Γάζα: Οι Παλαιστίνιοι στην Ελλάδα ανησυχούν για τους συγγενείς τους
Φοβούνται ότι γίνονται μάρτυρες ενός άνευ προηγουμένου αναγκαστικού εκτοπισμού - Πιστεύουν ότι υπάρχει ελπίδα ειρήνης με το Ισραήλ αλλά δεν ξέρουν πώς θα επιτευχθεί
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Οι Παλαιστίνιοι της διασποράς που ξεριζώθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων φοβούνται ότι μπορεί να γίνουν μάρτυρες του μεγαλύτερου αναγκαστικού εκτοπισμού της ζωής τους.
«Μας λένε να πάμε στα νότια», λέει η Σάλμα Σάουα, αναφερόμενη στην οδηγία του Ισραήλ προς 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιους που ζουν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας να μετακινηθούν τον περασμένο μήνα.
«Δηλαδή σιγά σιγά θα πάμε στα σύνορα και μετά στο Σινά; Αυτή είναι η λύση; Δηλαδή θα φύγει κι η Γάζα; Και μετά [οι Ισραηλινοί] θα πάνε στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, οπότε θα φύγουμε όλοι;» αναρωτιέται μιλώντας στο Al Jazeera.
Από την πλευρά του το Ισραήλ υποστήριξε για τη διαταγή εκκένωσης ότι προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων, καθώς εξαπολύει χερσαίο πόλεμο κατά της Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου όπου σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι. Όμως μετά ο στρατός βομβάρδισε περιοχές στο νότο, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχε κηρύξει ασφαλείς.
Από την αρχή του πολέμου, το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 14.100 Παλαιστίνιους στη Γάζα, αναφέρει το Al Jazeera.
H Σάλμα, της οποίας ο πατέρας, ο παππούς και ο προπάππους διετέλεσαν δήμαρχοι της Γάζας, δεν είναι σίγουρη ότι οι Παλαιστίνιοι που έφυγαν θα μπορέσουν ποτέ να επιστρέψουν.
Η αδελφή της, η οποία εξακολουθεί να ζει στη Γάζα με την οικογένειά της, αναγκάστηκε να φύγει επειδή το σπίτι της υπέστη ζημιές από βομβαρδισμούς. «Η αδελφή μου δεν είναι σίγουρη ότι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Κάποιοι από αυτούς προσπάθησαν και σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς», λέει.
Η ίδια έφτασε στην Αθήνα το 2000 και τώρα εργάζεται στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.
«Δηλαδή σιγά σιγά θα πάμε στα σύνορα και μετά στο Σινά; Και μετά εκείνοι θα πάνε στη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, οπότε θα φύγουμε όλοι;»
«Η Χαμάς δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε η κατοχή»
Άλλοι βρίσκονται εδώ περισσότερο καιρό, σε μια κοινότητα που αριθμεί περίπου 13.000 άτομα. Οι γονείς της Ραζάν Σιμαάν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την Παλαιστίνη κατά τη διάρκεια της Νάκμπα, ή καταστροφής, όπως αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι τη φυγή και τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ το 1948.
Μεταξύ 1947 και 1949, οι Παλαιστίνιοι εκδιώχθηκαν και εκτοπίστηκαν καθώς δημιουργήθηκε το Ισραήλ, με τις σιωνιστικές παραστρατιωτικές δυνάμεις να απομακρύνουν βίαια 750.000 Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους. Περίπου 15.000 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν.
Η Σιμαάν γεννήθηκε στη Βηρυτό. Η οικογένειά της μετακόμισε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του πρώτου λιβανέζικου εμφυλίου. Η επίθεση της Χαμάς δεν αποτέλεσε έκπληξη, λέει.
«Δεν συμβαίνει τίποτα καινούργιο, απλώς είναι πολύ πιο έντονο. Είμαστε λίγο σοκαρισμένοι που αυτό δεν είναι πιο ξεκάθαρο στον υπόλοιπο κόσμο. Για εμάς η αδικία είναι κάτι με το οποίο γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε».
