Δεν ξέρω για εσάς αλλά εγώ αγαπώ πολύ το μαύρο. Το αγαπούσα από έφηβη και θυμάμαι πάντα οι γηραιότεροι να με ρωτάνε «Πότε έχεις σκοπό να βάλεις κανένα άλλο χρώμα;». Μα καλοί μου άνθρωποι, που έλεγε και ο αείμνηστος ΘΒ, το μαύρο δεν είναι χρώμα, ούτε στη ζωγραφική, ούτε καν στη ζωή. Το μαύρο είναι ιδέα. Το μαύρο έχει μυστήριο, είναι η απουσία των χρωμάτων, το απόλυτο, το μοναδικό. Το μαύρο είναι επίσημο αλλά και ροκ, είναι συντηρητικό αλλά και επαναστατικό. Το μαύρο είναι η ζωή, πέρα από τη ζωή. Και μπορεί για πολλούς να είναι βαρύ, στενάχωρο και σοβαρό, για αυτούς που ξέρουν όμως, το μαύρο είναι το απόλυτο κλασικό που μας χωράει όλους, πάει σε όλους και μας ομορφαίνει όλους. Και αυτό το κάνει 24/7, όλο τον χρόνο.

Έχοντας κάνει όλη αυτήν την ερωτική εξομολόγηση παραπάνω για το Μαύρο, είναι λογικό και η Μαύρη Παρασκευή να είναι η αγαπημένη μου. Αυτή η τσαχπίνα Αμερικάνα, που ως ένα σύγχρονο έθιμο,  έφτασε στην Ευρώπη κάνοντας το δικό της πάταγο. Αλλά γιατί ονομάστηκε έτσι; Καμία από τις υποψήφιες εκδοχές δεν με γοήτευσε, περίμενα σίγουρα κάτι πιο φάνσι, στην τελική μιλάμε για την απόλυτη γιορτή του shopping therapy, αλλά ΟΚ. Είναι αυτό που είναι. Κάτι που ξεκίνησε από μία ταλαιπωρία κάποιων πεζών, κάπου στη Φιλαδέλφεια στις αρχές του 1960. Κανένα ενδιαφέρον. Το ενδιαφέρον είναι ότι ακολουθεί τη Μέρα των Ευχαριστιών και είναι η πρώτη ημέρα που όλοι ψωνίζουν τα πρώτα δώρα για τα Χριστούγεννα. Προφανώς, είναι μία ευκαιρία να ικανοποιήσεις μία ουσιαστική ανάγκη ή ακόμα και να αναβαθμίσεις τον οικιακό σου εξοπλισμό. Σε κάθε περίπτωση, η ανανέωση είναι χαρά και τα δώρα ακόμα μεγαλύτερη.

Φέτος, δεν ξέρω ποια είναι τα πλάνα σας, αλλά να γνωρίζετε ότι η Black Friday πέφτει την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου. Στη χώρα μας, που όλα τα ζούμε στο φουλ, αυτή η μέρα είναι απλά η κορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων, καθότι έχουμε μία Black Week που προηγείται, ένα Black Weekend που έπεται και μία Cyber Monday για τους αθεράπευτα διαδικτυακούς.

Εσείς θα λείπετε από τη γιορτή;