Ηλεκτρική ενέργεια: Σε χαμηλό διετίας οι τιμές – Πόσα γλυτώνουμε από το σωστό timing
Γιατί παίζει ρόλο η ώρα που ανάβουμε το φως και καταναλώνουμε ενέργεια
Μπορεί οι χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη να έχουν υποχωρήσει σε χαμηλό διετίας, ωστόσο αυτό δεν αποτυπώνεται ακόμα στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών, οι οποίοι εξακολουθούν να επιβαρύνουν -αν και σε μικρότερο βαθμό- τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Παρόλα αυτά υπάρχει ένας τρόπος εξοικονόμησης: σύμφωνα με νέα έρευνα που εκπονήθηκε για λογαριασμό της ενεργειακής εταιρείας Danfoss της Δανίας, θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε έως και 7% στους λογαριασμούς ρεύματος έως το 2030 – και 10% έως το 2050 – στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εάν απλώς αλλάξετε τις καταναλωτικές σας συνήθειες.
Κι αυτό γιατί η παροχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δεν ταιριάζει πάντα με τα ατομικά πρότυπα ενεργειακής κατανάλωσης.
Για παράδειγμα, στη μέση της ημέρας, τα νοικοκυριά μας καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια αφού είμαστε στη δουλειά. Ωστόσο, τότε είναι που συνήθως ο ήλιος λάμπει πιο φωτεινά και η ηλιακή ενέργεια κορυφώνεται στο δίκτυο, πράγμα που σημαίνει ότι χάνουμε ουσιαστικά τον καλύτερο χρόνο για να χρησιμοποιήσουμε καθαρή, οικονομικά αποδοτική ενέργεια.
Και υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις που μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις πιο πράσινες πηγές ενέργειας, ενώ μειώνουν σημαντικά το κόστος.
Η μελέτη της Danfoss, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στηρίζεται στην αρχή ότι ο συγχρονισμός είναι το κλειδί της επιτυχίας.
Ειδικότερα οι συντάκτες της μελέτης τονίζουν ότι ότι στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, η χρήση ενέργειας την κατάλληλη στιγμή θα μπορούσε να μας εξοικονομήσει 10,5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως έως το 2030 και 15,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2050.
Οι λογαριασμοί μας για την ενέργεια θα μειωθούν επίσης κατά 7% έως το 2030 και 10% έως το 2050 και θα υπάρξει ετήσια μείωση κατά 40 εκατομμύρια τόνους εκπομπών άνθρακα.
Και «η σωστή στιγμή» αφορά «όταν η ενέργεια είναι ανανεώσιμη , φθηνή και διαθέσιμη», κάτι που συνεπάγεται «λύσεις ευελιξίας από την πλευρά της ζήτησης», είπε στο Euronews η Σόφη Ίργκενς, επικεφαλής του τμήματος επιτάχυνσης λύσεων για το κλίμα της Danfoss.
Έξυπνη ενέργεια
Η Ίργκενς υπογραμμίζει ότι ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η έξυπνη τεχνολογία, και η ειδικότερα η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών.
Ένα τέτοιο σύστημα μέτρησης είναι ένα ηλεκτρονικό σύστημα ικανό να μετρήσει την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται από το δίκτυο, παρέχοντας περισσότερες πληροφορίες από τους συμβατικούς μετρητές.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ, η λύση παρέχει μέση εξοικονόμηση – μοιρασμένη μεταξύ καταναλωτών, προμηθευτών και διανομέων – 230 ευρώ για το φυσικό αέριο και 270 ευρώ για την ηλεκτρική ενέργεια.
Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα κατανάλωσης για να διαχειριστούμε καλύτερα τη χρήση μας, μειώνοντάς τα κατά τις ώρες αιχμής, όταν το ρεύμα είναι πιο ακριβό. Ή, για άλλη μια φορά, μπορούμε να το αφήσουμε στην τεχνολογία.
Υπάρχει συγκεκριμένο λογισμικό που υπολογίζει τις ανάγκες μας σε θέρμανση και αερισμό χρησιμοποιώντας δεδομένα όπως η κατανάλωση ενέργειας, οι μετεωρολογικές προβλέψεις και η ανάγνωση με αισθητήρα σε πραγματικό χρόνο της θερμοκρασίας και της υγρασίας στο σπίτι.
«Όταν αυτά τα πράγματα μπορούν να προβλεφθούν, η χρήση ενέργειας μπορεί να αυτοματοποιηθεί για να αποφευχθούν οι ώρες αιχμής ζήτησης, όταν η ενέργεια είναι πιο ακριβή και εντάσεως άνθρακα», εξήγησε η Ίργκενς.
Συνεπώς, το σύστημα θα βελτιστοποιήσει την ενεργειακή απόδοση, για παράδειγμα, θερμαίνοντας τα σπίτια μας ή φορτίζοντας το ηλεκτρικό μας όχημα «όταν είναι διαθέσιμη φθηνή και ανανεώσιμη ενέργεια», πρόσθεσε.
Η εξοικονόμηση υπερβαίνει κατά πολύ το κόστος
Αυτές οι λύσεις έχουν ένα τίμημα: Η εγκατάσταση ενός έξυπνου μετρητή στην ΕΕ κοστίζει κατά μέσο όρο μεταξύ 180 και 200 ευρώ.
Ωστόσο, η μελέτη της Danfoss τονίζει ότι ακόμη και μετά την αρχική επένδυση, το μπλοκ θα έκανε εξοικονομήσεις δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην πραγματικότητα, η ετήσια εξοικονόμηση 10,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2030 και 15,5 δισεκατομμυρίων ευρώ έως το 2050 λαμβάνει ήδη υπόψη τις δαπάνες εγκατάστασης.
Στην πραγματικότητα, σε ένα μελλοντικό ενεργειακό σύστημα, η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας την κατάλληλη στιγμή μπορεί να συμβάλει σε μείωση κατά 21% των επενδύσεων σε γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2050, σύμφωνα με τη μελέτη.
Πτώση στις τιμές
Την ίδια ώρα οι τιμές αναφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν πέσει σε χαμηλά διετίας. Όπως γράφει το Bloomberg, οι εκτεταμένες επισκευές έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες σχετικά με τον περιορισμένο εφοδιασμό γύρω από τον τεράστιο στόλο των πυρηνικών αντιδραστήρων της Γαλλίας, οι οποίοι αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα της παραγωγής ενέργειας της χώρας. Η Electricite de France SA, η κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας, προβλέπει έως και 330 τεραβατώρες φέτος, αύξηση 18% σε σχέση με το 2022.
Αυτό αναμένεται να προσφέρει ένα ισχυρότερο απόθεμα ασφαλείας για το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της ηπείρου, το οποίο επίσης υποβοηθείται από την πιο άφθονη παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου – μια σταθερή πηγή καυσίμου για πολλούς από τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας της Ευρώπης. Η γαλλική πυρηνική διαθεσιμότητα «βελτιώνεται γρήγορα», έγραψαν την Τετάρτη αναλυτές της EnergyScan της Engie SA.
Η συνεχής πτώση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας ανακουφίζει τον προβληματικό βιομηχανικό τομέα της Ευρώπης, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν μέσω αφόρητα υψηλού κόστους παραγωγής. Οι αυξανόμενοι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ωθήσει τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας.
Η ισχύς για παράδοση στη Γερμανία το επόμενο έτος μειώθηκε στα 110,18 € (120,15 $) ανά μεγαβατώρα την Τρίτη, το χαμηλότερο κλείσιμό της από τον Νοέμβριο του 2021. Το γαλλικό ισοδύναμο έφτασε επίσης σε παρόμοια χαμηλά.
Πτώση στις τιμές άνθρακα
Η χαμηλότερη ζήτηση για ενέργεια και η αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνέβαλαν επίσης στη μείωση της τιμής του άνθρακα στην Ευρώπη, ουσιαστικά ενός φόρου στην ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα. Οι άδειες άνθρακα για τον Δεκέμβριο διαπραγματεύονται λίγο κάτω από τα 76 ευρώ ανά τόνο, κοντά στα χαμηλά του περασμένου Νοεμβρίου.
Το ενεργειακό κόστος εξακολουθεί να μην έχει μειωθεί τόσο απότομα όσο ήλπιζαν πολλοί κλάδοι έντασης ενέργειας.
Οι εταιρικές συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου οι μεγάλοι καταναλωτές εξασφαλίζουν προμήθειες από επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, βλέπουν επίσης τις τιμές να πέφτουν, αλλά εξακολουθούν να απέχουν πολύ από τα χαμηλά πριν από την κρίση, έγραψε η Helen Dewhurst του BloombergNEF σε σημείωμα την Τρίτη. Οι αγοραστές «πρέπει να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα των υψηλών τιμών», υπογράμμισε.
Πηγή ΟΤ
- LIVE: Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ
- Washington Post: «Αιμοραγεί» ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Oreshnik: Φωτογραφίες από τα θραύσματα του ρωσικού βαλλιστικού πυραύλου που έπληξε την πόλη Ντνίπρο
- Υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα υπό τον Μητσοτάκη – Τα θέματα της συνεδρίασης
- Παναιτωλικός – Παναθηναϊκός 1-2: «Απόδραση» με Αράο στο 90+2′ (vid)
- Ο Σαλάχ θέλει να φύγει πρωταθλητής από την Λίβερπουλ