Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2024 – Τι περιλαμβάνει
Η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια αγγίζει κατά μέσο όρο τα 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Κατατέθηκε στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024, από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον προϋπολογισμό ενσωματώνονται οι πρόσφατες ανακοινώσεις για την καταβολή έκτακτου Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε 2,3 εκατ. οικονομικά ευάλωτους πολίτες, χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, ΑΜΕΑ, δικαιούχους επιδομάτων τέκνων και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Αυξήσεις εισοδημάτων
Προβλέπονται παράλληλα αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και τις συντάξεις. Η πρόβλεψη για αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων μετά από 14 χρόνια αγγίζει κατά μέσο όρο τα 1.476 ευρώ σε ετήσια βάση.
Αυξήσεις στις αποδοχές τους δουν επίσης και οι συνταξιούχοι κατά περίπου 3,05%, ενώ μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά θα έχουν μεγαλύτερη έκπτωση φόρου λόγω αύξησης του αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ που μεταφράζεται με αύξηση των καθαρών αποδοχών.
Περίπου 750.000 συνταξιούχοι με συντάξεις έως 1.600 ευρώ με διαφορά άνω των 10 ευρώ δεν δικαιούνται αυξήσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και θα έχουν έκτακτη ενίσχυση από 100 έως 200 ευρώ, πριν τα Χριστούγεννα ενώ 150 ευρώ θα λάβουν περίπου 1,3 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι με κύρια σύνταξη έως 700 ευρώ και χωρίς προσωπική διαφορά.
Για το 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο 2,1% του ΑΕΠ όπως προβλέπονταν και στο Προσχέδιο.
Παράλληλα, περιλαμβάνονται οι δαπάνες του προϋπολογισμού σε ευαίσθητους τομείς, όπως η Υγεία και η Παιδεία, με την ενίσχυση να προέρχεται από τα έσοδα που προβλέπονται από τα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στους κερδισμένους και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους από φυσικές καταστροφές θα κερδίσουν έκπτωση 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.
Αλλαγές σε ΦΠΑ
Ο προϋπολογισμός του 2024, ενσωματώνει μόνιμες φοροελαφρύνσεις και εισοδηματικές ενισχύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ για πάνω από 3 εκατ. νοικοκυριά ενώ η πρόβλεψη περί πρωτογενούς πλεονάσματος διαμορφώνεται στο 2,1% του ΑΕΠ έναντι 1,1% στον προϋπολογισμό του 2023.
Ακόμη, μονιμοποιείται το μέτρο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές (πλην ταξί), το τουριστικό πακέτο, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, τα εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους, ενώ διατηρείται για ένα ακόμη 6μηνο έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ σε καφέ και ταξί. Ακόμη, προβλέπεται αύξηση του ΦΠΑ και επιστροφή του στο 24% σε ό,τι αφορά σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, το νερό, η μπύρα, το τσάι και το ρόφημα της σοκολάτας, με εξαίρεση όμως τον καφέ.
Ανάπτυξη-Πληθωρισμός-Πλεόνασμα
Σε οριακές αναθεωρήσεις σε σχέση με το προσχέδιο προχώρησε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στον προϋπολογισμό του 2024.
Η αναμενόμενη μεγέθυνση για το ΑΕΠ 2023 επί της οποίας στηρίζεται το τελικό κείμενο 2024 αναθεωρείται οριακά προς τα πάνω σε σχέση με το προσχέδιο 2024 συγκεκριμένα σε 2,4% από 2,3%. Η βελτιωμένη εικόνα για το 2023 σχετίζεται με το αποτέλεσμα βάσης λόγω της αναθεώρησης του ΑΕΠ από την ΕΛΣΤΑΤ για το 2022 από 5,9% σε 5,6%.
Για το 2024, η αναμενόμενη μεγέθυνση για το ΑΕΠ αναθεωρείται οριακά προς τα κάτω σε 2,9% από 3,0%. Η αναθεώρηση αυτή δικαιολογείται εν μέρει από τη μικρότερη του αναμενομένου στατιστική επίδραση βάσης (carry-over effect) του ρυθμού μεγέθυνσης του τετάρτου τριμήνου του 2023.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό (Εν.ΔΤΚ), η σχετική πρόβλεψη αναθεωρήθηκε οριακά προς τα πάνω σε σχέση με το ΠΚΠ 2024 από 4% σε 4,1% για το 2023 και από 2,4% σε 2,6% για το 2024. Η αναθεώρηση αυτή συμβαδίζει με τη διατήρηση του πληθωρισμού, ιδίως εκείνου των τροφίμων, σε σχετικά υψηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του Κρατικού Πρϋπολογισμού του 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης (ΓΚ) το 2023 εκτιμάται σε 1,1% του ΑΕΠ, στο ίδιο επίπεδο με την πρόβλεψη στο Προσχέδιο και στο ΠΣ 2023 και βελτιωμένο έναντι του στόχου στο ΚΠ 2023 για πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ.
Για το 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά στο 2,1% του ΑΕΠ όπως προβλέπονταν και στο Προσχέδιο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις