοχυσία και δυστυχία θα χρειαστεί για να συνέλθουν οι άνθρωποι;», λέει στο συνοδευτικό βίντεο.

«Πόσοι ακόμη πολίτες θα σκοτωθούν Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η ανθρωπιά πρέπει να προηγείται. Μια κατάπαυση του πυρός για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απολύτως αναγκαία. Τώρα».

07:55 Τα ισραηλινά άρματα πλησιάζουν στο ινδονησιακό νοσοκομείο

Τα ισραηλινά άρματα στενεύουν τον κλοιό γύρω από το ινδονησιακό νοσοκομείο όπου η  κύρια αίθουσα χειρουργείων έχει υποστεί ζημιές και δεν είναι πλέον διαθέσιμη για επεμβάσεις όπως  μεταδίδει το Al Jazeera.

Πολλοί άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γιατροί και ασθενείς, έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί από τις τελευταίες ισραηλινές επιθέσεις που πλήττουν το νοσοκομείο από νωρίς το πρωί.

Οβίδες ισραηλινών αρμάτων μάχης έπληξαν επίσης το κοντινό σχολείο του Κουβέιτ, όπου έχουν καταφύγει εκατοντάδες οικογένειες.

07:45 Νεκροί δύο ακόμη ισραηλινοί στρατιώτες

Οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα τα ονόματα δύο στρατιωτών της Ισραηλινής Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών που σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Ο επιλοχίας Dvir Barazani, 20 ετών, από την Ιερουσαλήμ και ο λοχίας Yinon Tamir, 20 ετών από το Pardes Hannah-Karkur, υπηρετούσαν στο 890 Paratrooper Batallion και σκοτώθηκαν σε μάχη στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει η Haaretz.

07:35 Μαρτυρία επιζήσασας από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Η Χίλα Φένλον, επιζήσασα από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, περιέγραψε σε συνέντευξή της στο εθνικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας ότι κρυβόταν σε ένα ασφαλές δωμάτιο μαζί με τα τέσσερα παιδιά της οικογένειάς της.

Η Fenlon, κάτοικος του Netiv Haasara κοντά στα σύνορα με τη Γάζα, είπε ότι άκουγε ανθρώπους να ουρλιάζουν και να ζητούν να σωθούν κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

«Είπαν ότι βρίσκονται στο σπίτι μας», δήλωσε ο Φένλον σε συνέντευξη που προβλήθηκε από το ABC. «Ρίχνουν χειροβομβίδες, μας πυροβολούν, προσπαθούν να μας σκοτώσουν. Δεν είναι ακόμα μαζί μας όλοι όσοι φώναζαν τα πρώτα λεπτά της ημέρας. Αυτή η κοινότητα έχασε 20 μέλη», είπε, παρομοιάζοντας την επίθεση με ένα «δεύτερο ολοκαύτωμα». Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 07:25 Συνάντηση ΥΠΕΞ Κίνας, αραβικών και μουσουλμανικών χωρών και Παλαιστινιακής Αρχής στο Πεκίνο

Οι υπουργοί Εξωτερικών αραβικών και μουσουλμανικών χωρών συναντήθηκαν τη νύχτα της Κυριακής με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών στο Πεκίνο και ζήτησαν κατάπαυση του πυρός. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, δήλωσε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει στον πόλεμο και να σταματήσει αυτό που χαρακτήρισε ανθρωπιστική καταστροφή, μεταδίδει το Reuters.

Η κυβέρνηση της Κίνας θα εργαστεί για «την αποκατάσταση της ειρήνης» στη Μέση Ανατολή, διαβεβαίωσε  ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας. «Ας εργαστούμε μαζί για να ηρεμήσει γρήγορα η κατάσταση στη Γάζα και να αποκατασταθεί η ειρήνη στη Μέση Ανατολή το συντομότερο δυνατό», είπε ο κ. Ουάνγκ στην εναρκτήρια τοποθέτησή του.

«Ξετυλίγεται ανθρωπιστική καταστροφή στη Γάζα», συνέχισε ο κινέζος ΥΠΕΞ, απευθυνόμενος σε ομολόγους του και κορυφαίους διπλωμάτες που συμμετέχουν στην αποστολή, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, της Ινδονησίας, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας και της Ιορδανίας.

«Η κατάσταση στη Γάζα πλήττει όλες τις χώρες του κόσμου και θέτει ξανά υπό αμφισβήτηση την ιδέα του καλού και του κακού και θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας», συνέχισε.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσει με επείγοντα τρόπο και να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για να αποτρέψει την εξάπλωση αυτής της τραγωδίας», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Wang Yi, με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud, τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi, τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας Retno Marsudi, τον υπουργό Εξωτερικών της Παλαιστίνης Riyad Al-Maliki και τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) Hissein Brahim Taha στον κρατικό ξενώνα Diaoyutai στο Πεκίνο, Κίνα 20 Νοεμβρίου 2023 (Πηγή  REUTERS)

07:15  Έκκληση για επείγουσα βοήθεια

Το προσωπικό του ινδονησιακού νοσοκομείου στη βόρεια Γάζα απευθύνει έκκληση για επείγουσα βοήθεια μετά από το ισραηλινό χτύπημα που σκότωσε οκτώ άτομα μέσα στο νοσοκομείο, το οποίο έχει περικυκλωθεί από τον ισραηλινό στρατό.

07:05 Συλλήψεις εργατών στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν εργάτες από τη Γάζα σε επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa, οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο Deir al-Ghusun και στη γειτονική πόλη Attil, στο βορειοδυτικό τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 30 Παλαιστίνιους εργάτες που κατάγονται από τη Γάζα.

Η Wafa ανέφερε επίσης ότι οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τη φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Birzeit Dania Hanatsheh κατά τη διάρκεια επιδρομής στο σπίτι της οικογένειάς της στη Ραμάλα.

Ένας Παλαιστίνιος πολίτης ονόματι Issam Fuqaha από το προάστιο Shweika βόρεια του Tulkarem συνελήφθη επίσης.

06:50 Επίθεση του ισραηλινού στρατού στο Ινδονησιακό νοσοκομείο

Επίθεση στο ινδονησιακό νοσοκομείο στην Γάζα πραγματοποίησε ο ισραηλινός στρατός σκοτώνοντας ασθενείς και ανθρώπους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο, μεταδίδει η Haaretz επικαλούμενη παλαιστινιακές πηγές.

Τουλάχιστον 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αυτή την επίθεση μεταδίδει το Al Jazeera.

Διαβάστε τις προηγούμενες αναφορές εδώ.

06:40 «Καθαρό ψέμα ότι βρέθηκε σήραγγα της Χαμάς στο Αλ Σίφα»

Ο Mounir el-Boursh, διευθυντής του υπουργείου Υγείας της Γάζας, απέρριψε τον ισχυρισμό του Ισραήλ ότι βρήκε μια σήραγγα της Χαμάς στο νοσοκομείο al-Shifa, χαρακτηρίζοντάς την «καθαρό ψέμα».