Μήπως ο σκύλος σας δεν σάς αφήνει να φάτε; Τι μπορείτε να κάνετε για να του κόψετε αυτή τη συνήθεια
Πώς θα διαπαιδαγωγήσετε τον σκύλο σας, ώστε να έχει κόσμια συμπεριφορά την ώρα που τρώτε
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τυχερά μου Χριστούγεννα: Για αυτά τα τρία ζώδια οι γιορτές θα είναι μέλι
Υπάρχουν κάποιοι σκύλοι, που όταν έρθει η ώρα να γευματίσουν οι κηδεμόνες τους, δεν τους αφήνουν σε ησυχία.
Γαβγίζουν, τους «σκουντάνε» με το μπροστινό ποδαράκι τους, και κάνουν οτιδήποτε για να κερδίσουν ένα λαχταριστό μεζεδάκι.
«Οι σκύλοι… ζητιάνοι φαγητού είναι πολλοί. Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα συμπεριφοράς, που αναφέρουν οι κηδεμόνες σκύλων, είναι ότι οι σκύλοι τους είναι άκρως επίμονοι όταν οι ίδιοι τρώνε. «Ζητιανεύουν», πολλές φορές απαιτούν με το γάβγισμά τους, ή παρενοχλούν τους κηδεμόνες τους, προκειμένου να κερδίσουν λίγο φαγητό», αναφέρει η κα Εριέττα Καραμπέτσου, επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων.
Ποιές οι αιτίες που ζητάει φαγητό ο σκύλος
Ας ξεκινήσουμε από το «γιατί» ένας σκύλος ζητάει από το φαγητό των κηδεμόνων του.
Αν οι ικεσίες ή οι απαιτήσεις του σκύλου μας επιβραβευτούν, με το να του δίνουμε από το φαγητό μας, τον «εκπαιδεύουμε» να ζητάει φαγητό
Το πιο βασικό για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε μη επιθυμητής συμπεριφοράς εμφανίζει ο σκύλος μας, όπως λέει η κα Καραμπέτσου, είναι να αντιληφθούμε γιατί το κάνει. Ένας σκύλος ενδιαφέρεται για το φαγητό που τρώμε, πρωτίστως γιατί τραβάει την προσοχή του η έντονη μυρωδιά του. Για τους σκύλους, η κατανάλωση φαγητού είναι ένα από τα βασικά ένστικτα επιβίωσής τους. Θα έχετε παρατηρήσει πως οι περισσότεροι σκύλοι, όσο χορτάτοι κι αν είναι, δεν θα πουν εύκολα «όχι» σε ακόμη λίγο νόστιμο φαγητό!
«Επιπροσθέτως, οι σκύλοι μας δεν γεννιούνται με ανεπτυγμένη υπομονή, ή αλλιώς «impulse control». Η αυτοσυγκράτηση, λοιπόν, είναι κάτι που ένας σκύλος από μόνος του δύσκολα έχει. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, κάθε φορά που τρώμε, ο σκύλος μας να μυρίζει το φαγητό. Και να απαιτεί να του δώσουμε. Αν προσθέσουμε και τα «δώσ’ του, λίγο», ή «δώσ’ του, και από αύριο δεν θα του δίνουμε, θα συνηθίσει», καταλαβαίνετε πως ο σκύλος μας έχει επιβραβευτεί που «ζητιανεύει».
Όπως έχουμε αναφέρει πολλάκις, όποια συμπεριφορά ενός σκύλου επιβραβευτεί, τείνει να επαναλαμβάνεται. Έτσι, αν οι ικεσίες ή οι απαιτήσεις του σκύλου μας επιβραβευτούν, με το να του δίνουμε από το φαγητό μας, τον «εκπαιδεύουμε» να ζητάει φαγητό», διευκρινίζει η κα Καραμπέτσου.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει, όπως λέει η κα Καραμπέτσου, κι αν προσπαθούμε να τον διώξουμε μακριά, μιλώντας του. Γαβγίζει ο σκύλος, ή ανεβαίνει στα πόδια μας, και εμείς τον κοιτάμε και του λέμε: «Φύγε! Δεν είναι για σένα αυτό!». Και σε αυτή την περίπτωση επιβραβεύουμε, άθελά μας, τη συμπεριφορά του. Στο δικό του μυαλό, εφόσον τού δώσαμε σημασία, σχηματίζεται η εξής σύνδεση: Τρως, ζητιανεύω, μου μιλάς. Άρα, καλά κάνω και ζητιανεύω!
Τι μπορούμε να μάθουμε στον σκύλο για να σταματήσει να «ζητιανεύει»
Ένας σκύλος, όπως εξηγεί η κα Καραμπέτσου, κρίνεται αναγκαίο να εκπαιδευτεί από πολύ μικρή ηλικία, ώστε να έχει υπομονή. Να μάθει να κάθεται πιο μακριά την ώρα που τρώμε, και να επιβραβεύεται γι’ αυτό.
Όπως, επίσης, μπορεί να μάθει να κάθεται δίπλα μας και, όταν τελειώνουμε το φαγητό, να τού δίνουμε μια λιχουδιά.
Ο σκύλος εκπαιδεύεται με επιβράβευση
Δεν υπάρχει σωστό και λάθος ανάμεσα σε αυτές τις δύο περιπτώσεις. Αρκεί ο σκύλος μας να εκπαιδευτεί ορθώς με υπομονή και επιβράβευση.
Αν βοηθήσουμε τον σκύλο μας να έχει υπομονή, θα είναι σε θέση να περιμένει να τελειώσουμε το φαγητό μας.
Κλείνοντας, η κα Καραμπέτσου τονίζει: «Είναι άδικο να περιμένουμε από τον σκύλο μας να μην μας ενοχλεί την ώρα που τρώμε. Αν δεν του έχουμε μάθει να περιμένει, να μη «ζητιανεύει», ή να απομακρύνεται.
Οι σκύλοι μας, λόγω φύσεως και ενστίκτων, όταν μυρίζουν φαγητό, θέλουν να το καταναλώσουν. Είναι στο χέρι μας να τους εκπαιδεύσουμε!».
* H κυρία Εριέττα Καραμπέτσου είναι επαγγελματίας εκπαιδεύτρια σκύλων, σύμβουλος συμπεριφοράς, ψυχολογίας και ευζωίας σκύλων.
Ειδικεύεται στην προετοιμασία οικογενειών με σκύλους που περιμένουν το μωρό τους και στα θέματα που σχετίζονται με τον αποχωρισμό ως η μοναδική πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια CSAT (Certified Separation Anxiety Trainer by Malena De Martini Treating Separation Anxiety in Dogs Academy) στην Ελλάδα.
Είναι απόφοιτη της Ακαδημίας Εκπαιδευτών Victoria Stilwell Academy με θεωρητική και πρακτική εξάσκηση στο Wigan του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το 2017 εξέδωσε το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Η Τέχνη του να επικοινωνώ με το σκύλο μου», από τις Εκδόσεις Φυλάτος και στους επόμενους μήνες αναμένεται το νέο της βιβλίο με τίτλο «Μάθε τι σκέφτεται ο σκύλος σου».
Έχει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών σε σκύλους από το British College of CanineStudies και είναι μέλος του Doggone Safe ως πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια για ενημερώσεις Αποφυγής Δαγκώματος σε παιδιά και ενηλίκους (Dog Bite SafetyEducator).
Παραδίδει δωρεάν μαθήματα για αδέσποτους σκύλους και διατελεί ως μέλος σε πενταμελείς επιτροπές δήμων για τη διαχείριση αδέσποτων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις