«Sly»: Φωτίζει πλευρές-έκπληξη από το Αμερικάνικο Όνειρο του Σιλβέστερ Σταλόνε
Μια ταινία για τη ζωή, τη δημιουργία, τους ανθρώπους, τη νίκη, την ήττα και τον ατέρμονο χορό τους
Ένα αγόρι που γεννήθηκε με μια μικρή παράλυση στα χείλη του, στους σκληρούς και κακόφημους δρόμους της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε μέχρι να πάρει τη ζωή στα χέρια του και να φύγει για το Χόλιγουντ.
Ο άγνωστος «Sly» που ενσκαρκώνει όλες τις πτυχές του Αμερικανικού Ονείρου στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, αποκαλύπτεται στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ.
Η ιστορία ενός αυτοδημιούργητου ήρωα
Ο Σιλβέστερ Σταλόνε, ένα αγόρι δυνατό κι έντονο, αθλητικό, που μάλλον δεν θα είχε καμία τύχη στη ζωή του, εάν δεν αποφάσιζε να τη δημιουργήσει με τα ίδια του τα χέρια, το μυαλό του και το κορμί του. Όσοι νομίζουν ότι θα δουν ένα βαρετό ντοκιμαντέρ για έναν άνθρωπο-μηχανή των μυών του, κάνουν λάθος.
Η ταινία του Netflix φωτίζει άγνωστες πλευρές του διάσημου σταρ. Εάν κανείς δεν τρέφει απολύτως κανένα ενδιαφέρον για τις ταινίες δράσης, παρακολουθώντας το «Sly» βλέπει με νέα οπτική την καριέρα του Σταλόνε και όλα τα προσωπικά του επιτεύγματα.
Όσο στερεοτυπικά μπορεί να τον σκεφτόμαστε τόσο απομακρυνόμαστε από την αλήθεια για τον Σταλόνε
Ο δρόμος ο… λιγότερο ταξιδεμένος
Μόλις τον ακούς να μιλάει στον φακό για λογοτεχνία, θέατρο, γραφή, σενάριο, κινηματογράφο, βλέπεις ότι έχεις μπροστά σου έναν καλλιεργημένο άνθρωπο, «δουλέμενο» μέσα κι έξω του με τον δικό του βιωματικό και σκληρά εργατικό τρόπο, που σοκάρεσαι.
Όσο στερεοτυπικά μπορεί να τον σκεφτόμαστε τόσο απομακρυνόμαστε από την αλήθεια για τον Σταλόνε.
Αναγκάστηκε να δημιουργήσει τον δικό του δρόμο, τη δική του πορεία, γιατί κανείς δεν υπήρχε γι’ αυτόν. Περπατώντας ή μάλλον γράφοντας και διαβάζοντας, άναψε κι έδωσε φως στο δικό του άστρο στο Χόλιγουντ. Ως ηθοποιό θα τον έπαιρναν μόνο για να παίζει τον νταή, μια μανιέρα που δεν φαινόταν να τον οδηγεί πουθενά.
Η τέχνη του άρδευε από τη ζωή του κι έτσι έφτιαξε τους ήρωές του, με το υλικό των βιωμάτων του
Σκέφτηκε τι έπρεπε να κάνει για να βρει τη θέση του μέσα στον χώρο του θεάματος που τόσο αγάπησε από την εφηβεία του. Ο μόνος τρόπος ήταν να πάει στο Χόλιγουντ και να γράψει ο ίδιος τους ρόλους που δεν υπήρχαν για κείνον. Όπως κι έγινε. Και για να ξεφύγει κι από τη βία και τη «σωματικότητα» όπως λέει ο ίδιος του πατέρα του.
Ενός σκληρού ανθρώπου που ακόμη κι όταν έπαιξε σε έναν αγώνα πόλο με άλογα μαζί με τον γιο του, τότε που ο Σλάι ήταν πια μια τεράστια δύναμη και διασημότητα του Χόλιγουντ, στα 40 του χρόνια, στο Γουίμπλετον, δεν δίστασε να τον χτυπήσει άσχημα, προκειμένου να τον νικήσει. Ποιος; Ο ίδιος του ο πατέρας.
Το Αμερικάνικο Όνειρο του Σιλβέστερ Σταλόνε
Ο Σταλόνε έστησε την προσωπική του ιστορία, τις κινηματογραφικές του φιγούρες, αφηγούμενος στην ουσία τον εαυτόν του, τα βιώματά του. Η τέχνη του άρδευε από τη ζωή του. Κι έφτιαξε τους ήρωές του, με το να γίνεται κι εκείνος μια ηρωική προσωπικότητα που μάχεται ολοένα, κερδίζει, χάνει κι αρχίζει συνεχώς από την αρχή.
Το ντοκιμαντέρ αποτελεί ένα μεγάλο μάθημα ζωής για τους θεατές, για τη δική τους ζωή και δίνει έμπνευση, στη δημιουργικότητα που υποβόσκει μέσα στον καθένα, να αναζητήσει και να βρει κανάλια για να εκφραστεί.
Ο Σταλόνε σεναριογράφος –κλείνει με μαύρο χαρτί τα παράθυρα του δωματίου που ζει για να γράψει απερίσπαστος το σενάριο του Ρόκυ-, ο Σταλόνε καλλιτέχνης, δημιουργός, αλλά και ασύλληπτος perfomer που άσκησε και το κορμί του για να δώσει σάρκα και οστά –αίμα από το αίμα του- στους ήρωες που υποδύθηκε στο κινηματογραφικό πανί τους οποίους και επινόησε ο ίδιος.
«Sly», μια ταινία για τη ζωή, τη δημιουργία, τους ανθρώπους, την έμπνευση, την απώλεια, τη νίκη και την ήττα και τον ατέρμονο χορό τους.
- Κηφισός: Δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ, του Ιανού ή της Βαλένθια εξηγεί καθηγητής του ΕΜΠ
- Super League: Ντέρμπι κορυφής στο Καραϊσκάκη ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ
- ΣΥΡΙΖΑ: Να παραμείνει αρραγής και μετά τις κάλπες
- Αρκάς: Η καλημέρα της… εργαζόμενης Κυριακής
- Ενημερώσεις για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων
- O Γιάννης κάνει «όργια» και… ρεκόρ δεκαετίας (vid)