Μητσοτάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: Κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα Black Friday, με -50%
Στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις απέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την «επιθετικότητα», όπως είπε, του Σωκράτη Φάμελλου...
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Ο Τραμπ διορίζει τον παραγωγό του «Apprentice», ως ειδικό απεσταλμένο στη Μεγάλη Βρετανία
Δηκτικά απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με τις κυβερνητικές ευθύνες για τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, για «την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σχετικά με την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης».
Ο πρωθυπουργός, στη δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον πρόεδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, ανέφερε πως τον είδε «ιδιαιτέρως επιθετικό σήμερα», για να σημειώσει χαρακτηριστικά πως «η επιθετικότητα σας είναι αντιστρόφως ανάλογη με τις δημοσκοπικές σας επιδόσεις, διερωτώμαι εάν αυτό έχει να κάνει με το γεγονός πως σήμερα στην αίθουσα βρίσκονται με το ζόρι οι μισοί βουλευτές σας, κινδυνεύετε να γίνετε κόμμα black Friday με -50%».
«Η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση, όχι η δικαιολογία»
«Χρειάζεται μία μεγάλη παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική κρίση, άρα κ. Ανδρουλάκη καλώς κάνουμε και εξηγούμε αυτή τη νέα πραγματικότητα σχετικά με την κλιματική κρίση», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, και προσθέθεσε πως «η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση γιατί έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα, όχι η δικαιολογία, ακριβώς για αυτό θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να ανεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών».
Αναφορικά με το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις διαπιστώσεις τους ότι το πλημμυρικό φαινόμενο που έπληξε τη Θεσσαλία συμβαίνει κάθε χίλια χρόνια και πως ο Daniel είναι πιθανώς μία από τις χειρότερες καταιγίδες, που έχει χτυπήσει ποτέ την Ευρώπη.
«Η οικονομική ανάπτυξη της Θεσσαλίας δεν κατέρρευσε, αλλά δέχθηκε ένα χτύπημα», τόνισε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως «δεν χρειαζόμαστε πανάκριβα έργα, ούτε περισσότερα φράγματα, αλλά να φτιάχνουμε σωστά τα αναχώματα και να καθαρίζουμε τα ποτάμια μας».
Και προσέθεσε: «Γιατί πλημμύρισε η Γιάννουλη; Τι υπάρχει δίπλα στην κοίτη του ποταμού; Ένα ολόκληρο τετράγωνο, μπουζουκζίδικα, μάντρες… Θα πάμε να τα γκρεμίσουμε; Θα απαιτηθούν και δύσκολες αποφάσεις, όπως είναι οι παραγωγές. Να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε τα αυτιά των παραγωγών ότι θα υπάρχει πάντα η Ευρωπαϊκή Ένωση που θα επιδοτεί συγκεκριμένες παραγωγές. Σε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις σάς θέλω μαζί μου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Έρχεστε στα λόγια μας για το επιτελικό κράτος, κ. Ανδρουλάκη»
Στη συνέχεια, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη, που μίλησε για τη δημιουργία μιας task force, είπε χαρακτηριστικά:
«Χαίρομαι που έρχεστε στα λόγια μας. Αυτή είναι η επιτομή του επιτελικού κράτους, για αυτό ξανασκεφτείτε το την άλλη φορά που θα μας κατηγορήσετε για το επιτελικό κράτος…».
«Το μισό καλοκαίρι δεν είχαμε καθόλου φωτιές, και το υπόλοιπο πάρα πολλές, και επειδή είχαμε ακραίες καιρικές συνθήκες γι’ αυτό δεν καταφέραμε να τις σβήσουμε άμεσα. Εάν θεωρείτε ότι μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, να μας το πείτε», τόνισε ο πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για κριτική σε επιχειρησιακές αποφάσεις.
«Για τη Δαδιά, μάς είπατε να γίνει αποτύπωση, αυτό έχει ήδη γίνει κ. Ανδρουλάκη, εξ ου και το τελικό συμπέρασμα μας δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο αρχικώς είχε εκτιμηθεί», προσέθεσε.
«Εφαρμοσμένη πολιτική αντί έκθεσης ιδεών»
Απαντώντας στις κατηγορίες συνολικά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο τέλος της δευτερολογίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «αισθάνομαι ότι εμείς έχουμε ένα σχέδιο, ενώ εσείς έχετε παράπονα!».
«Καταλαβαίνω το ρόλο της κριτικής, οι προτάσεις πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Πήραμε πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης και αναγκαστήκαμε να θυσιάσουμε κάποια έργα. Αυξάνουμε τους πόρους στο ταμείο για τις φυσικές καταστροφές από 300 στα 600 εκατομμύρια και φορολογούμε τους τουρίστες μας για αυτό. Αυτή είναι η απόσταση μεταξύ της εφαρμοσμένης πολιτικής και της έκθεσης ιδεών», τόνισε καταληκτικά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις