Ένα παιδί μόνο; Μα ένα ίσον… κανένα
Το κόστος ζωής κάνει πολλούς να σκεφτούν δύο φορές για να κάνουν παιδί
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Hellenic Train
«Άντε ακόμα δεν ξεκινήσατε για το δεύτερο;» και «Τι περιμένετε; Περνούν τα χρόνια. Θα αφήσετε μόνο το παιδί σας στη ζωή» και «Δεν ξέρετε ότι ένα ίσον κανένα;»!
Φράσεις που σίγουρα οι περισσότεροι γονείς έχουν ακούσει. Όμως έχει αναρωτηθεί κανείς πόσο είναι το κόστος ανατροφής ενός παιδιού στις ημέρες μας.
Και έρχονται τώρα τα στοιχεία της Eurostat για να αποκαλύψουν ότι ένα στα τέσσερα νοικοκυριά της ΕΕ μεγαλώνει τουλάχιστον ένα παιδί. Μεταξύ των νοικοκυριών με παιδιά στην Ελλάδα, περίπου το 48% περιλαμβάνει ένα παιδί, το 35% δύο παιδιά και το 17% τρία παιδιά.
Στην ΕΕ υπάρχουν σχεδόν 200 εκατομμύρια ιδιωτικά νοικοκυριά, και στο 24,3% εξ αυτών ζουν παιδιά, σύμφωνα με στοιχεία του 2022.
Ειδικότερα, το 12,1% των νοικοκυριών στην ΕΕ περιλαμβάνει ένα παιδί, το 9,3% δύο παιδιά και μόνο το 3% των νοικοκυριών της ΕΕ έχει 3 παιδιά ή περισσότερα.
Ουσιαστικά για να κάνεις παιδιά στην Ελλάδα θέλεις ή πολλά χρήματα ή πολύ βοήθεια από παππούδες.
Και θα συμφωνήσω ότι το δημογραφικό πρόβλημα είναι σοβαρό για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Όμως το βασικό ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για να κάνει κανείς δεύτερο και τρίτο παιδί στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Brookings Institute για την Wall Street Journal δείχνει ότι οι το κόστος ανατροφής ενός παιδιού εκτινάσσεται σήμερα στις ΗΠΑ λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Πλέον για να φτάσει ένα παιδί στην ηλικία των 17 ετών πρέπει να δαπανηθούν πάνω από 300.000 δολάρια. Ειδικότερα το ινστιτούτο προσδιόρισε ότι ένα παντρεμένο ζευγάρι μεσαίου εισοδήματος με δύο παιδιά θα δαπανήσει 310.605 δολάρια – ή κατά μέσο όρο 18.271 δολάρια ετησίως – για να μεγαλώσει το μικρότερο παιδί του που γεννήθηκε το 2015 μέχρι την ηλικία των 17 ετών.
Βέβαια, τα στοιχεία αυτά αφορούν μόνο το κόστος της ανατροφής ενός παιδιού μέχρι την ηλικία των 17 ετών. Έτσι, εάν κάποιος σκοπεύει να στείλει το παιδί του στο πανεπιστήμιο, θα πρέπει να περιμένει ότι θα πληρώσει ακόμα περισσότερα.
Τελικά τι απαντάμε σε αυτούς που λένε «Μόνο ένα παιδί;».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις