Τουρκία: Μια ομάδα μουσουλμανικών χωρών θα πιέσει για εκεχειρία στη Γάζα
Η ομάδα συνομιλεί ήδη με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Χθες επισκέφθηκε το Πεκίνο, ενώ θα επισκεφθεί και άλλες χώρες.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Μια νεοσυσταθείσα ομάδα αποτελούμενη από ανώτερους αξιωματούχους από πολλές μουσουλμανικές χώρες θα επισκεφθεί τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και άλλες χώρες για να ασκήσει πιέσεις για την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όπως είπε σήμερα πηγή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η ομάδα αυτή συστάθηκε νωρίτερα μέσα στον μήνα κατά τη σύνοδο κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που διεξήχθη στο Ριάντ.
Σε αυτή μετέχουν υπουργοί Εξωτερικών και εκπρόσωποι από την Τουρκία, το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Νιγηρία, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδονησία, τα Παλαιστινιακά Εδάφη καθώς και ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες έχουν, επί του παρόντος, αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν «όλα τα διπλωματικά και ανθρωπιστικά μέσα» που έχουν στη διάθεσή τους για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ομάδα συνομιλεί ήδη με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών–ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία–και χθες επισκέφθηκε το Πεκίνο, ενώ θα επισκεφθεί και άλλες χώρες.
«Ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας επαφής είναι να ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατό μια εκεχειρία και να σταλεί στη Γάζα ανθρωπιστική βοήθεια», είπε η πηγή.
«Συνεισφορά στη λύση των δύο κρατών»
«Ως τελικό στόχο (η ομάδα) θέλει να συνεισφέρει στην λύση των δύο κρατών εντός του πλαισίου διεθνώς αποδεκτών παραμέτρων: για τους Παλαιστίνιους να ζουν στην ίδια τους τη χώρα με ασφάλεια, με σταθερότητα και ευημερία», είπε η πηγή.
Η επίθεση της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου–η πιο πολυαίμακτη στην 75χρονη ιστορία του Ισραήλ–προκάλεσε τα ισραηλινά αντίποινα στη Γάζα.
Η στρατιωτική επιχείρηση έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 13.000 Παλαιστίνιους, πολλοί εκ των οποίων γυναίκες και παιδιά, και έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για ανθρωπιστική εκεχειρία.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δεν συμμετείχε στην επίσκεψη στην Κίνα και δεν θα συμμετάσχει και στη σημερινή επίσκεψη της ομάδας στη Μόσχα καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στην Αλγερία, πρόσθεσε η πηγή.
Χθες Δευτέρα ο Φιντάν διευκρίνισε ότι θα συμμετάσχει στους υπόλοιπους σταθμούς της περιοδείας.
Συναντήσεις με Σούνακ και Μακρόν
Το σαββατοκύριακο δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι μουσουλμανικές χώρες έχουν, επί του παρόντος, αποφασίσει να χρησιμοποιήσουν «όλα τα διπλωματικά και ανθρωπιστικά μέσα» που έχουν στη διάθεσή τους για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες πλατφόρμες πρέπει να σταματήσουν τις ισραηλινές επιθέσεις στον θύλακα μέσω των προσπαθειών χωρών που σκέφτονται ανάλογα.
Η ομάδα θα έχει αύριο συναντήσεις με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια επισκέψεών της στη Βρετανία και στη Γαλλία, σύμφωνα με την πηγή.
Και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η ομάδα θα επισκεφθεί αύριο τη Γαλλία και τη Βρετανία.
Ξεχωριστά, μια ομάδα από 87 Τούρκους, Τουρκοκύπριους και οι συγγενείς τους έφθασε χθες στην Αίγυπτο από τη Γάζα και αναμένεται αργά σήμερα να μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε η πηγή.
Χθες, έφθασαν στην Τουρκία σχεδόν 200 άτομα που απομακρύνθηκαν από τη Γάζα–ανάμεσά τους ασθενείς που χρειάζονταν ιατρική φροντίδα–και οι συνοδοί τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις