Καζακστάν: με επιρροές από το ρωσικό ποδόσφαιρο
«Καζακστάν, αυτό το άγνωστο». Μέχρι πρότινος, ελάχιστοι γνώριζαν για το ποδόσφαιρο που παίζεται σε αυτή την αχανή χώρα, την ένατη σε έκταση στον κόσμο.
Ποια είναι η αντίπαλος της εθνικής ομάδας στα play offs και στον δρόμο για το προσεχές ευρωπαϊκό πρωτάθλημα; Εδώ ισχύει το «Καζακστάν, αυτό το άγνωστο». Γιατί μέχρι πρότινος, ελάχιστοι γνώριζαν για το ποδόσφαιρο που παίζεται σε αυτή την αχανή χώρα, την ένατη σε έκταση στον κόσμο.
Σποραδικές επιτυχίες είχε στην Ευρώπη, όταν και ακούγαμε κατά καιρούς την Αστανά, μια ομάδα – όχημα για να βγει προς τα έξω ο αθλητισμός και δη το δημοφιλέστερο σπορ. Δεν πήγε μακριά η Αστανά, έκανε όμως τον κόσμο να γυρίσει το βλέμμα του με περιέργεια του στυλ «τι είναι αυτή η ενδεκάδα» και «τι παίκτες βλέπουμε».
Και η εθνική ομάδα; Στον όμιλο διεκδίκησε μέχρι και το τελευταίο ματς με τη Σλοβενία, που σαφώς διαθέτει εμπειρότερη ομάδα, το εισιτήριο της πρόκρισης. Ζητούσε τη νίκη σε ένα ματς που έμοιαζε με τελικό. Τελικά ηττήθηκε και άλλωστε όλα έμοιαζαν να είναι «νίκη ήττα». Κι αυτό γιατί το Καζακστάν στον όμιλο είχε έξι νίκες και τέσσερις ήττες σε 10 αγώνες, άρα καμμιά ισοπαλία και αυτό μοιάζει ως ένα πρώτο ενδιαφέρον στοιχείο για το εμπόδιο που θα σταθεί απέναντι στη Γαλανόλευκη.
Αν δούμε τους ποδοσφαιριστές που εμφανίστηκαν κόντρα στην παρέα του Βέρμπιτς, του Τσέριν και του Σπόραρ, των γνώριμών μας Σλοβένων στελεχών του Παναθηναϊκού, διαπιστώνουμε πως οι περισσότεροι αγωνίζονται σε ομάδες του Καζακστάν. Αλλοι έμπειροι, κυρίως στην αμυντική γραμμή και ορισμένοι ταλαντούχοι, ιδιαίτερα από τη μέση και μπροστά.
Ο γκολκίπερ Ιγκόρ Σάτσκιν, 34 ετών, κάνει καριέρα στη δυνατή Σαχτέρ Καραγκαντί. Ο Βορογκόβσκι έχει αγωνιστεί στο Βέλγιο και τη Ρωσία, όχι σε τοπ επίπεδο, προτού επιστρέψει στο Καζακστάν και την Αστανά. Ο έμπειρος (34) αμυντικός Σεργκέι Μάλι παίζει στην Ορμπαμπάσι και ο Νουράλι Αλίπ, το ταλέντο των 24 ετών αγωνίζεται στη Ρωσία και τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης.
Στην Αστανά βλέπουμε τον Αλεξάντρ Μορόσκιν, στην Αχμάτ Γκρόζνι της Ρωσίας τον Μπίστροφ, στην Κόπερ της Σλοβενίας τον Οραζόφ, στην Αστανά τον Kουάτ όπως και τον Μπεϊσεμπέκοφ που πρόσφατα μετακόμισε στην Πολωνία και την Κιέλτσε. Το δίδυμο της επίθεσης, ο Σομορόντοφ και ο Τσεσνόκοφ, είναι οι ελπίδες του ποδοσφαίρου του Καζακτστάν και ακόμη αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της πατρίδας τους με τις φανέλες των Ακτόμπε και Τόμπολ αντίστοιχα.
Συμπέρασμα: η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών, γιατί υπάρχουν και ορισμένοι τραυματίες που δεν έπαιξαν με τη Σλοβενία και αγωνίζονται στο εξωτερικό, ανήκουν σε ομάδες του Καζακστάν. ‘Η αν όχι εκεί, φορούν φανέλα ρωσικής ομάδας. Και από το ρώσικο ποδόσφαιρο είναι οι βασικές επιρροές και το στυλ παιχνιδιού ενός συνόλου που ισοδυναμεί με πρόκληση το πώς θα το αντιμετωπίσουμε στα play offs…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις