Μπορέλ: Συζητήσαμε με τους υπΕΞ της ΕΕ τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους
Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ χθες Δευτέρα η έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή.
- Τι είναι το shutdown της αμερικανικής κυβέρνησης και τι είναι το ταβάνι του χρέους;
- Όταν ο Μακρόν αποκαλούσε το Πρωθυπουργικό Μέγαρο «το κλουβί με τις τρελές»
- Έκλεβαν πολυτελή οχήματα SUV και τα πωλούσαν στο εξωτερικό – Το αιματηρό επεισόδιο με τον αρχηγό της σπείρας
- Πώς η υπόθεση Πελικό έδωσε άλλες διαστάσεις στη σεξουαλική βία
Ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ ενημέρωσε τους υπουργούς για τις επαφές του στο Ισραήλ, την Παλαιστίνη, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και την Ιορδανία, στη διάρκεια της έκτακτης τηλεδιάσκεψης για τη Μέση Ανατολή (στη φωτογραφία από το Royal Hashemite Court/via Reuters, επάνω, στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μπορέλ με τον βασιλιά Αμπντάλα Β’ της Ιορδανίας).
Οπως σημείωσε ο κ. Μπορέλ μετά την τηλεδιάσκεψη υπάρχουν δύο βασικά σημεία από την περιοδεία του: «αίσθηση απόλυτα επείγουσας ανάγκης ιδιαίτερα λόγω της δραματικής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα και κοινή επιθυμία να εργαστούμε για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή».
«Η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους»
Επίσης, επισήμανε ότι θεμελιώδες πολιτικό συμπέρασμα μετά την αποστολή του στην περιοχή, το οποίο το μοιράστηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, αποτελεί το ότι «η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια του Ισραήλ είναι η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους».
«Θα ζητήσω από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλει εγγράφως τις προτάσεις της σχετικά με το μέλλον της Γάζας, τις οποίες θα ήθελα να συζητήσω με τους υπουργούς.
»Το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τον Δεκέμβριο θα μας επιτρέψει να κάνουμε ξανά απολογισμό και να επικεντρωθούμε ιδιαίτερα στη σταθεροποίηση της Γάζας και στην αναζωογόνηση της λύσης των δύο κρατών».
«Ραγδαία επιδείνωση»
Επιπροσθέτως, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση του άμαχου πληθυσμού είναι δραματική καθώς και ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητεί άμεσες ανθρωπιστικές παύσεις είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, αλλά πρέπει να διασφαλιστεί η ταχεία εφαρμογή του.
Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «υπάρχει επίσης επείγουσα ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων».
Ο Υπατος Εκπρόσωπος εξέφρασε την ανησυχία του «για τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης στη Δυτική Οχθη και ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης εκεί – παρά τις προσπάθειες της Παλαιστινιακής Αρχής ν’ αποκλιμακώσει την κατάσταση».
Κίνδυνος κλιμάκωσης
Σημείωσε ότι, υπό το πρίσμα της αυξημένης βίας εξτρεμιστών και εποίκων κατά των Παλαιστινίων, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να κλιμακωθεί η ένταση.
Από την πλευρά των γειτονικών χωρών, ανέφερε, είναι έντονη η επιθυμία ν’ αποφευχθεί η κλιμάκωση της σύγκρουσης, προσθέτοντας ότι οι αναφορές για πειρατεία πλοίου από τους Χούθι είναι ακόμη ένα ανησυχητικό μήνυμα για τον κίνδυνο της περιφερειακής επέκτασης.
Τέλος, συμπλήρωσε ότι η διπλωματία παραμένει ο καλύτερος τρόπος για ν’ αποφευχθεί η ανεξέλεγκτη κλιμάκωση και παρά τις τεράστιες προκλήσεις, «πρέπει να προωθήσουμε τους προβληματισμούς μας για τη σταθεροποίηση της Γάζας και του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους».
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις