ΕΕ: Περίπου 3,4 εκατ. τόνους ψάρια αλιεύτηκαν το 2022
Περίπου το 70% των συνολικών αλιευμάτων της ΕΕ αλιεύθηκε βορειοανατολικά του Ατλαντικού, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Ο DJ Alfredo, είδωλο της dance σκηνής της Ίμπιζα, πέθανε σε ηλικία 71 ετών
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
Στους 3,4 εκατ. τόνους ανήρθαν το 2022 οι συνολικές ποσότητες αλιευμάτων ζώντος βάρους από τις επτά θαλάσσιες περιοχές, που καλύπτονται από τα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο αλιευτικός στόλος της Ισπανίας ξεπέρασε το ένα πέμπτο του συνόλου των αλιευμάτων της ΕΕ (22% – 752.000 τόνοι), ακολουθούμενη από τη Γαλλία (15% – 517.000 τόνους) και τη Δανία (13% – 459.000 τόνους).
Περίπου το 70% των συνολικών αλιευμάτων της ΕΕ αλιεύθηκαν στα βορειοανατολικά του Ατλαντικού. Τα βασικά είδη που αλιεύθηκαν ήταν μικρά ψάρια όπως η ρέγγα (19%), η παπαλίνα (14%), το προσφυγάκι (11%) και το σκουμπρί (10%).
Ρέγγα, παπαλίνα, προσφυγάκι και σκουμπρί από τα βορειοανατολικά του Ατλαντικού
Περίπου το 1/5 των συνολικών αλιευμάτων ζώντος βάρους της ΕΕ στην περιοχή αυτή προήλθε από τον αλιευτικό στόλο της Δανίας (19%) και ακολουθούν η Γαλλία (περίπου 17%), οι Κάτω Χώρες (11%) και η Ισπανία (11%).
Μεσόγειος – Μαύρη Θάλασσα
Επίσης, περίπου το 1/10 των συνολικών αλιευμάτων της ΕΕ προέρχεται από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με τις σαρδέλες (22%) και τον γαύρο (18%) να πρωταγωνιστούν.
Ο ιταλικός στόλος αντιπροσώπευε το 36% των αλιευμάτων της ΕΕ, με την Ελλάδα (19%), την Κροατία (18%) και την Ισπανία (17%) να αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειοψηφία των υπολοίπων.
Σκουμπρί και κιτρινόπτερος τόνος απ’ τα ανατολικά του Ατλαντικού
Στα ανατολικά του Ατλαντικού αλιεύθηκε περίπου το 7% των ποσοτήτων της ΕΕ με τα κύρια είδη να είναι το σκουμπρί και ο κιτρινόπτερος τόνος. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η Ισπανία (37%), η Λετονία (περίπου 16%), η Λιθουανία (περίπου 15%) και η Ολλανδία (περίπου 12%) αντιπροσώπευαν τα περισσότερα από τα αλιεύματα στην περιοχή.
Το 7% των ευρωπαϊκών αλιευμάτων από τον Ινδικό Ωκεανό
Η αλιεία στα δυτικά του Ινδικού Ωκεανού, αντιπροσώπευε σχεδόν το 7% των συνολικών αλιευμάτων της ΕΕ, με στόχο κυρίως τον τόνο. Η συντριπτική πλειονότητα, το 96% του συνολικού βάρους ζωντανών αλιευμάτων από τον στόλο της ΕΕ, ήταν τόνος, ιδίως παλαμίδα, κιτρινόπτερος και μεγαλόφθαλμος τόνος. Περίπου τα 2/3 των αλιευμάτων της ΕΕ στην περιοχή ήταν από την Ισπανία (66%) και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα από τη Γαλλία (31%).
Μόνο το 6% των συνολικών αλιευμάτων της ΕΕ αλιεύθηκε σε τρεις θαλάσσιες περιοχές. Τα κυριότερα είδη που αλιεύτηκαν σε αυτές ήταν: μερλούκιος (Ατλαντικός, νοτιοδυτική περιοχή), μπλε καρχαρίες και τόνος παλαμίδας (Ατλαντικός, νοτιοανατολική περιοχή) και κοκκινόψαρο, ιππόγλωσσα και μπακαλιάρος (Ατλαντικός, βορειοδυτική περιοχή).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις