Χαβιέρ Μιλέι: Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής θέλει πίσω τα Φώκλαντ – «Μας ανήκουν»
Στην προεκλογική του εκστρατεία ο Μιλέι χρησιμοποίησε και το «χαρτί» της εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα των νήσων Φώκλαντ με αποτέλεσμα Βρετανοί αξιωματούχοι να έχουν σχολιάσει τις εξελίξεις.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Την ώρα ο «σεισμός» από τις πολιτικές εξελίξεις στην Αργεντινή δεν έχει καταλαγιάσει ακόμα εξαιτίας της ανάδειξης του ακροδεξιού, Χαβιέρ Μιλέι στην εξουσία, τα ξένα ΜΜΕ και ιδιαίτερα τα βρετανικά έχουν αρχίσει να ασχολούνται με την εξωτερική πολιτική που θα ακολουθήσει, καθώς ήδη ο γνωστός για τον εκκεντρικό του χαρακτήρα νέος πρόεδρος έχει εκφράσει απόψεις και θέσεις που ανησυχούν.
Συγκεκριμένα ο «τρελός» (El Loco) λόγω των αντισυμβατικών ιδεών του και του εκκεντρικού χαρακτήρα του και «γκουρού στο ταντρικό σεξ», κατά δήλωσή του πιστεύει ότι τα νησιά Φώκλαντ ανήκουν στην Αργεντινή και έχει ορκιστεί «να τα πάρει πίσω».
Ο Χαβιέρ Μιλέι, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα μέντιουμ για να επικοινωνήσει με τον νεκρό σκύλο του, τον οποίο κλωνοποίησε και έχει πέντε πλέον κλωνοποιημένα σκυλιά να τον συμβουλεύουν σε πολιτικά θέματα, πέτυχε μια τεράστια ανατροπή κερδίζοντας τον υπουργό Οικονομικών, Σέρτζιο Μάσα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Κυριακής.
Ο δεδηλωμένος θαυμαστής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ εμφανιζόταν στις προεκλογικές συγκεντρώσεις με αλυσοπρίονο, υποσχόμενος ότι «θα κόψει το κράτος κομμάτια».
«Αυτό που προτείνουμε είναι να κινηθούμε προς μια λύση όπως αυτή που είχε η Βρετανία με την Κίνα για το θέμα του Χονγκ Κονγκ»
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο Μιλέι χρησιμοποίησε και το «χαρτί» της εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα των νήσων Φώκλαντ. Όπως αναφέρει η Daily Mail, ο Μιλέι επέμεινε ότι η επιστροφή των Νήσων από τη Βρετανία ήταν «αδιαπραγμάτευτη», προσθέτοντας ότι η περιοχή είναι αργεντίνικη.
Ο νέος πρόεδρος δήλωσε ότι θα καταβάλει «κάθε δυνατή προσπάθεια» για να πάρει πίσω τις νήσους, γνωστές ως Μαλβίνες στην Αργεντινή και επέμεινε ότι ήταν «αδιαπραγμάτευτο» για τη Βρετανία να παραδώσει τα Φώκλαντ στην Αργεντινή, παρομοιάζοντας την κατάσταση με την επιστροφή του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.
Τα Φώκλαντ αποτέλεσαν αντικείμενο διεκδίκησης σε έναν σύντομο αλλά βίαιο πόλεμο μετά την εισβολή της Αργεντινής το 1982. Η Αργεντινή πιστεύει ότι τα Φώκλαντ της αφαιρέθηκαν παράνομα το 1833 και εισέβαλε στη βρετανική αποικία το 1982. Το Ηνωμένο Βασίλειο έστειλε στρατεύματα και η Αργεντινή έχασε τον δίμηνο πόλεμο για το αρχιπέλαγος σε μια σύγκρουση που στοίχισε τη ζωή σε 649 Αργεντινούς και 255 Βρετανούς στρατιώτες.
Το ζήτημα δεν θεωρήθηκε ποτέ διευθετημένο για το Μπουένος Άιρες και η Αργεντινή εξακολουθεί να διεκδικεί τα νησιά, ενώ η Βρετανία υποστηρίζει ότι τα Φώκλαντ αποτελούν αυτοδιοικούμενη περιοχή υπό την προστασία της. Το δημοψήφισμα του 2013 κατέληξε σε ποσοστό 99,8% υπέρ της παραμονής των Νήσων στη Βρετανία.
Τι δήλωσε ο Μιλέι
Πάντως, ο Μιλέι επέμεινε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι τα ερωτήματα σχετικά με το μέλλον των Νήσων Φώκλαντ «δεν μπορούν να αγνοηθούν». «Τι προτείνω; Η κυριαρχία της Αργεντινής επί των νήσων Μαλβίνες είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι Μαλβίνες ανήκουν στην Αργεντινή. Τώρα πρέπει να δούμε πώς θα τις πάρουμε πίσω. Είναι σαφές ότι η επιλογή του πολέμου δεν αποτελεί λύση», είχε σημειώσει.
«Αυτό που προτείνουμε είναι να κινηθούμε προς μια λύση όπως αυτή που είχε η Βρετανία με την Κίνα για το θέμα του Χονγκ Κονγκ και ότι στο πλαίσιο αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί η θέση των ανθρώπων που ζουν στα νησιά. Δεν μπορείτε να αρνηθείτε ότι αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονται εκεί. Δεν μπορείτε να αγνοήσετε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να διαπραγματευτείτε με τη Βρετανία και να λάβετε υπόψη τις απόψεις των ανθρώπων που ζουν στα νησιά. Αναζητούμε μια λύση για την επιστροφή των νήσων Μαλβίνες στην Αργεντινή μέσω της διπλωματίας, μια λύση βιώσιμη και εφικτή», είπε χαρακτηριστικά.
Θαυμαστής της Θάτσερ
Ο Μιλέι έχει στο παρελθόν επαινέσει την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ για την οποία η απέχθεια των Αργεντινών λόγω του πολέμου των Φώκλαντ είναι γνωστή, ως μία εκ των «μεγάλων ηγετών στην ιστορία της ανθρωπότητας».
Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής έχει στον παρελθόν κατηγορήσει την κυβέρνηση για «μια σειρά από λάθη» που έκαναν την κατάσταση ακόμη πιο περίπλοκη. Τον περασμένο Απρίλιο, δήλωσε ότι αν η Αργεντινή θέλει τα νησιά Φώκλαντ να γίνουν αργεντίνικα, κάτι που θα σήμαινε μια «πολύ μακρά διαπραγμάτευση» με τη Βρετανία.
Τότε, είχε πει πως: «η Αργεντινή δεν δημιούργησε ποτέ τις συνθήκες ώστε οι κάτοικοι των νήσων Μαλβίνες να θέλουν να γίνουν Αργεντινοί. Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση, στην οποία η Αργεντινή διέπραξε όλα τα πιθανά λάθη, με αποτέλεσμα να έχει κολλήσει και να έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση που έχει βαλτώσει. Έτσι, τώρα είναι ένα αντιφατικό σενάριο εξαιτίας όλων των λαθών. Είναι πολύ περίπλοκο».
«Αν θέλουμε τα νησιά να επιστρέψουν και να γίνουν μέρος της Αργεντινής κάποια μέρα, αυτό σημαίνει μια μακρά, πολύ μακρά διαπραγμάτευση στην οποία η Αργεντινή πρέπει να προτείνει κάτι ενδιαφέρον. Και η Αργεντινή δεν είναι μια ενδιαφέρουσα χώρα, αν οι ίδιοι οι άνθρωποί της επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα», είχε προσθέσει.
Αποκλείει διαπραγματεύσεις η Βρετανία
Από την πλευρά της Βρετανίας, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σουνάκ απέκλεισε την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το μέλλον των Φώκλαντ.
Ο επίσημος εκπρόσωπος του Σούνακ δήλωσε μετά τη νίκη του Μιλέι: «Είναι προφανώς ένα διευθετημένο ζήτημα, ένα ζήτημα που έχει διευθετηθεί εδώ και καιρό, και δεν έχουμε κανένα σχέδιο να το επανεξετάσουμε».
Σε ερώτηση σχετικά με τις προτάσεις του Μιλέι ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα σχέση παρόμοια με εκείνη μεταξύ Κίνας και Χονγκ Κονγκ, απάντησε πως: «Η θέση των νησιών Φόκλαντ έχει διευθετηθεί εδώ και αρκετό καιρό και δεν πρόκειται να αλλάξει».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Γκραντ Σαπς δήλωσε σήμερα, Τρίτη: «Τα νησιά Φώκλαντ είναι βρετανικά. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και αναμφισβήτητο. Το 99,8% των κατοίκων των νησιών ψήφισαν να παραμείνουν Βρετανοί και θα υπερασπιζόμαστε πάντα το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση και την κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις