Προϋπολογισμός 2024: Χτυπούν την κυβέρνηση εκεί που πονάει
Σταγόνα στο ποτήρι της διαμαρτυρίας ή πιο απλά «νερό στη έρημο» είναι για το αντιπολιτευτικό σκηνικό ο κρατικός προϋπολογισμός
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Η κυβέρνηση κατέθεσε στο ελληνικό κοινοβούλιο τον ετήσιο οικονομικό σχεδιασμό εν μέσω ξεσηκωμού των επαγγελματιών και των εμπόρων.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο έχει ήδη βγάλει στους δρόμους εκατομμύρια επαγγελματίες και ως εκ τούτου το λεγόμενο κίνημα της γραβάτας αποτελεί μία σημαντική δεξαμενή για τη γαλάζια παράταξη.
Κυβέρνηση: Από την… ανάπτυξη οι φόροι
Το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και δίνει έδαφος για να αναθερμανθεί η αντιπολιτευτική ρητορική πατώντας την κυβέρνηση εκεί που πονάει. Δηλαδή, στην ακρίβεια και σε μία επιχειρηματολογία για αυξήσεις φόρων. Τα επιχειρήματα κατά της κυβέρνησης είναι ότι οι καταναλωτές στην Ελλάδα ήδη επιβαρύνονται με την 6η υψηλότερη φορολογία έμμεσων φόρων ως ποσοστό των συνολικών φορολογικών εσόδων στην ΕΕ, ο πληθωρισμός σημειώνει άνοδο και η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να είναι σταθερά πάνω από το 10%, δηλαδή ο 2ος υψηλότερος στην Ευρώπη.
Ο προϋπολογισμός το 2024 προβλέπει 1,5 δισ. ευρώ περισσότερους φόρους από τον ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, επιπροσθέτως στα 1,7 δισ. ευρώ ΦΠΑ του 2023. Αρα, για το 2024 προβλέπονται πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 1,632 δις. ευρώ σε σχέση με το 2023.Η κυβέρνηση ωστόσο αιτιολογεί αυτή την αύξηση εξαιτίας της προβλεπόμενης μεγέθυνσης της οικονομίας. Συνολικά τα έσοδα από φόρους αναμένεται να ανέλθουν σε 62,960 δις. ευρώ, με το 38,7% να προέρχονται από το ΦΠΑ, τα έσοδα του οποίου αναμένεται να είναι αυξημένα κατά 1,161 δις. ευρώ σε σχέση με το 2023. Τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται να φθάσουν 13,337 δις. ευρώ αυξημένα κατά 959 εκατ. ευρώ έναντι του 2023, λόγω του νέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.
Αυτά είναι μόνον έναν απόσπασμα από όσα θα ακουστούν στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στην ολομέλεια. Επί πέντε ημέρες (από τις 13 Δεκεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου) θα υπάρχουν οι γνωστές πολεμικές αψιμαχίες και μάλιστα αυτή τη φορά η σύνθεση και το κλίμα κάτω από τα έδρανα είναι διαφορετική καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χωριστεί.
Το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις και δίνει έδαφος για να αναθερμανθεί η αντιπολιτευτική ρητορική
Βουλή: Έξω η πορεία της γραβάτας, μέσα ο Μητσοτάκης
Ενόσω οι σύλλογοι που εκπροσωπούν ένα μεγάλο μέρος της αγοράς θα είναι σε πορεία, κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με τα συντονισμένα πυρά εντός της Βουλής. Σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στην Ολομέλεια, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Πέραν από τις πολιτικές παρεμβάσεις για την κλιματική κρίση, Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα καταγράψει τα μέτρα για τις περιοχές, όπως για τα όσα προβλέπει και οι παρεμβάσεις που ετοιμάζονται από Ταμείο Αλληλεγγύης. Επιχειρείται ως ένα βαθμό να αναδειχθεί η εικόνα του κοινωνικού κράτους και στις πολιτικές αναβάθμισης των υποδομών για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
ΣΥΡΙΖΑ: προϋπολογισμός ακρίβειας, οριζόντιας φορολόγησης
Και παρά τις όποιες εικόνες διάλυσης καταγράφει η αξιωματική αντιπολίτευση, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν μία κοινή γραμμή σχετικά με τις ενστάσεις στο φορολογικό. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και οι πέριξ έδωσαν ένα στίγμα τονίζοντας ότι είναι ένας προϋπολογισμός ακρίβειας, οριζόντιας φορολόγησης και ανεξέλεγκτου ιδιωτικού χρέους και προτείνεται εκ νέου από τον ΣΥΡΙΖΑ το αφορολόγητο στις 10 χιλιάδες ευρώ.
«Η αλήθεια είναι μια και αναντίρρητη: H κυβέρνηση υφαρπάζει τεράστια ποσά από τους φορολογούμενους μέσω των έμμεσων φόρων και στη συνέχεια επιστρέφει ένα μικρό κλάσμα αυτών με τη μορφών των διαφόρων pass. Αυτό είναι το δήθεν επιτυχημένο οικονομικό μοντέλο του κ. Μητσοτάκη…», αναφέρουν από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν λόγο για την κυβερνητική προπαγάνδα. Ο Προϋπολογισμός δεν αντιμετωπίζει το τεράστιο πρόβλημα της ακρίβειας που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το τεράστιο κόστος της στέγασης, το πρόβλημα των χρεών και των πλειστηριασμών α΄ κατοικίας. Από την άλλη οι μικρές αυξήσεις στους μισθούς δεν αναπληρώνουν τις μεγάλες περικοπές του παρελθόντος σε μισθούς και συντάξεις και κυρίως, εξανεμίζονται πλήρως από το ράλι του πληθωρισμού, όπως αναφέρουν.
ΠΑΣΟΚ: Άδικος «φόρος ακρίβειας»
Από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν με νόημα ότι η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού υπενθυμίζει ότι παρά τους πρωτοφανείς ευρωπαϊκούς πόρους που διαχειρίστηκε η Νέα Δημοκρατία τα τελευταία χρόνια, οι οποίοι από το 2020 και μετά είναι πολύ πάνω από 8 δισεκ. ευρώ το έτος. Δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι από τους αντίστοιχους πόρους που εισέρρεαν στη χώρα πριν από το 2020, η προστιθέμενη αξία τους για τους Έλληνες πολίτες φαίνεται ότι είναι οριακά μηδαμινή. Ο άδικος «φόρος ακρίβειας» που επιβάλλεται πρόσθετα πάνω στον πληθωρισμό της απληστίας ακυρώνει τις επιεικώς παραπλανητικές αναλύσεις στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για την αναδιανεμητική επίδραση των παρεμβάσεων αυτών.
Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση που μέχρι πριν από λίγους μήνες δια στόματος του ίδιου του Πρωθυπουργού υποσχόταν καμία αύξηση φόρου και ταυτόχρονα την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και τη μείωση τεκμηρίων χωρίς αστερίσκους, παρουσίασε νομοσχέδιο για την επιβολή του οριζόντιου κεφαλικού φόρου για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, που είναι χάδι στους μεγάλους φοροφυγάδες.
KKE: Επιστροφή στα «ματωμένα πλεονάσματα»
Βολές και από το ΚΚΕ. Οι κυβερνητικές περιγραφές του προϋπολογισμού για «ανάπτυξη» προσπαθούν να συγκαλύψουν την σκληρή πραγματικότητα για το λαό, υποστηρίζει. Όπως εξηγεί σε σχετική ανακοίνωση, είναι η πραγματικότητα της επιστροφής στα «ματωμένα πλεονάσματα» με δισεκατομμύρια ευρώ νέους φόρους, το νέο τσεκούρι στις κοινωνικές παροχές, τη διατήρηση των μισθών σε επίπεδα πολύ κάτω ακόμα και απ’ τον πληθωρισμό που καλπάζει, που ουσιαστικά οδηγεί σε μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις