Ελεύθεροι επαγγελματίες: Όχι στη στοχοποίηση και τον αφανισμό της μικρής επιχειρηματικότητας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία την Τετάρτη 22/11 – Δεν υποχωρεί η κυβέρνηση
Οργισμένοι κατά του άδικου «τσουβαλιάσματος», ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, τους οποίους «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως συλλήβδην ως φοροκλέφτες», σε κινητοποίηση προχωρούν αύριο, Τετάρτη, οι επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς της χώρας, εκφράζοντας την αντίδρασή τους στα προωθούμενα φορολογικά μέτρα με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο και πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών
Ειδικότερα, η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων διοργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 στην πλατεία Κοραή, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Στην κινητοποίηση θα λάβουν μέρος οι: Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ), Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΣΕΑΠΑΔ), Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας, Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, χωρίς να αποκλείεται η συμμετοχή και άλλων επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να περάσει τις αλλαγές στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη να έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως οι όποιες αλλαγές μπορεί να πραγματοποιηθούν στο τελικό νομοσχέδιο θα είναι περιορισμένες και δεν θα αλλοιώνουν την ουσία της νέας ρύθμισης. Το ίδιο εξάλλου έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η κυβέρνηση αγνοεί την πραγματικότητα»
«Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για τα νέα φορολογικά μέτρα, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος, πλήττουν καίρια τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού στο όνομα της δήθεν καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, προωθούνται οριζόντια και ως εκ τούτου άδικα μέτρα και υιοθετείται η πρακτική «καλύτερα λίγα από πολλούς, παρά πολλά από λίγους», τονίζουν οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Ελευθέρων Επαγγελματιών –Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, η κυβέρνηση δείχνει ότι αγνοεί την πραγματικότητα που βιώνει η πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μετά από τη δεκαετή μνημονιακή περίοδο, την υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών και του πληθωρισμού.
«Δείχνει να αγνοεί τα στοιχεία που η ίδια διαθέτει και τα οποία αποδεικνύουν ότι ένα σημαντικό τμήμα των ελευθέρων επαγγελματιών, των επιστημόνων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί σε βασικές υποχρεώσεις και έχει σημαντικές οφειλές προς το Δημόσιο, τις Τράπεζες, τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Δείχνει να αγνοεί ότι πολλοί εξ αυτών χάνουν τις ρυθμίσεις που έχουν υπαχθεί και βρίσκονται ενώπιον καταδιωκτικών μέτρων», επισημαίνεται.
«Επηρεάζονται περισσότεροι από 500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, επιστήμονες, βιοτέχνες και έμποροι», αναφέρει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
Τι ζητούν οι φορείς
Οι εκπρόσωποι των φορέων επεσήμαναν μεταξύ άλλων πως η φορολόγηση με βάση τεκμαρτό εισόδημα, για εισόδημα δηλαδή που δεν έχει αποκτηθεί, όχι μόνο δεν καταπολεμά την φοροδιαφυγή, αφού προστατεύει τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά οδηγεί σε αφανισμό ένα μεγάλο τμήμα ενεργού οικονομικού πληθυσμού, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.
Ταύτιση με τους μισθωτούς
Όπως αναφέρεται, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, επιχειρεί να ταυτίσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με τους μισθωτούς, αγνοώντας επιδεικτικά τόσο την πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ 1880 και 1888/2019 όσο και το ότι δεν πρόκειται για συγκρίσιμα μεγέθη, δεδομένου ότι πρόκειται για διαφορετικές κατηγορίες που διακρίνονται των μισθωτών, δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών.
Σημειωτέο δε, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών, τονίζεται. Περαιτέρω, το τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα προσαυξάνεται αφενός με βάση το χρόνο άσκησης του επαγγέλματος και αφετέρου σωρευτικά με βάση το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας και με βάση συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος από τον μέσο όρο του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ.
Το τελευταίο, έχει ως αποτέλεσμα την υπέρμετρη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα όχι με βάση το δικό τους εισόδημά αλλά το εισόδημα άλλων, κατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του Συντάγματος.
Δεν είναι μαχητά τα τεκμήρια
Η επίκληση δε, ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, είναι προσχηματική, όπως υπογράμμισαν, αφού αφορά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (εγκυμοσύνη, ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυλάκιση) και στην πράξη, όπως έχει αποδειχθεί, κατά το παρελθόν, η αμφισβήτησή τους είναι ανέφικτη.
Ειδικά για τις ατομικές επιχειρήσεις, οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι και επαγγελματίες, ζητούν εδώ και χρόνια, τον διαχωρισμό του Α.Φ.Μ της επιχειρηματικής οντότητας, από εκείνον του φυσικού προσώπου. Αυτό, θα αποτελούσε ένα γενναίο βήμα για τον απεγκλωβισμό των νοικοκυριών και την αποφυγή της πτώχευσης ολόκληρων οικογενειών, που ακολουθούν τις δεσμεύσεις της επιχείρησης και την πορεία της στην πτώχευση, ή στην καλύτερη περίπτωση σε μόνιμα χρέη, επισημαίνεται.
Ισοπεδωτικές μέθοδοι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής
Η κυβέρνηση επιστρατεύει αναχρονιστικές, άδικες και ισοπεδωτικές μεθόδους καταπολέμησης της φοροδιαφυγής την ίδια στιγμή που επαίρεται ότι έχει στη διάθεσή της νέα εργαλεία ελέγχου (έμμεσες τεχνικές ελέγχου, mydata, σύνδεση ταμειακών μηχανών με Υπουργείο Οικονομικών, εγκατάσταση POS κ.λπ).
Την ίδια στιγμή που εφαρμόζει αυτή τη φοροεπιδρομή στους ελεύθερους επαγγελματίες, αφήνει στο απυρόβλητο εταιρείες και επιχειρήσεις που εμφανίζουν ζημιές για πολλά χρόνια καθώς και τη μεγάλη φοροδιαφυγή στα καύσιμα, τα μερίσματα, τη συγκέντρωση κεφαλαίου κοκ.
Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής προϋποθέτει έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ όλων των φορέων με στόχο ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα λαμβάνει υπόψη του τις πραγματικές συνθήκες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τις ιδιαιτερότητες κάθε επαγγέλματος και θα έχει ως βάση τη συνεισφορά εκάστου ανάλογα με τις δυνάμεις του.
Πηγή: ΟΤ
- Pegasus: Σε δίκη το χακάρισμα του WhatsApp από την ισραηλινή NSO
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Μητσοτάκης: Έρχεται το parco.gov.gr για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στα social
- Χεσούς Νάβας: «Το ποδόσφαιρο είναι η ζωή μου – Υπήρχαν μέρες που δεν μπορούσα να περπατήσω»
- Χριστούγεννα: KFC, καλικάντζαροί και άλλες παράξενες παραδόσεις απ’ όλον τον κόσμο
- Ολυμπιακός: Τα 25 λεπτά των παικτών, τα 90 των διαιτητών…