Οι δυτικοί σύμμαχοι του Ισραήλ – οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση – έχουν χαρακτηρίσει τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση. «Η Χαμάς είναι άσχετη», δήλωσε η Σιμαάν. «Δεν θα υπήρχε αν δεν υπήρχε η κατοχή. Είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα του Ισραήλ».
«Για εμάς η αδικία είναι κάτι με το οποίο γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε» λέει η Ραζάν Σιμαάν
«Το άφησαν να συμβεί για να εισβάλουν στη Γάζα»
«Όποιος βρίσκεται υπό κατοχή έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέσο χρειάζεται για να ελευθερωθεί», λέει ο Λατίφ Νταρουίς, καθηγητής Οικονομικών και Διαχείρισης Κρίσεων στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ.
«Η Χαμάς απλώς εξαπέλυσε μια στρατιωτική επίθεση, κάτι που οι Παλαιστίνιοι δέχονται καθημερινά. Δεν ήταν έγκλημα», σημειώνει.
Όπως και πολλοί Παλαιστίνιοι εδώ, ο Νταρουίς πιστεύει ότι οι Ισραηλινοί γνώριζαν ότι η επίθεση επρόκειτο να γίνει και την επέτρεψαν προκειμένου να εισβάλουν στη Γάζα. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, λέει ο Λατίφ Νταρουίς, πρόσφατα έδειξε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών έναν χάρτη που δείχνει όλη την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο ισραηλινό έδαφος.
«Υπήρχε ένα σχέδιο για την εξάλειψη της Γάζας ή του λαού της Γάζας. Έψαχναν για μια δικαιολογία», δηλώνει από την πλευρά του ο Αχμέντ Χασάν, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ένωσης.
Υπάρχουν αναφορές, εξηγεί, ότι οι αιγυπτιακές μυστικές υπηρεσίες είχαν ειδοποιήσει τους Ισραηλινούς για επικείμενη επίθεση στην 50ή επέτειο του πολέμου του Γιομ Κιπούρ. «Ίσως η κυβέρνηση να καλωσόρισε αυτή την επίθεση χωρίς να έχει συνειδητοποιήσει τις συνέπειες» λέει ο ίδιος.
«Υπήρχε ένα σχέδιο για την εξάλειψη της Γάζας ή του λαού της Γάζας κι έψαχναν δικαιολογία», λέει ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ένωσης
Αναζητείται ελπίδα
Οι Παλαιστίνιοι που μίλησαν στο Al Jazeera δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα για παλαιστινιακή αυτοδιάθεση και ειρήνη με το Ισραήλ, αλλά δεν είναι σίγουροι για το πώς θα γίνει αυτό.
«Δεν μισούμε όπως οι Ισραηλινοί. Δεν βλέπουμε τους Ισραηλινούς ως διαφορετική φυλή. Τους αποκαλούμε ακόμη και ξαδέλφια μας επειδή μοιάζουμε», λέει η Σάουα.
Θυμήθηκε να κάθεται με τη μητέρα της, εκλεγμένη εκπρόσωπο στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, το νομοθετικό σώμα που συγκροτήθηκε βάσει των Συμφωνιών του Όσλο το 1996.
«Ήταν μια πραγματικά δημοκρατική συζήτηση», θυμάται. «Αν και η Χαμάς δεν μπήκε επίσημα, πολλά μέλη της ήταν μέσα. Υπήρχαν κάποια μέλη που έτειναν προς τον ισλαμισμό και τη Φατάχ, αλλά και άλλες παρατάξεις. Υπήρχε κάτι πραγματικά ξεχωριστό σε αυτό».
Πιστεύει ότι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να ανακτήσουν αυτή τη λαμπρή στιγμή, όταν έφτασαν τόσο κοντά στην ανεξαρτησία, αλλά ακόμη και η ίδια δεν πιστεύει ότι οι συμφωνίες του Όσλο μπορούν να αναβιώσουν. «Η λύση των δύο κρατών είναι νεκρή. Είναι πολύ αργά γι’ αυτό», σημειώνει.
«Αυτό που ξέρω είναι ότι ο λαός θέλει πραγματικά την ειρήνη. Δεν μπορέσαμε να το επικοινωνήσουμε αυτό στο Ισραήλ. Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα, αλλά θα επέστρεφα αύριο, μαζί με όλα μου τα παιδιά», είπε. «Αύριο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις