Νεκρό 2χρονο κοριτσάκι σε ναυάγιο με μετανάστες στη Λαμπεντούζα
Οκτώ άνθρωποι αγνοούνται, ανάμεσά τους δύο παιδιά
Ένα κοριτσάκι, μόλις δύο ετών, άφησε την τελευταία του πνοή σε ταχύπλοο του Λιμενικού που το μετέφερε στη ξηρά μαζί με διασωθέντες ναυαγίου κοντά στη Λαμπεντούζα.
Πλεούμενο που μετέφερε μετανάστες ανετράπη σε μικρή απόσταση από τη Λαμπεντούζα και, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ιταλικό Λιμενικό διέσωσε 43 ανθρώπους που είχαν αγκιστρωθεί σε βράχια.
Αγνοείται η τύχη οκτώ ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών.
Στο ιατρείο του νησιού διακομίστηκαν επίσης ένα ανήλικο παιδί και ο πατέρας του.
Η συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας ανησυχεί το Συμβούλιο της Ευρώπης
Το προβλεπόμενο άνοιγμα στην Αλβανία κέντρων υποδοχής μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα από τις αρχές της Ιταλίας ανησυχεί το Συμβούλιο της Ευρώπης, το οποίο τόνισε χτην περασμένη εβδομάδα πως φοβάται ότι θα παραβιαστούν τα δικαιώματα των προσφύγων.
Ρώμη και Τίρανα υπέγραψαν στις αρχές του μήνα μνημόνιο κατανόησης το οποίο προβλέπει πως η Ιταλία θ’ ανοίξει στην Αλβανία, που δεν είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δυο κέντρα υποδοχής μεταναστών.
Τα κέντρα θα μπορούν να φιλοξενήσουν ως και 3.000 μετανάστες από την άνοιξη του 2024 και συνολικά κάπου 39.000 τον χρόνο, κατά προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι.
Ομως, για την επίτροπο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, τη Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αυτό το «εξωχώριο καθεστώς ασύλου χαρακτηρίζεται από πολλές νομικές ασάφειες».
Εγείρει ιδίως κίνδυνο «διαφορετικής μεταχείρισης αυτών που οι αιτήσεις ασύλου θα εξετάζονται στην Αλβανία και εκείνων που θα εξετάζονται στην Ιταλία», σημείωσε η Μιγιάτοβιτς σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα στο Στρασβούργο.
Αυξάνει «τον κίνδυνο για τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες να υποστούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους».
Η Ιταλία, αντιμέτωπη με μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τον Ιανουάριο (145.000 αφίξεις, έναντι 88.000 την αντίστοιχη περίοδο του 2022), έχει απευθύνει έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους της για περισσότερη αλληλεγγύη, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα μέχρι τώρα.
Η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς της οποίας ηγείται η κυρία Μελόνι εξεγείρεται εναντίον του κειμένου που υπογράφηκε.
Η συμφωνία που συνήφθη «συμμορφώνεται με τους διεθνείς νομικούς κανόνες που διέπουν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Αλβανίας Ταουλάντ Μπάλα.
Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε να τηρηθεί «το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες», ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε πως ζήτησε «λεπτομερείς πληροφορίες» για τη συμφωνία από την ιταλική κυβέρνηση.
- Συρία: Εκατοντάδες διαδηλωτές στη Δαμασκό υπέρ της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων των γυναικών
- Flat Earther έπρεπε να φτάσει μέχρι την Ανταρκτική… για να πειστεί ότι η Γη είναι σφαιρική
- Live από το inSports και το Megaplay: Ο Ολυμπιακός για την ανατροπή κόντρα στην Πετς
- Εξοπλιστικό όργιο ΕΕ: Αναγκαίο κακό ή κυνική παραδοχή μιλιταριστικής φύσης;
- Έρευνα: Νέοι κανόνες «παιχνιδιού» στην αγορά εργασίας – Αυξημένη πρόθεση παραίτησης και Τεχνητή Νοημοσύνη
- ΣΥΡΙΖΑ για ιθαγένεια σε τέως βασιλικής οικογένειας: Το επώνυμο «Ντε Γκρες» είναι προβληματικό